* 21. DESEMBER *

Jeg pleier alltid å lage brownies til jul. Jeg bruker da den gode gamle oppskriften min (med noen små endringer, se nedenfor), som er veldig enkel å lage (du rører alt sammen for hånd i en gryte – lite oppvask) og som alltid blir vellykket. Oppskriften finner du her.

Kaken er veldig holdbar og kan oppbevares i kjøleskapet i mer enn en uke. Den er også grei å fryse ned. Dersom du her en slik kake på lur har du alltid noe godt til kaffen innen rekkevidde, eller et godt utgangspunkt for en deilig kakedessert. Sammen med friske bær, en fruktsalat og/eller litt vaniljeis blir dette garantert en suksess etter en bedre middag, både for gjester og vertinne (som kan gjøre klart alt på forhånd og får masse tid til å ta imot velfortjent skryt fra gjestene).

Til jul i år laget jeg kaken uten valnøtter, men med strimlet appelsinskall (av en halv appelsin) og 2 ss appelsinjuice tilsatt røren. For å få enda mer «julevri» kan du for eksempel stikke ut kakestykkene med pepperkakeformer.

En god sitrussalat hører også julen til, og passer ypperlig til brownies. Jeg serverte dette som dessert under en førjulsmiddag og har kake på lur i fryseren også for en runde med dessert i romjula også. Til sitrussalaten trenger du:

2 appelsiner
4 mandariner
1/2-1 rosa grapefrukt
4 kumquat til pynt
1/4 dl nypresset sitronsaft
3/4 dl vann
1 dl sukker, gjerne demerarasukker/råsukker
4 ss sitruslikør eller cognac
3 ss pistasjenøtter, snittet

Kok sukkerlake av vann og sukker og avkjøl. Tilsett sitronsaft og sitruslikør/cognac.

Skrell appelsiner, clementiner og grapefrukt og fjern hvite hinner, og skjær deretter frukten i tynne båter. Hell den avkjølte laken over fruktskivene og la stå og trekke kaldt i minst 1 time før servering.

Server sitrussalaten ved siden av browniesen, gjerne i en egen liten skål eller lite glass. Skjær kumquaten i tynne skiver til pynt (behold skallet på). Sitrussalaten smaker også godt med litt vaniljeis til eller en klatt stivpisket creme fraiche. Gi retten et lite melisdryss før servering og dryss eventuelt over hakkede pistasjenøtter.

(En «hverdagsvariant» av denne desserten kan lages uten grapefrukt og/eller kumquat, som jeg har gjort på desserten som er avbildet.)
Velbekomme!
Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Har akkurat oppdaga bloggen din, så fantastisk mye godt det var her. Blir nok lagt til mine favoritter denne :-)Mvh. Brita

 2. Mmmmm så utrulig godt ut ..Skal skive ut oppskriftene og ha som en ide til dessert i jula når venner og familie kommer på besøk

 3. Nammm, Brownies er en favoritt her i huset også. Men, blir ikke bakt til jul, for da bakes det så mye annet godt. Men til bursdager derimot, nammmm…Er ingen vits i å lage sjokoladekake til jentenes bursdager lenger – gjestene foretrekker Brownies 🙂

 4. Har prøvd oppskriften på brownies, og den var knallgod! Men hvordan får du den så tykk?Mine blir så flate… 🙂

 5. Tusen takk for koselige tilbakemeldinger, alle sammen! Anonym; Årsaken til at kaken din ikke har blitt så høy kan være at du har brukt en langpanne som er litt større enn min. Min er ca 22×30 cm. Lykke til neste gang, du må gi den en sjanse til! Trine 😉

 6. Brownies er absolutt en favoritt her i huset,og jammen skal jeg prøve med en slik appelsinsalat til,og kanskje med litt is også.Forresten så jeg hvor mange besøk du har hatt i dag,jøye meg,populær dame du,og med god grunn. Setter stor pris på alt du deler og inspirerer 🙂

 7. Helene; send meg en epost så skal jeg sende deg koder slik at du også får snø på bloggen din. Trine 😉

 8. Dette er en av de beste oppskriftene på brownies jeg har vært borte i, spesielt med appelsin i. Men plutselig virker ikke linken til oppskriftssiden?! Håper den kommer raskt tilbake;)

  1. Enig med deg, og det er også det som er årsaken til at jeg jevnlig har laget denne gjennom de siste 12 årene. Linken hadde dessverre falt ut ifbm med overgangen til ny bloggplattform på nyåret, og jeg har nå rettet den opp. Takk for at du sa ifra. 😉

 9. Dette var knall godt! Mottok unisone stønn under spisingen. Nydelig balanse i sitrussalaten, og brownies tok jeg ut mens den fortsatt var litt flytende. Minnet sterkt om fondant. Hvor mange porsjoner er det egentlig beregnet til i oppskriften til sitrussalaten?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste