* 12. DESEMBER *

Brente mandler hører julen til. Kunsten med brente mandler er å brenne de så lenge at alt sukkeret smelter og legger seg som karamell rundt mandlene, uten at det smaker svidd. Det er slett ikke så lett alltid. Hemmeligheten er passe høy temperatur og en god porsjon tålmodighet.

Finn frem:

400 gram mandler
1/2 dl vann
150 gram sukker
1 ts vaniljesukker
1 ss smør

Legg mandlene (behold skallet på) utover i en langpanne, og rist dem midt i ovnen ved ca 200 grader i ca 8-10 minutter.

Ha vann, sukker og vaniljesukker i en kasserolle og gi det hele et oppkok. La sukkerlaken koke i 2–3 minutter og tilsett de ristede mandlene. Det er nå viktig å røre hele tiden, helt til sukkeret krystaliseres og legger seg rundt mandlene. Fortsett og rør, til sukkeret smelter igjen. Dette er en tålmodighetsprøve da det kan ta noen minutter før sukkeret smelter, men pass likevel på at du ikke bruker for høy temperatur, for da blir det ikke brente mandler,  men svidde mandler…

Når alt sukkeret har smeltet tilsetter du smøret, som skal bidra til at ikke alle mandlene klumper seg sammen. Rør godt til smøret har smeltet. Hell mandlene over på et bakepapirkledt stekebrett el. Mandler som likevel har klumpet seg sammen kan du forsøke å skille med en gaffel el, men pass på så du ikke brenner deg!

Når mandlene er helt avkjølt kan du putte de i en tett boks. Og dersom du skal ha igjen noen på julekvelden må du passe på å gjemme de godt!

Hvis du putter mandlene i et pent glass og pynter med et bånd har du en fin og personlig julegave til noen du er glad i!

En oppdatert versjon av oppskriften finner du HER

  1. Tusen takk for en fntastisk blogg!!! gleder meg til hverdag av "julekalendern" din.masse flotte,gode og enkle oppskrifter. flink du er 🙂

  2. Takk for alt du deler Trine,her blir det Trines pepperkaker i dag og jammen tror jeg det blir gårdagens burgere til middag.

  3. Kjempeflott tips til gave!Her skal det ryddes og vaskes i dag – ikke den morsomste ting her i verden, men duuuuuu, som det trengs ;)Ønsker deg ei god helg!

  4. Nå fikk jeg plutselig en følese at det er alt for kort tid igjen til jul i forhold til hvor mye jeg egentlig hadde planer om å gjøre :-)Men brente mandler skal jeg klare å rekke.Ha en fortsatt fin desember.

  5. Dette er noe jeg elsker å lage selv.. Så enkelt, og så godt :DSer det er litt mer sukker i din oppskrift enn i min, da blir det sikkert eeenda bedre 😉

  6. Jeg er nylig blitt hjemmeværende husmor, og du kommer til å være en enorm inspirasjon for meg! Takk for det! 🙂 (www.lykkeligefrurykkelid.blogspot.com)

  7. Tusen takk! Mine staar til avkjoeling, og de ble saa gode! Ganske stolt, mine foerste brente mandler! :)Koselig med litt norske juletradisjoner her i Australia! (Har ikke sett dem her..)

  8. Så artig! Skal jeg prøve selv, fin gave til besteforeldre som har alt =) Herlig og inspirerende blogg!! God jul til deg :o)

  9. Hei jeg lagde disse i går men i stedet for vaniljesukker brukte jeg vaniljepulver og så tok jeg i en liten ts med maldon salt de ble kjempegode 🙂

  10. Knallgode brente mandler. Takk for oppskriften. Jeg har også blitt tipset om å la sukkeret begynne å karamellisere seg før man har i mandlene. Skal prøve det neste gang 🙂

  11. Har alltid hatt litt problemer med å få mandlene fra hverandre, da oppskriften er ganske stor… Men i dag brukte jeg oppvaskhansker til jobben; kan virkelig anbefales 🙂

  12. Heisann! De mandlene her blir kjempegode! Lagde de flere ganger i fjor også, og er nå ferdig med årets første porsjon. Men har egentlig det smøret noen effekt? De klistrer seg jo uansett sammen… Det er i alle fall min erfaring. Men de blir skikkelig, skikkelig god 🙂

  13. Takk for fantastisk blogg! Jeg fulgte oppskriften med godt resultat! Jeg brukte ca 120 gram sukker til 500 gram mandler og synes det ble veldig søtt, men så er jeg kanskje ikke vant til så mye snop heller 😉

  14. Jeg står ved komfyren nå og venter i spenning på at sukkerlaken skal kokes opp mandlene skal bli ferdig ristet. Gleder meg. God jul

  15. Hei Trine!

    Har jeg gjort noe galt når mandlene liksom er fettete av smøret. Blir skikkelig blank og fet på hendene av å spise dem.

  16. Tusen takk for en alle tiders oppskrift! Doblet porsjonen og endte opp med to brett med nydelige brente mandler 😀
    Eneste jeg tenkte å si ifra om er at det kanskje er lurt å informere om hvor mye plata skal stå på etter at du har hatt oppi mandlene. Jeg satt plata på full styrke (6) da det skulle koke opp, og satte den ned på middels varme (3) da mandlene var tilsatt sukkerlaken. Da ble de veldig fint karamellisert – men jeg var litt usikker på hva jeg skulle gjøre når det ikke stod i oppskriften.
    Ha en god jul!:-D

  17. Heisann 🙂 Forsøkte meg på de brente mandlene i kveld. En liten prøverunde før jul, da jeg har veldig lyst til og lage gode, brente mandler til jul. Jeg fikk det ikke til. Jeg fikk til alt frem til sukkeret skulle smelte på nytt. Plata stod på 7, og max varme er 12. Jeg rørte rundt i ca 15 minutter uten at noe skjedde. Noen vink/råd/tips? Hilsen Monica 🙂

  18. Kjør opp varmen på slutten.Sukkeret smelter, men husk å rør hele tiden og ta av plata når det begynner å bli brent. Det kan også sprute litt i denne prosessen.

  19. Ikke helt lett – etter 7 minutter i ovnen på 200 grader så var det definitivt 400 gram med brente mandler! Vel – har 200 gram mandler igjen så jeg prøver på 175 grader i stedet.

    Takk for at du deler mange gode oppskrifter – jeg bare skriver det slik at andre vil passe bedre på enn hva jeg gjorde 🙂 Jeg hørte bare plutselig lyder som minnet om popping av popcorn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits