Lag en deilig hamburger, med hjemmebakt brioche eller burgerbrød, og topp det hele med en smakfull baconmarmelade og blåmuggost!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

BURGER & TILBEHØR

800 g kjøttdeig
salt og pepper
nøytral olje til steking
3-4 bakepoteter , i tynne strimler
extra virgin olivenolje
4 hamburgerbrød eller brioche
chilimajones
crispisalat eller annen salat
4 skiver blåmuggost

BACONMARMELADE

200 g bacon , i små terninger
1 rødløk , i små terninger
2 fedd hvitløk , finhakket
1 rød chili , finhakket
nøytral olje til steking
3/4 dl lønnesirup
1 ss brunt sukker
200 g cherrytomater , delt i 2 eller 4 biter
1/2 ts sennepsfrø
1/4 ts røkt paprikakrydder
2 ss rødvinseddik (ca.)
1 ss soyasaus (ca.)
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Brioche hamburgerbrød

HAMBURGERBRØD/BRIOCHE

Lag hamburgerbrød eller brioche, eller kjøp ferdige.

OVNSBAKTE POTETSTAVER

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Skrell eller vask potetene og del dem i staver (av omtrent lik tykkelse). Legg dem gjerne i litt kaldt vann noen minutter, og tørk dem deretter godt med litt kjøkkenpapir. Fordel potetstavene jevnt utover et bakepapirkledd stekebrett, ringle over litt olivenolje og krydre med salt og pepper. Stekes i 25-30 minutter, til potetene er møre og fine og har en gyllen farge. Rør av og til. Bruk eventuelt litt varmluft mot slutten av steketiden hvis potetstavene er litt bleke.

BACONMARMELADE

Skjær opp ingrediensene som angitt, slik at du har alt klart før du setter i gang.

Finn frem en middels stor gryte/tykkbunnet kjele og stek baconet i litt nøytral olje, til det er gyllent og begynner å bli sprøtt. Legg til side. Stek deretter løken til den er blank og myk, og la hvitløk og chili steke med mot slutten av steketiden. Tilsett baconet, lønnesirup, brunt sukker, sennepsfrø, røkt paprika og cherrytomater, og gi det hele et lite oppkok. La det koke uten lokk, på middels varme, til marmeladen tykner og blir mørkere, etter 30-45 minutter. Rør av og til, følg med og tilsett eventuelt litt vann dersom marmeladen blir for tykk. Smak til med rødvinseddik, soyasaus, salt og pepper.

Hamburger med baconmarmelade

Baconmarmeladen oppbevares i tett glass og er holdbar i ca. 2 uker når det lagres kaldt. Serveres varm, lun eller kald.

HAMBURGERE

Del kjøttdeigen i fire jevnstore deler (ca. 200 gram) og form til burgere, ca. 1 ½ cm høye og gjerne litt større enn brødene siden de krymper litt under steking. Bruk gjerne hendene (fukt dem med vann), men ikke jobb mer med kjøttdeigen enn strengt nødvendig slik at du unngår at burgerne blir kompakte. Krydre burgerne med salt og nykvernet sort pepper, og legg dem gjerne på bakepapir/matpapir (ca. 12 x 12 cm) slik at de blir enklere å legge i stekepannen etterpå.

Stekes i varm stekepanne og nøytral olje, ca. 3 minutter på hver side. La dem deretter ettersteke på svak varme til de er passe stekt. Burgeren kan gjerne være litt rosa i midten

Burgerne kan selvsagt også grilles, se tips avslutningsvis.

SERVERING

Del hamburgerbrødene i to og fordel chilimajones, salat, hamburger, blåmuggost og baconmarmelade. Plasser resten av burgerbrødet oppå, og stikk gjerne en pinne nedi burgeren slik at alt holdes på plass. Server med ovnsbakte potetstaver, chilimajones, ketchup eller annet tilbehør etter smak.

TIPS

  • Burgerne kan gjerne grilles isteden. Grill burgerne på direkte varme til de har en fin stekeskorpe på begge sider. La dem deretter kose seg på indirekte varme et par minutter, til de er passe stekt. Pensle gjerne kjøttet med litt BBQ-saus mot slutten av grilltiden. Pass på at du ikke griller burgeren for lenge for da blir den tørr og kjedelig. Burgeren kan gjerne være litt rosa i midten.
  • Alle burgeroppskriftene med tilbehør finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Wow! Dette var den perfekte søndagsmiddagen! Baconmarmeladen er utsøkt og harmonerer utrolig godt med blåmuggosten. Skal bare bruke litt mindre kjøtt til burgerne neste gang, 200g kjøtt per burger syntes vi ble litt mye (men det er jo smak og behag).

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste