VERDENS BESTE PEPPERKAKER (INGEFÆRKAKER)

Jeg har så lenge jeg kan huske lest kokebøker med stor interesse. Hjemme hos oss hadde vi et kokebokverk i to bind som inneholdt oppskrifter på alt mellom himmel og jord. Det må ha vært et praktverk på den tiden. Det var noen bilder og illustrasjoner i bøkene, spesielt på kakesidene hvor det til og med var et par fargebilder og disse fanget selvsagt litt større interesse enn kapitlene om brødbakst og partering av slakt.

Kapittelet med julekaker var favoritten, med fine bilder og spennende oppskrifter. Mamma hadde mesteparten av sine favorittoppskrifter i sin håndskrevne kokebok, men når det skulle bakes pepperkaker slo hun alltid opp på favorittsidene mine og fant frem oppskriften på pepperkaker (eller ingefærkaker som denne oppskriften egentlig heter). Det samme har jeg også gjort, hver jul fra jeg flyttet hjemmefra som 19 åring. Jeg har fra tid til annen også gitt andre oppskrifter en sjanse, men ikke funnet en som kan måle seg med denne, så jeg ser ingen grunn til å endre på denne tradisjonen.

I tillegg til at pepperkakene er kjempegode på smak, så vekker de mange gode minner. Når du tilsetter krydderet i sirupsblandingen brer det seg umiddelbart en deilig julekrydderduft i hele kjøkkenet. Det blir ikke julestemning uten at jeg har kjent denne duften, og den er akkurat slik jeg husker den fra jeg var lita jente og sto og beundret min kjære mamma - og da jeg bakte de alene for første gang på hybelkjøkkenet. Jeg minnes den også fra da jeg som nybakt mamma laget pepperkakene med min eldste datter i vippestolen ved siden av meg, og etterhvert mange hyggelige bakestunder med jentene i oppveksten. Da de var i den verste fjortisfasen var det større stas å spise pepperkaker enn å bake de, og da inviterte jeg fadderbarna og venninnene mine på pepperkakebakst. Jeg minnes spesielt godt julen 2007, da klarte jeg faktisk å glemme å ha i natron, deigen måtte kastes og min kjære ble sendt i butikken for å kjøpe pepperkakedeig. Det er likevel et kjært minne siden vi dagen før hadde fått beskjed om at vi ventet en frisk liten gutt, noe som ikke var en selvfølge etter litt dramatikk i begynnelsen av svangerskapet. Lykkerusen var nok til å sette en ellers dreven pepperkakebaker ut av spill, men krydderlukten fikk jeg uansett med meg, før deigen måtte vike til fordel for pepperkakedeig på boks. Nå er pepperkakebakingen blitt en liten familiehappening med barn, svigersønner og barnebarn, med gløgg og nissegrøt etterpå.

Pepperkakeoppskriften er fortsatt den samme og har vært publisert på bloggen både i 2007 og 2008, og jeg vet at mange av dere har bakt pepperkakene tidligere og skal bake dem igjen i år. Det er jo sånn det begynner, og da blir det vanskelig å slutte. Jeg klarer i hvert fall ikke å slutte. Her er oppskriften igjen, denne gangen litt mer utførlig beskrevet og delvis illustrert.

  • Difficulty: enkel
  • Servings: 100 - 150 PEPPERKAKER
  • Time: ca. 2 timer + hviletid
  • Kjøkken:
  • Type rett:
Annonse

Ingredienser

PEPPERKAKEDEIG

250 g sukker
250 g lys sirup (ca. 2 dl)
1 ss kanel
1/2 ss malt ingefær
1/4 ss malt nellik
250 g smør , i terninger
1 ss natron
2 egg , sammenvispet
700 g hvetemel (ca.)

MELISGLASUR

500 g melis , siktet
2 eggehviter
2 ss sitronsaft (ca.)

SLIK GJØR DU

IMG_1034

Mål opp alle ingrediensene, slik at du har alt klart før du setter i gang.

Ha sukker og sirup i en kjele og gi det hele et forsiktig oppkok.

Tilsett kanel, malt ingefær og nellik og rør godt sammen – og nyt den deilige juleduften som brer seg i rommet.

Rør inn natronet i sirupsblandingen og rør fort og godt sammen. Blandingen blir nå lysere og eser litt.

Hell den varme sirupsblandingen umiddelbart over det kalde smøret, som du har gjort klart på forhånd i en stor bolle. Rør til alt smøret er smeltet og blandingen er kald. Rør sammen for hånd (da kan det være kjekt å være to om røringen) eller bruk kjøkkenmaskin.

Visp sammen eggene og rør dem inn i blandingen. Tilsett deretter melet, litt etter litt, til du får en jevn og relativt fast deig. Sett deigen i kjøleskapet i minst 2 timer, men gjerne over natten. (Deigen kan oppbevares i kjøleskapet i 3-4 dager.)

Ha deigen på lett melet bakebord, del den opp i flere mindre biter, kjevle ut og stikk ut pepperkaker i ulike fasonger. Når du har kjevlet ut deigen et par ganger, blir den varm og vanskeligere å jobbe med. Legg den derfor i kjøleskapet til avkjøling når du ikke jobber med den, så blir den lettere å jobbe med.

Legg kakene forsiktig på bakepapirkledd bakebrett. For å få et bra resultat er det viktig at kakene er omtrent like tykke og store, slik at de er ferdigstekt omtrent samtidig. Stek pepperkakene ved 200-225 grader (over- og undervarme), midt i ovnen, til kakene er ferdigstekt, etter ca 7-10 minutter, avhengig av størrelsen på pepperkakene dine og stekeegenskapene til ovnen din. Følg med mot slutten av steketiden.

La pepperkakene hvile på stekebrettet et par minutter, før du avkjøler dem videre på rist. Oppbevar de avkjølte kakene i tett kakeboks.

Pynt gjerne pepperkakene med melisglasur og for eksempel Smarties, Non stop og sølvkuler. Lag melisglasur ved å kjøre den siktede melisen og eggehvitene et par minutter i en kjøkkenmaskin. Tilsett sitronsaft til glasuren har fått ønsket konsistens – og kjør den deretter i ca. 1 minutt. Ha glasuren i en sprøytepose og pynt etter smak og behag.

Pyntede pepperkaker kan bli myke, så de bør spises innen en uke eller to.

Pepperkaketreet på bildet er laget av 3 ulike størrelser stjerner, som er lagt lagvis med melisglasur imellom, og har deretter fått et lite melisdryss.

LYKKE TIL!

    1. Kan man bruke kjøkkenmaskin på å blande smør og sirupblandingen på lav hastighet? Lagde disse i fjor også og de er både lette å bake ut og smaker nydelig!

    1. Jeg har benyttet begge deler oppigjennom årene. I det siste har jeg vanligvis benyttet lys sirup, og har også nå føyd det på oppskriften, for det er mange som spør.

  1. Hei. Takk for nok en fin oppskrift, denne må prøves. Får bytte ut pepperkakedeigen fra Ikea i år;) I går hadde jeg og noen venninner juleverksted der vi laget kun julebakst fra bloggen din. Og det ble så godt! Og glassene med confectcookies ble veldig lekre! Så takk igjen for at du deler med oss! ha en fin advendtstid, klem fra ingrid Julia

  2. Hei Trine!
    Artig at du kom med pepperhakeoppskriften din akkurat i dag! I går satt jeg nemlig og søkte litt på bloggen din og bestemte meg for å prøve din pepperkakeoppskrift i år, så den står nå i kjøleskapet og i ettermiddag skal resultatet kjevles, stekes og smakes! Jeg gleder meg for jeg er alltid fornød når jeg prøver dine oppskrifter og jeg har prøvd mange!!!

  3. Vil bare si tusen takk for en koselig historie. Ikke bare kommer du med mange herlige oppskrifter, men du skriver godt og byr på deg selv. Dette er den beste bloggen jeg vet om!

  4. Denne julen skal jeg prøve meg på egenprodusert deig 🙂

    Når jeg pynter pepperkaker og pepperkakehus, bruker jeg melisblanding laget av eggehvite og melis. Altså ikke vann. Da blir melisen hard, og kakene blir ikke bløte. 🙂

    god jul 😀

  5. Takk for oppskrifter. I helgen skal det bakes sjokoladebiscotti og verdens beste pepperkaker sammen med barnebarnet. Takk for at du deler!!

    Jane:-)

  6. For en koselig historie 🙂 Elsker bloggen din, Trine. Kan sitte å lete blant oppskriftene dine i timesvis, da koser jeg meg 🙂
    Ha en fin dag!

  7. Så fine pepperkaker! Jeg har aldri funnet en oppskrift jeg er fornøyd med – noe som kanskje skyldes at jeg ikke får tak i sirup her i Hellas. Prøver denne i år – med sirupserstatning, så får vi se hvordan det går!:) Kakene forsvinner uansett!

  8. Hei Trine!

    Kan jeg spørre om ca. hvor mange kaker denne deigen lager? Lurer på om den kanskje er litt stor for to 😉 Håper jeg kan få tak i noe sirup her nede i Spania, slik at jeg kan prøve denne oppskriften i år, i stedet for ikea-deigen!

    Ønsker deg og dine en deilig adventstid!

    1. Vanskelig å anslå antall kaker, fordi de jo lages i ulike former og fasonger. Vi deler denne oppskriften på tre familier, og det synes jeg er sånn passe. Døtrene mine synes nok det er litt for lite. Hvis du deler oppskriften i to tror jeg det skal gå greit. Lykke til!

    2. Jeg befinner meg i Italia, og her får jeg ikke tak i sirup – ei heller har de pepperkakedeig på IKEA… Så jeg har laget sirup – like deler brunt sukker og vann i en steikepanne. Reduseres til det halve på lav temp. Du skal ikke lage knekk – det gjorde jeg nemlig på første forsøket… Og så fulgte jeg Trines pepperkakeoppskrift. Deigen er litt søtere enn jeg er vant til, så mengden sukker kan nok justeres siden det er sukker og sukker…sirup blir en annen smak. Kjenner jeg familien her rett, vil nok halve deigen spises slik den er, og da blir det nok behov for en deig til før jul. 😉 Takk til Trine, for en knallbra oppskrift! Oda

    3. Dette blir et hus og veeeeldig mange pepperkaker ^_^ stor fornøyd! Disse er mye bedre enn de jeg har laget før! <3 med min ovn måtte jeg ha de i ovnen i 5 min hvis deigen var tynn og 6 min hvis de var litt tykkere.utrolig gode! ! Disse skal i oppskrifta boka mi!

  9. Nå gleder jeg meg enda mer til å bake pepperkaker. Vi baker når “lillesøster” feirer sin 12årsdag midt i desember. Det er mange gode vibber! Adventbarn, bursdag og kreativ baking som strekker seg over flere kvelder. Vi må jo ha en egen kveld til pynting av kakene og montering av pepperkakehuset. Kanksje jeg skal prøve ny oppskrift i år, selvom jeg er godt fornøyd med min.
    Fortsatt god advent !

  10. Hei Trine! Koselig historie med pepperkakene, jeg har samme gode minner fra min barndom 🙂 Og mammas oppskrift er nesten akkurat lik din! Men framgangsmåten er veldig anderledes. Jeg bare smelter smøret og blander alt sammen i kjøkkenmaskinen også er det det. Hvilke fordeler tror du det er ved å bruke din metode? Kommer det kanskje mere smak? Jeg er veldig glad i alle opskriftene dine, og har egentlig lyst til å prøve din metode, men akkurat noe som er så tradisjonspreget som pepperkaker er for meg er det jo litt skummelt å eksperimentere med 😉 Skal, skal ikke… Gleder meg i allefall til pepperkakebaking med hele familien i morgen, det er SÅ koselig 🙂

  11. Etter å ha prøvd litt forskjellige oppskrifter noen år, prøvde jeg oppskriften din forrige helg. Kjempegode. Fatter ikke hvorfor jeg ikke har prøvd denne oppskrifta tidligere, jeg har jo fulgt bloggen din et par år. Takk for en flott og inspirerende blogg!

  12. Mmm, kanskje eg må prøve meg på desse peparkakene i år. Har fått peparkakeansvaret, men det spørs om mamma let meg bake noko anna enn dei faste vi “alltid” har hatt. Og sjokoladebiscotti trur eg mannen min vil ha! 🙂

  13. Takk for oppskriften. 🙂 Den er nå laget, jeg tok natron og krydder oppi i feil rekkefølge, men jeg håper det blir bra resultat likevel… Gleder meg stort til å dekorere kakene og lage pepperkakehus med utstyr fra Cacas i morgen! 🙂 Ikea-deig er helt håpløst, og det er jo ingen sak å lage sin egen, som blir mye bedre! Men det var min personlige mening da. Skal ikke ta fra folk gleden av å lage pepperkaker med Ikea. Ha en fin adventstid, Trine!

  14. Hei 🙂
    Jeg har i mange år sverget til en oppskrift på pepperkaker som heter Kungens pepperkaker. Oppskriften er høvelig lik, men man skal i tillegg ha fløte i. Har du prøvd denne oppskriften?Hvis du har det, og isåfall garanterer at din er bedre, så er del vel en fare for at jeg må prøve den i år 🙂
    Flott og inspirerende blogg du har forresten 🙂

  15. Helt enig : ) Det er verdens beste pepperkaker. Den samme oppskriften har mamma lagd alle år og nå lager jeg den. I går lagde jeg deigen og i morgen skal vi bake pepperkaker : ) Jeg har lagd dobbel porsjon for det er alles favoritt : )

  16. Pepperkaker helt UTEN pepper????? Hvordan er det mulig?
    Ellers må jeg si at oppskriften ligner veldig på den jeg bruker, men jeg har da altså pepper i kakene.

    En annen ting jeg gjør annerledes er å bruke revet frisk ingefær istedenfor tørket. Det burde du prøve, det lager en aldeles nydelig ingefærsmak, akkurat passe spicy 🙂 Bruker kanskje ca et halvt sånn stykke som ligger i grønnsaksdisken.

    Også er det viktig at det er ekte smør og ikke margarin – synes jeg.

    1. Ja det kan du si… Men, her lages altså pepperkakene uten pepper… Frisk ingefær hadde sikkert vært godt, men jeg er lojal mot oppskriften som kommer fra en kokebok fra tidlig på 60 tallet, og da var det nok ikke så vanlig med frisk ingefær. Enig med deg om at det må være smør i pepperkakene, som i andre kaker. 🙂

  17. Heihei! Dette må jo bare lages til jul! jeg har lett etter en god oppskrift en stund nå! Men du, jeg har ett spørsmål, jeg bir i England ser du og her borte er det ingen som vet hva natron er. Så hva kan jeg bruke som erstatting for natron eller kunne det gå ann å lage det uten?

    Tusen takk!
    Friva

    1. Jeg vil tro at du kan erstatte natron med bakepulver eller noe annet som har tilsvarende effekt som natron eller bakepulver. Lykke til!

    2. Hei. Jeg bor også i England. Du får kjøpt Natron her, men det heter “Bicarbonate of Soda”. Du finner det i “Home baking”

    3. Jeg har alltid påstått at MIN pepperkakeoppskrift er den beste. Kanskje jeg holder på det – men her er den jeg har sett som er tilnærmet lik den.
      Min har de samme ingredienser, men er uten egg.Det er også en skvett vann sammen med sukkeret før sirupen has i.Så jeg lurer i grunnen på hvilken hensikt eggene har…..
      Jeg fant min oppskrift i det svenske damebladet FEMINA i 1969 og har brukt den ever since. Jeg har delt den med skoler og barnehager. ALLE sier at det er verdens beste. Den skuffer aldri – grei og håndterlig å kjevle, sprøde og gode.

      1. Det høres ut som en bra oppskrift det også! Vi har nettopp bakt pepperkaker og prøvesmakt på årets bakst nå, og kommer nok til å holde på vår tradisjon neste år også. Og jeg synes at du skal holde deg til din verdens beste oppskrift, tradisjoner bør holdes i hevd! Ha en fin førjulstid! 🙂

  18. Har baket pepperkaker i ganske mange år så har prøvd maaaaaange oppskrifter inkuldert denne, men her mangler du noe helt essensielt. Å det er fløte, pepperkakene vil få en mye bedre smak med en fløtesvett. Bytt ut 2 egg med 2 dl. fløte, samt sukker med melis. Da snakker vi knallgode pepperkaker. Eller så er oppskriften bra 😉 (evt. tilsett litt kardemomme) Smør byttes ut med margarin ved pepperkakehus.

    1. Har akkurat bakt pepperkaker med familien nå, og det blir nok til at vi holder oss til tradisjonen neste år også gitt! Men takk for innspill! 🙂

  19. Hei Trine!

    Først må jeg bare komme med litt velfortjent skryt: Du har en fantastisk flott og inspirerende blogg! En klar favoritt 🙂

    Denne oppskriften skal absolutt prøves i år. Gleder meg!

    Jeg ser at du bruker smør og ikke margarin. Det er vel det som er “korrekt”..? Personlig er jeg ikke nevneverdig glad i “smørsmak” og foretrekker ofte å bruke margarin (bortsett fra i gjærbakst, da bruker jeg smør).
    Er det noe i veien for å bytte ut smør med margarin i denne oppskriften?

    Hilsen Ina 🙂

  20. Hei Trine!
    Dette ser ut som en oppskrift jeg skal prøve meg på med barna denne julen. Men har et spørsmål: Sønnen min er allergisk mot egg, så vet du om man kan bruke eggerstatningspulveret “No Egg”? Burde man bruke litt vann da, når man ikke får “væsken” fra eggene?
    God jul til deg og dine.

    1. Dette er en kjempegod oppskrift, vi bakte pepperkaker i går og de smakte kjempegodt i år også! Men, siden sønnen din ikke tåler egg bør du kanskje finne en annen oppskrift. Jeg har ingen kjennskap til erstatningspulveret “No eggs” og vet ikke hvilke egenskaper det har. Det finnes imidlertid oppskrifter som inneholder fløte istedet for egg, som kanskje kan være en bedre løsning for deg. Jeg har dessverre ingen alternativ oppskrift å anbefale, men ta en titt i kommentarfeltet under, kanskje du får noen tips der? Lykke til!

    2. Har du prøvd vaktleregg? Min sønn er også allergisk mot egg men vaktleregg tåler han godt 🙂 Bruker det stadig i kaker

  21. Hei.
    Første gang jeg har sett en oppskrift som er nesten lik min. Fant min i kokeboken Rosendals Tregårdscafe. En fantastisk svensk kokebok. Jeg bruker i tillegg kardemumme i mine peppekaker, og har ikke natron i. Kjevler deigen så tynn jeg kan, og får herlige sprø tynn peppekaker som er verdens beste for meg. Har alt bakt en stor porsjon, men de er spist opp. Lager ny porsjon i dag til glede for store og små.
    Gode julegleder.
    Line

  22. Var syk i går da vi skulle bake pepperkaker og kakemenn, så den tradisjonen gikk ifra meg. Men siden jeg samler på former blir det nok en runde med et-eller-annet når jeg blir frisk. Har du tips?

  23. Hei

    Nå er vi nettopp ferdig med å bake pepperkaker etter din oppskrift. Og de ble gode! Deigen var veldig lett å jobbe med og kjevle ut. Det eneste sønnen min på 15 vil ha til jul er pepperkaker og marsipan. Disse pepperkakene ble mer en godkjente. De går inn i juleoppskrifts boka mi.
    Takk for at du deler alle dine gode oppskrifter.

    Line 🙂

  24. Har nå prøvd oppskrifta di, og er enig med deg, verdens beste pepperkaker..! 🙂 Kjempegode var de, og kommer ikke til å lage noen annen oppskrift heretter…! 🙂 🙂 tusen takk!!

  25. Prima pepperkakeoppskrift! Den deigen ble farlig god.., men det ble noe igjen, som ble veldig gode peppekaker!
    Deigen var også veldig fin å kjevle, enkel å få til for både små og store pepperkakebakere, og det er jo en vesentlig faktor for totatopplevelsen. Denne oppskriften skal jeg bruke neste år også – takk, Trine!!!

  26. Hei Trine

    Prøvde meg på denne oppskriften i dag, for første gang med hjemmelaget pepperkakedeig. Opplevde imidlertid at deigen “smuldret” opp og var vanskelig å jobbe med. Noen tips til hva som kan være årsaken til det?

  27. Her i huset vurderte vi å la være å steike kakene, og spise deigen… Men kakene ble veldig gode i stekt tilstand også. Men jeg hadde også problem med at deigen smuldret opp. Min teori er at jeg hadde litt for mye mel, eller smør. Har du vært ute for dette problemet?

    1. Hehe, denne deigen er god, så jeg skjønner dere så godt! Du har nok benyttet for mye mel, dessverre. Jeg har ikke opplevd det selv, men så har jeg jo laget disse pepperkakene i snart 30 år også da… 🙂

  28. Hei Trine!
    Lagde pepperkakene dine i helgen, og de var kjempegode! Så gode at alle ble spist opp og jeg må lage en ny deig til helgen.. 🙂 Men hvor lenge kan deigen ligge i kjøleskapet?

    1. Jeg har ikke oppbevart den mer enn et par dager i kjøleskapet, så jeg vet ikke hvor lenge den kan holde seg. Siden den inneholder smør, som jo harskner når det står for lenge, så bør den ikke lagres så alt for lenge.

  29. Super oppskrift! Jeg har prøvd mange ulike, men denne var topp. God å kjevle, god på smak, og kakene ble fine når de var ferdig stekt. Da gjenstår bare å sette opp pepperkakehuset 🙂 Tusen takk for en flott blogg, Trine.

  30. Hei! Oppskriften ser veldig bra ut, men et spørsmål. Skal jeg bruker en spise-skje med krydderne? Det står 1ss natron, 1/4 nelikk osv. er ikke det litt mye?

    1. Det er akkurat passe! Oppskriften er korrekt, men jeg anbefaler at du benytter måleskje. Lykke til, du vil ikke angre! 🙂

  31. Hei Trine,
    pepperkakene ble fantastisk gode! Denne oppskriften kommer helt klart til å bli et fast innslag i førjulstiden hos oss 🙂
    Takk for en inspirerende blogg og riktig god jul!

  32. Hei! Kjempe bra blogg og oppskrift 🙂 Jeg har laget store pepperkakemenn og har tenkt å gi dem sjokoladebukser. Er det bare å dyppe dem i kokesjokolade smeltet i vannbad? Stivner dette fort når det blir kaldt? Tar veldig gjerne i mot tips og fremgangsmåte 🙂

    1. Godt valg mht pepperkakeoppskrift! Jeg har ikke dyppet disse kakene i sjokoladetrekk selv, men tror du må spise dem ganske umiddelbart etterpå da de kan bli myke.

  33. Hei Trine,

    Jeg prøvde meg på pepperkake deig av hjemmelaget type i fjor, men slet så utrolig når jeg skulle kjevle det ut fordi deigen ble for seig slik at den bare satt seg fast. Tenkte jeg skulle prøve din oppskrift for den jeg har fått fra barnehagen inneholder så ufattelig mye sukker, men har du noen ide om hva jeg gjør feil?

    Hilsen
    Cecilie

  34. Da har jeg laget deigen og det er den beste deigen jeg har smakt noen gang. Nesten så jeg kunne spist bare deig :-). Venter med lengsel og spenning på morgendagen da vi skal prøve å bake pepperkakene.

    Hilsen
    Cecilie

  35. Kjempegode pepperkaker!! Lagde deigen igår og den smakte minst like godt 😉 Denne oppskriften skal jeg bruke flere år 🙂

  36. Hei Trine,

    Pepperkakene var knall gode. Bakte dem med barna i går og det er de beste pepperkakene jeg noen gang har smakt. Hadde veldig sansen for oppskriften din. Har aldri vært borte den måten å lage pepperkakedeig på, litt arbeid med røringen, men deigen ble veldig grei å jobbe med og pepperkakebakingen gikk for en gang skyld for seg i rolige former, i fjor gikk to deiger i søppelen fordi de ikke var mulig å kjevle ut. Sønnen min spise pepperkaker i hele går ettermiddag, så vi til slutt måtte sette dem høyt nok til at han ikke kunne nå dem, så det var ingen tvil om at de falt i smak. Tror jeg skal lage en omgang til før jul, så gode var dem :-).

    Hilsen
    Cecilie

  37. Jeg har aldri prøvd meg på å lage pepperkakedeig selv, men i år har jeg lyst til å prøve etter denne oppskriften. Det ser jo slett ikke så vanskelig ut. Ser du skriver at deigen skal røres sammen for hånd til slutt, men kan den røres i kjøkkenmaskin tror du? 🙂

  38. Hei, jeg skal i gang med julebakst og tenker å prøve din oppskrift men jeg ser ikke noe pepper i den. Er det riktig?

    1. Det stemmer at det ikke skal være pepper i denne oppskriften. Originaloppskriften (som stammer fra en kokebok fra 60-tallet) heter ingefærkaker. Etter min mening er det nettopp denne krydderblandingen som gjør disse kakene så gode, i tillegg til at de er enkle å kjevle ut. Lykke til!

  39. Hei!

    Jeg bare lurer på hvor lenge pepperkakene hoder seg hvis du ikke pynter dem før rett før de serveres?

    Tusen takk for en fantastisk oppskrift og blogg!

    Klem fra meg 🙂

  40. Etter første forsøk havnet jeg på denne siden 😀
    – og etter alle de digge oppskriftene du har å dømme har du knall god smak. Gleder jeg til å sette i gang med denne deigen sammen med barna.
    Flott side og kul dame. Bloggen er herved lagret i mine favoritter.
    Takk for at du legger ut. 🙂

  41. Hei Trine! Nå skal jeg lage disse pepperkakene i år igjen. De ble veldig gode i fjor, og jeg regner med de blir det i år også. 🙂

    1. Husker ikke hvor jeg har kjøpt disse, men kjøpte nylig et annet sett på Kitchn (flere størrelser i en metallboks) som jeg tror kan være veldig egnet til pepperkaketreet, hvis det er det du tenker på.

  42. Hei! 🙂
    Jeg står akkurat nå å lager denne oppskriften, og venter på at den skal bli kald før jeg tar oppi eggene. Rør, rør, røre 🙂

    Er det sånn at den MÅ bli helt kald før eggene tilsettes?
    Det er stor fare for at jeg spiser opp røra før den tid, nam nam, nam!!!!

    1. Min erfaring er at blandingen er ganska avkjølt når smøret har løst seg helt opp. Jeg bruker kjøleskapskaldt smør. 🙂

      1. Hei Trine! Jeg misforstod oppskriften og smeltet smøret i en panne, og avkjølte det i en bolle før jeg hadde oppi syrupblandingen! Men det funket greit heldigvis. 🙂

  43. Hei 🙂 Jeg har laget denne deigen, men den bare smuldrer opp når vi skal bake den ut.. Den er ikke tørr..

    Skal ha juleverksted om 20 min, og jeg ville bare prøve å kjevle den litt.. Noen råd?

    1. Vanskelig for meg å vite hva som er årsaken, hvis du har fulgt oppskriften og latt deigen hvile i kjøleskapet over natten. Håper det gikk bra likevel. 🙂

    2. Hei.

      Dette opplevde jeg også, to ganger. Bakte først en deig, som jeg lot ligge noen dager i kjøleskapet før jeg bakte den ut. Da jeg la den bort, var den fin, silkemyk og slettes ikke tørr. Da jeg forsøkte å kjevle den ut i går kveld – var det kul umulig. Den bare smuldret og gikk i oppløsning. Så hele den deigen gikk i søpla. Tenke at jeg kanskje hadde brukt for mye mel, selv om det ikke så sånn ut – og bakte en ny, med enda litt mindre mel i.

      Da jeg skulle kjevle den ut i dag – var den nesten like vanskelig å jobbe med. Smuldret veldig og det var nesten umulig å “gjenbruke” deigen etter å ha kjevlet og stukket ut første runden med kaker.

      Deigen er imidlertid veldig god – og de kakene jeg fikk orden på var fantastisk gode! Men for meg blir det nok en annen oppskrift neste år – da jeg syntes denne var litt for vanskelig å jobbe med – samt litt uøkonomisk, da jeg ikke fikk brukt opp alt.

  44. Takk for en koselig historie og deling av oppskrift 🙂 jeg skal ha stor pepperkakebaking til helgen, da skal jeg jammen prøve deigen din! Hvor mange kaker er det ca per deig? Det er tre stk familier som skal ha kaker etter baksten, bør jeg kanskje lage trippel deig? God førjulstid <3

  45. Vi fulgte oppskriften på pepperkakene i går og de ble kjempe gode 🙂 Deigen var også veldig lett å jobbe med. Takk for at du delte oppskriften med oss 🙂

    1. Originaloppskriften heter ingefærkaker, men den har blitt døpt om til pepperkaker i løpet av årenes løp. Uansett navn, dette er kjempegode julekaker! 🙂

    2. Helt enig. Er jo bare tull at de kalles pepperkaker. Ingefærkaker blir mere riktig. Og det er IKKE det samme som pepperkake! BASTA. Eller er oppskriften veldig god:)

  46. Takk for oppskriften! Har tradisjon for å bake pepperkaker fra Jul i vårt hus, og nå har jeg laget både den samme gamle og forsøker din. Blir spennende å bake ut og se om det er store forskjeller.

  47. Utrolig gode pepperkaker!! Oppskriften var enkel å følge men litt røring ble det jo:))
    Ønsker deg en riktig fin jul! Takk for mange gode oppskrifter og inspirasjon:))

  48. En fantastisk god pepperkake oppskrift! Enkel tilberedning og særdeles smaksrike kaker. Tilsatte 1 ts nymalt sort pepper for navnet`s skyld! hehe… 🙂

  49. Fantastisk side du har 🙂

    Jeg har tenkt å forsøke meg på å bake pepperkakehus for første gang. Tror du pepperkakedeigen din egner seg like godt til det?

  50. Da kommer det rapport fra den første her som ikke fikk det til, og høyst sannsynlig er skyld i det selv. Det lukter nydelig på kjøkkenet, men i bollen med smøret og sukker/sirup/krydder/natron-blandingen står det ikke bra til. Og oppvasken blir ingen svir. Sirupsrøra størknet i det øyeblikk jeg helte den over smøret og de lot seg derfor ikke sammenføye. Det var nok fordi jeg brukte en gammel sirupslump, og den var laaangt over holdbarhetsdato. Men holdbarhet på sirup? Pøh! Jeg ville lagepepperkakedeig NÅ! Jeg tenkte at om den smeltet, hvilket den tilsynelatende gjorde, så gikk det sikkert fint. Det gjorde det altså ikke. Det er meget mulig at jeg hadde kunnet observere kornethet, om jeg hadde tatt på meg briller! Det ble forøvrig mer action i gryta da natronen kom oppi enn jeg hadde ventet, sånn ut fra bildet. Røra ble da, som det står i oppskriften, lysere – men este ikke bare litt, men mye, og mistet mye likhet med bildet her. Etter neste tur i butikk prøver jeg igjen, med ny og frisk og fin og flytende sirup! LÆRDOM: bruk ikke en gammel, størknet sirupslump!

    1. Hehe, jeg brukte en sirup- rest som gikk ut i 2008!!!! Slå den du….. tenkte akkurat som deg at sirup ikke “eldes” hehe, det gikk kjempebra allikevel 🙂 tror kanskje du har kokt sirup og sukker blandingen for mye… bare et forslag. Jeg erstattet halvparten av sukkeret med bruntsukker og varmet opp sirup “klumpen” et par sekunder i mikroen. Uansett så tror jeg nok det er best med ferskere sirup neste gang 😉

    2. Haha! Det er ikke mange av oss her, men jeg fikk akkurat samme resultat. Og jeg brukte også en gammel boks sirup fra i fjor. Dengangen gikk forøvrig samme oppskrift helt uten problemer!

      Sirupen min var fin og myk men, kanskje jeg bare varmet blandingen for mye?

  51. Jeg tror jammen vi har vokst opp med samme oppskrift og samme kokebøker! To bind innbundet i en slags myk plast? Og så heter de egentlig ingefærkaker? Elsket disse bøkene, men syntes det var fryktelig rart med grå og triste bilder av all maten…

    1. ..Ser av de andre kommentarene at det er samme oppskrift, ja! Jeg bruker i tillegg å tilsette en halv teskje pepper for å oppfylle kravet om PEPPERkaker 😉

  52. Når man tømmer blandingen oppi det kalde smøret, kan man da bruke eltekroken på kenwoodmaskinen til å røre videre eller bør man røre for hånd?

  53. Hei!

    Jeg lagde denne flotte deigen i kveld og nå godgjør den seg i kjøleskapet til bakedag i morgen med min datter. Aldri mer kjøpedeig her i gården!

    Jeg helte deigen i en electolux assistent og brukte deigrullen, gikk kjempefint og deigen ble veldig jevn og fin. Jeg slapp dermed jobbe så mye selv og maskinen gjorde sitt mens jeg bare dæsjet melet i litt etter litt.

    Flott blogg!

    Beate

  54. Tusen takk for verdens beste pepperkakeoppskrift! Kakene ble en suksess, og skal definitivt lages neste år òg!

    God jul!

    Emilie

  55. Hei, ny leser her!Har alltid trodd jeg hadde en god oppskrift – men denne var super – ny favoritt! jeg la til litt pepper. Lurte litt på sirup, for her i India hvor jeg bor er det ikke alltid å få tak i like ingredienser. FAnt noe tynn amerikanske greier -.men det funket bra:-)

  56. Brukte denne oppskriften igår og hadde pepperkake bakedag sammen med min sønn, svigermor, svigersøster og tantebarn;) kjempefornøyd! Og svigermor var mektig imponert over at deigen ikke var så klissete. Så når skal vi prøve å få til en tradisjon der vi møttes hvert år første søndag i advent der vi bruker denne oppskriften;) tusen takk for at du delte oppskriften med oss:-D

  57. Disse ble veldig gode! Ble litt usikker når jeg lagde røren: når smøret er rørt inn i deigen, skal jeg vente til røren er helt kald? Vi rørte en del, men den var fortsatt mer enn lunken da jeg rørte inn eggene. Tror jeg skal prøve med mørk sirup neste gang:)

  58. Denne pepperkakedeigen passer perfetk til pepperkakehus, da den ikke flyter ut og alle delene beholder fasongen og blir kjempe fine. Kakene smaker også utrolig godt, og denne deigen ble en høydare på kakebakedagen!

  59. Tilbaketråkk: Pepperkake | mogu mogu!
  60. Hei,

    Smelte sammen denne nå.

    Deigen skal vel ha samme konsistens som ca marsipan? Kokte opp sirup og sukker som skrevet. Tok litt tid å røre i smøret da det skiller seg i starten til tempen er blitt mindre.

  61. Hei 😉
    Jeg elsker bloggen din og disse pepperkakene bakte jeg for første gang i fjor, å skal definitivt bake de igjen i år. Som overskriften sier ; verdens beste pepperkaker 🙂 tusen takk for at du deler så mange nydelige oppskrifter.

  62. Hei
    Nå har jeg laget pepperkakedeig! Lukter jul i huset, herlig! Men det jeg lurer på er hvor lenge deigen står seg i kjøleskapet?

  63. Hei:)
    Tusen takk for den gode oppskriften. Disse kakene varer ikke til jul!

    Jeg så deg på Norge rundt og fant bloggen din da jeg søkte etter pepperkaker. Ikke legg ned, vi trenger oppskriften til neste år!

  64. Leita i flere år etter en oppskrift som gir gode kaker, og ikke minst er god å jobbe med for store og små. Bakte denne på onsdag og den var helt super på alle måter….!!
    Tusen takk -denne blir en tradisjon her også. 🙂

  65. Fantastiske pepperkaker!!! Var på vei til å gi opp pepperkakebakingen i år etter mange års forsøk med mange forskjellige oppskrifter. men det ville ikke barna være med på, så da ga jeg det et siste forsøk. Og så fant jeg denne oppskriften!!! Helt perfekt, har vel aldri smakt noen bedre, hverken kjøpt eller hjemmebakt:)

    Hjertelig takk:)

  66. Vi har bare satt deigen enda. Men både æ og mine to små på 5 og 7, 5 e helt eng om at d e den beste deigen vi har smakt!!! Takk 🙂

  67. Fant denne nå i 2013. og jeg må bare kommentere, for dette er virkelig de beste pepperkakene jeg har bakt!! tuusen takk. hele familien elsket de 😀

  68. Heisann, denne var veldig lik min, men på 2. Runde med pepperkaker i år skal jeg prøve din…..her i huset forsvinner kakene fort 🙂 men, tåler ikke kanel, tror du de smaker like godt uten?

  69. Hei!
    tusen takk for at du bruker av tiden din til å dele med oss; veldig inspirerende! Prøver å lage tradisjoner i vårt lille hjem i håp om at mine to barn skal få like gode opplevelser og minner som de du beskriver 🙂
    Vi prøvde oppskriften din med brunt sukker -har du prøvd det før? Vet du noe om hvordan det ev kan påvirke smak/resultat? Jeg trodde jeg var lur når jeg brukte romtemperert smør. … Men det medførte bare lang avkjølingstid ..så lang at jeg falt for fristelsen å fortsette med egg før det var kaldt – kan du si noe om hvor viktig det er at det er kaldt?
    Deigen var som de fleste skriver farlig god og veldig god å jobbe med – kjekt!

  70. Hei

    Er nå ferdig med julens pepper kaker. Jeg har i år benyttet din oppskrift. Den var jeg ikke fornøyd med. Jeg har nøye fulgt oppskriften din, lot den stå i kjøleskapet over natten. Den var vanskelig å kjevle ut, den smuldret seg. Prøvde med litt mel, men til ingen nytte. Etter mye strev
    fikk jeg kjevlet ut det meste av deigen. Siste rest ble kastet. Neste år går jeg tilbake til min oppskrift jeg fant i et ukeblad for mange år siden.

  71. Fantastiske pepperkaker som jeg lagde i fjor og. Da forsvant dobbel porsjon fort her i hus. Gjentar suksessen i år, og siden jeg husker at dobbelt porsjon gikk hardt ut over senebetennelsen i fjor, bruker jeg kenwooden i år, og det funker fint:) tusen takk for nydelig oppskrift!

  72. Hei, jeg satte deigen i går kveld, og bakte ut i kveld. Deigen smakte godt, og det ble en god lukt i leiligheten, men de smaker mer som litt krydret kjeks mer enn pepperkake, og jeg lurer på hva jeg har gjort galt… Bor ikke i Norge, så smør og mel blir nødvendigvis litt anderledes, og fikk bare tak i lønnesirup…

  73. Hei!
    Enda en som nok har brukt for mye mel. Deigen ble veldig smulete, samtidig som det var mye fett på bordet hver gang jeg la den ned, på tross av mel på bordet. Gjorde at det var vanskelig å bake den ut, og en del av deigen gikk i bosset til slutt. Smaken var derimot kjempegod. Jeg skal gjøre følgende endringer neste gang:
    1: nesten ikke koke sukker/sirupblandingen, tror den ble for karamellisert, noe som også kan påvirke konsistensen vil jeg tro, da sirupens seighet nok er viktig å bevare.
    2: ikke sette den i kjøleskapet, den ble steinhard da, heller sette den et sted med ca 10-15 grader.
    3: ha i bittelitt pepper i tillegg, 1/2 ts kanskje.
    4: ikke minst, tilsette melet saktere, og kanskje testkjevle litt.

    Forøvrig brukte jeg Kenwood med K-vispen fra og med smør-steget, fungerte bra. Jeg “reddet” delvis deigen dagen derpå ved å tilsette et ekstra egg, det gjorde at jeg klarte å kjeve ut deigen i det hele tatt. Konsistens og smak ble likevel god.

  74. Hei!
    Jeg prøvde meg på disse og de var utrolig gode! Brukte en skvett fløte i for jeg hadde for lite sirup og det fungerte veldig bra 😀 takk fot fin oppskrift!

  75. Hei! Dette er sikkert et tåpelig spørsmål.. Jeg skal lage pepperkakehus for første gang. Hvordan fungerer denne oppskriften til det?

  76. Hei du
    Kanskje du har svart på spm midt blandt de 150 komentarene som er, men jeg lurer på om du vet hva jeg kan bruke i stedet for sirup???
    Jeg bor nemlig i Spania og aner ikke hva jeg kan bruke i stedet – dette har vært et “problem” i mange år, men siden man får både ferdig deig og ferdige pepperkaker på Ikea har jeg lagt fra meg tanken – men nå har vi funnet ut at dattern på 10 år har cøliaki og hun bare elsker pepperkaker!!!
    Har funnet oppskrift på glutenfrie, men da kommer sirup problemet opp igjen!!!
    Tusen takk for all hjelp!!!

    1. Se Odas kommentar litt lengre opp i kommentarfeltet, hvor hun beskriver hvordan hun lager sirup. En annen har benyttet honning istedet. Jeg har ikke prøvd noen av variantene, men det kan kanskje være verdt et forsøk?

  77. Hei Trine, bor i utlandet og lurer på om natron er det samme som baking soda. Vet du noe om det?

    Elsker bloggen og boka!

  78. Hjelp, min deig er vanskelig å jobbe med og faller helt fra hverandre. Den er ikke så elastisk som jeg skulle ønske. Tips? Har forresten ligger i kjøleskap natten over. Takk for svar.

  79. Advarsel, advarsel! Ikke _liten_kasserolle og det eser ikke _litt_! Herregud hvor jeg har griset til :p Klissete sirup overalt!
    Når det er sagt smaker deigen snasent allerede, så disse pepperkakene har jeg god tro på.

  80. Heihei!

    SLiter litt med hvor mye mel jeg skal ha i deigen, sidne d etterhvert blir veldig tungt å røre, sjøl med maskin 😮

    Hvordan skal konsistensen på deien være?

  81. Utengluten. Byttet ut hvetemelet med “Hvetemel uten gluten” fra Utengluten.no og har for første gang i mitt glutenfrie liv fått til helt fantastiske pepperkaker!!!
    Oppskriften din er fenomenal, men den blir enda bedre med mørk sirup og ei halv teskje pepper.
    Tusen takk!

    1. Elena, brukte du lik mengde med mel som er i oppskriften? Eller måtte du justere dette når du brukte glutenfritt mel? Og vet du hvilket annet glutenfritt mel som tilsvarer “Hvetemel uten gluten” fra Utengluten.no? 🙂

      1. Hilde, jeg brukte ca 700 g mel i selve deigen, utbakingen krevde veldig lite. De var helt suverene å kjevle. Har prøvd de fleste meltyper som finns å kjøpe, men ikke funnet noe som kommer i nærheten av Utengluten sin blanding.Vet det er dyrt, men bakegleden gjør at du glemmer prisen 🙂

  82. Hei, blir disse pepperkakene sprø nok til å lage store hjerter med hull for å henge i vinduet? Sliter med å finne en slik oppskrift

  83. Hei..

    Denne pepperkakeoppskriften skal definitivt prøves iår, men lurer på ein ting…..hvor lenge kan den ligge i kjøleskapet før dn blir dårlig?

  84. Kjempegode pepperkaker! Den lukten etter å ha blandet i krydderet… Oh my! Helt herlig <3 Tror likevel jeg tilsetter enda litt mer krydder neste gang da jeg liker mye smak 😉

  85. Hei!
    Takk for at du deler oppskriften din med oss 🙂 har søkt litt, og ser at tine.no bruker mørk sirup. Det er det jeg har i skapet, og bruker det bare til cookies.. Tror du det går fint?

    Blir dette en suksess så skal jeg bake flere av dine oppskrifter. Nam nam 🙂

  86. Jeg har mange og fine minner av pepperkakebaking fra jeg var liten. Lukten da vi laget deigen og den lange ventetida til dagen etter da vi skulle bake. Men mest av alt tenker jeg på den fantastiske smaken på pepperkakedeigen. På senere år har jeg febrilsk lett etter og testet ulike oppskrifter for å finne “min” deig, uten hell. I dag har jeg brukt din oppskrift, og denne gangen ble det helt rett. Her er den, min barndoms pepperkakedeig!! Jeg er overlykkelig og lengter etter at morgendagen skal komme 🙂 Tusen takk for den perfekte oppskriften!

  87. Takk for at du deler oppskriften. Nå skal jeg i gang med å bake. Jeg ville ha en god oppskrift og ringte selvfølgelig min mor for å få oppskriften fra barndommen, men det viste seg at hun ikke hadde en fast oppskrift. Jeg ville ha pepperkake oppskrift med sjel i og det fikk jeg herfra, så nå skal jeg lage tradisjoner her. God jul og takk igjen. Vennlig hilsen linda

  88. Hei! Gleder meg til en bakekveld! Et spørsmål bare: jeg bor for tiden i Russland. Ingen sirup her, men derimot masse honning i ulike varianter. Det bør vel gå bra å bruke honning, eller ?

  89. Nå kan jeg skrive under på at disse er verdens beste pepperkaker! 😀

    Glad for at jeg fant denne oppskriften. Var redd for at jeg gjorde feil da jeg laget de i går, men da vi fikk smakt på det ferdige resultatet så ble jeg kjempeimponert. De var jo bare såååå gode. Smakte helt profft.

    Nå liker jeg de best når de er litt myke og litt høye, og det ble disse. Deilig! 😀

  90. Hei
    Tusen takk for en fantastisk god pepperkakedeigoppskrift. Ikka bare var smaken god, fargen var jevn og fin og fasongen holdt seg godt i stekovnen. Så det ble mange fine og utrolig gode pepperkaker.

    1. Pepperkakedeigen skal ikke heve, deigen må avkjøles slik at den blir lettere å bake ut. Du kan evt. prøve å kjevle dem ut etter 2-4 timer?

    1. Det har jeg ingen formening om. Hvis du leser teksten i innlegget ser du at dette er en gammel oppskrift som jeg har funnet i mammas gamle kokebok.

  91. Hei! Jeg elsker bloggen din! Disse pepperkakene skal jeg lage, men jeg bare lurer: skal det virkelig være en spiseskje(ss) med natron? (ikke en teskje?) og i hvor mange timer pleier du å ha deigen i kjøleskapet? 🙂

    Hilsen Anette.

    1. Det er riktig som det står i oppskriften. Mulig det kan reduseres noe, men her er jeg lojal mot den gode gamle originaloppskriften.

    1. Den skal være litt hard når du tra den rett ut fra kjøleskapet, men når du har knadd den litt så blir den fin å jobbe med, med mindre du har tilsatt alt for mye mel…

  92. Råder folk til ikke å la denne deigen stå i kjøleskapet over et døgn da den ble stein hard. Måtte “tine” den før bruk. Ellers veldig godt!

    1. Deigen vil være litt hard når du tar den rett ut fra kjøleskapet, men når du har knadd den litt så blir den fin å jobbe med, med mindre du har tilsatt alt for mye mel…

  93. Noen som har prøvd å bake disse uten egg, ev.? alternativ til egg mottas med takk, da vi har en liten pjokk som er eggallergiker.

  94. Hei Trine 🙂

    Jeg har tenkt og bake pepperkaker i morgen med din oppskift, da den hørtes og så helt fantastisk ut! 🙂 Så lurte jeg på om det er best og lage deigen for hånd eller med maskin? Den oppskiften din, hvor mange pepperkaker blir det sånn ca av den deigen? Vi er 4 stk som skal bake av den deigen, så det skal jo da deles på 2 hjem. Blir det best og dobble oppskiften da?

    1. Jeg pleier å lage denne deigen for hånd, slik det står i oppskriften. Det er umulig å si hvor mange pepperkaker det blir av en pepperkakedeig, for det vil jo være avhengig av hvor store former du benytter, tykkelsen og hvor mye som blir spist underveis ;). Jeg pleier å bake denne porsjonen sammen med døtrene mine og den deles da på tre hjem. Det er litt i underkant, så vil tro den er akkurat passe for dere. Lykke til!

  95. Tips til de som vil unngå den rimelig klisne omveien via desilitermål; 2 dl sirup tilsvarte (uten pinlig nøyaktighet) ca 265 gram.

    Takk for god oppskrift!

  96. Hei,

    egner denne oppskriften seg til pepperkakehus også? Har lest et sted at man bør bruke egen deig til hus, for at kakene skal bli ekstra sterke og harde.

  97. Hei,

    egner denne seg til pepperkakehus? Jeg leste et sted at man burde bruke en spesiell type deig til hus, for at det skal bli sterkt/hardt nok.

  98. Det var tomt for ferdig deig i butikkene i dag, så da måtte vi hjem og lage. Denne oppskriften likner min bestemors (1 egg mindre). Ble veldig bra! Tok av en liten deigbit som jeg la i fryseren så vi fikk bakt litt i kveld også som planlagt. Funket det også?

  99. Hei flinke du:-) oi, her var det mange tilbakemeldinger;-) 🙂 laget denne i fjor, laget den akkurat igjen, denne gangen brukte jeg mørk sirup for å få enda mere smak, smakte på deigen som smakte helt fantastisk, spent på pepperkakene i morgen. Jeg lurte på om du har prøvd de med mørk sirup før? Mvh L:-) jeg ønsker deg og dine en veldig fin førjulstid:-)

  100. Hjeeeelp….

    Laget deigen i går, men kun med halvparten natron (hadde visst ikke mer…). Må deigen kastes, mener du?

    Håpefullllllll
    Stine

    1. Det er vanskelig for meg å si, for jeg har aldri testet dette selv. Selv ville jeg ha prøvd å steke et par pepperkaker for å teste. Det har ikke noe å si for smaken. Lykke til!

  101. Heisann, tusen takk for kjempefin blogg:)
    Jeg lurer på hvor lenge denne deigen kan stå i kjøleskapet før den må brukes? Og kan den fryses?
    Få forhånd tusen takk for svaret
    Hilsen Berit

  102. Heisann ! Akkurat laget oppskriften nå ventes det bare på avkjølingen.
    Må si at du var utrolig flink til å forklare fremgangsmåte og fantastisk du tok bilder mens du holdte på. Utrolig greit for en jente som meg som er en ny baker 🙂 Svigerfar er vanskelig finne gaver til og han liker pepperkaker så da ville jeg selvfølgelig lage fra bunnen av pga smak og at det er mye koseligere å få hjemmelaget gaver. ( for da vet jo andre man har brukt tid på dem, istedenfor bare kjøpe ferdig ). Ville bare si tusen takk for en lett og fin prestasjon 🙂

  103. Hi Trine, jeg er fra India. Har ikke tradisjon med pepperkake. Men etter ha bodde her for flere år, tenkte at jeg må prøve den. Alle var litt spektisk at jeg skulle lage deigen hjemme, selv dattera mi. Men vet at oppdriften fra dine blog blir alltid best! Da prøvde med den i går. Den var awesome! :). Kollega mine var så oversarket og mente den var bedre enn ferdig kjøpt pepperkaker. Tusen takk :).

  104. etter evig jakt på god pepperkakeoppskrift, må jeg si dette er verdens beste pepperkaker! takk for at du deler… de er farlig gode;) god jul

  105. Hei ? ingen kritikk til oppskriften. Mulig jeg gjorde feil i blandingen av ingrediensene. Men synes verken pepper kakene eller deig falt i smak hos oss. Mulig den oppskriften jeg tidligere har brukt simpelten er bedre? god jul og takk for en flott inspirerende blogg.

  106. Hei, gleder meg til å prøve oppskriften på pepperkakene! Lurer på hvor lenge denne deigen kan stå i kjøleskapet? Hilsen Henriette

    1. Den kan stå i flere dager. Bakte med 5-6 dager gammel deig i går, og det gikk fint. Pass på at du oppbevarer deigen i plast i kjøleskapet. Lykke til!

  107. Her må det være feil??? Ss skulle vel vært ts? Katastroferesultat når jeg rørte inn 4ss natron og har seig gørr utover hele ovnen når den firedoble porsjonen aldri sluttet å ese:-(

    1. 1 ss natron er helt korrekt til 1 porsjon. Denne oppskriften er kvalitetssikret gjennom mer enn 40 år. Men, jeg aner ikke hvordan resultatet blir når en firedobler (!) oppskriften. Jeg vil kanskje tro at du har valgt en for liten gryte?

  108. Hei Trine, takk for super oppskrift!
    Hvor lenge kan deigen ligge i kjøleskapet før man baker pepperkakene? Tenker på det siden det er egg i.
    God jul!!
    Karoline

  109. 19.12. 2015. kl. 18.30.
    jeg har laget denne oppskrift i dag, og i morgen kl.09.00 skal jeg kjevle ut og stikke ut kakemenn og kakekoner stjerner og hjerter, men du trine du kunne jo ha skrevet at deigen skulle oppbevares i kjøleskap tildekket med plast da, forde jeg 4 timer etterpå leste meg fram til det, ser at noen har skrevet at de ikke likte pepperkakene ? ehhhh det er jo ikke så mange ulike pepperkake oppskrifter, men et tips er å helle 2 dl kremfløte i sammen med eggene på slutten, før hvetemelet skal røres inn, det har jeg gjordt, ønsker alle en riktig god jul, og ha et godt nyttår, fra bjarte fagerlid

  110. veldig grei basis oppskrift men for meg er det for lite krydder i denne. Jeg dobblet opp og byttet ut noe av sukkeret med muscavado sukker. Hadde nok 2x eller mer av krydderet i for å få ‘riktig’ smak for meg men det er jo individuelt. hvis det eser slik en nevner så har du kanskje også latt røren stå på varme i tillegg til en litt for liten gryte, eser ellers ikke på den måten etter min erfaring.

    Med tanke på mørk/lys sirup så er det primært fargen på deigen som blir veldig anderledes, men har selv alltid foretrukket lys eller 50:50.

    Takk for deling av oppskrift, min gamle hadde blitt ryddet/kastet av kona så da var det fint å ha noe å ta utgangspunkt i:)

  111. Hei Trine, lurer på om det er mulig å legge til mer av krydder til allerede lagt deig som står i kjøleskapet? Kan jeg varme opp litt sukker m krydder og legge det til i ferdig lagt deig?

  112. Hei Trine 🙂
    Nå har jeg laget deigen å satt den i kjøleskapet over natten.
    Det var en nydelig smak på selve deigen.
    Så ser frem til i morgen når vi skal stikke ut figurer 🙂
    Tusen takk for oppskriften.

  113. Tips: 2 dl sirup = 250 g
    Kanskje du kan legge det inn i oppskriften? Det er jo mye lettere å veie sirupen direkte i kasserollen enn å måle i et litermål.

  114. Hei Trine! Denne oppskriften ser jo kjempegod ut! Bare et raskt spørsmål, jeg bor i et land hvor det er vanskelig å få tak i sirup. Er det mulig å bytte med honning? I så fall er det noe jeg må ta høyde for (mengde, steketid eller liknende)? Tusen takk! Her i Ungarn har de en liknende kake som man fyller med rosiner og malte nøtter, du burde prøve den! Her er en oppskrift hvis du er interessert som jeg fikk av en venninne her: http://essolberg.blogspot.hu/2015/12/tasty-hungarian-christmas-cookies.html?m=1

  115. Det tredje året jeg lager denne. I fjor ble sirupsblandingen for varm,i år tror jeg den kanskje ikke ble varm nok. Skal sukkeret løses helt opp? Kjempegod. Må ha disse med blåmuggost og portvin lille julaften, da begynner jula?

  116. Hei ! Oppskriften din her er forskjellig fra boka di! Hva stemmer??? I boka står det ts mål på nellik og ingefær, kan jeg legge til mer krydder nå etter at deigen er ferdig ?

    1. Oppskriftene skal være like, men jeg har gjort om ss til ts i boken, slik at det er lettere å måle opp. Det vil nok ikke være så lett å elte inn mer krydder når deigen er ferdig.

  117. Hei Trine! Takk for oppskriften for kjempe gode pepperkaker!
    Jeg lurer på om man kan fryse den deigen. Har du prøvd eller hørt om sånt?

  118. Hei!
    Tusen takk for oppskriften for kjempe gode pepperkaker!
    Jeg lurte på om man kan fryse denne deigen? Har du/noen prøvd? Ble kakene like gode etterpå?

  119. Hei!

    Har du noen erfaring med å lage disse glutenfrie? Eventuelt hva slags mel kan du anbefale?

    På forhånd takk ☺️

    1. Hei! Jeg laget disse glutenfrie i går, og de ble svært gode på smak! Jeg brukte Schär B mix og Toro fin kakemiks ca 50/50, da det var det jeg hadde for hånden. Brukte mindre mel, ca 400-500 g tilsammen. Den var rørbar da jeg satte den i kjøleskapet natten over. Jeg brukte endel mel til utbaking, men fikk det beste resultatet da jeg tok ut litt og litt deig fra kjøleskapet. Fortet meg å stikke ut kaker, mens deigen var kald og det gikk fint. Stekte midt i ovn på 190 grader i ca 7 minutter. Neste gang ville jeg ha redusert litt på natronmengden da mange glutenfrie melmikser inneholder hevemiddel, og hvis jeg skal være pirkete ble det en litt for markant natron-smak. Mannen min merket ingenting vel og merke;)

  120. Pepperkakene er rett og slett ikke gode. :-/ Jeg ser at du bare bruker omtrent halvparten så mye av krydrene (og ingen kardemomme) som min faste, og veldig gode, oppskrift, så jeg tror det er der problemet ligger.

  121. Jeg har også brukt denne oppskriften som base for mine glutenfrie pepperkaker. Jeg halverte din oppskrift og brukte 150 g blå jytte og 300g semper mix. Fantastisk god deig å jobbe med, null stress.
    Pepperkakene er milde og veldig gode etter min smak. Ser lenger opp ei som skriver at ho vil redusere natronmengden neste gang når hun bruker glutenfritt mel, det vil jeg også gjøre. Da de este litt utover denne gangen.

  122. Fantastiske pepperkaker, lager disse i år for 3. året på rad.
    Men der er tydelig at jeg gjør med “galt”, men melmengden som står der blir deigen ikke ordentlig.
    Trenger minst 100 g ekstra,,

  123. Lagde disse nå i helgen, og fulgte oppskriften til punkt og prikke. Ble veldig skuffet over hvor lite de smakte. Hvis man ikke liker tamme pepperkaker, vil jeg anbefale å enten bruke en annen oppskrift eller å doble mengden med krydder (minst).

  124. Forsøkte oppskriften, men det skar seg.

    Når har man sukker/sirupsblandingen over i en bolle? Vi smeltet sukker og sirup, rørte i både krydderne og natroen og så stivnet hele greia slik at nå er det er umulig å få rørt in smeltet smør, for ikke å snakke om melet. Har vi sukker og sirupsblandingen over i en bolle straks det er smeltet? Her har noe gått grusomt skeis.

    Hadde vært fint om blogger kunne vært litt mer detaljert og skritt-for-skritt i beskrivelsen av hvordan hun lager disse ingerfærkakene. Her er det for store steg.

    Men okay, da får vi forsøke på nytt imorgen.

  125. Knallsuksess: smeltet smør, sukker og sirup samtidig og da ble det saker. Fantastisk deig. Absolutt superb. Og smaken? Beyond words:)

    Og…til de som lurer, ga akkurat denne bakeøkten 110 pepperkaker. Noen ble avkjølt på bakepapiret og er derfor pittelitt mykere enn de senere avkjølt direkte på rist.

    Men du verden, dette var en ny opplevelse ja.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits