Brokkolisalat med soltørket tomat og fetaost
Jeg fant inspirasjon til denne oppskriften i Familiekokeboka, og den er virkelig verdt å teste ut. En pryd for øyet og en fryd for ganen. Passer godt til både fisk og kjøtt av alle slag.
Jeg fant inspirasjon til denne oppskriften i Familiekokeboka, og den er virkelig verdt å teste ut. En pryd for øyet og en fryd for ganen. Passer godt til både fisk og kjøtt av alle slag.
Nå er det torskesesong, noe som utnyttes til fulle hjemme hos oss. Torsk er den aller beste fisken, synes jeg. Denne torskeretten har en utrolig velsmakende «brun» saus, som setter en nydelig smak på torsken. Slapp av, det er ikke noen tradisjonell «brunsaus». Neida, her består det brune av soyasaus og balsamicoeddik, smaksatt med mange andre gode smaker. Denne bør du prøve!
Her kommer oppskrift på raske og gode rundstykker, som er veldig godt egnet i lunsjboksen. Lillebror synes i alle fall det er stor stas å få et rundstykke eller to i ”lunsjkofferten” sin!
I disse olympiske tider må det være lov til å kose seg litt ekstra. På min evinnelige jakt på enkle og gode løsninger i en hektisk hverdag, kom jeg over denne oppskriften i ”Familiekokeboka”. Der står det vitterlig svart på hvitt at deigen kan fryses ned, og så kan du skjære opp kjeks og steke opp etter hvert som behovet for rykende ferske, velduftende cookies oppstår.
Til forrige gourmetkveld valgte vi en treretters meny i Ole Jonny Eikefjords «Gourmet til folket». Det var et heldig valg! Til forrett serverte vi denne retten, som var noe av det bedre jeg har smakt på lenge…
Pasta Carbonara er en klassisk pastarett som det finnes utallige varianter av. I den originale Carbonaraen skal det være kun eggeplomme, pancetta, parmesan og nykvernet sort pepper. Jeg synes det er godt å lure oppi en liten fløteskvett, løk og hvitløk også, og servere med ovnsbakte tomater.
Jag har mange gode minner fra den helt spesielle turen til Roma for snart 5 år siden, og ett av de er kruttsterk espresso og en liten amaretti på en koselig fortausrestaurant ganske tidlig på dagen. Her kommer oppskrift på disse nydelige og luftige mandelmakronene…
Et biffmåltid trenger ikke å være så krevende! Med litt tempo og ting i riktig rekkefølge ble maten ferdig på vel en halvtime.
Her kommer nok en variant med Salmalaks. Denne gangen også med Juliennegrønnsaker, laget med mitt nyervervede juliennejern (som jeg nå ikke skjønner at jeg har klart meg uten). Lillebror falt pladask for denne varianten, spesielt grønnsakene forsvant i en fei.
Når du lager minestronesuppe får du «ryddet» litt i kjøleskapet, for her kan du putte oppi det meste som er godt! I tillegg får du en herlig smaksopplevelse og en god, sunn og mektig middag. Her er resultatet av min ryddeprosess…
Denne raske og velsmakende velsmakende salaten fant jeg i siste utgave av Spis Bedre. Her kan du benytte risrester og eventuelt andre rester du har i kjøleskapet.
Ut fra beregninger gjort av SSB (Statistisk Sentralbyrå) kaster vi ca 465 000 tonn matvarer i løpet av et år. Matvarekjedene står for en del av dette, blant annet pga at maten har gått ut på dato. Likevel er det vi, husholdningene, som er den største synderen her…
Freddan er ofte italiensk-inspirert hjemme hos oss, og sist helg sto canneloni på menyen. Det var en god og velsmakende erfaring, som kommer til å bli gjentatt.
Hva med en enkel og god couscous-salat med mange gode smaker og en god dressing med soltørkede tomater?
Denne desserten laget jeg av resten av den hermetiske mangoen jeg benyttet til nyttårsdesserten. Det aller beste er selvfølgelig å benytte fersk mango, men når det ikke er å oppdrive må en ty til den hermetiske varianten…
Vi var på hytta sist helg. Der er det foreløpig dårlig tilgang av vann på vinterstid, og det er derfor restriksjoner på bruk av vann til både kopper og kropper. Utfordringen på kjøkkenet er da å lage enkel og god mat som ikke generer så alt for mye oppvask eller bruk av vann generelt.
Vi er mange som er glad i god mat og som ønsker å formidle dette videre til familie, venner, bekjente og ikke minst ukjente. Vi har etterhvert blitt en del matbloggere, og jeg vil i dette innlegget derfor forsøke å gi en oversikt over de matbloggene jeg selv kjenner til og ofte søker inspirasjon hos. Det er mange fine … Continued
Hjemmelagede kjøttboller er enkel og god mat som kan varieres etter smak og tilbehør. De kan benyttes til tapas, til pizza, til pasta, til poteter – ja, til det meste, hverdag eller fest.
Alt-i-en-form-løsninger er alltid populære, og som regel enkel å tilberede og veldig gode! Her serverer du fisk og grønnsaker i ett, og kan velge om du ønsker ris, poteter eller pasta som tilbehør.
Da det sto pannekaker på menyen da jeg var liten, var det omtrent jul og bursdag på en gang. Stakkars mamma sto og stekte og stekte pannekaker til mine to brødre og meg (og ikke minst pappa) i evigheter. Det var jo ikke grenser for hvor mange pannekaker vi kunne stappe i oss! Så ble det min tur å steke …
Her kommer nok en pizzavariant, denne gangen med bacon som «hovedtema». Jeg brukte bakesten og høy temperatur da jeg stekte pizzaen, og ble belønnet med sprø og deilig pizzabunn…
Endelig fant jeg igjen denne oppskriften, etter å ha savnet den i flere år. Den dukket opp da et gammelt nummer av Mat og Drikke fra 1997 åpenbarte seg på et helt annet sted enn det som skulle være opplagt. Det ble derfor et kjært gjensyn…
Da lillebror fikk servert denne pastaretten sa han «Mmmm, gått!». Han sier det rett som det er, men denne gangen sa han det gjennom hele måltidet. Trolig på grunn av de finkuttede og møre grønnsakene som er lett å spise, de nyyydelige rekene og den deilige fløtesausen med bittelitt chilifutt i…
For å være helt ærlig så er jeg ikke så begeistret for pølser. Men, av og til må en finne seg i at andre liker pølser, og da kan en like godt gjøre det beste ut av det. Her kommer min siste pølsevariant, som kan varieres i det uendelige.
Hvis du legger litt ekstra tid i elting og heving av pizzabunnen, er min erfaring at du alltid blir belønnet for din tålmodighet. Og ventetiden kan jo benyttes til helt andre ting…
Har du i likhet med meg rester av gravet laks eller annet pålegg fra jula, kan du forsøke denne potetsalaten. Dette har vært min oppskrift i snart 25 år, og er alltid velsmakende og populær i enhver sammenheng.
I dag er det tre år siden jeg postet mitt første blogginnlegg på Trines Mektige Matblogg. Hurra for matbloggen min! Og ikke minst; hurra for alle dere leserne mine!
I løpet av disse tre årene har det blitt blogget en del kalorier i de mer enn 350 innleggene jeg har postet…
Med litt torskefilet tilgjengelig kan du trylle frem de beste middagsretter på ganske så kort tid. Hva med å smaksette fisken med litt rød pesto?
Her kommer oppskrift på en enkel og barnevennlig rett som kan varieres etter smak og hva du har tilgjengelig i kjøleskapet. Kjøttdeigen kan eventuelt byttes ut med pølser.
Ved valg av dessert til nyttårsmenyen tok jeg en litt annen vri enn jeg vanligvis gjør; jeg valgte vin først – og deretter dessert…
Som rett nr. 3 på nyttårsaften valgte jeg en osterett, som var en veldig positiv opplevelse sammen med god portvin!
Som hovedrett på nyttårsaften ble det servert kalvefilet. Kalvefileten ble mør og god, og passet godt med tilbehøret. Alt tilbehøret var gjort klart på forhånd og indrefileten ble satt inn i ovnen idet gjestene fikk musserende vin i glassene…
Her kommer forretten som ble servert på nyttårsaften. Dette er en spennende og god kombinasjon av mange ulike smaker, som virkelig falt i smak…
Året 2009 går mot slutten, og jeg kan se tilbake på et begivenhetsrikt år, spesielt på hjemmebane. I 2009 har jeg blant hatt mange fine stunder med min vesle Mathias som har blitt 18 måneder, og har blitt mormor til vesle Markus som nå er 4 måneder. Jeg ser også tilbake til mange fine og minnerike stunder rundt spisebordet, sammen med venner og familie, men ikke minst bare min kjære og jeg. Våre små romantiske måltider i helgene med god vin er vår lille oase i en ellers hektisk hverdag med full jobb, hjem og småbarn.
Har du kalkunrester etter jul- og/eller nyttårsfeiringen kan du for eksempel utnytte restene som tilbehør til en risotto. Eller du kan nyte risottoen som den er. Noe av hemmeligheten bak en god risotto er …
Innimellom det ene festmåltidet etter det andre smaker det godt med litt god og rustikk pizza. Hva med å prøve denne kombinasjonen med kjøttboller og løk?
Julaften og 1. juledag er et tilbakelagt kapittel for i år. Vi har hatt noen koselige dager så langt med god mat og drikke. I går hadde vi jentene mine med familier på besøk til sen julelunsj med kaffe og kaker. I tillegg til julekaker og konfekt koser vi oss alltid med sitroniskake med bringebærsaus i romjula. En søt … Continued
Endelig ble det julaften i år også! Nå har julefreden senke seg over heimen, og jeg ser frem til koselig julefeiring med familie og venner.
Som mange av dere kanskje allerede vet så har jeg en stor forkjærlighet for foccacia i ulike varianter. Foccacia må jeg også ha til jul, men i en litt mer nøytral variant, slik at julens gode smaker også får slippe til.
Jeg pleier alltid å lage brownies til jul. Jeg bruker da den gode gamle oppskriften min (med noen små endringer, se nedenfor), som er veldig enkel å lage (du rører alt sammen for hånd i en gryte – lite oppvask) og som alltid blir vellykket.
Det er viktig å kose seg med god mat i førjulstiden. Fredag kveld sto pizza à la Schakenda på menyen hos oss. Som all annen gjærbakst à la Schakenda tar det tid og atter tid, men mye jobb er det ikke. Tiden går mens du gjør andre ting (men du må jo planlegge litt da). Pizzasausen og toppingen er veldig enkel, så dette er egentlig ganske kjapp mat å lage.
Jeg synes hjemmelaget konfekt smaker best når det er ganske nylaget, og det lages derfor konfekt tett oppunder jul hjemme hos oss. Jeg har imidlertid «juksa» litt i år. Jeg hadde lyst til å prøve en litt annen grunnoppskrift enn tidligere, og jeg laget derfor bittelitt trøfler for et par dager siden. Bare for å prøve altså, og selvfølgelig smake litt. Bare bittelitt.