* 5. DESEMBER *

Skal du ha middagsgjester i disse travle førjulstider eller driver du og planlegger nyttårsmenyen, og lurer på hva du skal servere til dessert? Min anbefaling er da utvilsomt denne creme bruleen. Dette er rett og slett den aller beste creme bruleen jeg noen gang har smakt! Silkemyk konsistens, deilig smak og knasende sprø karamell på toppen. Sammen med bringebærsalat ble det årets dessertopplevelse. Oppskriften fant jeg i Lars Lians dessertbok, men gjorde noen små endringer.

Creme brulee er ypperlig dessert å servere når du skal ha gjester siden den kan gjøres ferdig god tid i forveien og så karamelliserer du toppen rett før servering. Dette er også et godt tips til nyttårsmenyen. Til 4 porsjoner trenger du:

1 vaniljestang
2,5 dl kremfløte
2,5 dl H-melk
6 eggeplommer (120 gram)
ca 4 ss sukker (eller 90 gram hvis du vil følge Lians oppskrift)
ca 100 gram demerarasukker til karamellisering
4 ildfaste former

Sett stekovnen på 150 grader. Sett et vannbad i ovnen, fylt med så mye vann at det står like høyt oppe i pannen som bruleemassen vil stå i formene.

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha stangen og frøene i en kjele sammen med melk og fløte og varm opp til kokepunktet. Visp eggeplommer og sukker lett sammen i en bolle. Hell den varme fløteblandingen oppi bollen mens du hele tiden rører med en visp. Hell så røren tilbake i kjelen. Varm opp massen igjen mens du hele tiden rører med en slikkepott for å forhindre at eggeplommene stivner i bunnen av kjelen. Når massen tykner (84-85 grader) skal den siles over i en bolle. Hell så røren opp i de ildfaste formene. Det er her en fordel å bruke litt vide former, slik at det fylles opp maksimalt 2 cm med røre. Det er viktig at du ikke fyller opp for lite eller for mye, da er det ikke sikker creme bruleen blir verdens beste.

Sett formene i ovnen i vannbad. Vannet skal være så varmt at det ryker av det. La creme bruleen stå i vannbadet i ca 20-35 minutter. Det er viktig at massen ikke begynner å heve seg, for da er det for varmt. Etter ca 20 minutter rugger du bittelitt på formene for å sjekke om massen er stiv. Den skal disse litt i midten, da er den ferdig! Avkjøles i minst to timer. Dette er en dessert du gjerne kan lage dagen i forveien.

Rett før servering drysser du demerarasukker over og karamelliserer sukkeret. Dette kan gjøres på flere måter. Jeg har en creme brulee brenner som fungerer kjempefint. Utstyrsfreakene kjøper gjerne inn en skibrenner for formålet. Et annet alternativ er å bruke grillelementet i stekovnen. Når du setter inn formene må de sette de så høyt som mulig i ovnen og passe på at den er ordentlig varm før du begynner.

Etter kort tid er sukkeret karamellisert og creme bruleen er klar for servering! Som tilbehør serverte jeg bringebærsalat, som du finner oppskrift på her, samt hakkede pistasjkjerner og appelsinbåter. Enjoy!

Vintips: Roberto Anselmi I Capitelli 2006

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Crème brûlèe er utrolig godt, har aldri prøvd med en slik salat ved siden av. det så veldig godt ut, så oppskriften er notert og skal prøves ut :=)

 2. Mmmm Créme brûlée er jo bare utrulig godt.. Har aldri turt å prøve lage selv enda …Men en gang må vel bli den første .. Skal notere det med å bruke grill elementene i ovnen bak ovnen for det var jeg ikke klar over …

 3. Yummy! CB er den beste desserten jeg kan tenke meg. Takk for at du deler oppskriften med oss. Lurer på om jeg kan servere på julekvelden??

 4. Hei Trine.. Tusen takk for enda en fin oppskrift – da vet jeg hva jeg skal servere for gode venner i juledagene… Hilsen Bente – som ikke har egen blogg ( ennå 🙂

 5. Å jeg elsker Creme Brulee!! Denne så veldig god ut :)Jeg lurer på om du har en god oppskrift på champignon saus? Jeg er så glad i det, men finner ingen oppskrift og jeg er så grusomt dårlig til å lage mat, så klarer ikke finne ut av det selv..Hilsen Elisabeth

 6. Jeg fikk cb sett til bursdagen min nå på lørdag, samme formene som på bildet! Så spørs om det ikke blir testing i heimen da..

 7. Creme Brulee er fantastisk, men nå har jeg mislyktes 4 av 5 ganger!
  Den blir kornete og ikke stiv, selv om jeg til og med brukte sukkertermometer for å få riktig temperatur! Hadde også platen på laaav varme for å ha kontroll over eggene=
  Hva gjør jeg galt..?

 8. Får ikke disse til å bli stive. Stekt de i snart 60 min… ser på andre lignende oppskrifter at det står 60-75 min i ovenen. Kan det være at steketiden er feil…?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste