Ved valg av dessert til nyttårsmenyen tok jeg en litt annen vri enn jeg vanligvis gjør; jeg valgte vin først – og deretter dessert. Under en gourmetkveld for noen måneder siden hadde vi en nyyydelig rød dessertvin som jeg ble helt forelsket i, Recioto della Valpolicella Classico. Dessverre er den litt dyr til en «vanlig» helgemiddag så jeg ventet bare på en anledning. Min kjære hadde kjøpt inn en flaske til meg til jul, og det var hele tiden en selvfølge at dessertvinen skulle inngå i nyttårsmenyen. Vinen smaker godt til ulike typer sjokoladedesserter og tiramisu. Årets nyttårsdessert fant jeg i julenummeret til Maison Mat og Vin. Dette er en dessert hvor alt kan gjøres klart på forhånd og kakene kan stå å kose seg i ovnen mens du hygger deg sammen med gjestene dine.

Sjokoladekakene
125 gram smør
200 gram Valhrona sjokolade, 70%, grovhakket
100 gram sukker
2 regg
2 eggeplommer
25 gram hvetemel
Frisk frukt i sirup
1/2 dl vann
1-2 ts sukker
2 ts flytende honning
2 ts lønnesirup
diverse frukt i biter, for eksempel kumquat, mango, stjernefrukt, granateplekjerner

Smør og mel 4-6 porsjonsformer eller kopper. Legg gjerne strimler av bakepapir oppi, slik at det er lettere å ta ut kakene når de er ferdie, se bildet. Du kan da «løfte» kakene ut av formene. Smart!

Rør sammen smør, sukker og sjokolade i en kjele og varm opp over svak varme til sjokoladen og smøret er smeltet og sukkeret er oppløst. Dersom du ikke får tak i Valrhonasjokolade kan du benytte annen sjokolade med 70% kakaoinnhold. Sett røren til side noen minutter for avkjøling. Tilsett egg og eggeplommer, ett av gangen. Det er viktig å røre godt mellom hvert egg for å unngå at det koagulerer. Vend forsiktig inn siktet hvetemel. Fordel røren i formene og sett de i kjøleskapet i minst 2 timer, slik at sjokoladen får «satt» seg. Stekes ved 180 grader i ca 18-22 minutter. La kakene hvile et par minutter før du løfter de forsiktig over på en tallerken. Kaken skal være litt «rå» inni.

Sirup og frukt kan også gjøres klart på forhånd: Bland sammen ingrediensene til sirupen i en gryte og kok opp. La det småkoke noen minutter til det tykner litt. Avkjøles. Vend forsiktig frukten i når sirupen er kald. Dekk med plast og la blandingen stå på kjøkkenbenken frem til servering.

Anrett sjokoladekaken sammen med fruktsirupen. Server gjerne noen friske bringebær til, og en kule med vaniljeis eller en kremklatt. Pynt med sølvkuler.

Vintips: Venturini Recioto della Valpolicella Classico 2005

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm Som vanlig serverer du luxeriøse nyheter…. Ser helt nydelig ut igjen!!Klæm Linda

  2. Wow, så glad jeg er for at jeg tilfeldigvis snublet over bloggen din, for her var det mye lekkert og smekkert 😉 Kommer til å titte innom her fra tid til annen!Godt nyttår!

  3. Litt av en nyttårsmeny!!! Imponert.. Kommer innom igjen for inspirasjon ja:)Godt nytt år!H

  4. Oi… Dette har jeg veldig lyst til å prøve (det så veldig veldig godt ut), men jeg er litt redd det kanskje viser seg å være litt for avansert for meg… Vel, den som intet våger…Fantastisk blogg!

  5. Hei! Jeg forsøkte å lage denne sjokoladekaka, røra smakte helt fantastisk…men…. Lurer på om det står feil i oppskrifta? Mine kaker ble veldig bløte og hevet ikke noe i det hele tatt. Selv om de sto lenge i ovnen, hang de ikke sammen når de var ferdige, og var veldig fettete. Skal det egentlig være mere mel enn 25 gram i kaka?- Tonje-

  6. Hei Tonje, Så leit at kakene dine ikke ble så vellykkede. Jeg har tatt en ny sjekk av oppskriften og den er korrekt slik den står, det skal være bare 25 gram hvetemel. Jeg har laget disse kun en gang log fulgte da oppskriften til punkt og prikke, men måtte steke de lengre enn hva som står. (I oppskriften står det 14-18 min, jeg stekte i 22 min.) Kakene hadde en litt "fettete" konsistens, men de hang fint sammen og smakte godt. Kanskje du burde ha stekt de enda lengre, komfyrer steker ulikt. Kanskje du brukte store egg slik at røren ble for løs? Lot du kakene hvile både før og etter steking? Jeg ønsker deg lykke til neste gang du forsøker.Trine 😉

  7. Hei! Takk for svar 😉 Det kan nok hende at vi ble litt utålmodige med stekingen ja, tror de sto inne i ca 23 minutter, og syntes de så ferdige ut. De fikk hvile både før og etter steking, men det er godt mulig at steketiden ble for kort….Men selv om utseendet ikke ble som forventet så smakte de himmels, og smitt og smule ble oppspist…-Tonje-

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste