Doughnuts eller donuts er deilig bakst som vi kanskje først og fremst forbinder med USA, men det karakteristiske kaffebrødet med hull i midten skal visstnok ha sitt opphav i Nederland. Her på berget har vi tradisjonelt langet innpå smultringer kokt i fett, noe som aldri har falt i smak hos meg. Men deilige donuts med melis- eller sjokoladeglasur og strøssel setter ethvert forsøk på måtehold på prøve, for disse stekes i former og ikke i fett. Kjærligheten til donuts har åpenbart gått i arv til junior også, for han kunne nok ha spist et tosifret antall dersom han hadde fått lov til det.

Oppskriften ble jeg tipset om av min matglade venninne Bjørg, som igjen har funnet den hos Ina Garten. Og siden jeg selv er dårlig på å følge andres oppskrifter har jeg laget min egen vri, med smak av sitron og frysetørrede bær.

Ingredienser

DONUTS

225 g siktet hvetemel
125 g (finkornet) sukker
1 ts bakepulver
1 klype salt
1 1/4 dl melk
1 egg stort
1 ss smør smeltet
1 (økologisk) sitron , finrevet skall

GLASUR OG DEKOR

150 g melis (ca.)
2 ss sitronsaft (ca.)nypresset
frysetørret blåbær, jordbær eller annet strøssel

SLIK GJØR DU

Forvarm ovnen til 180 grader (over- og undervarme). Pensle donutsformene med litt olje eller smeltet smør.

Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Vask sitronen i litt lunkent vann, tørk med litt kjøkkenpapir, og riv skallet (kun det gule) fint med et zesterjern eller lignende.  I en mindre bolle rører du sammen melk, egg, smør og revet sitronskall, til du har en jevn blanding. Hell deretter blandingen i det tørre, og rør rask sammen med en slikkepott eller lignende. Du skal nå ha en jevn og litt flytende røre.

1-Donuts

For å lage donuts etter denne oppskriften må du ha donutsformer. Formene jeg har brukt er ca. 7 cm i diameter. Du finner det i velassorterte kjøkkenutstyrsforretninger og nettbutikker.

Ha røren i en sprøytepose eller lignende. Sprøyt røren i donutsformene, til de er ca. 3/4 fulle. Pass på å ikke ha i for mye, for donutsene hever og da kan de miste fasongen. Stek eventuelt en prøve hvis du er usikker på hvor mye som trengs. Sett donutsformene på rist på midterste rille i 12-14 minutter, til donutsen er gjennomstekt (sjekk med fyrstikk) og lett gyllen. La donutsene avkjøles i formen (på rist) i ca. 5 minutter og ta dem deretter ut av formen og la dem avkjøles helt på risten.

Donuts

Rør sammen melis og sitronsaft til du får en jevn og litt tykk glasur. Smør glasuren på donutsen og strø med ønsket strøssel, eller la det være. Jeg har her benyttet frysetørret blåbær og jordbær. (Vær obs at frysetørret blåbær kan smitte over på melisglasuren etter en tid, men selv synes jeg ikke det gjør noe.) La donutsen hvile noen minutter – og de er nå klar for å nytes, gjerne sammen med en kopp god kaffe.

Donuts

TIPS

 • Donuts kan varieres i det uendelige. Sitronskallet kan for eksempel erstattes med frøene fra en vaniljestang, eller kanel og muskat som i Ina Gartens oppskrift, eller du kan tilsette litt bakekakao. Her er det bare fantasien som setter begrensningene.
 • Istedet for melisglasur kan du gi donutsene et lite melisdryss.
 • Donuts smaker best relativt nylagede. Får du noen til overs kan du gjerne putte dem i fryseren (fortrinnsvis uten glasur).

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. De så fin og gode ut. Blir de like myke. saftige og gode i stekeovn som i gjern beregnet til slike?
  Har tenkt å kjøpe noe til hjemme bruk for å lage slike. Men vet ikke hva jeg velge. Tåler dårig mat i frityr olje.

  1. Jeg har ikke prøvd å steke donuts i jern og kan dessverre ikke uttale meg om konsistensen. Disse blir i alle fall myke og saftige når de er nystekte. Lykke til!

 2. Så hyggelig å finne “ovenbaked donuts” på bloggen din!! Jeg pleier å bruke “cakeflour” (enkelt å blande selv) men ellers gjenkjenner ingrediensene og bildene :-). Masse smaksmuligheter her!
  Takk skal du ha!

 3. Hei. Sønnen min vil ha en kjempe donut til bursdagen. Tror du oppskriften passer til en 23 cm form? Må selvfølgelig steke lenger, da.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste