FOCACCIA – nå i stor langpanne

Du som har vært innom matbloggen tidligere, har nok snublet over en og annen oppskrift på foccacia. Jeg har pleid å lage foccacia i en liten langpanne, men siden foccaciaforbruket i heimen er så stort, har jeg nå gått over til å lage foccacia i den store langpannen. Og det er jo også det mest fornuftige, det blir jo mer «mat» av det – og jobben er jo den samme (men det blir jo like fort tomt likevel…) Og jeg må jo begynne å tenke mer over tidseffektivisering nå når mammapermisjonen er over, og hverdag og jobb venter på mandag. Til en stor foccacia uten dill og dall trenger du: 

Deigen:
50 gram gjær
1 liter vann
6 ss olivenolje
2 liter hvetemel
1 ts salt
1 ts sukker
Garnityr:
olivenolje
flaksalt
frisk eller tørket rosmarin
Løs gjæren opp i lunkent vann. Tilsett olivenolje, salt og sukker. Elt inn hvetemel. Deigen skal ha en ”tykk grøtaktig” konsistens. Tilsett litt olivenolje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving ca 30-40 min, til dobbel størrelse.

Hell deigen over i en smurt eller bakepapirkledt stor langpanne. Klapp deigen til den dekker formen. La brødet etterheve under plast i ca 20-30 min. Prikk hull i deigen med fingrene. Ha eventuelt litt av oljen på fingeren så slipper du deigkliss på fingrene. Ringle litt olivenolje over det ferdighevede brødet og dryss over flaksalt og eventuelt rosmarin.

Stek på nederste/nest nederste rille i varm stekeovn 225 oC i 30-40 min. Avkjøl på rist.

Brødet kan smaksettes etter ønske, feks med soltørkede tomater og sorte oliven, eller en urteolje. Brødet egner seg ypperlig å fryse ned. Jeg pleier å fryse ned brødet i stykker tilsvarende ca 2 porsjoner, lar de tine opp før jeg varmer de 3-5 minutter på 200 grader i varmluftsovnen.

Enkelt og utrolig godt!


, ,

41 Kommentarer

  1. Hannas Sjarmerende-GJENBRUK 3. april 2009 at 08:44 #

    >Takk for oppskriften. Dette skal jeg prøve. God påske!

  2. Anonymous 5. april 2009 at 11:15 #

    >Meg og min kjære fikk servert dette deilige brødet hos min kjære nabo Anett i Hestnes-helt fantastisk… Så nå har vi laget det selv og skal kose oss med i påsken… Stor bolle med salat har vi også laget oss, så nå er det duket for ett herre-måltid med en god vin…. God påske… Cesilie

  3. Anonymous 6. april 2009 at 10:21 #

    >Nå har jeg vært inne på bloggen din mange ganger, ute og lagt igjen hilsen til deg. Sjokoladefondanten er allerede prøvd. Bringebærsasuen var utmerket! En liten kule sitronsorbet, og det ble en himmelsk desert. Det er en flott blogg du har her. Gleder meg til å prøve flere av forslagene dine.

  4. Anonymous 7. april 2009 at 19:31 #

    >Hei Trine :O)Nå står deigen til heving hos meg,og jeg gleder meg til å servere det til marinert kylling i morgen.God påske til deg og dine.Hilsen Vsg :O)

  5. Anonymous 8. april 2009 at 13:38 #

    >Tak kfor super oppskrift! Dette ble deilig =) Blir nok fast innslag i heimen!God Påske til deg og dine!Hilsen Evigoptimist.

  6. Monkis 9. april 2009 at 16:20 #

    >Dette ser veldig godt ut, skal prøve den ut en gang :)Monkis

  7. Hanne 13. april 2009 at 15:39 #

    >Hei Trine!Herlig, fristende blogg du har!Jeg har sneket noen oppskrifter og en haug med idèer fra bloggen din til nå, takk for inspirasjon! Flotte bilder også.. nam..Tillot meg å linke til deg fra bloggen min :D

  8. Mamma'n og Hedda Kristin 13. april 2009 at 16:25 #

    >O’lykke!! Nå får jeg mye inspirasjon til mat fremover. *gledeseg*Googlet svinefilet steketid og vips! der var du. Herlig!!! :)))Vibeke :)

  9. mormonsen 25. april 2009 at 22:58 #

    >Hei. Har laget foccacia etter din oppskrift, og den ble god. Du er kjempeflink til å ta matbilder. Jeg prøver på det samme, men det blir litt ymse. Min niese (som slett ikke er noen diplomat) sier at de første bildene mine er direkte uappetittlige! Men jeg har stor tro opå at det skal bedre seg.Matbloggerhilsen fra mormonsen – en glad amatør

  10. Trine ;) 13. mai 2009 at 06:20 #

    >Takk for hyggelige tilbakemeldinger! Dette brødet ER enkelt og godt, og det er alltid så koselig å få gode tilbakemeldinger på det. Så koselig at du liker bildene mine MorMonsen! Det er ikke bare enkelt å ta gode matbilder, men øvelse gjør mester! Og et godt kamera. Jeg fikk speilreflekskamera av min kjære til jul, og det var noe helt annet enn kompaktkameraet! Fortsett å ta bilder, så skal du se at niesen din må bite i seg ordene innen kort tid, og hun ikke har gjort det allerede. Og mens jeg prater om fotografering, så kan jeg jo opplyse at jeg rett som det er blir «mobbet» av min kjære, fordi jeg jo må ta bilder av retten før den skal fortæres…

  11. Berit 5. juni 2009 at 11:01 #

    >Har et tips til garnityr på foccaciaen: stek rødløk myk i olje, ha på salt/pepper, og ha oppå brødet. Blir utrolig god smak da:-)

  12. Jill A. V. Rembliere 19. februar 2010 at 15:02 #

    >Hei! For noen flotte sider! Mange fristende retter og lekre bilder! Jeg har laget foccaciaen i dag, fantastisk god! Tusen takk!!!!

  13. Anonymous 7. april 2010 at 08:53 #

    >Hei Trine :)Ville bare takke for utrolig mange flotte oppskrifter, jeg har laget masse av det du har lagt ut og alt har smakt like godt;)I focaccia brødet i langpanne har jeg brukt Apetina feta ost med soltørkede tomater og hvitløk og det ble en helt utrolig god smak. Gleder meg til å følge med på siden din videre :-) Cecilie

  14. Linn Hege 9. oktober 2010 at 11:07 #

    >Takk for oppskrift! Denne oppskriften har jeg brukt mange ganger, og den blir alltid vellykket, og itillegg er den superenkel!

  15. Anonymous 11. desember 2010 at 19:35 #

    >Supergod oppskrift! Anne Karin

  16. Silje 22. september 2011 at 18:59 #

    Hei!
    Denne oppskriften har jeg brukt mange ganger, og er veldig, veldig fornøyd! Det har de som har smakt den også vært, så nevner siden din ofte.

  17. Tone 14. april 2012 at 16:20 #

    Ser veldig god ut, skal prøve den til en bursdeg

  18. Lise 23. april 2012 at 08:33 #

    Hei!

    takk for en fantastisk blogg. Jeg har tatt på meg oppgaven å bake foccacia til et bryllup, og lurer derfor på om du har noen formening om hvor mange man kan regne på en langpanne?

    På forhånd takk for hjelpen!

  19. Lise 23. april 2012 at 08:37 #

    Den skal forresten være til tapas, og det skal være litt annet brød i tillegg.

    • Trine ;) 24. april 2012 at 00:28 #

      Jeg synes det er vanskelig, for det er jo en del som ikke spiser brød i disse dager… Men hva om du beregner 15-20 gjester på en foccacia (langpanne)? Uansett er det nok lurt å ta i litt, kanskje evt rester kan serveres til nattmaten? Kanskje det er andre som har innspill her?

  20. Lise 24. april 2012 at 07:47 #

    jeg synes ikke 15 til 20 høres helt feil ut jeg heller, så så om jeg regner ca 15 så blir det nok ikke for lite. Tusen takk for hjelp! :)

  21. Tonje 4. mai 2012 at 14:23 #

    Hei!

    Bruker du tørr eller fersk gjær ? :-)

    • Trine ;) 7. mai 2012 at 00:41 #

      Jeg benytter vanligvis fersk gjær, men du kan fint erstatte gjæren med en pose tørrgjær. Etter at jeg la ut denne oppskriften har jeg imidlertid funnet ut at jeg fint kan redusere gjærmengen i oppskriften, så du kan fint gå ned til 25 gram fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær i denne oppskriften. Lykke til!

  22. Camilla 9. mai 2012 at 20:25 #

    Hei tips til tilbehør , grillede asparges, serano skinke, og hjemme laget tomat pesto. Oppskrift på pestoen er et glass sol tørkede tomater i olje, ca 1 dl oliven olje, en neve cashew nøtter, 2fedd hvitløk, og ca en fysikk eske bit med parmesan ost. Har også melon ved siden av :) dette er kjempe godt :)

  23. Sara 16. mai 2012 at 10:52 #

    Hei Trine. Jeg elsker å bake foccaciaen din. Jeg studerer for tiden i Australia og i morgen skal vi feire 17 mai her i Sydney. I den forbindelse har vi arrangert frokost der alle skal ta med seg noe. Jeg skal ta med foccacia, men problemet er at frokosten er veldig tidlig og foccacia er best fersk. Vet du om det er mulig å halvsteke den i kveld og steke den ferdig i morgen tidlig?

    • Trine ;) 20. mai 2012 at 00:59 #

      Beklager at du ikke får svar i tide, men du kan enten lage ferdig foccaciaen dagen før og varme den opp, eller heve deigen (i kjøleskapet) over natten eller benytte den eltefrie metoden (http://trinesmatblogg.no/2011/06/21/eltefri-foccacia/) – og steke den tidlig på morgenen.

  24. Hånni 24. juni 2012 at 21:22 #

    Hei,
    hvis man skal ha i noen ekstra go’saker – soltørkede tomater, oliven, e.l. – når skal man tilsette det?

  25. Margrete 31. juli 2012 at 10:52 #

    Jeg tok en blanding av 2 Foccacia-oppskrifter, fordi jeg fant ikke alle ingridiensene (Nigella frø) til den ene. Resultatet ble helt perfekt, fantastisk godt dette! :) Sammen med en god gresk salat, ble dette skikkeleg godt!
    Det er min erfaring at alt jeg finner her i Trines matblogg, alltid blir en suksess. :) Jeg får til og med til gjærbakst med disse oppskriftene, jeg som alltid har vært glad i å bake, men ikke så god med gjærbakst. Tusen takk for inspirasjonen og gode oppskrifter! :)

  26. Silje 13. februar 2013 at 13:32 #

    Denne oppskriften er bare så fantastisk enkel og god! Har den alltid i fryseren, og er perfekt tilbehør. Testa sjokoladebollene med vaniljekrem idag også, og boller blir aldri det samme igjen! Super nettside og supre forklaringer!

  27. Frode 30. mars 2013 at 17:11 #

    Sikkert et veldig teit spørsmål….. stekes det med eller uten varmluft????

    • Trine ;) 30. mars 2013 at 23:18 #

      Jeg pleier å steke det på vanlig over- og undervarme, men det kan også stekes på varmluft. Du få i så fall redusere steketemp eller steketiden noe.

  28. Marianne 8. mai 2013 at 21:34 #

    Hei, denne høres veldig god ut.
    Det står 2 liter hvetemel? Er det dl?

    Gleder meg til å prøve å lage:))

    • Trine ;) 8. mai 2013 at 22:23 #

      Det stemmer at det skal være 2 liter hvetemel, dvs 20 dl. Det ville du nok ha merket om du hadde forsøkt deg med kun 2 dl. :)

  29. Øystein 9. mai 2013 at 18:26 #

    Hei :) Jeg prøvde å lage denne foccaciaen i dag. Jeg halverte oppskriften og stekte den i liten langpanne. Smaken ble veldig bra, men jeg stekte den 25 minutter lenger enn det som stod i oppskriften, og fortsatt var den litt deigete. Blir mengdene feil til liten langpanne om jeg halverer oppskriften?

  30. Jmlh 31. august 2013 at 08:42 #

    Hei! Ka e målan dine på ei stor langpanne? Lure på at æ har en liten ovn innvendig dermed kan det hende mine brett e mindre.

  31. Camill 25. november 2013 at 16:58 #

    Hei! Tenkte jeg skulle lage focaccia en dag og vi har bare en liten hybelkomfyr og tenkte ikke å lage så mye focaccia siden vi bare er to! Men jeg har en standard brødform fra ikea som rommer to liter, tror du det går og halvere oppskriften din to ganger og bruke den formen? Har også andre former men hadde vært perfekt størrelse :D

  32. Renate 4. mai 2014 at 19:32 #

    Jeg har prøvd oppskriften din, og er kjempefornøyd! Halverte oppskriften, og brukte den som tilbehør til grillmat og det var supert :) Har linket til deg på bloggen min; http://melposen.blogspot.no/2014/05/foccacia.html

  33. Ulrikke 31. juli 2014 at 10:00 #

    Hei:-)
    Knallgod oppskrift som jeg lager igjen og igjen…men har et lite spm..
    Når deigen skal heves for andre gang og man skal legge plast over så føler jeg at halve deigen følger med når plasten skal fjernes…den ser jo så flott ut før plasten fjernes…

  34. Merethe 18. august 2014 at 17:12 #

    Hei! Denne ble veldig vellykket! Nydelig god og veldig populær blandt små og store i bursdagsselskapet! Takk!

  35. Randi 28. august 2014 at 15:49 #

    Fikk tips om denne oppskriften, og den ble fantastisk! Lagde den på formiddagen før tapasfest på kvelden – kjapt, enkelt og med veldig godt resultat. Skal garantert lages igjen – tusen takk for god oppskrift og strålende blogg :)

  36. Ingri 21. september 2014 at 20:04 #

    Laget dette brødet i dag. Serverte med stekt bacon og stekte kyllingskiver og salat med dressing. Delte brødet i 2 og la salat og kjøtt inni.
    Nydelig, hele familien likte dette.
    Baker garanter dette brødet på nytt. Jeg hadde litt timian i brødet som krydder.

Legg igjen en kommentar