Jeg har så lenge jeg kan huske lest kokebøker med stor interesse. Hjemme hos oss hadde vi et kokebokverk i to bind som inneholdt oppskrifter på alt mellom himmel og jord. Det må ha vært et praktverk på den tiden. Det var noen bilder og illustrasjoner i bøkene, spesielt på kakesidene hvor det til og med var et par fargebilder og disse fanget selvsagt litt større interesse enn kapitlene om brødbakst og partering av slakt.

Kapittelet med julekaker var favoritten, med fine bilder og spennende oppskrifter. Mamma hadde mesteparten av sine favorittoppskrifter i sin håndskrevne kokebok, men når det skulle bakes pepperkaker slo hun alltid opp på favorittsidene mine og fant frem oppskriften på pepperkaker (eller ingefærkaker som denne oppskriften egentlig heter). Det samme har jeg også gjort, hver jul fra jeg flyttet hjemmefra som 19 åring. Jeg har fra tid til annen også gitt andre oppskrifter en sjanse, men ikke funnet en som kan måle seg med denne, så jeg ser ingen grunn til å endre på denne tradisjonen.

I tillegg til at pepperkakene er kjempegode på smak, så vekker de mange gode minner. Når du tilsetter krydderet i sirupsblandingen brer det seg umiddelbart en deilig julekrydderduft i hele kjøkkenet. Det blir ikke julestemning uten at jeg har kjent denne duften, og den er akkurat slik jeg husker den fra jeg var lita jente og sto og beundret min kjære mamma - og da jeg bakte de alene for første gang på hybelkjøkkenet. Jeg minnes den også fra da jeg som nybakt mamma laget pepperkakene med min eldste datter i vippestolen ved siden av meg, og etterhvert mange hyggelige bakestunder med jentene i oppveksten. Da de var i den verste fjortisfasen var det større stas å spise pepperkaker enn å bake de, og da inviterte jeg fadderbarna og venninnene mine på pepperkakebakst. Jeg minnes spesielt godt julen 2007, da klarte jeg faktisk å glemme å ha i natron, deigen måtte kastes og min kjære ble sendt i butikken for å kjøpe pepperkakedeig. Det er likevel et kjært minne siden vi dagen før hadde fått beskjed om at vi ventet en frisk liten gutt, noe som ikke var en selvfølge etter litt dramatikk i begynnelsen av svangerskapet. Lykkerusen var nok til å sette en ellers dreven pepperkakebaker ut av spill, men krydderlukten fikk jeg uansett med meg, før deigen måtte vike til fordel for pepperkakedeig på boks. Nå er pepperkakebakingen blitt en liten familiehappening med barn, svigersønner og barnebarn, med gløgg og nissegrøt etterpå.

Pepperkakeoppskriften er fortsatt den samme og har vært publisert på bloggen både i 2007 og 2008, og jeg vet at mange av dere har bakt pepperkakene tidligere og skal bake dem igjen i år. Det er jo sånn det begynner, og da blir det vanskelig å slutte. Jeg klarer i hvert fall ikke å slutte. Her er oppskriften igjen, denne gangen litt mer utførlig beskrevet og delvis illustrert.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PEPPERKAKEDEIG

250 g sukker
250 g lys sirup (evt. mørk sirup)
1 ss kanel
1/2 ss malt ingefær
1/4 ss malt nellik
1 ss natron
250 g smør , i terninger
2 egg , sammenvispet
700 g hvetemel (ca.)

MELISGLASUR

500 g melis , siktet
2 eggehviter
2 ss sitronsaft (ca.)

SLIK GJØR DU

IMG_1034

Mål opp alle ingrediensene, slik at du har alt klart før du setter i gang.

Ha sukker og sirup i en kjele og gi det hele et forsiktig oppkok.

Tilsett kanel, malt ingefær og nellik og rør godt sammen – og nyt den deilige juleduften som brer seg i rommet. Dersom du også ønsker pepper i kakene kan du i tillegg tilsette 1/2-1 ts malt pepper.

Rør inn natronet i sirupsblandingen og rør fort og godt sammen. Blandingen blir nå lysere og eser litt.

Ha smøret i en vid bolle eller bakebollen til kjøkkenmaskinen.

Hell den varme sirupsblandingen umiddelbart over det kalde smøret. Rør til alt smøret er smeltet og blandingen er kald. Rør gjerne sammen for hånd, men da kan det være kjekt å være to om røringen.

Du kan også benytte kjøkkenmaskin med K-spade. Hell krydderblandingen midt i smøret og kjør den på lavt tempo til å begynne med, slik at den deilige krydderblandingen ikke legger seg langs kanten på bakebollen. Skrap umiddelbart ned kantene med en slikkepott dersom det likevel skulle skje.

Visp sammen eggene og rør dem inn i blandingen. Tilsett deretter hvetemelet, litt etter litt, til du får en jevn og relativt fast deig. Hvor mye hvetemel som må til vil være avhengig av hvor store egg du benytter, så det kan være at du ikke bruker alt melet, eller at du må tilsette mer enn hva som står i ingredienslisten. Bruk heller for lite mel enn for mye. Blir deigen for løs kan du eventuelt elte inn litt mer mel når du skal kjevle ut pepperkakene.

Sett deigen i kjøleskapet i minst 2 timer, men gjerne over natten. Deigen kan oppbevares i kjøleskapet i inntil 1 uke. Deigen kan fryses.

Ha deigen på lett melet bakebord, del den opp i flere mindre biter, kjevle ut og stikk ut pepperkaker i ulike fasonger. Når du har kjevlet ut deigen blir den varm og vanskeligere å jobbe med. Legg den derfor tilbake i kjøleskapet til avkjøling når du ikke jobber med den, så blir den lettere å jobbe med i neste runde.

Pepperkakebakst

Legg pepperkakene forsiktig på bakepapirkledd bakebrett. Pass på at kakene er omtrent like tykke og like store, slik at de blir ferdigstekt omtrent samtidig. Stek pepperkakene ved 200 grader (over- og undervarme), midt i ovnen, til de er ferdigstekt. Det tar omtrent 5-8 minutter, men vil være avhengig av størrelsen på pepperkakene og stekeegenskapene til stekeovnen din. Det er derfor viktig å følge med mot slutten av steketiden.

La pepperkakene hvile på stekebrettet et par minutter, før du avkjøler dem videre på rist. Oppbevar de avkjølte kakene i tett kakeboks.

Pynt gjerne pepperkakene med melisglasur og for eksempel Smarties, Non stop og sølvkuler. Lag melisglasur ved å kjøre den siktede melisen og eggehvitene et par minutter i en kjøkkenmaskin. Tilsett sitronsaft til glasuren har fått ønsket konsistens – og kjør den deretter i ca. 1 minutt. Ha glasuren i en sprøytepose og pynt etter smak og behag.

Pyntede pepperkaker kan bli myke, så de bør spises innen en uke eller to.

Pepperkaketreet på bildet er laget av 3 ulike størrelser stjerner, som er lagt lagvis med melisglasur imellom, og har deretter fått et lite melisdryss.

LYKKE TIL!

PS. Klikk deg gjerne inn på høydepunkter på Instagram (@trinesmatblogg) for å se trinn-for-trinn-bilder og film om hvordan jeg lager pepperkakedeigen (i kjøkkenmaskin). Du finner dem under “jul”.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
   1. Hei, går set å droppe egg???? Jeg er i smørrørefasen og finner ut at eggene mine er spist uten at jeg visste om det….

    1. Jeg vil ikke anbefale det. I et slikt tilfelle ville jeg ha tatt en tur til naboen, hvis du har en i nærheten. 🙂

  1. Kan man bruke kjøkkenmaskin på å blande smør og sirupblandingen på lav hastighet? Lagde disse i fjor også og de er både lette å bake ut og smaker nydelig!

  2. Hei! Dette er det andre året vi har brukt oppskriften din. Siste år var de deilige selv om vi klarte ikke a gjøre akkurat som det var skrevet. Na har vi lagt deigen og skal vente 2 timer. Tusen takk og hilsner fra Tyrkia!

 1. Pepperkakene ser så god ut, må prøves! Bare et spørsmål: Bruker du lys eller mørk sirup?

  Ingunn:)

  1. Jeg har benyttet begge deler oppigjennom årene. I det siste har jeg vanligvis benyttet lys sirup, og har også nå føyd det på oppskriften, for det er mange som spør.

 2. Hei. Takk for nok en fin oppskrift, denne må prøves. Får bytte ut pepperkakedeigen fra Ikea i år;) I går hadde jeg og noen venninner juleverksted der vi laget kun julebakst fra bloggen din. Og det ble så godt! Og glassene med confectcookies ble veldig lekre! Så takk igjen for at du deler med oss! ha en fin advendtstid, klem fra ingrid Julia

 3. Hei Trine!
  Artig at du kom med pepperhakeoppskriften din akkurat i dag! I går satt jeg nemlig og søkte litt på bloggen din og bestemte meg for å prøve din pepperkakeoppskrift i år, så den står nå i kjøleskapet og i ettermiddag skal resultatet kjevles, stekes og smakes! Jeg gleder meg for jeg er alltid fornød når jeg prøver dine oppskrifter og jeg har prøvd mange!!!

 4. Vil bare si tusen takk for en koselig historie. Ikke bare kommer du med mange herlige oppskrifter, men du skriver godt og byr på deg selv. Dette er den beste bloggen jeg vet om!

 5. Denne julen skal jeg prøve meg på egenprodusert deig 🙂

  Når jeg pynter pepperkaker og pepperkakehus, bruker jeg melisblanding laget av eggehvite og melis. Altså ikke vann. Da blir melisen hard, og kakene blir ikke bløte. 🙂

  god jul 😀

  1. Jeg pleier også å benytte eggehvite i melisglasuren. Har oppdatert oppskriften med denne presiseringen 🙂

 6. Takk for oppskrifter. I helgen skal det bakes sjokoladebiscotti og verdens beste pepperkaker sammen med barnebarnet. Takk for at du deler!!

  Jane:-)

 7. For en koselig historie 🙂 Elsker bloggen din, Trine. Kan sitte å lete blant oppskriftene dine i timesvis, da koser jeg meg 🙂
  Ha en fin dag!

 8. Så fine pepperkaker! Jeg har aldri funnet en oppskrift jeg er fornøyd med – noe som kanskje skyldes at jeg ikke får tak i sirup her i Hellas. Prøver denne i år – med sirupserstatning, så får vi se hvordan det går!:) Kakene forsvinner uansett!

 9. Hei Trine!

  Kan jeg spørre om ca. hvor mange kaker denne deigen lager? Lurer på om den kanskje er litt stor for to 😉 Håper jeg kan få tak i noe sirup her nede i Spania, slik at jeg kan prøve denne oppskriften i år, i stedet for ikea-deigen!

  Ønsker deg og dine en deilig adventstid!

  1. Vanskelig å anslå antall kaker, fordi de jo lages i ulike former og fasonger. Vi deler denne oppskriften på tre familier, og det synes jeg er sånn passe. Døtrene mine synes nok det er litt for lite. Hvis du deler oppskriften i to tror jeg det skal gå greit. Lykke til!

  2. Jeg befinner meg i Italia, og her får jeg ikke tak i sirup – ei heller har de pepperkakedeig på IKEA… Så jeg har laget sirup – like deler brunt sukker og vann i en steikepanne. Reduseres til det halve på lav temp. Du skal ikke lage knekk – det gjorde jeg nemlig på første forsøket… Og så fulgte jeg Trines pepperkakeoppskrift. Deigen er litt søtere enn jeg er vant til, så mengden sukker kan nok justeres siden det er sukker og sukker…sirup blir en annen smak. Kjenner jeg familien her rett, vil nok halve deigen spises slik den er, og da blir det nok behov for en deig til før jul. 😉 Takk til Trine, for en knallbra oppskrift! Oda

  3. Dette blir et hus og veeeeldig mange pepperkaker ^_^ stor fornøyd! Disse er mye bedre enn de jeg har laget før! <3 med min ovn måtte jeg ha de i ovnen i 5 min hvis deigen var tynn og 6 min hvis de var litt tykkere.utrolig gode! ! Disse skal i oppskrifta boka mi!

 10. Nå gleder jeg meg enda mer til å bake pepperkaker. Vi baker når «lillesøster» feirer sin 12årsdag midt i desember. Det er mange gode vibber! Adventbarn, bursdag og kreativ baking som strekker seg over flere kvelder. Vi må jo ha en egen kveld til pynting av kakene og montering av pepperkakehuset. Kanksje jeg skal prøve ny oppskrift i år, selvom jeg er godt fornøyd med min.
  Fortsatt god advent !

 11. Hei Trine! Koselig historie med pepperkakene, jeg har samme gode minner fra min barndom 🙂 Og mammas oppskrift er nesten akkurat lik din! Men framgangsmåten er veldig anderledes. Jeg bare smelter smøret og blander alt sammen i kjøkkenmaskinen også er det det. Hvilke fordeler tror du det er ved å bruke din metode? Kommer det kanskje mere smak? Jeg er veldig glad i alle opskriftene dine, og har egentlig lyst til å prøve din metode, men akkurat noe som er så tradisjonspreget som pepperkaker er for meg er det jo litt skummelt å eksperimentere med 😉 Skal, skal ikke… Gleder meg i allefall til pepperkakebaking med hele familien i morgen, det er SÅ koselig 🙂

 12. Etter å ha prøvd litt forskjellige oppskrifter noen år, prøvde jeg oppskriften din forrige helg. Kjempegode. Fatter ikke hvorfor jeg ikke har prøvd denne oppskrifta tidligere, jeg har jo fulgt bloggen din et par år. Takk for en flott og inspirerende blogg!

 13. Mmm, kanskje eg må prøve meg på desse peparkakene i år. Har fått peparkakeansvaret, men det spørs om mamma let meg bake noko anna enn dei faste vi «alltid» har hatt. Og sjokoladebiscotti trur eg mannen min vil ha! 🙂

 14. Takk for oppskriften. 🙂 Den er nå laget, jeg tok natron og krydder oppi i feil rekkefølge, men jeg håper det blir bra resultat likevel… Gleder meg stort til å dekorere kakene og lage pepperkakehus med utstyr fra Cacas i morgen! 🙂 Ikea-deig er helt håpløst, og det er jo ingen sak å lage sin egen, som blir mye bedre! Men det var min personlige mening da. Skal ikke ta fra folk gleden av å lage pepperkaker med Ikea. Ha en fin adventstid, Trine!

 15. Hei 🙂
  Jeg har i mange år sverget til en oppskrift på pepperkaker som heter Kungens pepperkaker. Oppskriften er høvelig lik, men man skal i tillegg ha fløte i. Har du prøvd denne oppskriften?Hvis du har det, og isåfall garanterer at din er bedre, så er del vel en fare for at jeg må prøve den i år 🙂
  Flott og inspirerende blogg du har forresten 🙂

 16. Helt enig : ) Det er verdens beste pepperkaker. Den samme oppskriften har mamma lagd alle år og nå lager jeg den. I går lagde jeg deigen og i morgen skal vi bake pepperkaker : ) Jeg har lagd dobbel porsjon for det er alles favoritt : )

 17. Pepperkaker helt UTEN pepper????? Hvordan er det mulig?
  Ellers må jeg si at oppskriften ligner veldig på den jeg bruker, men jeg har da altså pepper i kakene.

  En annen ting jeg gjør annerledes er å bruke revet frisk ingefær istedenfor tørket. Det burde du prøve, det lager en aldeles nydelig ingefærsmak, akkurat passe spicy 🙂 Bruker kanskje ca et halvt sånn stykke som ligger i grønnsaksdisken.

  Også er det viktig at det er ekte smør og ikke margarin – synes jeg.

  1. Ja det kan du si… Men, her lages altså pepperkakene uten pepper… Frisk ingefær hadde sikkert vært godt, men jeg er lojal mot oppskriften som kommer fra en kokebok fra tidlig på 60 tallet, og da var det nok ikke så vanlig med frisk ingefær. Enig med deg om at det må være smør i pepperkakene, som i andre kaker. 🙂

 18. Heihei! Dette må jo bare lages til jul! jeg har lett etter en god oppskrift en stund nå! Men du, jeg har ett spørsmål, jeg bir i England ser du og her borte er det ingen som vet hva natron er. Så hva kan jeg bruke som erstatting for natron eller kunne det gå ann å lage det uten?

  Tusen takk!
  Friva

  1. Jeg vil tro at du kan erstatte natron med bakepulver eller noe annet som har tilsvarende effekt som natron eller bakepulver. Lykke til!

  2. Hei. Jeg bor også i England. Du får kjøpt Natron her, men det heter «Bicarbonate of Soda». Du finner det i «Home baking»

  3. Jeg har alltid påstått at MIN pepperkakeoppskrift er den beste. Kanskje jeg holder på det – men her er den jeg har sett som er tilnærmet lik den.
   Min har de samme ingredienser, men er uten egg.Det er også en skvett vann sammen med sukkeret før sirupen has i.Så jeg lurer i grunnen på hvilken hensikt eggene har…..
   Jeg fant min oppskrift i det svenske damebladet FEMINA i 1969 og har brukt den ever since. Jeg har delt den med skoler og barnehager. ALLE sier at det er verdens beste. Den skuffer aldri – grei og håndterlig å kjevle, sprøde og gode.

   1. Det høres ut som en bra oppskrift det også! Vi har nettopp bakt pepperkaker og prøvesmakt på årets bakst nå, og kommer nok til å holde på vår tradisjon neste år også. Og jeg synes at du skal holde deg til din verdens beste oppskrift, tradisjoner bør holdes i hevd! Ha en fin førjulstid! 🙂

  4. Natron i UK heiter «bicarbonate of soda», det finst i dei fleste butikkar, inkludert Sainsbury’s og Waitrose.

 19. Har baket pepperkaker i ganske mange år så har prøvd maaaaaange oppskrifter inkuldert denne, men her mangler du noe helt essensielt. Å det er fløte, pepperkakene vil få en mye bedre smak med en fløtesvett. Bytt ut 2 egg med 2 dl. fløte, samt sukker med melis. Da snakker vi knallgode pepperkaker. Eller så er oppskriften bra 😉 (evt. tilsett litt kardemomme) Smør byttes ut med margarin ved pepperkakehus.

  1. Har akkurat bakt pepperkaker med familien nå, og det blir nok til at vi holder oss til tradisjonen neste år også gitt! Men takk for innspill! 🙂

 20. Hei Trine!

  Først må jeg bare komme med litt velfortjent skryt: Du har en fantastisk flott og inspirerende blogg! En klar favoritt 🙂

  Denne oppskriften skal absolutt prøves i år. Gleder meg!

  Jeg ser at du bruker smør og ikke margarin. Det er vel det som er «korrekt»..? Personlig er jeg ikke nevneverdig glad i «smørsmak» og foretrekker ofte å bruke margarin (bortsett fra i gjærbakst, da bruker jeg smør).
  Er det noe i veien for å bytte ut smør med margarin i denne oppskriften?

  Hilsen Ina 🙂

 21. Hei Trine!
  Dette ser ut som en oppskrift jeg skal prøve meg på med barna denne julen. Men har et spørsmål: Sønnen min er allergisk mot egg, så vet du om man kan bruke eggerstatningspulveret «No Egg»? Burde man bruke litt vann da, når man ikke får «væsken» fra eggene?
  God jul til deg og dine.

  1. Dette er en kjempegod oppskrift, vi bakte pepperkaker i går og de smakte kjempegodt i år også! Men, siden sønnen din ikke tåler egg bør du kanskje finne en annen oppskrift. Jeg har ingen kjennskap til erstatningspulveret «No eggs» og vet ikke hvilke egenskaper det har. Det finnes imidlertid oppskrifter som inneholder fløte istedet for egg, som kanskje kan være en bedre løsning for deg. Jeg har dessverre ingen alternativ oppskrift å anbefale, men ta en titt i kommentarfeltet under, kanskje du får noen tips der? Lykke til!

  2. Har du prøvd vaktleregg? Min sønn er også allergisk mot egg men vaktleregg tåler han godt 🙂 Bruker det stadig i kaker

 22. Hei.
  Første gang jeg har sett en oppskrift som er nesten lik min. Fant min i kokeboken Rosendals Tregårdscafe. En fantastisk svensk kokebok. Jeg bruker i tillegg kardemumme i mine peppekaker, og har ikke natron i. Kjevler deigen så tynn jeg kan, og får herlige sprø tynn peppekaker som er verdens beste for meg. Har alt bakt en stor porsjon, men de er spist opp. Lager ny porsjon i dag til glede for store og små.
  Gode julegleder.
  Line

 23. Var syk i går da vi skulle bake pepperkaker og kakemenn, så den tradisjonen gikk ifra meg. Men siden jeg samler på former blir det nok en runde med et-eller-annet når jeg blir frisk. Har du tips?

 24. Hei

  Nå er vi nettopp ferdig med å bake pepperkaker etter din oppskrift. Og de ble gode! Deigen var veldig lett å jobbe med og kjevle ut. Det eneste sønnen min på 15 vil ha til jul er pepperkaker og marsipan. Disse pepperkakene ble mer en godkjente. De går inn i juleoppskrifts boka mi.
  Takk for at du deler alle dine gode oppskrifter.

  Line 🙂

 25. Har nå prøvd oppskrifta di, og er enig med deg, verdens beste pepperkaker..! 🙂 Kjempegode var de, og kommer ikke til å lage noen annen oppskrift heretter…! 🙂 🙂 tusen takk!!

 26. Prima pepperkakeoppskrift! Den deigen ble farlig god.., men det ble noe igjen, som ble veldig gode peppekaker!
  Deigen var også veldig fin å kjevle, enkel å få til for både små og store pepperkakebakere, og det er jo en vesentlig faktor for totatopplevelsen. Denne oppskriften skal jeg bruke neste år også – takk, Trine!!!

 27. Hei Trine

  Prøvde meg på denne oppskriften i dag, for første gang med hjemmelaget pepperkakedeig. Opplevde imidlertid at deigen «smuldret» opp og var vanskelig å jobbe med. Noen tips til hva som kan være årsaken til det?

   1. Min deig smuldrer også, umulig å kjevle den ut, kan den reddes, eller må jeg bare kaste den?

 28. Her i huset vurderte vi å la være å steike kakene, og spise deigen… Men kakene ble veldig gode i stekt tilstand også. Men jeg hadde også problem med at deigen smuldret opp. Min teori er at jeg hadde litt for mye mel, eller smør. Har du vært ute for dette problemet?

  1. Hehe, denne deigen er god, så jeg skjønner dere så godt! Du har nok benyttet for mye mel, dessverre. Jeg har ikke opplevd det selv, men så har jeg jo laget disse pepperkakene i snart 30 år også da… 🙂

 29. Hei Trine!
  Lagde pepperkakene dine i helgen, og de var kjempegode! Så gode at alle ble spist opp og jeg må lage en ny deig til helgen.. 🙂 Men hvor lenge kan deigen ligge i kjøleskapet?

  1. Jeg har ikke oppbevart den mer enn et par dager i kjøleskapet, så jeg vet ikke hvor lenge den kan holde seg. Siden den inneholder smør, som jo harskner når det står for lenge, så bør den ikke lagres så alt for lenge.

 30. Super oppskrift! Jeg har prøvd mange ulike, men denne var topp. God å kjevle, god på smak, og kakene ble fine når de var ferdig stekt. Da gjenstår bare å sette opp pepperkakehuset 🙂 Tusen takk for en flott blogg, Trine.

 31. Hei! Oppskriften ser veldig bra ut, men et spørsmål. Skal jeg bruker en spise-skje med krydderne? Det står 1ss natron, 1/4 nelikk osv. er ikke det litt mye?

  1. Det er akkurat passe! Oppskriften er korrekt, men jeg anbefaler at du benytter måleskje. Lykke til, du vil ikke angre! 🙂

 32. Hei Trine,
  pepperkakene ble fantastisk gode! Denne oppskriften kommer helt klart til å bli et fast innslag i førjulstiden hos oss 🙂
  Takk for en inspirerende blogg og riktig god jul!

 33. Hei! Kjempe bra blogg og oppskrift 🙂 Jeg har laget store pepperkakemenn og har tenkt å gi dem sjokoladebukser. Er det bare å dyppe dem i kokesjokolade smeltet i vannbad? Stivner dette fort når det blir kaldt? Tar veldig gjerne i mot tips og fremgangsmåte 🙂

  1. Godt valg mht pepperkakeoppskrift! Jeg har ikke dyppet disse kakene i sjokoladetrekk selv, men tror du må spise dem ganske umiddelbart etterpå da de kan bli myke.

 34. Hei Trine,

  Jeg prøvde meg på pepperkake deig av hjemmelaget type i fjor, men slet så utrolig når jeg skulle kjevle det ut fordi deigen ble for seig slik at den bare satt seg fast. Tenkte jeg skulle prøve din oppskrift for den jeg har fått fra barnehagen inneholder så ufattelig mye sukker, men har du noen ide om hva jeg gjør feil?

  Hilsen
  Cecilie

 35. Da har jeg laget deigen og det er den beste deigen jeg har smakt noen gang. Nesten så jeg kunne spist bare deig :-). Venter med lengsel og spenning på morgendagen da vi skal prøve å bake pepperkakene.

  Hilsen
  Cecilie

 36. Kjempegode pepperkaker!! Lagde deigen igår og den smakte minst like godt 😉 Denne oppskriften skal jeg bruke flere år 🙂

 37. Hei Trine,

  Pepperkakene var knall gode. Bakte dem med barna i går og det er de beste pepperkakene jeg noen gang har smakt. Hadde veldig sansen for oppskriften din. Har aldri vært borte den måten å lage pepperkakedeig på, litt arbeid med røringen, men deigen ble veldig grei å jobbe med og pepperkakebakingen gikk for en gang skyld for seg i rolige former, i fjor gikk to deiger i søppelen fordi de ikke var mulig å kjevle ut. Sønnen min spise pepperkaker i hele går ettermiddag, så vi til slutt måtte sette dem høyt nok til at han ikke kunne nå dem, så det var ingen tvil om at de falt i smak. Tror jeg skal lage en omgang til før jul, så gode var dem :-).

  Hilsen
  Cecilie

 38. Jeg har aldri prøvd meg på å lage pepperkakedeig selv, men i år har jeg lyst til å prøve etter denne oppskriften. Det ser jo slett ikke så vanskelig ut. Ser du skriver at deigen skal røres sammen for hånd til slutt, men kan den røres i kjøkkenmaskin tror du? 🙂

 39. Hei, jeg skal i gang med julebakst og tenker å prøve din oppskrift men jeg ser ikke noe pepper i den. Er det riktig?

  1. Det stemmer at det ikke skal være pepper i denne oppskriften. Originaloppskriften (som stammer fra en kokebok fra 60-tallet) heter ingefærkaker. Etter min mening er det nettopp denne krydderblandingen som gjør disse kakene så gode, i tillegg til at de er enkle å kjevle ut. Lykke til!

 40. Hei!

  Jeg bare lurer på hvor lenge pepperkakene hoder seg hvis du ikke pynter dem før rett før de serveres?

  Tusen takk for en fantastisk oppskrift og blogg!

  Klem fra meg 🙂

  1. Upyntede pepperkaker er holdbare i en måned og kanskje enda lengre, forutsatt at du oppbevarer dem i tett boks.

 41. Etter første forsøk havnet jeg på denne siden 😀
  – og etter alle de digge oppskriftene du har å dømme har du knall god smak. Gleder jeg til å sette i gang med denne deigen sammen med barna.
  Flott side og kul dame. Bloggen er herved lagret i mine favoritter.
  Takk for at du legger ut. 🙂

 42. Hei Trine! Nå skal jeg lage disse pepperkakene i år igjen. De ble veldig gode i fjor, og jeg regner med de blir det i år også. 🙂

  1. Husker ikke hvor jeg har kjøpt disse, men kjøpte nylig et annet sett på Kitchn (flere størrelser i en metallboks) som jeg tror kan være veldig egnet til pepperkaketreet, hvis det er det du tenker på.

 43. Hei! 🙂
  Jeg står akkurat nå å lager denne oppskriften, og venter på at den skal bli kald før jeg tar oppi eggene. Rør, rør, røre 🙂

  Er det sånn at den MÅ bli helt kald før eggene tilsettes?
  Det er stor fare for at jeg spiser opp røra før den tid, nam nam, nam!!!!

  1. Min erfaring er at blandingen er ganska avkjølt når smøret har løst seg helt opp. Jeg bruker kjøleskapskaldt smør. 🙂

   1. Hei Trine! Jeg misforstod oppskriften og smeltet smøret i en panne, og avkjølte det i en bolle før jeg hadde oppi syrupblandingen! Men det funket greit heldigvis. 🙂

 44. Hei 🙂 Jeg har laget denne deigen, men den bare smuldrer opp når vi skal bake den ut.. Den er ikke tørr..

  Skal ha juleverksted om 20 min, og jeg ville bare prøve å kjevle den litt.. Noen råd?

  1. Vanskelig for meg å vite hva som er årsaken, hvis du har fulgt oppskriften og latt deigen hvile i kjøleskapet over natten. Håper det gikk bra likevel. 🙂

  2. Hei.

   Dette opplevde jeg også, to ganger. Bakte først en deig, som jeg lot ligge noen dager i kjøleskapet før jeg bakte den ut. Da jeg la den bort, var den fin, silkemyk og slettes ikke tørr. Da jeg forsøkte å kjevle den ut i går kveld – var det kul umulig. Den bare smuldret og gikk i oppløsning. Så hele den deigen gikk i søpla. Tenke at jeg kanskje hadde brukt for mye mel, selv om det ikke så sånn ut – og bakte en ny, med enda litt mindre mel i.

   Da jeg skulle kjevle den ut i dag – var den nesten like vanskelig å jobbe med. Smuldret veldig og det var nesten umulig å «gjenbruke» deigen etter å ha kjevlet og stukket ut første runden med kaker.

   Deigen er imidlertid veldig god – og de kakene jeg fikk orden på var fantastisk gode! Men for meg blir det nok en annen oppskrift neste år – da jeg syntes denne var litt for vanskelig å jobbe med – samt litt uøkonomisk, da jeg ikke fikk brukt opp alt.

   1. Om deigen smuldrer er det enten fordi det er for mye mel i den, eller fordi sirupsblandingen ikke har blitt kokt tilstrekkelig slik at sukkeret smelter. Da kan deigen bli kornete og vanskelig å jobbe med. Det er viktig å ikke bli fristet til å ha mer mel enn oppskriften sier, deigen skal være løs 🙂

  1. Jeg har ikke forsøkt det, men hvis du leser et par av kommentarene over finner du noen tips der. Lykke til!

 45. Takk for en koselig historie og deling av oppskrift 🙂 jeg skal ha stor pepperkakebaking til helgen, da skal jeg jammen prøve deigen din! Hvor mange kaker er det ca per deig? Det er tre stk familier som skal ha kaker etter baksten, bør jeg kanskje lage trippel deig? God førjulstid <3

 46. Vi fulgte oppskriften på pepperkakene i går og de ble kjempe gode 🙂 Deigen var også veldig lett å jobbe med. Takk for at du delte oppskriften med oss 🙂

  1. Originaloppskriften heter ingefærkaker, men den har blitt døpt om til pepperkaker i løpet av årenes løp. Uansett navn, dette er kjempegode julekaker! 🙂

  2. Helt enig. Er jo bare tull at de kalles pepperkaker. Ingefærkaker blir mere riktig. Og det er IKKE det samme som pepperkake! BASTA. Eller er oppskriften veldig god:)

 47. Takk for oppskriften! Har tradisjon for å bake pepperkaker fra Jul i vårt hus, og nå har jeg laget både den samme gamle og forsøker din. Blir spennende å bake ut og se om det er store forskjeller.

 48. Utrolig gode pepperkaker!! Oppskriften var enkel å følge men litt røring ble det jo:))
  Ønsker deg en riktig fin jul! Takk for mange gode oppskrifter og inspirasjon:))

 49. En fantastisk god pepperkake oppskrift! Enkel tilberedning og særdeles smaksrike kaker. Tilsatte 1 ts nymalt sort pepper for navnet`s skyld! hehe… 🙂

 50. Fantastisk side du har 🙂

  Jeg har tenkt å forsøke meg på å bake pepperkakehus for første gang. Tror du pepperkakedeigen din egner seg like godt til det?

 51. Da kommer det rapport fra den første her som ikke fikk det til, og høyst sannsynlig er skyld i det selv. Det lukter nydelig på kjøkkenet, men i bollen med smøret og sukker/sirup/krydder/natron-blandingen står det ikke bra til. Og oppvasken blir ingen svir. Sirupsrøra størknet i det øyeblikk jeg helte den over smøret og de lot seg derfor ikke sammenføye. Det var nok fordi jeg brukte en gammel sirupslump, og den var laaangt over holdbarhetsdato. Men holdbarhet på sirup? Pøh! Jeg ville lagepepperkakedeig NÅ! Jeg tenkte at om den smeltet, hvilket den tilsynelatende gjorde, så gikk det sikkert fint. Det gjorde det altså ikke. Det er meget mulig at jeg hadde kunnet observere kornethet, om jeg hadde tatt på meg briller! Det ble forøvrig mer action i gryta da natronen kom oppi enn jeg hadde ventet, sånn ut fra bildet. Røra ble da, som det står i oppskriften, lysere – men este ikke bare litt, men mye, og mistet mye likhet med bildet her. Etter neste tur i butikk prøver jeg igjen, med ny og frisk og fin og flytende sirup! LÆRDOM: bruk ikke en gammel, størknet sirupslump!

  1. Hehe, jeg brukte en sirup- rest som gikk ut i 2008!!!! Slå den du….. tenkte akkurat som deg at sirup ikke «eldes» hehe, det gikk kjempebra allikevel 🙂 tror kanskje du har kokt sirup og sukker blandingen for mye… bare et forslag. Jeg erstattet halvparten av sukkeret med bruntsukker og varmet opp sirup «klumpen» et par sekunder i mikroen. Uansett så tror jeg nok det er best med ferskere sirup neste gang 😉

  2. Haha! Det er ikke mange av oss her, men jeg fikk akkurat samme resultat. Og jeg brukte også en gammel boks sirup fra i fjor. Dengangen gikk forøvrig samme oppskrift helt uten problemer!

   Sirupen min var fin og myk men, kanskje jeg bare varmet blandingen for mye?

 52. Jeg tror jammen vi har vokst opp med samme oppskrift og samme kokebøker! To bind innbundet i en slags myk plast? Og så heter de egentlig ingefærkaker? Elsket disse bøkene, men syntes det var fryktelig rart med grå og triste bilder av all maten…

  1. ..Ser av de andre kommentarene at det er samme oppskrift, ja! Jeg bruker i tillegg å tilsette en halv teskje pepper for å oppfylle kravet om PEPPERkaker 😉

 53. Når man tømmer blandingen oppi det kalde smøret, kan man da bruke eltekroken på kenwoodmaskinen til å røre videre eller bør man røre for hånd?

 54. Hei!

  Jeg lagde denne flotte deigen i kveld og nå godgjør den seg i kjøleskapet til bakedag i morgen med min datter. Aldri mer kjøpedeig her i gården!

  Jeg helte deigen i en electolux assistent og brukte deigrullen, gikk kjempefint og deigen ble veldig jevn og fin. Jeg slapp dermed jobbe så mye selv og maskinen gjorde sitt mens jeg bare dæsjet melet i litt etter litt.

  Flott blogg!

  Beate

 55. Tusen takk for verdens beste pepperkakeoppskrift! Kakene ble en suksess, og skal definitivt lages neste år òg!

  God jul!

  Emilie

 56. Hei, ny leser her!Har alltid trodd jeg hadde en god oppskrift – men denne var super – ny favoritt! jeg la til litt pepper. Lurte litt på sirup, for her i India hvor jeg bor er det ikke alltid å få tak i like ingredienser. FAnt noe tynn amerikanske greier -.men det funket bra:-)

 57. Brukte denne oppskriften igår og hadde pepperkake bakedag sammen med min sønn, svigermor, svigersøster og tantebarn;) kjempefornøyd! Og svigermor var mektig imponert over at deigen ikke var så klissete. Så når skal vi prøve å få til en tradisjon der vi møttes hvert år første søndag i advent der vi bruker denne oppskriften;) tusen takk for at du delte oppskriften med oss:-D

 58. Disse ble veldig gode! Ble litt usikker når jeg lagde røren: når smøret er rørt inn i deigen, skal jeg vente til røren er helt kald? Vi rørte en del, men den var fortsatt mer enn lunken da jeg rørte inn eggene. Tror jeg skal prøve med mørk sirup neste gang:)

 59. Denne pepperkakedeigen passer perfetk til pepperkakehus, da den ikke flyter ut og alle delene beholder fasongen og blir kjempe fine. Kakene smaker også utrolig godt, og denne deigen ble en høydare på kakebakedagen!

 60. Hei,

  Smelte sammen denne nå.

  Deigen skal vel ha samme konsistens som ca marsipan? Kokte opp sirup og sukker som skrevet. Tok litt tid å røre i smøret da det skiller seg i starten til tempen er blitt mindre.

 61. Hei 😉
  Jeg elsker bloggen din og disse pepperkakene bakte jeg for første gang i fjor, å skal definitivt bake de igjen i år. Som overskriften sier ; verdens beste pepperkaker 🙂 tusen takk for at du deler så mange nydelige oppskrifter.

 62. Hei
  Nå har jeg laget pepperkakedeig! Lukter jul i huset, herlig! Men det jeg lurer på er hvor lenge deigen står seg i kjøleskapet?

 63. Hei:)
  Tusen takk for den gode oppskriften. Disse kakene varer ikke til jul!

  Jeg så deg på Norge rundt og fant bloggen din da jeg søkte etter pepperkaker. Ikke legg ned, vi trenger oppskriften til neste år!

 64. Leita i flere år etter en oppskrift som gir gode kaker, og ikke minst er god å jobbe med for store og små. Bakte denne på onsdag og den var helt super på alle måter….!!
  Tusen takk -denne blir en tradisjon her også. 🙂

 65. Fantastiske pepperkaker!!! Var på vei til å gi opp pepperkakebakingen i år etter mange års forsøk med mange forskjellige oppskrifter. men det ville ikke barna være med på, så da ga jeg det et siste forsøk. Og så fant jeg denne oppskriften!!! Helt perfekt, har vel aldri smakt noen bedre, hverken kjøpt eller hjemmebakt:)

  Hjertelig takk:)

 66. Vi har bare satt deigen enda. Men både æ og mine to små på 5 og 7, 5 e helt eng om at d e den beste deigen vi har smakt!!! Takk 🙂

 67. Fant denne nå i 2013. og jeg må bare kommentere, for dette er virkelig de beste pepperkakene jeg har bakt!! tuusen takk. hele familien elsket de 😀

 68. Heisann, denne var veldig lik min, men på 2. Runde med pepperkaker i år skal jeg prøve din…..her i huset forsvinner kakene fort 🙂 men, tåler ikke kanel, tror du de smaker like godt uten?

 69. Hei! Har du prøvd å ha sirupblandinga i smelta smør….? Leste oppskrifta litt dårlig før jeg starta….

 70. Hei!
  tusen takk for at du bruker av tiden din til å dele med oss; veldig inspirerende! Prøver å lage tradisjoner i vårt lille hjem i håp om at mine to barn skal få like gode opplevelser og minner som de du beskriver 🙂
  Vi prøvde oppskriften din med brunt sukker -har du prøvd det før? Vet du noe om hvordan det ev kan påvirke smak/resultat? Jeg trodde jeg var lur når jeg brukte romtemperert smør. … Men det medførte bare lang avkjølingstid ..så lang at jeg falt for fristelsen å fortsette med egg før det var kaldt – kan du si noe om hvor viktig det er at det er kaldt?
  Deigen var som de fleste skriver farlig god og veldig god å jobbe med – kjekt!

 71. Hei

  Er nå ferdig med julens pepper kaker. Jeg har i år benyttet din oppskrift. Den var jeg ikke fornøyd med. Jeg har nøye fulgt oppskriften din, lot den stå i kjøleskapet over natten. Den var vanskelig å kjevle ut, den smuldret seg. Prøvde med litt mel, men til ingen nytte. Etter mye strev
  fikk jeg kjevlet ut det meste av deigen. Siste rest ble kastet. Neste år går jeg tilbake til min oppskrift jeg fant i et ukeblad for mange år siden.

 72. Fantastiske pepperkaker som jeg lagde i fjor og. Da forsvant dobbel porsjon fort her i hus. Gjentar suksessen i år, og siden jeg husker at dobbelt porsjon gikk hardt ut over senebetennelsen i fjor, bruker jeg kenwooden i år, og det funker fint:) tusen takk for nydelig oppskrift!

 73. Hei, jeg satte deigen i går kveld, og bakte ut i kveld. Deigen smakte godt, og det ble en god lukt i leiligheten, men de smaker mer som litt krydret kjeks mer enn pepperkake, og jeg lurer på hva jeg har gjort galt… Bor ikke i Norge, så smør og mel blir nødvendigvis litt anderledes, og fikk bare tak i lønnesirup…

 74. Hei!
  Enda en som nok har brukt for mye mel. Deigen ble veldig smulete, samtidig som det var mye fett på bordet hver gang jeg la den ned, på tross av mel på bordet. Gjorde at det var vanskelig å bake den ut, og en del av deigen gikk i bosset til slutt. Smaken var derimot kjempegod. Jeg skal gjøre følgende endringer neste gang:
  1: nesten ikke koke sukker/sirupblandingen, tror den ble for karamellisert, noe som også kan påvirke konsistensen vil jeg tro, da sirupens seighet nok er viktig å bevare.
  2: ikke sette den i kjøleskapet, den ble steinhard da, heller sette den et sted med ca 10-15 grader.
  3: ha i bittelitt pepper i tillegg, 1/2 ts kanskje.
  4: ikke minst, tilsette melet saktere, og kanskje testkjevle litt.

  Forøvrig brukte jeg Kenwood med K-vispen fra og med smør-steget, fungerte bra. Jeg «reddet» delvis deigen dagen derpå ved å tilsette et ekstra egg, det gjorde at jeg klarte å kjeve ut deigen i det hele tatt. Konsistens og smak ble likevel god.

 75. Hei!
  Jeg prøvde meg på disse og de var utrolig gode! Brukte en skvett fløte i for jeg hadde for lite sirup og det fungerte veldig bra 😀 takk fot fin oppskrift!

 76. Hei! Dette er sikkert et tåpelig spørsmål.. Jeg skal lage pepperkakehus for første gang. Hvordan fungerer denne oppskriften til det?

 77. Tusen takk for oppskriften! Fantastiske pepperkaker!!
  Jeg har brukt honning instedenfor lys syrup. Det smaker kjempegodt også 🙂
  God Jul!!!

 78. Hei du
  Kanskje du har svart på spm midt blandt de 150 komentarene som er, men jeg lurer på om du vet hva jeg kan bruke i stedet for sirup???
  Jeg bor nemlig i Spania og aner ikke hva jeg kan bruke i stedet – dette har vært et «problem» i mange år, men siden man får både ferdig deig og ferdige pepperkaker på Ikea har jeg lagt fra meg tanken – men nå har vi funnet ut at dattern på 10 år har cøliaki og hun bare elsker pepperkaker!!!
  Har funnet oppskrift på glutenfrie, men da kommer sirup problemet opp igjen!!!
  Tusen takk for all hjelp!!!

  1. Se Odas kommentar litt lengre opp i kommentarfeltet, hvor hun beskriver hvordan hun lager sirup. En annen har benyttet honning istedet. Jeg har ikke prøvd noen av variantene, men det kan kanskje være verdt et forsøk?

  1. Deigen har oppbevares tildekket i kjøleskapet i flere dager. Nøyaktig hvor mange har jeg dessverre ikke testet ut.

  1. Det er bare å summere sammen ingrediensene det! Den gir i alle fall nok pepperkaker til tre familier. 🙂

 79. Hei Trine, bor i utlandet og lurer på om natron er det samme som baking soda. Vet du noe om det?

  Elsker bloggen og boka!

 80. Hjelp, min deig er vanskelig å jobbe med og faller helt fra hverandre. Den er ikke så elastisk som jeg skulle ønske. Tips? Har forresten ligger i kjøleskap natten over. Takk for svar.

 81. Advarsel, advarsel! Ikke _liten_kasserolle og det eser ikke _litt_! Herregud hvor jeg har griset til :p Klissete sirup overalt!
  Når det er sagt smaker deigen snasent allerede, så disse pepperkakene har jeg god tro på.

 82. Heihei!

  SLiter litt med hvor mye mel jeg skal ha i deigen, sidne d etterhvert blir veldig tungt å røre, sjøl med maskin 😮

  Hvordan skal konsistensen på deien være?

 83. Utengluten. Byttet ut hvetemelet med «Hvetemel uten gluten» fra Utengluten.no og har for første gang i mitt glutenfrie liv fått til helt fantastiske pepperkaker!!!
  Oppskriften din er fenomenal, men den blir enda bedre med mørk sirup og ei halv teskje pepper.
  Tusen takk!

  1. Elena, brukte du lik mengde med mel som er i oppskriften? Eller måtte du justere dette når du brukte glutenfritt mel? Og vet du hvilket annet glutenfritt mel som tilsvarer «Hvetemel uten gluten» fra Utengluten.no? 🙂

   1. Hilde, jeg brukte ca 700 g mel i selve deigen, utbakingen krevde veldig lite. De var helt suverene å kjevle. Har prøvd de fleste meltyper som finns å kjøpe, men ikke funnet noe som kommer i nærheten av Utengluten sin blanding.Vet det er dyrt, men bakegleden gjør at du glemmer prisen 🙂

 84. Hei, blir disse pepperkakene sprø nok til å lage store hjerter med hull for å henge i vinduet? Sliter med å finne en slik oppskrift

 85. Hei..

  Denne pepperkakeoppskriften skal definitivt prøves iår, men lurer på ein ting…..hvor lenge kan den ligge i kjøleskapet før dn blir dårlig?

 86. Kjempegode pepperkaker! Den lukten etter å ha blandet i krydderet… Oh my! Helt herlig <3 Tror likevel jeg tilsetter enda litt mer krydder neste gang da jeg liker mye smak 😉

 87. Hei!
  Takk for at du deler oppskriften din med oss 🙂 har søkt litt, og ser at tine.no bruker mørk sirup. Det er det jeg har i skapet, og bruker det bare til cookies.. Tror du det går fint?

  Blir dette en suksess så skal jeg bake flere av dine oppskrifter. Nam nam 🙂

 88. Jeg har mange og fine minner av pepperkakebaking fra jeg var liten. Lukten da vi laget deigen og den lange ventetida til dagen etter da vi skulle bake. Men mest av alt tenker jeg på den fantastiske smaken på pepperkakedeigen. På senere år har jeg febrilsk lett etter og testet ulike oppskrifter for å finne «min» deig, uten hell. I dag har jeg brukt din oppskrift, og denne gangen ble det helt rett. Her er den, min barndoms pepperkakedeig!! Jeg er overlykkelig og lengter etter at morgendagen skal komme 🙂 Tusen takk for den perfekte oppskriften!

 89. Takk for at du deler oppskriften. Nå skal jeg i gang med å bake. Jeg ville ha en god oppskrift og ringte selvfølgelig min mor for å få oppskriften fra barndommen, men det viste seg at hun ikke hadde en fast oppskrift. Jeg ville ha pepperkake oppskrift med sjel i og det fikk jeg herfra, så nå skal jeg lage tradisjoner her. God jul og takk igjen. Vennlig hilsen linda

 90. Hei! Gleder meg til en bakekveld! Et spørsmål bare: jeg bor for tiden i Russland. Ingen sirup her, men derimot masse honning i ulike varianter. Det bør vel gå bra å bruke honning, eller ?

 91. Nå kan jeg skrive under på at disse er verdens beste pepperkaker! 😀

  Glad for at jeg fant denne oppskriften. Var redd for at jeg gjorde feil da jeg laget de i går, men da vi fikk smakt på det ferdige resultatet så ble jeg kjempeimponert. De var jo bare såååå gode. Smakte helt profft.

  Nå liker jeg de best når de er litt myke og litt høye, og det ble disse. Deilig! 😀

 92. Hei
  Tusen takk for en fantastisk god pepperkakedeigoppskrift. Ikka bare var smaken god, fargen var jevn og fin og fasongen holdt seg godt i stekovnen. Så det ble mange fine og utrolig gode pepperkaker.

 93. Hei! Hvis du ikke har tid til og heve dem over natten. Hvor mange timer vil du si den trenger for og heve?

  1. Pepperkakedeigen skal ikke heve, deigen må avkjøles slik at den blir lettere å bake ut. Du kan evt. prøve å kjevle dem ut etter 2-4 timer?

 94. Hei, er det noe grunn til at de ikke er med kardemomme?
  Ser at dei oppskriftene som er uten koking har med kardemomme?

  Har du noe meining på dette?

  Mvh johnsbaking
  Love Love

  1. Det har jeg ingen formening om. Hvis du leser teksten i innlegget ser du at dette er en gammel oppskrift som jeg har funnet i mammas gamle kokebok.

 95. Hei! Jeg elsker bloggen din! Disse pepperkakene skal jeg lage, men jeg bare lurer: skal det virkelig være en spiseskje(ss) med natron? (ikke en teskje?) og i hvor mange timer pleier du å ha deigen i kjøleskapet? 🙂

  Hilsen Anette.

  1. Det er riktig som det står i oppskriften. Mulig det kan reduseres noe, men her er jeg lojal mot den gode gamle originaloppskriften.

  1. Den skal være litt hard når du tra den rett ut fra kjøleskapet, men når du har knadd den litt så blir den fin å jobbe med, med mindre du har tilsatt alt for mye mel…

 96. Råder folk til ikke å la denne deigen stå i kjøleskapet over et døgn da den ble stein hard. Måtte «tine» den før bruk. Ellers veldig godt!

  1. Deigen vil være litt hard når du tar den rett ut fra kjøleskapet, men når du har knadd den litt så blir den fin å jobbe med, med mindre du har tilsatt alt for mye mel…

 97. Noen som har prøvd å bake disse uten egg, ev.? alternativ til egg mottas med takk, da vi har en liten pjokk som er eggallergiker.

 98. Hei Trine 🙂

  Jeg har tenkt og bake pepperkaker i morgen med din oppskift, da den hørtes og så helt fantastisk ut! 🙂 Så lurte jeg på om det er best og lage deigen for hånd eller med maskin? Den oppskiften din, hvor mange pepperkaker blir det sånn ca av den deigen? Vi er 4 stk som skal bake av den deigen, så det skal jo da deles på 2 hjem. Blir det best og dobble oppskiften da?

  1. Jeg pleier å lage denne deigen for hånd, slik det står i oppskriften. Det er umulig å si hvor mange pepperkaker det blir av en pepperkakedeig, for det vil jo være avhengig av hvor store former du benytter, tykkelsen og hvor mye som blir spist underveis ;). Jeg pleier å bake denne porsjonen sammen med døtrene mine og den deles da på tre hjem. Det er litt i underkant, så vil tro den er akkurat passe for dere. Lykke til!

 99. Tips til de som vil unngå den rimelig klisne omveien via desilitermål; 2 dl sirup tilsvarte (uten pinlig nøyaktighet) ca 265 gram.

  Takk for god oppskrift!

 100. Hei,

  egner denne oppskriften seg til pepperkakehus også? Har lest et sted at man bør bruke egen deig til hus, for at kakene skal bli ekstra sterke og harde.

 101. Hei,

  egner denne seg til pepperkakehus? Jeg leste et sted at man burde bruke en spesiell type deig til hus, for at det skal bli sterkt/hardt nok.

 102. Det var tomt for ferdig deig i butikkene i dag, så da måtte vi hjem og lage. Denne oppskriften likner min bestemors (1 egg mindre). Ble veldig bra! Tok av en liten deigbit som jeg la i fryseren så vi fikk bakt litt i kveld også som planlagt. Funket det også?

 103. Hei flinke du:-) oi, her var det mange tilbakemeldinger;-) 🙂 laget denne i fjor, laget den akkurat igjen, denne gangen brukte jeg mørk sirup for å få enda mere smak, smakte på deigen som smakte helt fantastisk, spent på pepperkakene i morgen. Jeg lurte på om du har prøvd de med mørk sirup før? Mvh L:-) jeg ønsker deg og dine en veldig fin førjulstid:-)

 104. Hjeeeelp….

  Laget deigen i går, men kun med halvparten natron (hadde visst ikke mer…). Må deigen kastes, mener du?

  Håpefullllllll
  Stine

  1. Det er vanskelig for meg å si, for jeg har aldri testet dette selv. Selv ville jeg ha prøvd å steke et par pepperkaker for å teste. Det har ikke noe å si for smaken. Lykke til!

 105. Heisann, tusen takk for kjempefin blogg:)
  Jeg lurer på hvor lenge denne deigen kan stå i kjøleskapet før den må brukes? Og kan den fryses?
  Få forhånd tusen takk for svaret
  Hilsen Berit

 106. Heisann ! Akkurat laget oppskriften nå ventes det bare på avkjølingen.
  Må si at du var utrolig flink til å forklare fremgangsmåte og fantastisk du tok bilder mens du holdte på. Utrolig greit for en jente som meg som er en ny baker 🙂 Svigerfar er vanskelig finne gaver til og han liker pepperkaker så da ville jeg selvfølgelig lage fra bunnen av pga smak og at det er mye koseligere å få hjemmelaget gaver. ( for da vet jo andre man har brukt tid på dem, istedenfor bare kjøpe ferdig ). Ville bare si tusen takk for en lett og fin prestasjon 🙂

 107. Hi Trine, jeg er fra India. Har ikke tradisjon med pepperkake. Men etter ha bodde her for flere år, tenkte at jeg må prøve den. Alle var litt spektisk at jeg skulle lage deigen hjemme, selv dattera mi. Men vet at oppdriften fra dine blog blir alltid best! Da prøvde med den i går. Den var awesome! :). Kollega mine var så oversarket og mente den var bedre enn ferdig kjøpt pepperkaker. Tusen takk :).

 108. etter evig jakt på god pepperkakeoppskrift, må jeg si dette er verdens beste pepperkaker! takk for at du deler… de er farlig gode;) god jul

 109. Hei ? ingen kritikk til oppskriften. Mulig jeg gjorde feil i blandingen av ingrediensene. Men synes verken pepper kakene eller deig falt i smak hos oss. Mulig den oppskriften jeg tidligere har brukt simpelten er bedre? god jul og takk for en flott inspirerende blogg.

 110. Hei, gleder meg til å prøve oppskriften på pepperkakene! Lurer på hvor lenge denne deigen kan stå i kjøleskapet? Hilsen Henriette

  1. Den kan stå i flere dager. Bakte med 5-6 dager gammel deig i går, og det gikk fint. Pass på at du oppbevarer deigen i plast i kjøleskapet. Lykke til!

 111. Her må det være feil??? Ss skulle vel vært ts? Katastroferesultat når jeg rørte inn 4ss natron og har seig gørr utover hele ovnen når den firedoble porsjonen aldri sluttet å ese:-(

  1. 1 ss natron er helt korrekt til 1 porsjon. Denne oppskriften er kvalitetssikret gjennom mer enn 40 år. Men, jeg aner ikke hvordan resultatet blir når en firedobler (!) oppskriften. Jeg vil kanskje tro at du har valgt en for liten gryte?

 112. Hei Trine, takk for super oppskrift!
  Hvor lenge kan deigen ligge i kjøleskapet før man baker pepperkakene? Tenker på det siden det er egg i.
  God jul!!
  Karoline

 113. 19.12. 2015. kl. 18.30.
  jeg har laget denne oppskrift i dag, og i morgen kl.09.00 skal jeg kjevle ut og stikke ut kakemenn og kakekoner stjerner og hjerter, men du trine du kunne jo ha skrevet at deigen skulle oppbevares i kjøleskap tildekket med plast da, forde jeg 4 timer etterpå leste meg fram til det, ser at noen har skrevet at de ikke likte pepperkakene ? ehhhh det er jo ikke så mange ulike pepperkake oppskrifter, men et tips er å helle 2 dl kremfløte i sammen med eggene på slutten, før hvetemelet skal røres inn, det har jeg gjordt, ønsker alle en riktig god jul, og ha et godt nyttår, fra bjarte fagerlid

 114. veldig grei basis oppskrift men for meg er det for lite krydder i denne. Jeg dobblet opp og byttet ut noe av sukkeret med muscavado sukker. Hadde nok 2x eller mer av krydderet i for å få ‘riktig’ smak for meg men det er jo individuelt. hvis det eser slik en nevner så har du kanskje også latt røren stå på varme i tillegg til en litt for liten gryte, eser ellers ikke på den måten etter min erfaring.

  Med tanke på mørk/lys sirup så er det primært fargen på deigen som blir veldig anderledes, men har selv alltid foretrukket lys eller 50:50.

  Takk for deling av oppskrift, min gamle hadde blitt ryddet/kastet av kona så da var det fint å ha noe å ta utgangspunkt i:)

 115. Hei Trine, lurer på om det er mulig å legge til mer av krydder til allerede lagt deig som står i kjøleskapet? Kan jeg varme opp litt sukker m krydder og legge det til i ferdig lagt deig?

 116. Hei Trine 🙂
  Nå har jeg laget deigen å satt den i kjøleskapet over natten.
  Det var en nydelig smak på selve deigen.
  Så ser frem til i morgen når vi skal stikke ut figurer 🙂
  Tusen takk for oppskriften.

 117. Tips: 2 dl sirup = 250 g
  Kanskje du kan legge det inn i oppskriften? Det er jo mye lettere å veie sirupen direkte i kasserollen enn å måle i et litermål.

  1. Done! Takk for påminnelsen! I den siste kokeboken har jeg nemlig lagt inn gram, men glemte å oppdatere her. 🙂

 118. Hei Trine! Denne oppskriften ser jo kjempegod ut! Bare et raskt spørsmål, jeg bor i et land hvor det er vanskelig å få tak i sirup. Er det mulig å bytte med honning? I så fall er det noe jeg må ta høyde for (mengde, steketid eller liknende)? Tusen takk! Her i Ungarn har de en liknende kake som man fyller med rosiner og malte nøtter, du burde prøve den! Her er en oppskrift hvis du er interessert som jeg fikk av en venninne her: http://essolberg.blogspot.hu/2015/12/tasty-hungarian-christmas-cookies.html?m=1

 119. Det tredje året jeg lager denne. I fjor ble sirupsblandingen for varm,i år tror jeg den kanskje ikke ble varm nok. Skal sukkeret løses helt opp? Kjempegod. Må ha disse med blåmuggost og portvin lille julaften, da begynner jula?

 120. Hei ! Oppskriften din her er forskjellig fra boka di! Hva stemmer??? I boka står det ts mål på nellik og ingefær, kan jeg legge til mer krydder nå etter at deigen er ferdig ?

  1. Oppskriftene skal være like, men jeg har gjort om ss til ts i boken, slik at det er lettere å måle opp. Det vil nok ikke være så lett å elte inn mer krydder når deigen er ferdig.

 121. Hei! Har for tiden ikke over/undervarme på min komfyr. Kan jeg bruke varmluft og hvordan temp skal jeg bruke?

 122. Hei Trine! Takk for oppskriften for kjempe gode pepperkaker!
  Jeg lurer på om man kan fryse den deigen. Har du prøvd eller hørt om sånt?

 123. Hei!
  Tusen takk for oppskriften for kjempe gode pepperkaker!
  Jeg lurte på om man kan fryse denne deigen? Har du/noen prøvd? Ble kakene like gode etterpå?

 124. Hei!

  Har du noen erfaring med å lage disse glutenfrie? Eventuelt hva slags mel kan du anbefale?

  På forhånd takk ☺️

  1. Hei! Jeg laget disse glutenfrie i går, og de ble svært gode på smak! Jeg brukte Schär B mix og Toro fin kakemiks ca 50/50, da det var det jeg hadde for hånden. Brukte mindre mel, ca 400-500 g tilsammen. Den var rørbar da jeg satte den i kjøleskapet natten over. Jeg brukte endel mel til utbaking, men fikk det beste resultatet da jeg tok ut litt og litt deig fra kjøleskapet. Fortet meg å stikke ut kaker, mens deigen var kald og det gikk fint. Stekte midt i ovn på 190 grader i ca 7 minutter. Neste gang ville jeg ha redusert litt på natronmengden da mange glutenfrie melmikser inneholder hevemiddel, og hvis jeg skal være pirkete ble det en litt for markant natron-smak. Mannen min merket ingenting vel og merke;)

 125. Pepperkakene er rett og slett ikke gode. :-/ Jeg ser at du bare bruker omtrent halvparten så mye av krydrene (og ingen kardemomme) som min faste, og veldig gode, oppskrift, så jeg tror det er der problemet ligger.

  1. Har vanskelig med å forstå at du synes det er for lite krydder i pepperkakene. Legg merke til at det skal være SS med krydder og ikkje TS som i mange andre oppskrifter.
   Kjempegod oppskrift synes eg

 126. Jeg har også brukt denne oppskriften som base for mine glutenfrie pepperkaker. Jeg halverte din oppskrift og brukte 150 g blå jytte og 300g semper mix. Fantastisk god deig å jobbe med, null stress.
  Pepperkakene er milde og veldig gode etter min smak. Ser lenger opp ei som skriver at ho vil redusere natronmengden neste gang når hun bruker glutenfritt mel, det vil jeg også gjøre. Da de este litt utover denne gangen.

 127. Fantastiske pepperkaker, lager disse i år for 3. året på rad.
  Men der er tydelig at jeg gjør med «galt», men melmengden som står der blir deigen ikke ordentlig.
  Trenger minst 100 g ekstra,,

 128. Lagde disse nå i helgen, og fulgte oppskriften til punkt og prikke. Ble veldig skuffet over hvor lite de smakte. Hvis man ikke liker tamme pepperkaker, vil jeg anbefale å enten bruke en annen oppskrift eller å doble mengden med krydder (minst).

 129. Forsøkte oppskriften, men det skar seg.

  Når har man sukker/sirupsblandingen over i en bolle? Vi smeltet sukker og sirup, rørte i både krydderne og natroen og så stivnet hele greia slik at nå er det er umulig å få rørt in smeltet smør, for ikke å snakke om melet. Har vi sukker og sirupsblandingen over i en bolle straks det er smeltet? Her har noe gått grusomt skeis.

  Hadde vært fint om blogger kunne vært litt mer detaljert og skritt-for-skritt i beskrivelsen av hvordan hun lager disse ingerfærkakene. Her er det for store steg.

  Men okay, da får vi forsøke på nytt imorgen.

 130. Knallsuksess: smeltet smør, sukker og sirup samtidig og da ble det saker. Fantastisk deig. Absolutt superb. Og smaken? Beyond words:)

  Og…til de som lurer, ga akkurat denne bakeøkten 110 pepperkaker. Noen ble avkjølt på bakepapiret og er derfor pittelitt mykere enn de senere avkjølt direkte på rist.

  Men du verden, dette var en ny opplevelse ja.

 131. Hei
  Fant din oppskrift på nett .første gangen på 40 år jeg prøver ny oppskrift
  Problem oppstod bår jeg ser at det står 1 ss (ikke ts kanel?)syns det høres mye ut.Allw andre oppskrifter oppererer med ts .Så nå sitter jeg altså her og lurer
  Håper på svar veldig fort
  Med hilsen May

  1. Ja, oppskriften er korrekt den. Det skal være 1 ss kanel. Beklager at jeg ikke kunne svare deg i helgen. Jeg hadde logget av og tatt litt fri. Jeg håper likevel at du fant ut av det, for disse pepperkakene er verdt å prøve.

 132. Hei jeg har i dag prøvd oppskriften. Men etter 4 min va kakene brent. Hvor tykke skal de være? Jeg satte ovnen ned på 180 grader og 6 min da ble de bedre.

  1. Kakene skal være 2-3 mm tykke. Stekeovner steker ulikt, og det er derfor alltid lurt å steke en prøvekake og følge med mot slutten, slik at man ser hvor man må legge seg ift steketid og steketemperatur.

 133. Nå står deigen i kjøleskapet og der skal den stå til jeg og barnebarnet skal bake ut i morgen. Deigen smakte helt nydelig, men den virker litt «kort» (smuldrete), hva kan det skyldes, tror du?

 134. Kjempe gode kaker!! Men har du noen tanker om hva jeg kan ha i for å få deigen lettere å jobbe med for barnehender? Smuldret seg fort opp når den ble varm.

 135. Hei! Femte år på rad jeg baker etter din oppskrift, takk for at du deler og gir tradisjonen videre. Som noen andre her også opplever blir deigen min kort og sprekker opp veldig lett. Lurer på hvorfor, sånn rent «kjemisk», dette skjer? Helt kald fra kjøleskapet er deigen ganske grei, men alt avskjær må rett på kjøla ellers blir det vanskelig. Datteren på 5 får bake med Ikeadeig for det blir for vanskelig for henne med denne.

  Men uansett! Super smak!

  1. Så hyggelig å høre at favorittoppskrifter min faller i smak hjemme hos dere også!

   Årsaken til at deigen smuler kan være at du ha tilsatt for mye mel eller at sirupsblandingen ikke har kokt lenge nok til alt sukkeret er oppløst. Deigen min smuler også etter at den har blitt bakt med og blitt varm, og får da noen minutter i kjøleskapet før vi kjevler den ut på nytt. Det fungerer bra hos oss. Her baker både store og små med samme deig, noe vi har gjort siden jeg var 4-5 år. I morgen skal jeg bake pepperkaker med barn og barnebarn, og 6 barn i alderen 3-10 år kjevler og trykker ut fine pepperkaker av denne deigen (men som sagt vi «rullerer» hele tiden utkjevlet deig i kjøleskapet).

 136. Takk for svar! Skal prøve å koke blandingen litt lenger neste gang og se om det gjør den litt lettere. Mel bruker jeg litt mindre enn som i oppskriften. Blir uansett godt sluttresultat og beste smaken! Riktig god baking og jul!

 137. Hmmmm… I motsetning til de fleste her, er jeg ikke vilt begeistret for denne oppskriften. Prøvde den for noen år siden, men den falt ikke helt i smak hos meg. Etter flere år med ferdigkjøpt deig (det er det eneste jeg jukser med ), ville jeg i år gi denne en ny sjanse. Meeeen, det er ett eller annet som ikke blir riktig for meg, det smaker rett og slett litt lite pepperkake etter min smak. Pleier ellers å være strålende fornøyd med alt jeg lager fra bloggen din

 138. Laget denne i kveld, deigen smakte godt, og den står i kjøleskapet nå. Hadde ønsket det var litt mer detaljert forklaring rundt sirup/sukker smelting! Tror jeg kokte min for mye, så det ble noen harde klumper, strevde med å få den jevn etter dette. Håper den blir mulig å kjevle ut i morgen! Takk for fin/god blogg uansett!

  1. Så leit å høre at du strevde med deigen. For nærmere beskrivelse av prosessen – klikk deg inn på høydepunkter på Instagram (@trinesmatblogg) for å se trinn-for-trinn-bilder og film om hvordan jeg lager pepperkakedeigen (i kjøkkenmaskin). Du finner dem under “jul”. Lykke til!

 139. Hei! Er det mulig å bruke lønnesirup? Så nå at den lyse sirupen jeg har stående, gikk ut på dato for 3 mnd siden =/

  1. Har ingen erfaring med lønnesirup i bakst, så det tør jeg ikke anbefale. Men, jeg tror det skal gå greit å bruke sirupen du har, hvis den ikke har krystallisert seg og tørket inn. Lykke til!

 140. Då det var tomt för pepperkakedeig i butikken pga priskrig så var jeg i år nødt til att prøve bake egen deig. Så får vi se om det blir vellykket. ☺️ Men deigen smakte godt, fast jeg jukse og hade en teskje pepper i ☺️

 141. Ja, som ifjor forsøker vi denne oppskriften, men lurer på om vi ikke trenger nye briller, selv etter nye progressive glass i mars. I år klarte vi å lese feil: istedetfor 1/2ss. ingefær leste vi 1-2 ss. og hadde like gjerne opp i to. Joda, kakene er jo etandes, men kan blir kanskje en smule tørstere enn ellers:) Ny deig laget, denne med korrekt blandingsforhold. Og pepperkakee? Nydelige som alltid.

 142. Hei! Litt «out of season» spørsmål, men jeg skal bake disse med niesene i USA i juli. Søstera har funnet kun mørk sirup i USA. Tror du det vil gjøre noe dårlig med pepperkakene? Setter pris på tilbakemelding 🙂 Anna

 143. hei, dette ser godt ut og jeg tenkte prøve oppskriften i helgen. Men stusser over at det ikke er pepper i – er ikke det hele poenget med pepperkaker? Er det en mangel i oppskriften eller har du det bare ikke med som en av ingrediensene?

 144. Har såååå lyst til å bake denne deigen, men minstejenta har cøliaki og ettersom jeg ikke ønsker at hun skal føle seg utenfor så blir alle kaker glutenfrie.

  Vet du om jeg kan erstatte hvetemel med glutenfritt mel? Eller om du vet om en annen nyyydelig oppskrift??

 145. Lagde denne i fjor med utmerket resultat. Første gang alle kakene ble spist opp…
  I går lagde jeg dem på nytt, men opplevde at deigen skilte seg under steking. Hva ble feil denne gangen?

 146. Hei Trine:)
  Er det best å lage denne deigen med Eller uten Pepper?
  Har du prøvd å lage disse pepperkakene med pepper i ?
  Hva blir best på smak?
  Med eller uten pepper?

 147. Hei. Har fulgt denne oppskriften til punkt og prikke i mange år, og blir alltid godt resultat. For min smak gjelder det å følge med ovnen som en hauk, for jeg foretrekker pepperkakene mindre stekt enn folk flest. Bittelitt myke altså. Takk for oppskriften.

 148. Superluftige gode pepperkaker. Første gang vi prøvde å lage deig selv! Vi er veldig fornøyde!
  Takk for god oppskrift.

  1. Det har jeg ikke testet, så det kan jeg ikke svare deg på. Men, mener noen har skrevet noe om det i kommentarfeltet her tidligere, kanskje du kan ta en titt der?

 149. Var det en grunn til at du kastet deigen uten natron? Forsøkte du å bake ut? Har noen stilige former der jeg ikke ønsker hevelsesagent ala bakepulver/natron for at de skal holde formen, er der verdt å forsøke uten natron, eller ble de uspiselige?

  1. Deigen fikk en helt annen konsistens når den ikke hadde natron. Mener å huske at venninnene mine trillet runde småkaker og stekte, men at det ikke var noen stor suksess (det er 13 år siden så husker ikke eksakt).

 150. Hei.
  Jeg strever litt når jeg lager deigen.
  Bruker ne K-spade til å røre, i ei Kenwood-maskin.
  Det blir som karamell som fester seg langs sidene, som ikke blir rørt inn. Steinhardt, og der er alt det gode mørke krydderet….
  Hva har jeg gjort feil tro?

 151. Det var så mange kommentarer her at jeg ikke har klart å finne ut om noen har spurt om dette før, men er hvilket mel kan jeg erstatte hvetemel med for en som ikke tåler hvetemel?

 152. Dette så godt ut Trine
  På søndag får jeg besøk av mitt fadderbarn og vi skal lage tidenes pepperkakehus. Jeg gleder meg masse og vil gjerne imponere. Men hva er en K-Spade? Kjøkkenmaskin har jeg tilgjengelig men spade er jeg usikker på.

  1. K-spade er et røreredskap som følger med nyere kjøkkenmaskiner. Hvis du googler det (og klikker på bilder) så skjønner du nok hva jeg mener. Lykke til med pepperkakehuset!

 153. Ble storfavoritt her i kollektivet.
  Ble litt mindre steketid i vår ovn så de ble sprø utenpå og myk inni^^ kombinert med kakao eller gløgg og huset ble fylt med jule lukt^^

 154. Hei. Lager alltid dine pepperkaker, da jeg mener de er best! De siste par årene har jeg imidlertid laget en variant hvor jeg erstatter sukker og sirup med kokossukker og honning, og hvetemel med finmalt speltmel. Om de ikke akurat blir mindre usunne blir de hvertfall mer næringsrike og minst like gode. Kan anbefales! Jeg har også erstattet nellik med allehånde fordi jeg liker det så godt. Elsker oppskriftene dine!

 155. Hei Trine. Jeg har tradisjon med å bake disse, men deigen har blitt mislykka de siste årene. Den henger ikke sammen, og blir vanskelig å kjevle, og figurene rivner lett når jeg skal ta de opp på bakebrett. Hva kan jeg gjøre feil? Har det med oppvarmingen av sirup og sukker å gjøre?

  1. Det er vanskelig for meg å si hva du gjør feil, hvis du ellers følger oppskriften. Men, hvis den ikke henger sammen, er vanskelig å kjevle og lage figurer, så kan det tyde på at du ikke har tilsatt nok mel. Vær obs på at melmengden ikke kan tas bokstavelig, du må se an konsistensen på deigen. Dersom den er klissete må du tilsette mer mel, eventuelt elte inn litt mer mel før du begynner å kjevle ut deigen. Det er også viktig å la deigen hvile i kjøleskapet før den kjevles ut. Jeg pleier alltid å putte overskuddsdeigen i kjøleskapet etter å ha kjevlet den ut en gang, da den er enklere å kjevle ut på nytt etter at den har blitt avkjølt litt. Lykke til!

 156. Nå har jeg lagd deigen, for sikkert 8-år på rad. Disse er grisegode
  Gleder oss til å bake de ut i morra, lar deigen hvile i kjøleskapet over natta❤️

 157. Herlighet for noen nydelige pepperkaker. For en smak! Deigen var perfekt å jobbe med. Jeg har laget et mange pepperkakedeiger i årenes løp, men disse kakene var bare verdens beste. Gleder store og små med disse i helgen. Koselig tekst du har lagt til oppskriften. Tusen takk for atter en fantastisk oppskrift ❤️

 158. Tusen takk for flott oppskrift!
  Har akkurat laget deigen, men måtte bare dele en liten «hack» 😉 når sirup/krydder miksen er tatt over i den andre bollen med smøret, ikke hiv panna rett i vasken med det samme! Med meg hang det igjen litt sirup blanding i panna som jeg nødig ville kaste, så da tok jeg en kopp med melk oppi panna og varmet det opp – vips! Herlig kryddermelk som absolutt skal lages igjen!

 159. Elsker denne oppskrifta, bruker den hvert år – det har blitt en tradisjon hos oss. Tusen takk til deg 🙂

 160. Takk for denne flotte oppskriften!
  Deigen var lekende lett å bake ut, og trengte ikke engang ekstra mel. Holdt formen bra, og ble også kjempegode kaker. Endte opp med å bruke 50% mørk sirup, og syntes det ble bra. Denne kommer vi definitivt tilbake til neste år også!

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg bakte selv pepperkakene sammen med barn og barnebarn i går. Mørk sirup fungerer også fint, de blir bare litt mørkere i fargen, men det gjør ikke noe. Ha en fin førjulstid! 🙂

 161. Hei!
  Jeg pleier å bruke din oppskrift, og det blir kjempegode pepperkaker!
  Jeg har et spørsmål: i likhet med en annen her i kommentarfeltet, pleier jeg å firedoble deigen.Det fungerer fint, og gir gode kaker, men kakene eser veldig ut når de blir stekt. Jeg lurte på å bruke mindre natron denne gangen. Har du noen anbefalinger her?

  Ellers takk for kjempegod oppskrift. Ungene elsker den.

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg bakte selv pepperkakene sammen med barn og barnebarn i går. 🙂

   Jeg har ingen erfaring med firedobling av oppskriften, og har derfor ingen anbefalinger ift evt reduksjon av mengden natron.

 162. Har aldri vært glad i å bake pepperkaker da smaken aldri har vært helt «riktig», og barna ikke har likt smaken. Har derfor blitt kjøpte figurpepperkaker fra Sætre. Nå er jo disse borte, så i et desperat siste forsøk så ble det oppskriften din.
  Wow! De var kjempegode, og pepperkakene ble spist varme, så vi må jamnen meg lage en porsjon til. Tusen takk for kjempegod oppskrift, og riktig God Jul!

 163. Dette er en eneste pepperkakeoppskriften jeg har prøvd, men den var så enkel og god at jeg ikke har lyst til å prøve andre!
  En ting jeg lurer på, de to gangene jeg har lagd denne så må jeg alltid brukt så sykt mye mer mel enn det som står. Ser du skriver at det kommer litt ann på størrelsen på eggene, men standarden er vel et M/L egg, De eggene jeg brukte var kanskje nærmere M enn L, men jeg har sikkert tilsatt 2 dl ekstra mel og deigen er fremdeles ikke fast nok til at den kan kjevles ut. Husker at jeg brukte en del mer mel i fjor også, så jeg vet jo at det blir bra likevel, men jeg lurte på om du til vanlig også må bruke en del ekstra mel? Hvis ikke, hva tror du årsaken kan være hvis det ikke er eggene?

  Jeg bruker alltid mindre enn det jeg tror jeg trenger (slik som du anbefaler) selv om jeg tilsetter en del ekstra. Tror jeg er oppe i minst 2 dl nå om ikke mer og jeg trenger nok minst en kopp til når deigen skal kjevles ut også. Hvor lenge pleier du å elte deigen når du har tilsatt melet?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste