Det er sommer og sol - og det er tid for deilige, friske, fargerike og mettende salater! Denne salaten inneholder blant annet quinoa, som er en næringsrik frøsort som kan benyttes på samme måte som ris, couscous og bulgur, men den er et enda sunnere alternativ - og er også fri for gluten. Salaten er tilsatt bønner for at den skal mette litt mer, grillet paprika gir en god smak og sødme, mens oliven og fetaosten balanserer godt med paprikaen - og de ristede gresskarkjernene tilfører krønsj og en nøtteaktig smak. Nyt den som den er, eller som tilbehør til for eksempel sommerens grillmat.
Ingredienser
QUINOASALAT
2 | røde paprika |
olivenolje | |
1 1/2 dl | quinoa |
3 dl | vann + litt salt |
3 ss | gresskarkjerner , ristet |
65 g | småbladsalat eller ruccula |
300 g | store hvite bønner |
300 g | bønnemiks eller andre bønner/linser |
1/2 | rødløk , i tynne båter |
1 neve | kalamataoliven , delt i to |
1 neve | frisk basilikum , grovt hakket |
150 g | fetaost , smuldret (ca.) |
VINAIGRETTE
6 ss | extra virgin olivenolje (ca.) |
1 ss | balsamicoeddik (vellagret type) |
2 fedd | hvitløk (smak til) |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
Skyll quinoaen i varmt vann og kok den deretter i lettsaltet vann i 15 minutter. Sett quinoaen til avkjøling i ca. 15 minutter (eller lengre).
Del paprikaene i to og fjern stilk, frø og hinner. Legg halvdelene med snittflaten ned på et bakepapirkledd bakebrett og pensle dem med litt olivenolje. Stekes ved 230 grader i 15 minutter. Legg paprikaene i en tett plastpose eller lignende og la dem ligge i ca. 10 minutter. Skallet skal nå lett la seg fjerne. Del paprikaene opp i strimler.
Rist gresskarkjernene i tørr stekepanne til de begynner å «poppe». Sett til avkjøling. Skjær rødløken i tynne båter og legg i litt kaldt vann.
Rør sammen ingrediensene til vinaigretten, og smak til med salt og pepper. La gjerne vinaigretten få stå å trekke litt.
Skyll bønnene i kaldt vann (jeg brukte ferdig kokte i denne oppskriften) og la dem renne godt av. Ha dem i en stor salatbolle sammen med de øvrige salatingrediensene. Vend salaten forsiktig sammen og smuldre gjerne fetaosten over til slutt.
Drypp litt av vinaigretten over salaten ved servering og nyt den som den er, gjerne sammen med godt brød. Salaten smaker også godt som tilbehør til for eksempel grillet kjøtt, fisk eller kylling.
VELBEKOMME!
Dette så godt ut!
Takk for deilig og sunn salatinspirasjon! Legger dette til favorittlista mi av dine salatoppskrifter. I fjor sommer koste vi oss veldig også med din salat med nektariner og parmaskinke.
Laget denne salaten til St.Hans feiringen, og den ble svært godt mottatt! Nydelige smaker, og et godt og spennende alternativ til den (kjedelige) barnevennlige pastasalaten som jeg også serverte. Takk for herlig matinspirasjon 🙂
Oh my, dette høres GODT ut! Grillet paprika er jo bare helt nyyydelig:)
Hei! Kan man bruke quinoa rå i brøddeig? Mener det er quinoa som er de gode knasende frøene i tebriksene i butikken, vil ha samme knas i brøene. Men etter hva jeg søker på nett må de kokes…
Hei Trine! Tenkte å prøve denne retten i løpet av helgen som kommer, det er meldt flott vær, og jeg får besøk av familien. Tror du denne retten vil mette en hel gjeng staute mannfolk? Det ser hvertfall veldig godt ut 😀
mvh Reidar