Det er ikke til å komme fra at fredag ofte er «pizzadag» hjemme hos oss. Pizza er rask og enkel mat, og er grei å kombinere med fredagssysler som handling og husvask. Deigen blir bedre om den får heve lenge, og jeg pleier derfor å lage bunnen straks jeg kommer hjem fra jobb, og så baker jeg den ut når vi og huset er klar til helga.

Dette er en såkalt «hvit pizza», hvor tomatsausen er byttet ut med creme fraiche smaksatt med urter, chili og hvitløk. Et velsmakende og spennende alternativ til den ordinære pizzasausen. Jeg har også byttet ut ordinær pizzaost med brie, som også gir en spennende smak. Her er det bare fantasien som begrenser deg, på pizza kan du ha nesten alt (utenom kokosboller og et par ting til)… Her er en variant:

Pizzabunnen:
2 dl lunkent vann
25 gram gjær
1/2 ts salt
ca 4,5 dl hvetemel
Hvitt pizzafyll:
ca 2 dl creme fraiche
ca 1/3 rød chili, finhakket
ca 1/2 kinesisk hvitløk, finhakket
en neve friske urter, feks timian eller basilikum, finhakket
nykvernet sort pepper
Garnityr:
brie, i skiver
4-5 cherrytomater, delt i to
en neve sorte oliven, gjerne kalamata
ca 10 skiver italiensk salami
nykvernet sort pepper
rucculasalat

Begynn med pizzadeigen i god tid, hvis du kan. Rør ut gjæren i lunkent vann og elt inn salt og hvetemel, men hold igjen litt av hvetemelet for å regulere deigen underveis. Bruk gjerne kjøkkenmaskin og la den elte deigen i 10-15 minutter. Dekk bollen med plast og la den heve til dobbelt størrelse, eller i alle fall i 30 minutter.

Bruk gjerne bakesten, hvis du har. Pass da på å sette den inn i kald ovn slik at den er skikkelig gjennomvarm når du skal steke pizzaen din. Hvis du setter en kald bakesten inn i varm ovn kan den dessuten sprekke. Og dersom du legger pizzaen på en kald bakesten så oppnår du heller ikke å få en god og sprø skorpe.

Rør sammen ingrediensene til sausen, smak underveis og sett til side. Ha øvrig garnityr klart før du begynner å kjevle ut deigen.

Kjevle ut deigen til en tynn leiv. Ta ut den glohete bakestenen fra ovnen og legg pizzabunnen forsiktig oppå og prikk med en gaffel. Forstek bunnen i ca 3 minutter på midterste rikke ved ca 250 grader. Smør så utover pizzasausen og fordel garnityret (med unntak av rucculasalaten) over, og sett pizzaen umiddelbart tilbake i ovnen. Stek i ytterligere 6-10 minutter, eller til pizzaen er passe stekt. Følg med mot slutten av steketiden for stekovner steker ulikt. Strø over litt ruccula umiddelbart før servering, og ha gjerne en god olivenolje eller litt basilikumolje på lur. Serveres gjerne med et glass rødvin eller tre.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Mmmm. Denne så god ut. Hvit pizza er en favoritt her i heimen og. Vi lager ofte med bacon og løk. Denne skal helt klart prøves engang 🙂 Ha en deilig helg!

 2. Hvit pizza var noe nytt og spennende for meg. Tror jeg må forsøke en variant med serrano skinke, brie, ruccola og pinjekjerner.Ha en god helg!

 3. Mmmm.vi pleier også å bruke creme fraiche av og til men da bruker vi fersk asparges og parmaskinke som topping.Nydelig det også. Ser forresten at du bruker mye kinesisk hvitløk i rettene dine.Er det stor forskjell på den og vanlig hvitløk?Tror ikke jeg har smakt kinesisk hvitløk.Er så glad for at jeg har oppdaget din matblogg,at du aner ikke!!!; )God helg!HIlsen Tine

 4. Takk for mange gode ideer til garnityr til hvit pizza. Det kommer nok flere varianter på bloggen etterhvert også. Jeg bruker for det meste kinesisk hvitløk, da jeg synes disse er gode på smak og så slipper jeg å skrelle feddene. Du kan selvfølgelig fint benytte vanlig hvitløk i stedet. Jeg vil tro at en halv kinesisk hvitløk tilsvarer omtrent 2-3 fedd vanlig hvitløk. Trine 😉

 5. «Hvis du setter en kald bakesten inn i kald ovn kan den dessuten sprekke». Mener du kald sten inn i varm ovn?

  1. Jeg mener selvfølgelig kald sten i varm ovn, og har rettet opp i teksten nå. Takk for at du sa ifra! 😉

 6. Hei Trine
  Takk for en kjempe flott blogg 🙂 Jeg blir veldig inspirert, og gleder meg veldig til kokeboka kommer i august! Tenkte å lage hvit pizza, men er alergisk for chilli og paprika.Lurte på om du har prøvd å lage sausen uten, eller har du andre forslag?

  God helg

  Hilsen Laila

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste