* 19. DESEMBER *

Den første lille julestemningen (hvis jeg ser bort fra Luciatoget i barnehagen i forrige uke) fikk jeg på julekonsert med DDE på Jessheim sist mandag. Det var ganske tilfeldig at vi havnet på DDE konsert, men pga en travel førjulstid det var den aktuelle mandagen som passet best for oss og for barnevakten Anette. Og siden DDe skulle til Jessheim akkurat da, og barnevakten tilfeldigvis bor på Jessheim, og vi ikke noe annet som fristet mer – så ble det DDE i år. Og bra var det! DDEs “Deilig er jorden” med barnekor og messingblåsere var utrolig høytidelig og flott, og en fin avslutning på en ellers fin og stemningsfull julekonsert… Og så er det jo noe spesielt med trøndere da! 😉

Nå, siste helga før jul er det kanskje for mange siste innspurt med “de store” juleforberedelsene, før julefreden sakte men sikkert senker seg over heimen. For at det ikke skal bli bare stress og styr er det viktig å kose seg med god mat og kanskje litt vin innimellom også. Fredag kveld sto pizza à la Schakenda på menyen hos oss. Som all annen gjærbakst à la Schakenda tar det tid og atter tid, men mye jobb er det ikke. Tiden går mens du gjør andre ting (men du må jo planlegge litt da).

Pizzasausen og toppingen er veldig enkel, så dette er egentlig ganske kjapp mat å lage. Men, vil du ikke ta deg tid til denne pizzabunnoppskriften nå, så kan du jo ta en vanlig variant, for eksempel denne oppskriften som ikke krever så mye heving. Hvis du velger en litt enklere løsning bør du prøve denne ved en senere anledning, for denne bunnen ble sprø og god! Og det helt uten en eneste dråpe olje.

Oppskriften er fra Morten Schakendas kokebok, men jeg har gjort noen små endringer her og der. Morten og jeg er ikke helt enig alltid, merker jeg, og da velger jeg å gjøre det på min måte.
Pizzabunn
Ca 4,5-5 dl hvetemel
2 dl kaldt vann
10 gram fersk gjær (rørt ut i litt vann)
1/4-1/2 ts salt
Pizzasaus
1 boks hermetiske tomater
1 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1/4 ts sukker
nykvernet sort pepper
Garnityr
Revet ost (gjerne en blanding av Jarlsberg og cheddar)
1/2 paprika, strimlet
ca 12 skiver god salami med mye smak
nykvernet sort pepper
ca 50 gram parmesan, finrevet
maldonsalt
Basilikumolje
ca 1/2 dl god olivenolje
en neve frisk basilikum
litt maldonsalt
Bland mel og vann i en eltebolle i ca 3 minutter. Dekk med plast og la deigen stå i ca 1 time. Tilsett så gjær (utrørt i litt vann) og salt, og elt på sakte fart i ca 10-15 minutter. La deigen forheve under plast på et lunt sted i ca 1-2 timer.

I mellomtiden kan du lage pizzasausen: Bland sammen alle ingrediensene og la det putre litt i en gryte, før du setter det til side slik at sausen ikke er glovarm når du skal bruke den.

Når deigen er ferdig forhevet legger du den på et melet bakebord, former den som en stor bolle (eller en bolle for hver bunn hvis du skal lagre flere pizzaer), dekker den med plast og lar den heve på nytt i ca 45 minutter til… Da er deigen endelig klar for utkjevling. Kjevle deigen til tynn pizzabunn og legg den på en bakesten eller bakepapirkledt stekebrett. Prikk bunnen og forstek den på 250 grader i ca 3 minutter.

I mellomtiden kan du gjøre klar basilikumoljen: Bland alle ingrediensene i en morter eller foodprosessor.

Fordel pizzasausen på pizzabunnen. Strø på ost og strimlet paprika. Fordel salamiskivene oppå og kvern litt pepper over. Stekes ved 250 grader til osten får en gylden farge. Når pizzaen er ferdigstekt strør du over finrevet parmesan og litt maldonsalt. Drypp over basilikumolje før servering.

Velbekomme!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei, Trine.
    Jeg tenker å lage denne pizzaen til mannens guttefest til helgen. Ti mannfolk klarer seg ikke med en slik pizza, og da er mitt spm – skal jeg bare tredoble alle ingrediensene (i deigen, fyllet sier seg
    selv. :)? Tenkte å kjevle ut til to langpanner – tror du det holder med mat evt?
    Og du, bare så du vet det, jeg bruker bloggen din til inspirasjon hver eneste gang vi skal ha gjester eller det er en spesiell anledning, og et par ganger i uken til hverdagsmat også. Tusen millioner takk, du redder meg hver gang. Og best av alt, det blir jo alltid vellykket!

    – Veronika

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste