GODT NYTT ÅR!

Jeg håper dere hadde en koselig og minnerik nyttårsfeiring i går! Det hadde jeg!

Her kommer forretten som ble servert. Dette er en spennende og god kombinasjon av mange ulike smaker, som virkelig falt i smak. Her kan det meste gjøres klart i god tid før gjestene kommer, og så kan du steke kamskjellet og anrette forretten rett før servering.

Jeg har hentet inspirasjon til retten fra Øyvind Hjelles kokebok “Gourmet for begynnere”, men har gjort noen endringer. Oppskriften er til 4 personer:

Chrevrekrem
100 gram creme fraiche
100 gram Chevre naturell fra Haukeli
2 ts olivenolje
2 ss finhakket vårløk eller gressløk
1 ts sitronsaft
salt og pepper
*

Ha creme fraiche, chevre, olivenolje og sitronsaft i en liten foodprosessor el og kjør i ca 20 sekunder til det blir til en jevn masse. Tilsett mer creme fraiche dersom kremen blir for tykk. Bland inn gressløk/vårløk og krydre med salt og pepper (gjerne hvit hvis du har). Sett til side.

 Honningvinaigrette

2 ss olivenolje
1 ss honning
1 ts sitronsaft
1 klype salt
grovmalt sort pepper
10 hasselnøtter, ristet
*

Rist hasselnøttene i varm stekepanne til skallet løsner (putt oppi litt flere enn 10 nøtter, det er ikke alltid skallet løsner så lett, så velger du ut 10 og knasker resten ;)). Fjern skallet ved å gni nøttene mellom håndflatene. Grovhakk nøttene.

Bland sammen olivenolje, honning, sitronsaft, salt og pepper – og tilsett de hakkede nøttene. Sett til side.

Garnityr

4 syltynne loffskiver
4 tykke skiver plommetomater
2 sjalottløk, i tynne ringer
1 ss friske timianblader
*

Legg de tynne loffskivene på en varm stekeplate og la de tørke i ovnen ved ca 150 grader til de er gyldne. Bryt skivene opp i flak og legg de til side.

Skjær 4 tykke skiver av plommetomatene. Det er fint om omkretsen rundt tomatene er omtrent like store som kamskjellene.

Kamskjell
4 kamskjell
2-3 ss solsikkeolje
1 ss smør
1 kvast frisk timian
1 knust hvitløksfedd
*

Rens kamskjellet og skjær forsiktig et “rutemønster” på hver side av muskelen. Varm opp panna og ha i solsikkeolje, timiankvasten og det knuste hvitløksfeddet. Ha i tomatskivene (de skal bare varmes lett opp på begge sider). Stek samtidig kamskjellene slik at de får en en lett gyllen skorpe. Panna må ikke være for varm, da blir den svidd med en gang. Husk at kamskjell bare skal stekes bittelitt og spises delvis rå. Når skorpen på den ene siden er lett gylden tilsetter du smøret og trekker panna til side. La smøret smelte mens skjellene godgjør seg i panna. Snu deretter kamskjellene, sett panna tilbake på plata og stek til skjellene får en stekeskorpe på den andre siden også. Nå er kamskjellene ferdige og du er klar for å anrette retten.

Anretning
Legg 1-2 ss chevrekrem på hver tallerken. Legg tomatskiven på tallerkenen og legg kamskjellet oppå. Drypp ca 1 ss honningvinaigrette over kamskjellene. Pynt med rucculasalat, tynne løkringer, timianblader og de ristede loffskivene – og server straks.

Vintips: Gobelsburger Riesling 2008

Velbekomme!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Min far er akkurat begynt med dykking, og har på denne måten innhenta mangen kamskjell. Derfor har han blitt svært intressert i korleis ein kan tilberede slike skjell. Skal sende denne linken til han :)Godt nytt år!Ps: Vakker borddekking!

  2. Chevre og honning er en herlig kombnasjon, synes jeg.Kammskjell er den store farvoritten. Dette må jo bli bra! -Ellers må jeg si at du har en veldig flott og inspirerende blogg.

  3. Jeg skar av skorpen på brødet, og ristet det i pannen med olivenolje, det ble veldig godt. Også sløyfet jeg tomatskivene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste