* 16. DESEMBER *

På søndag hadde jeg bakedag med barna. Siden jentene var gamle nok til å sitte ved bordet har vi bakt pepperkaker (ingefærkaker) og de har alltid vært veldig flinke og tålmodige. Helt til de ble tenåringer og ikke syntes det alltid var like kult å bake med mamma lengre. Jeg inviterte da fadderbarna mine med mammaer på pepperkakebaking, for pepperkakebaking er en sosial førjulsgreie for meg! Etterhvert søkte jentene hjem til pepperkakebakingen og mamma igjen, og det ble etterhvert folksomt rundt bordet og rift om kjevlene og ikke minst dårlig kapasitet på pepperkakestekingen. I år ble ikke fadderbarna invitert til pepperkakebaking, for nå fylles kjøkkenet av egne barn igjen – og “svigersønner”. Neste år blir det enda flere bakere for da skal også barnebarnet mitt Markus være med!

På bakeagendaen sto pepperkaker og coctailkaker. Jeg hadde gjort klar de to deigene i forkant, så det skulle trilles coctailkaker og kjevles pepperkaker. Sistnevnte var jammen Mathias på 1 1/2 år en kløpper på. Han som aldri har bakt før satt fornøyd og kjevlet, spiste deig og stakk ut pepperkaker i mer enn halvannen time! Han skjønte fort prinsippet med at det først skulle kjevles, deretter stikkes ut med former og deretter på stekebrettet. Etterhvert syntes han det gikk raskere å hoppe over pepperkakeformene og legge den utkjevlede deigen rett på stekebrettet. Unna gikk det, og det ble raskt “kø” i stekovnen.
Etter bakeseansen var det nissegrøt med mandel i. Anette var den heldige vinner av mandelen i år. Etter hennes eget utsagt har hun ikke fått mandelen siden hun gikk i 2. klasse, så da var det på tide. Hun er nå 24 år, så det er noen grøtporsjoner siden den gang…

Jeg tenkte jeg skulle dele oppskriften på coctailkaker med dere. Oppskriften er min eks-svigermors, og disse bakte jeg alltid da jentene var små. Kakene er veldig enkle og veldig gode, og plutselig er de BORTE!

Coctailkaker (ca 60 stk)

  • 250 gram smør
  • 250 gram sukker
  • 100 gram mandler, skåldet og hakket
  • 2 ss vaniljesukker
  • 2 ss melk
  • 300 gram hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 250 gram rosiner

Rør smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaskin. Bland inn alle ingrediensene i nevnte rekkefølge. Rosinene blandes inn helt til slutt.

Trill små kuler som du legger på bakepapirkledt stekeplate. Stekes ved ca 180 grader i 10-15 minutter. Avkjøl kakene på rist og legg de i en tett boks når de er helt avkjølte.

Kanskje et gavetips til den som har alt?

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Disse skal jeg prøve ut den dag i dag :),men først skal jeg brygge øl,det er fast tradisjon her. Snarøl er det,søt og godt og meget barnevennlig.

  2. Hvor mange slag lager du egentlig til jul? Er tallet viktig for deg, eller bare lager du det som frister?Du kunne godt skrevet litt om det hvis du vil 😉

  3. Takk for koselige tilbakemeldinger, alle sammen! Solveig Irene; Jeg har i år bakt 5 slag julekaker; sjokoladebiscotti, kanelstjerner, coctailkaker, bringsbærcookies og krumkaker. I tillegg baker jeg brød, rundstykker, julekake og brownies. Rett før jul lager jentene og jeg konfekt. Jeg er slett ikke opptatt av "tallet", som jeg regner med er 7! 😉 Jeg baker det som frister (og ikke nødvendigvis tradisjonelle julekaker), og jeg baker som regel ikke så store porsjoner, så noe kan være tomt eller skrapet til jul (og jentene får også med seg noe). Desember er en aktiv måned med mye sosial omgang, så du må ikke tro at det jeg har laget i løpet av desember alltid er intakt til jul. Tre av de fem slagene julekaker er dessuten bakt sammen med andre og er nesten mer kos og tradisjon enn behov for julekaker, selv om kakeboksene stort sett er skrapet uti januar en gang. En annen ting som slår meg når jeg ser på innleggene mine er at det går mye i kaker, desserter og søt gjærbakst. Det kan vel virke som om vi spiser mye av denslags hjemme hos oss, men det gjør vi altså ikke… Men, det blir jo litt ekstra til jul da! Og så er det jo morsomt å servere hjemmebakst til alle julegjestene! Trine 😉

  4. Er utrulig koselig å kunne bake i lag .. Slike tradisjoner er gull verd !! Har ikke selv kommet fra en familie der baking til jul har vært prioritert i allefall ikke som familie. Er gøy å se at vi har klart å få litt av det til selv .. Guttene etterlyser peppekakebaking og annet om det ikke kommer.. Minste mann i huset hadde til og med laget ferdig lussekatte deig i går siden det ikke ble til søndagen 🙂

  5. Jeg har nå kommet fram til tenåringsepoken. Bakeintressen hos min datter på 13 og sønnen min på 12 er laber. I fjor ble jeg fort sittende alene og pynte pepperkakehuset vår. Heldigvis aner jeg at lysten til å bake med mammaen sannsynligvis kommer tilbake med tid og stunder. Alle aldre har sin sjarm. Tenk om man er så heldig at man blir bestemor en vakker dag også. Jeg ble tante for første gang på ordentlig i sommer – og det var stor stas. Den lille tulla skal feire julaften med tanta si ;).

  6. Hei, no har eg laga kaker og brød frå bloggen din, og laga innlegg. Kjempegode oppskrifter, tusen takk!Vil anbefale filmen eg såg i kveld…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.