Ingrediens
Ekskluder
Kategori
Kjøkken

Coctailkaker – bakedag med barna

På søndag hadde jeg bakedag med barna. Siden jentene var gamle nok til å sitte ved bordet har vi bakt pepperkaker (ingefærkaker) og de har alltid vært veldig flinke og tålmodige. Helt til de ble tenåringer og ikke syntes det alltid var like kult å bake med mamma lengre. Etterhvert søkte jentene hjem til pepperkakebakingen og mamma igjen, og det ble etterhvert folksomt rundt bordet og rift om kjevlene og ikke minst dårlig kapasitet på pepperkakestekingen.

Kaldhevet solsikkebrød

Jeg er alltid på jakt etter gode og enkle oppskrifter, som gjør at terskelen for å lage ordentlig mat i hverdagen ikke blir så høy. Det er ikke til å stikke under en stol at hverdagen er hektisk og at det er fort gjort å ty til kjappe og ikke fullt så gode alternativer fra Mega eller Rema. Jeg har imidlertid større sans for enkle løsninger man kan lage selv.

BRENTE MANDLER

Brente mandler hører julen til. Kunsten med brente mandler er å brenne de så lenge at alt sukkeret smelter og legger seg som karamell rundt mandlene, uten at det smaker svidd. Det er slett ikke så lett alltid. Hemmeligheten er passe høy temperatur og en god porsjon tålmodighet.

Kanelstjerner

Hver jul forsøker jeg å prøve en ny sort julekaker. De gode gamle tradisjonelle julekakene skal selvsagt i boks, men noe nytt er det jo lov til å prøve seg på også. Kanskje nye tradisjoner etableres?

Sjokoladebiscotti

Biscotti er de senere år blitt ett av de 7 slaga i mange hjem. Også hos oss. Ikke bare til jul, biscotti smaker godt til kaffen året rundt. I tillegg til at det er veldig godt så er det veldig holdbart, så har du biscotti i huset har du alltid noe hjemmebakt å servere til kaffen.

Chilikakao

Det er ikke mye som skal til for å kose seg litt ekstra i adventstiden. Hva med en kopp varm sjokolade med chili? Ta deg et lite «friminutt» og unn deg en kopp chilikakao. Her er det mye energi å hente og da orker du garantert en ekstra økt!

Grovt brytebrød

Her i huset har det vært kaos i kjøkkenskapene de siste månedene. Mathias på snart 18 måneder har en forkjærlighet for alt som er i skuffer og skap på kjøkkenet, noe som har medført at vi har vært nødt til å gå til anskaffelse av barnesikring på enkelte skap. Det er noe av den mest ineffektive innretningen i et kjøkken, men det hadde nok vært enda mer ineffektivt å la være…

Julekalender og bringebærcookies

Velkommen til min «julekalender»! Her skal jeg daglig frem til jul legge inn oppskrifter, tips og slikt som kan komme godt med i disse hektiske førjulstider.

Jeg har allerede bakt ett slag med småkaker, og kakeboksen er nå snart tom. Det var også forventet, for når det kommer bringebærcookies på bordet så går det raskt unna.

Bringebærsalat

En nyoppdagelse for min del er denne nydelige bringebærsalaten, som er enkelt og velsmakende tilbehør til enhver dessert, nesten.

Italiensk kyllingsautè med artisjokker, cherrytomater og oliven

«Hva skal vi har til middag i dag» er vel et spørsmål som dukker opp i alle hjem fra tid til annen. Det gjør det også her. Som for eksempel i går. Jeg var uten ideer og inspirasjon, helt til jeg kom bort til disken med Livèreche kylling, og fant en spennende oppskrift på forpakningen. Av og til kan det da være lurt å lese litt på forpakningene, kanskje får du både inspirasjon og etterhvert en god matopplevelse. Jeg fikk begge deler.

Kjøttdeiggrateng med tomater, løk og squash

Jeg er så heldig at jeg har hjemmekontor en gang iblant. Det er effektive dager, for jeg blir sjelden forstyrret og kan da dykke godt ned i krevende saker og paragrafer uten forstyrrende elementer. Det er også effektivt på hjemmebane…

Grønn ertesuppe med bacon

Jeg har lenge tenkt jeg skulle lage grønn ertesuppe, og forleden bød det seg jammen en anledning. Ertesuppen kan serveres som middag eller forrett. Hvis du skal servere den som forrett kan du lure oppi en liten slump hvitvin også.

Kylling Cacciatore

Alt-i-ett gryter er alltid populært, både for vertinnen og gjestene. Av kommentarene på bloggen ser jeg at slike retter er populære hos mange av leserene mine også. Her kommer en ny variant, som jeg serverte foreldrene mine sist helg …

Ovnsbakt torsk med couscous og Chermouladressing

Jeg driver og eksperimenterer litt med couscous om dagen. Med basiscouscous i bunnen kan du variere i det uendelige. Denne kombinasjonen fant jeg inspirasjon til i kokeboken «Annabels kjøkken». Den passet veldig godt med ovnsbakt torsk! Til 3-4 porsjoner trenger du omtrent: [unordered_list style=»tick»]Torsken 3-4 stykker torskefilet sitron maldonsalt pepper 3-4 skiver bacon, sprøstekt [/unordered_list] … Continued

Tjukkmelkpudding med rørte jordbær

Da jeg var og handlet forleden så jeg at nærbutikken hadde fått inn tjukkmelk og fikk da lyst til å prøve tjukkmelkpudding, som jeg hadde hørt så mye om. Vel hjemme saumfarte jeg kokebøker og nettet på jakt etter en oppskrift. I kokeboken «Gourmet for begynnere» av Øyvind Hjelle fant jeg inspirasjon til denne oppskriften.

Gezogener Wiener Apfelstrudel

På siste gourmetkveld hadde vi Østerriksk aften. Menyen var satt sammen av Gourmetklubbens østerrikske representant, selvfølgelig. At hun valgte Apfelstrudel som dessert var ingen stor overraskelse…

Smuldrepai med blåbær og eple

Å få middagsgjester midt i Mathias’ leggetid er ikke bare bare, men med en enkel meny er det ingen sak. Til dessert serverte jeg smuldrepai med blåbær og epler, hvor paitoppingen var gjort klar kvelden før. Veldig enkelt og greit, og veldig godt! Jeg likte spesielt godt kombinasjonen av syrlig eple og blåbær.

2 1/2 Calzone med mozzarella, grillet paprika og skinke

Vi spiser ofte pizza hjemme hos oss, men prøver å variere form og fyll, og jeg kan vel med hånden på hjertet si at det alltid serveres hjemmelaget pizza. Vel, jeg må innrømme at jeg ved en anledning serverte diverse varianter av Pizza Grandiosa til gjester…

Pavlova med syrlig krem og friske bær

På fødselsdagen min var det jeg som fikk velge kake helt selv, og da falt valget på Pavlova. Kaken skal visstnok være oppkalt etter den russiske ballettdanserinnen Anna Pavlova da den er florlett og sprø. Men der tror jeg også likheten med Anna Pavlova slutter, for dette er virkelig litt av en kaloribombe, noe hun neppe unnet seg mye av.

Lammestek med ovnsbakte grønnsaker, potetpurè og rødvinssjy

Lammestek står på menyen minst en gang i løpet av høsten, og til det måltidet er det alltid knyttet store forventninger. Jentene er også veldig glade i lammestek med mammas tilbehør, og det var derfor et naturlig valg da vi skulle samles rundt spisebordet alle sammen for fødselsdagsfeiring. Og forventningene ble innfridd!

Kjapp kyllingsalat til barnevakten

Vi må stelle godt med superstoresøstre som stiller opp som barnevakt når det trengs. Og da fortrinnsvis med salat, siden hun bor sammen med en som ikke spiser salat og når hun er hjemom blir smilet ekstra bredt om hun blir servert «mammamat» av ett eller annet slag…

Ostefylte kyllingsbryst med basilikum-couscous

På nittitallet en gang fikk jeg ved flere anledninger servert couscous som slett ikke var god. Jeg har derfor skygget unna couscous siden den gang. Siden det nå er en stund siden sist tenkte jeg å gi couscous en ny sjanse, og jeg endte da opp med denne varianten.

Fylt kylling på pastatårn

I dag er det min dag, og min mann og vesle Mathias har invitert meg på middag på min yndlingsrestaurant i Lillestrøm. Det gleder jeg meg veldig til! I mellomtiden kan dere kose dere med denne retten, som vi koste oss med sist helg. En litt annerledes og spennende måte å anrette pasta på.

Verdens eggdag i dag!

I dag er det verdens eggdag! I følge egg.no spiser vi i gjennomsnitt 176 egg pr. år, dvs sånn ca et halvt egg pr dag. Og hvis en høne legger omtrent et egg pr dag så «sysselsetter» vi en god del høner!

Sjokoladeboller

Hyttesesongen er på hell og det bærer også utvalget og mengder av ingredienser i kjøkkenskuffene preg av. Men når det er gjester på vei, og butikken ligger et stykke unna, må en bare gjøre det beste ut av det en har; en kilo bollemiks og en plate kokesjokolade. Jeg fulgte oppskriften på bollemiksen, men benyttet … Continued

Hveterundstykker med hatt

I Maison Mat og Vin (mars/april 2009) fristet de med rundstykkeoppskriftene til bakelandslaget. Jeg hadde merket meg dette, og da jeg skulle bake rundstykker til søndagens kjøttsuppe…

Min Handleliste