En ny video er klar på YouTube-kanalen min, og i dag kan jeg friste med en av mine favorittretter, nemlig torsk med chorizosalsa. Torsk er nok en av mine favorittråvarer, og da gjerne med en salsa som sparker ifra litt – som for eksempel denne. Oppskriften ble første gang publisert i 2011 her og er også med i den første kokeboken min, Trines mat.

Ingredienser

OVNSBAKT TORSK

700 g torskefilet , i 4 porsjonsstykker (ca.)
olivenolje
havsalt og pepper

BLOMKÅLPURÈ

1-2 blomkål , i buketter
3 poteter , i biter
2 fedd hvitløk , grovt hakket
1 ss smør
1-2 ss crème fraîche
salt og pepper

CHORIZOSALSA

3 ss pinjekjerner , ristet
1 dl olivenolje
150 g chorizopølse (gjerne en pikant type)
1 sjalottløk , finhakket
1 fedd hvitløk , finhakket
1/4 rød chili , finhakket (smak til)
2 soltørkede tomater , finhakket

TILBEHØR

1 bunt aspargesbønner (evt. en liten pakke frosne)
salt
1-2 ts smør

SLIK GJØR DU

Krydre torsken med havsalt på den ene siden og la den ligge og trekke i ca. 15 minutter. En slik tørrsalting gjør at torsken blir fastere i fisken.

Skyll av saltet og tørk fisken med litt kjøkkenpapir, før du krydrer med litt salt til og nykvernet sort pepper. Legg torsken i et smurt ildfast fat. Stekes midt i ovnen (vanlig over- og undervarme) ved 160 grader i ca. 15 minutter, til fisken er ferdigstekt og så vidt flaker seg. Ta formen ut av ovnen og dekk den med aluminiumsfolie. La fisken stå å hvile slik i ca. 3 minutter før servering.

Mens torsken trekker salt koker du blomkålbuketter, poteter og hvitløk i usaltet vann, til grønnsakene er møre og fine. Det tar ca. 20 minutter, avhengig av størrelsen på grønnsakene. Hell av kokevannet og la kasserollen stå å dampe på lav temperatur i et par minutter slik at alt vannet fordamper. Tilsett smør og mos grønnsakene til ønsket konsistens. Smak til med crème fraîche, salt og pepper.

Fjern skinnet på chorizoen og skjær den opp i små terninger. Hakk opp sjalottløk, hvitløk, chili og soltørket tomat, slik at alt er klart. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne og legg til side. Ha oljen i pannen og tilsett pølsebitene som får surre ca. ett minutt, før du tilsetter finhakket sjalottløk, soltørkede tomater, hvitløk og chili (etter smak). La dette stå å kose seg på svak varme i et par minutter. Rett før servering tilsetter du pinjekjerner og finhakkede krydderurter, samt smaker til med en raus skvis med sitronsaft.

Fyll en kasserolle med 2-3 cm lettsaltet vann. Tilsett smør og la aspargesbønnene dampe til de er ferdige. Det tar bare et par minutter.

Torsk med blomkålmos og chorizosalsa

Server torsken umiddelbart, sammen med grønnsakene, og topp det hele med en raus skje med chorizosalsaen.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Lagde den til middag i dag. Utrolig godtI 🙂 Spiser ikke kjøtt, så brukte vegetarchorizo istedenfor vanlig chorizo. Fungerte veldig fint. 😉

 2. Laget denne retten til middag i dag. Byttet pølsa med bacon og brukte frisk kruspersille. Fantastisk godt! Takk for at deler dine oppskrifter med oss!?

 3. Dette var kjempegodt og så veldig delikat ut på tallerkenen! i tillegg enkelt å få i stand, til tross nokså mange ingredienser.

 4. Hei Trine,
  Dette ser veldig godt ut!
  Min kone er dessverre allergisk mot pinjekjerner, hva vil du anbefale som en erstatter for pinjekjernene?

 5. Hei Trine,
  Jeg legger merke til at du i din nye versjon av oppskriften fra 2011, har redusert gradene fra 200 til 160 grader, mens steketiden fortsatt er 15 min. Jeg antar da at fisken må bli mindre stekt/bakt. Har den da en mer rå kjerne? Jeg skal servere retten i et selskap, så det er godt å vite. Får besøk av et par stykker som ikke er så begeistret for sushi, men ønsker ikke at fisken skal bli for tørr heller. Hva er grunnen til at du har justert ned gradene?
  Forøvrig, tusen takk for all inspirasjon og nydelig mat jeg finner hos deg.

  Vennlig hilsen Britt

 6. Veldig god! Stekte litt lenger enn det står i oppskriften og brukte litt mindre olje i chorizoen.

 7. Det står ikke i oppskriften at det skal være sitron og urter, heldigvis så hadde jeg det hjemme. Det står bare i beskrivelsen.
  Ikke noen klage, men fint om det står i ingrediens listen, så man får handlet det inn.

 8. Dette var en nydelig middag. Smakene passer så godt sammen. Jeg laget oså plommedesserten med litt cognac. Nydelig den også.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste