Det er noen oppskrifter som er mer populære enn andre på bloggen, og en av dem er bolleoppskriftene. De går som "varmt hvetebrød" for å uttrykke det med en klisje. Bolleoppskriftene er også blant de mest kommenterte oppskriftene, og omtrent uten unntak, kommer det gode og glade tilbakemeldinger fra bollebakere som gang på gang lykkes med det ene brettet etter det andre - med boller i ulike former og smaksvarianter. Enkelte forteller til og med at svigermor har krøpet til korset og forkastet sin egen bolleoppskrift fra husmorskolen, til fordel for svigerdatterens.

Jeg har lest en hel masse om bollebakst - og prøvd utallige oppskrifter og forskjellige fremgangsmåter. Kokebokforfattere, bakere, matjournalister, matbloggere og andre har sine oppfatninger om hvilken oppskrift som gir det beste resultatet. Noen sverger til "gammelmåten" med smeltet smør, 37 graders væske og heving over damp. Andre koker opp melken og smøret da dette skal drepe et protein som visstnok skal hemme gjærens egenskaper. Selv er jeg ikke i tvil, jeg heier på Morten Schakenda & bakerne bak Åpent bakeri, som anbefaler lite gjær og lang elte- og hevetid, men ikke minst - å elte inn smøret i terninger tilslutt. Jeg  benytter nå disse prisippene på min gode, gamle bolleoppskrift gjennom 25 år. Det slår aldri feil. En god bolleoppskrift kan neppe gjentas for ofte, og kommer derfor i reprise.

Ingredienser

900 g hvetemel
150 g sukker
5 dl melk (ca. 20 grader)
25 g gjær eller 2/3 pose tørrgjær
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
150 g smør , i terninger
200 g rosiner (ca.)
1 egg , til pensling

SLIK GJØR DU

Mathias stiller alltid opp når det skal bakes!

Ha alle ingredienser, med unntak av smør, rosiner og det ene egget, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve mer enn 30-60 minutter, kan du øke gjærmengden til 50 gram.

Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin med eltekroker. La deigen elte i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Juster eventuelt med mere mel dersom deigen virker løs, eller litt mer melk dersom den virker fast. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca. 10 minutter. Øk gjerne farten underveis. Tilsett rosinene og elt de inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most. For å få ekstra saftige rosinboller kan du bløtlegge rosinene i varmt vann i ca. 20-30 minutter. La rosinene renne godt av før du tilsetter dem.

Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker. Du kan velge om du vil smelte smøret og tilsette dette sammen med melken, eller om du vil elte det inn på samme måte som når en benytter kjøkkenmaskin. Det beste resultatet får du når du elter inn smøret til slutt, men da må du være forberedt på en skikkelig elteøkt! Elt inn rosinene forsiktig tilslutt.

Hvem har sagt at rosinboller nødvendigvis skal være runde?

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett deigen på et trekkfritt sted for heving. Det er viktig at deigen får heve seg i sitt eget tempo. Under hevingsprosessen formerer gjærcellene seg og det dannes karbondioksyd som vil blåse bobler inne i deigen. Jo langsommere denne gjæringsprosessen foregår, jo bedre aroma vil danne seg inne i deigen. Det er derfor ikke noe sjakktrekk å prøve å få fortgang i hevingen ved å sette deigen over en bolle med vanndamp eller på varmekablene på badegulvet. Når det gjelder hevetid er det ikke mulig å si noe helt eksakt da det vil variere etter slikt som type deig, temperaturen på råvarene og romtemperatur. En tommelfingerregel er å la den heve til omtrent dobbel størrelse. For å sjekke om bakverket er ferdig hevet trykker du forsiktig med fingeren i deigen. Dersom fordypningen gradvis forsvinner av seg selv er bakverket ferdighevet. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Kvalitetssikring hører med!

Ha bolledeigen på melet underlag og del den opp i 24-32 biter, avhengig av hvor store boller du vil lage. Fordel bollene på 2-3 bakepapirkledte stekebrett og la dem heve under klede i romtemperatur til omtrent dobbel størrelse.

Pensle de ferdighevede bollene forsiktig med sammenvispet egg, og stek dem ved ca. 225 grader (over- og undervarme) i ca. 12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdigstekte når de har en gylden overflate og er lett brune under.

Avkjøl bollene på rist. Dersom du ikke skal spise alle bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Frosne boller tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker bollene som nybakte igjen!

Du kan benytte denne oppskriften som utgangspunkt for mange gode “bollevarianter” med ulike smakstilsetninger og fasonger. Se HER for inspirasjon og tips. Ta også en titt HER hvor jeg har samlet mine beste gjærbakstråd.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Etter at du omtalte bakeboken til Morten Schakenda gikk jeg til anskaffelse av den. Etter det har gjærbakst nådd nye høyder, bokstavlig talt. Deigen hever som den aldri har gjort og deigen er utrolig god å jobbe med. Allikevel ender jeg ofte opp med å gå inn på Trines matblogg når jeg skal bake boller/kanelsnurrer, isteden for å ta frem kokeboken. Jeg heier på Trine 😉

  2. Jeg kan skrive under på at baker du boller etter denne oppskriften blir de garantert vellykket. Jeb bakte fastelavnsboller på denne måten i februar, og alle samtykket til at det var de beste bollene de hadde smakt. Det med den lange eltetiden i kjøkkenmaskin og at du har i smøret til slutt må være helt genialt i tillegg til at de får tid til å heve seg skikkelig.
    Anbefales!! Takk for påminnelsen. Kanskje jeg skal bake til helgen…..:-))
    Jane

  3. Bolleoppskrifta di har jeg ikke prøvd ennå, mest fordi jeg ommentrent bare baker boller på jobb, hvor jeg ikke har kjøkkenmaskin. Men mitt første forsøk på å bake gjærbakst på denne måten var julebrødet ditt, og det var STOR suksess! Skal gjentas i desember igjen 🙂

  4. Heisann Trine,

    måtte bare kommentere den nydelige gutten din,
    han er blitt så stor og er så lik deg:-)
    Også ville jeg også si at det julebrødet, som også er kommentert ovenfor,
    det gleeeder jeg meg til å bake meget snart!!

    Her går det i bare barselkos i heimen
    med familien samlet og fyr i peisen.
    Takk for hyggelig hilsen!!

    Ha en strålende høst:-)

    Mvh HC

  5. Jeg bruker mammas oppskrift, varmer opp melk men koker den ikke, lar smøret smelte i og rører inn sukker i den. Tilsetter så hvetemel, kardemomme og gjær. Veldig grei oppskrift, trenger ikke å måle opp noe som helst 🙂 Bollene blir knallgode og riktig så luftige.
    Schakendas måte er også veldig god, men synes det går litt for treigt 😉

    Takk for en veldig inspirerende matblogg!

  6. Jeg har brukt bolleoppskriften din også på hytta, flere ganger, uten kjøkkenmaskin og eltekroker, og bollene blir superdupre da også 🙂

    Fikk her om dagen oversendt et bilde fra barnehagen hvor noen ivrige bollebakere hadde satt deigen til heving på varmtvannsberederen. De skjønte nok at det var å overdrive litt, for det var bolledeig “overalt”.

  7. Tusen takk for en inspirerende og nyttig blogg! Alt jeg prøver av oppskrifter herfra blir supergodt! Nå baker jeg boller etter denne oppskriften for andre gang. Det er helt utrolig at en som egentlig ikke er god på gjærbakst plutselig får til gode og luftige boller!:)

  8. Jeg bakte boller etter denne oppskriften i går og de ble helt fantastiske! Luftige og myke boller, helt perfekt. Tidligere oppskrifter jeg har brukt har ført til harde og kompakte boller, så dette er definitivt en oppskrift jeg skal fortsette med! Lagde halvparten i kanelsnurrer med sjokolade som også ligger ute som oppskrift her, med samme grunnoppskrift og de var en fulltreffer!
    Takk for at du deler så gode oppskrifter med oss! 🙂

  9. Jeg har bakt bollene dine i dag, Trine. De ble fantastiske. Fra i dag har jeg adoptert oppskriften din. Fantastisk blogg, forresten. Denne kommer jeg til å gå mye inn på 🙂

  10. Må si meg enig i ei som skrev lengre opp her. Du har snakket varmt om Morten Schakendas fremgangsmåter og jeg har gått til innkjøp av boken… Boken har jeg bladd igjennom og det er masse flott å se i den, men når det skal bakes er det bloggen din som blir oppslagsverk og inspirasjon! Alt finnes jo på bloggen din, og oppskriftene er velprøvde og gode. Etter at jeg begynte å lese din blogg har gjærbaksten ALDRI slått feil, familie og venner elsker baksten 🙂

    Stå på videre Trine! Du er kjempeflink og bak en så god blogg står det nok myyye mer arbeid enn hva vi kan tenke oss. Ønsker deg og dine ei riktig god førjulstid! Selv gleder jeg meg på mer inspirasjon og oppskrifter her på bloggen 🙂

    1. Enig. Trines bolleoppskrift slår aldri feil, beste bollene jeg noen gang har laget!

  11. Et lite spørsmål. Hvordan tror du resultatet blir om man bruker sukrin i stedet for sukker? Har hørt at sukkeret er nødvendig for hevingen, men har liten erfaring med bruk av sukrin i gjærbakst. Veldig fin blogg forresten:)

  12. Et lite spørmål. Skal egget i bolledeigen eller kun til pensling? Ellers takk for en veldig fin blogg med mye inspirasjon og gode oppskrifter!

    1. Det skal ett egg i bolledeigen, som skal tilsettes sammen med de øvrige ingrediensene (med unntak av smøret). De ferdighevede bollene skal pensles med sammenvispet egg. Har presisert dette i oppskriften. 🙂

      1. Første setning i beskrivelsen: ha alle ingrediensene, med unntak av smør, rosinene og det e ene egget. Tenker man skal vente med det egget til seinere, men når? Finner ikke en beskrivelse på når den skal inn i deigen.

  13. Mmmm..sitter her og nyter en av disse utrolig deilige bollene. Har ikke bakt boller pà et par àr og tenkte at jeg mà finne den beste oppskriften i dag, og etter mange tips prövde jeg din og det er med rette de beste bollene jeg har smakt til nà-tusen takk, Trine. Gleder meg til ungene kommer hjem for à smake…og ja : mange tipset om Möllerens boller, men disse slàr alt. Hilsen bolleentusiast.

  14. Hei 🙂
    Kom over siden din og den er nå lagret 🙂 Men lurte på jeg skal bake boller i morgen, men har bare tørrgjær. Lurer på om det går fint å bruke dette ?
    Hilsen Marianne

  15. Ok, så ble den min tur til å prøve disse bollene i helga. Og resultatet: små knudrete boller som så ut som scones, men som smakte veldig godt. Men hva gjør jeg galt? En av gjestene sa jeg hadde brukt for mye mel. Jeg lot det heve lenge, men håndeltet da jeg ikke har kjøkkenmaskin. Men selve utrullingen synes jeg aldri at jeg får til. Jeg bruker en del mel for ellers henger jo all deigen på hendene. Hva gjør jeg galt??

    1. Jeg hadde også mange misslykkede forsøk da jeg ikke hadde kjøkkenmaskin, etter jeg fikk denne ble bollene endelig vellykket. Lurer på om enn ikke får blandet ingrediensene godt nok, ser også at deigen blir mye mer luftigere og smidigere med kjøkkenmaskin.

  16. Disse bollene ble supergode! Hadde ikke kjøkkenmaskin, men brukte en mixmaster og funket deg også! 😀

  17. Nær sagt perfekte boller! Men, dessverre, så hadde mine litt lite smak. Jeg var kanskje for forsiktig med kardemommen.. litt synd det, for i alt annet var de nydelige. Luftige, saftige. Denne oppskriften kommer jeg tilbake til!(:

  18. Ååh! Stressa småbarnsmor som jeg er, glemte jeg egget i deigen! Kan jeg forvente mislykkede boller nå? De står til etterheving, og deigen har virket kjempefin. Men blir vel ikke heeeelt perfekt uten egget i går jeg ut i fra?

    Ellers er jeg strålende fornøyd med bloggen din! Har brukt oppskrifter fra bloggen din til middag nesten hver dag de to siste ukene, og kommer garantert til å fortsette. Mannen er fra seg av begeistring og jeg syns det er fantastisk morsomt å lage mat =D

    1. Det er sånnt som skjer, og det er heldigvis ikke det verste du kan glemme i en bolleoppskrift. Du får fine og gode boller uansett!

      Ellers er det gøy å høre at du finner inspirasjon på bloggen og at matgleden blomstrer! 🙂

  19. Skal også prøve oppskriften din, men vil gjerne vite sånn omtrent hvor lang hevetid, snakker vi en time eller fire? Og tusen takk for en inspirerende og oversiktlig blogg! 🙂

    1. Med minst en time forheving og ca 30 etterheving vil du få et bra resultat. Men la det gjerne heve lengre om du har tid til det. Lykke til!

  20. …og de er nydelige med blåbær i også….og må nevne muffinsoppskriftene dine også….supre….og er stadig med på besøk 🙂

  21. Kjære Trine: Er herborte i California, og skal bake rosinboller, men lurer på gjær mht norske oppskrifter. Kan jeg bruke tørr gjær sånn som man finner herborte? Hva slags gjær bruker du i dine oppskrifter? Jeg er så glad for å ha funnet din matblogg! 🙂

  22. Hei Trine,
    I kveld prøvde jeg denne oppskriften, og jammen ble bollene fantastisk gode!
    Man kan alltid (!) stole på et godt resultat ved å følge dine oppskrifter – jeg har iallefall aldri blitt skuffet. Så tusen takk for det!
    Håper alt er bra med deg!
    // Solveig

  23. Hei!

    Tusen takk for oppskriften din!
    Vi er fra tyskland og vi savner rosinbollene her!
    Jeg har bakt bollene to ganger i to uker, siden vi er tilbake fra feriene våre i norge.
    Og bollene er kjempegode!!!
    Jeg har også prøved å fryse noen og varmet op de… …og de er fine igjen!!

    Vi se frem til neste gang norge, lærer mer norsk og baker boller! 😉

    Ha det bra, hilsen fra tyskland, Stefan.

  24. Hei Trine! Dette er den beste bolleoppskriften, og jeg har lagd den to ganger og begge ganger fått perfekt bakst! Tenkte lage en runde med boller i morgen kveld, og ta med meg boller på jobb fredag. Håper de holder seg noenlunde ferske til dagen etterpå. Ellers er jo alternativet å lage dem i kveld, fryse dem ned og så ta dem ut av fryseren fredag og la dem tine…
    Vet ikke helt om du kan anbefale noe der.

    1. Jeg ville ha puttet dem i fryseren straks de er avkjølt og tine dem opp før servering (og gjerne varme dem noen minutter i varmluftsovn rett før dde skal nytes, hvis du har anledning til det). Beklager at det tok litt tid før du fikk svar på spørsmålet ditt, så bollene er nok forlengst fortært av fornøyde kollegaer… 🙂

  25. Lagde disse bollene i går. Makan til perfekte boller ;o) Kommer aldri til å bake gjærbakst på noen annen måte en denne. Trinesmatblogg har blitt min bibel!

  26. Har hatt en drøm om å kunne lage så fine boller, og endelig fikk jeg det til! Tusen takk for en fantastisk oppskrift!

  27. Hei! Herlig matblogg!! Jeg har en gutt som ikke tåler melk, blir disse bollene nesten like gode bare med vann, eller bør jeg da finne en annen oppskrift?

  28. Lagde disse i går og de ble helt FANTASTISKE! Beste bollene jeg har smakt i hele mitt liv! Enkle å lage var de også 🙂 Deigen ble helt perfekt og så god å jobbe med! Gleder meg til å servere disse til svigermor – bollemesteren selv – i dag 😉

      1. Svigermor skrøyt de opp i skyene og sa det var de beste bollene hun hadde smakt! 😀 hurra!

  29. Prøvde denne oppskriften i går, men siden det var første gang jeg laget boller på egen hånd, så klarte jeg ikke å skjønne hva jeg skulle gjøre med det ene egget (piskes først? blandes med melka? ?). Det sto ingenting om hvordan det skulle tilsetter (brukte anvisningen for uten kjøkkenmaskin). Så jeg laget bollene uten egg, men penslet med egg som anvist. Men bollene ble likevel veldig gode! Og ble mye moro på kjøkkenet da smøret skulle inn i deigen!

  30. Vi fulgte oppskriften ved at man skulle putte gjæren oppi bollen sammen med melet og resten av de tørre ingrediensene. Vi syntes det var rart at melken bare skulle ha en temperatur på 25-30 grader, og at gjæren ikke skulle løses opp i melka. Resultatet ble også som vi hadde fryktet. Ingen hevelse, og harde kompakte boller. IKKE verdens beste boller i hvertfall !!!! 🙁

    1. Det var utrolig leit å høre at bollene ikke ble vellykket. Brukte dere kjøkkenmaskin med eltekroker og eltet så lenge oppskriften sier?

      1. Hei, brukte rosinbolle oppskriften din i dag. Det gikk ikke bra. Ingen heving. Brukte melk på 20grader som det sto i skriften og tørrgjær. Hva gikk feil.

        1. Det er vanskelig for meg å si hva som har gått feil. Dette er en godt gjennomprøvd oppskrift som mange har lyktes med. Hvis du har fulgt oppskriften til punkt og prikke så kan det være at råvarene ikke var av god kvalitet, eller at deigen ble utsatt for trekk el.

          Ta gjerne en titt her, hvor jeg har samlet tips og triks for å lykkes med gjærbaksten: https://trinesmatblogg.no/tips_tings/83920/

  31. Takk for perfekt oppskrift! Bakte nettopp boller for første gang, og de ble helt nydelige! Så luftige og gode 🙂
    Jeg bruker også hamburgerbrød oppskriften din til rundstykker! Har byttet ut mel til grovmel og lagt til sesamfrø og linfrø i deigen. De blir kjempegode, hever godt og er alltid luftige 🙂

  32. Hei, har lyst å prøve denne oppskriften men lurer på noe, skal det være kaldt eller romtemperert smør i terninger?

  33. Fantastiske boller 🙂 jeg har på mystisk mis alltid vært en recer på gjærbakst – da vi hadde heimkunnskap på barneskolen med beskjed om at vi egentlig ikke rakk å lage bollene skikkelig ble mine store og herlig luftige… 🙂 I mange år har jeg likevel brukt Møllerens fordi de ofte er bedre enn andre oppskrifter – men i dag ble det bollebaking på impuls – med god hjelp av en 1,5 åring 🙂 Jeg føyer meg inn i rekken; de beste bollene jeg har spist noensinne!!! Og det etter å egentlig være stappmett etter et herlig sushimåltid 🙂 Helt klart at det gjør noe med smaken med kaldt smør på slutten. Har forresten ikke kjøkkenmaskin, og et tips til andre som ikke har det- dropp sleiva og elt med hendene! Smøret må liksom skvises inn i deigen som forresten er ganske klissete før smøret kommer i, men som da blir jevn og fin og slipper fingrene lett!

  34. Flott oppskrift, men for en nybegynner som meg var den ilke så bra. Letter oppskrift på gjærpakken om ikke like gode. Og det står tilsett alt untatt smør, så jeg puttet rosinene i og :p så ikke kintrabeskjed før lenger ned, anbefaler å fikse? Kjempeside og takk for råd:-)

  35. Hei! Har du tips/ erfaring med hva som er best å erstatte melka med hvis allergi?
    Blir takknemlig for svar:)

    1. Du kan erstatte den med de ulike typene plantemelk som finnes på markedet 🙂
      Både havremelk og soyamelk (alpro).

  36. Hei!
    Så utrolig fin blogg du har!
    I dag har jeg og min sønn på 1,7 år laget disse bollene, han elsket de og de ble kjempe bra selv uten egg (han er allergisk).

    Takk for fin oppskrift og titten!

    Ha en fortsatt fin søndag!
    Hilsen Tina

  37. Etter å ha søkt etter og lest flere bolleoppskrifter, så bestemte jeg meg for å prøve din oppskrift.
    Jeg har ikke kjøkkenmaskin og glemte nesten egget. Tok det i på slutten etter smøret! Tok det for hånd helt til jeg tok i egget, kom da på at jeg kan bruke mix masteren med eltekroker :p
    Har prøvesmakt første brettet.. prøvesmakt to ganger! Kjempe gode og luftige, og jeg er i utgangspunktet ikke glad i boller!! 😀

  38. Jeg har aldrig fått til boller, prøvd i hvertfall 20 oppskrifter. .. Men nå greide jeg det!!!!! Jo ho! !! Disse var jo sååå nydelige:) var redd når jeg måtte bruke tørrgjær og glemte meg med å hive opp i alle melet med en gang. Men herregud så flotte og nydelige boller! De slår til og med svigers sine;)

  39. Hei!!

    Da er jeg i gang med bollerbaking, -og som alltid gjør jeg den store “brøleren” at jeg baker samtidig som jeg leser oppskrift. (Lærer aldri) Det står at alt skal blandes bortsett fra smør… Men det er ikke helt riktig, for når jeg leser meg nedover (med alt unntatt smør i bollen) ser jeg at rosinene heller ikke skal oppi før til slutt.

    Så da gjenstår det å se om rosinene blir most eller ei;))

    Ellers takker jeg igjen for inspirerende oppskrifter:))!

    Camilla

  40. Kan man bare dobble deigen, hvis man vil ha flere boller ? Gjæren også eller er det fortsatt ikke nødvendig med så mye gjær hvis man hever lenge ?

  41. Hei!
    Jeg har prøvd å ta smøret i terninger til slutt, men det vil ikke blande seg inn i deigen. Smøret blir bare liggende på veggen i bollen……hva gjør jeg feil? Har Kenwood jeg også. Setter veldig stor pris på svar siden jeg ser at “alle andre” får det til.

  42. Jeg brukte denne oppskriften til skillingsboller, og jeg klarer ikke å slutte å spise dem, de er helt fantastisk gode. Takk for en super oppskrift 🙂

  43. Hei Trine:)

    Her har du ei skikkelig bakenybegynner.
    Veldig basic spørsmål jeg blir glad om du svarer på:
    Hvor “klissete” skal egentlig deigen være når en setter den til heving?? Skal det alltid være nødvendig å elte inn ekstra mel etter heving for å kunne trille ut boller?
    Føler jeg alltid må ha mer mel enn oppskriften tilsier.
    Har kenwood kjøkken maskin med eltekrok.

    Mvh Anna fra Tønsberg

  44. Fantastiske boller. Nettsiden din gir også alltid tips til mine klubbkvelder med jentene. Du har mange gode ideer og veldig gode oppskrifter som faller i min smak.

    Stå på videre 🙂

  45. Takk for at du har delt denne bolleoppskriften. Bollene blir helt fantastiske! Ferske eller oppvarmet

  46. Guri malla så glad og fornøyd jeg er nå! Har bakt mye ,men aldri fått så flotte lette boller før! Nå er siste brettet i ovnen og så er det helgekos! Jeg slo litt vann inn i ovnen i det jeg satte bollebrettet inn. Har lest at det skal hjelpe på hevinga????? Det ble iallfall bra uansett! Ha ei riktig god helg! Jeg liker bloggen din veldig godt! Lykke til videre med den!

    1. Hei Brit! Å slå vann inn i ovnen skaper damp. Da jeg jobbet på bakeri, brukte vi kun damp på brødvarer som skulle få fin og sprø skorpe. Regelen var “aldri damp på hvetebaksten” der, men dette er jo mange år siden nå. Men får du ikke en tykk tørr skorpe på bollene når du gjør det på den måten?

  47. Hei,jeg skal prøve bollene dine, men lurer på egget? Skal det i deigen eller er det egget som brukes til pensling? Hilsen novise på boller.

    1. Det skal være ett egg i deigen og ett egg til pensling. Begge deler kan sløyfes, om du ønsker det. Lykke til!

  48. Elsker denne oppskriften og har brukt den en god stund. Nå har datteren min fått melkeallergi, men bytter ut melken med havremelk og smør med melange uten melk og de blir like perfekte! 🙂

  49. Fantastisk deilige boller! Smaker også veldig godt med siktet speltmel. Tusen takk og hilsen fra Tyskland 🙂

  50. Utan kjøkkenmaskin var det ein ganske arbeidskrevjande framgangsmåte, men det var absolutt verd innsatsen. Eg sette deigen i kjøleskået og lot den heve der over fleire timar (vart avbroten i bakinga, så det var eigentleg ei naudløysing). Men det var kanskje ikkje så dumt. I alle fall var den kalde deigen god å arbeide med. Faktisk trengte eg ikkje bruke mjøl til utbaking i det heile tatt.

  51. Dette ble de mest vellykkede rosinbollene jeg har laget noen gang 🙂 Takk for oppskrift ! Jeg penslet forresten bollene ETTER de var stekt, med skummet melk. DEt gir et veldig fint utseende og det er lettere enn å pensle før 🙂

  52. Beste bollene jeg noen gang har lagd! Tusen takk for super oppskrift! Disse kommer jeg garantert til å lage igjen

  53. Hei Trine! Jeg har akkurat satt på deigen og er veldig spent 🙂 Det er litt av en jobb å kan for hånd:-) Lurer på om du har noen tips ift kjølkenmaskin? Gjerne en som jeg kan lage mye deig av gangen ? 🙂

  54. Har alltid smeltet smøret når jeg har bakt boller eller annen gjærbakst, men ser ikke at det står i oppskriften? Er dette for å få den mer saftig?

  55. Disse bollene er så utrolig enkle å lage, og smaker like godt hver gang. De blir luftige og saftige, og jeg kan ikke tenke meg en eneste grunn til å bytte ut oppskriften din. Jeg baker dem med laktosefri melk og spelt, siden jeg ikke kan spise laktose og hvete, og de blir helt perfekte da også 🙂

  56. Jeg bakte også boller etter din oppskrift og jeg har aldri fått til så gode og luftige boller.!!Helt fantastisk! Og besøket var helt enige med meg. Det verste av alt var at jeg glemte å varme opp melka og da var jeg sikker på at de kom til å bli mislykka.Men neida, de stod leeenge til heving og ble knallgode!I dag skal jeg bake til sommeravslutninga på skolen,med din bolleoppskrift!: )

  57. Jeg har endelig etter flere år på “vent” bakt boller igjen etter oppskriften din, og dette var en kjempe opptur. Også tipset med å legge rosinene i vann først brukte jeg, – det blir noen store, bløte, fine rosiner av dette. En må bare være litt forsiktig med eltingen, så de ikke går i stykker. Selv om jeg brukte kjøkkenmaskin til selve deigen, brukte jeg håndkraft da jeg tok i rosinene til slutt. Nydelige fluffy boller fikk jeg ut av dette, så takk til deg. Nå står det boller på menyen igjen i Casa Ludvik 🙂
    Ha en strålende sommer og takk for mange godt benytta tips i bloggen din.
    Finnes ikke noe så godt som god mat!

  58. Hei, i morgen får jeg barnehageavdelingen til fem-åringen på besøk. Der er det en gutt som ikke tåler egg. Tenkte å bake boller med oppskriften din (som jeg bestandig gjør;), men droppe egget og pensle med melk, da jeg ikke finner noen andre oppskrifter jeg har lyst å prøve meg på. Hvilket resultat kan jeg forvente dersom jeg dropper egget?

    På forhånd takk for svar:)

    1. Det går fint å droppe egg i både deigen og til pensling. Når det gjelder deigen må du eventuelt tilsette mer væske/mindre mel, og de ferdighevede bollene kan du fint pensle med melk. Lykke til!

  59. Interessant at ingen nevnte at disse bollene er kjempetunge. Jeg bruker å veie ingrediensene og det gjorde jeg med denne oppskriftene. 950 gram mel virker litt mye, men jeg følgte oppskriften. Supert at bollene hevet seg så mye, men de er tunge! Jeg følte det med en gang jeg løftet en for å smake og enda mer når jeg smakte den. Skal prøve en gang til med mye mindre og får se åsen det går.

  60. Hei Trine!

    Har nytt å lage og spise mange av dine retter. Nå har jeg et spørsmål ang. bakst og bolledeigen jeg prøver å lage i dag. Har prøvd å bruke en KitchenAid Artisan til å elte deigen. Men jeg synes det virker som om hele maskina står og slår. Kan jeg virkelig bruke kjøkkenmaskina til denne mengden bolledeig (ca 1 kg.)? Tilsvarende erfaring med Kenwood Major. Må man opp i størrelse eller bruke mindre deig? Jeg endte med å elte for hånd – dagens treningsøkt unnagjort ?

    Håper å høre fra deg ?
    Med vennlig hilsen Tina

  61. Hei!
    Har aldri hatt så vanskelig med å rulle ut boller, så de blir runde og fine, men disse klarer jeg ikke å få fine runde boller, det blir åpninger i dem, akkurat som om deigen bare deler seg? Skjønner ikke hva jeg gjør feil? Den virket jo fin å jobbe med, smidig og ikke klissete, men veldig kompakt? skulle gjerne visst hva jeg gjør feil? Brukte tørrgjør og tok i smørterninger tilslutt og forsøkte å elte med kj.maskin slik som det stod beskrevet.

    1. Det kan høres ut som om du har tatt i for mye mel. Prøv å holde igjen litt på melet neste gang (eller tilsett litt væske mens du elter deigen dersom den virker kompakt). Jeg laget denne deigen utallige ganger og har ikke opplevd dette selv. Lykke til neste gang!

  62. Hei på deg!
    Skal prøve bollene dine nå til helgen. Er så spent for de høres deilige ut. Lurer på om du har en god oppskrift til fastelavensboller?

  63. Hei.jeg har bakt bollene dine for første gang.kjempe gode.jeg hevet de 2,5 time i bollen .2 timer på brettet.stekte de 9 min midt i ovnen.høres dette greit ut eller er det ikke noe vits å heve de så lenge.

    1. Nei, det er ikke noen vits i å heve dem så lenge. En deig som heves for lang tid i romtemperatur får en dårlig duft og smak når den blir overhevet. Hvis man skal la en deig stå lang tid så må man sette den f.eks over en natt i kjøleskapet. La stå på benken for å få romtemperatur og heve seg før utbaking, og ny heving før steking. Tommelfingerregelen for å heve en deig er at den skal dobles i størrelse. Hvis det tar 30 minutter eller 1,5 time er ikke like viktig. Noen har det kaldt inne og noen har det varmt. Vær nøye med temperaturen på deigvæsken så det ikke blir for varmt, for da ødelegges gjæren. Husk på at når en deig eltes i en kjøkkenmaskin stiger temperaturen drastisk av selve eltingen, så da må man ha lavere temperatur på deigvæsken fra begynnelsen, akkurat som Trines anbefalning 20 C. En deig som utvikles litt saktere pga kaldere deigvæske utvikler også mer smak.

  64. Favorittbolledeigen!!?? Nå har eg baka denne oppskrifta 4 gonger og det er den beste eg har prøvd! ??

  65. Hei,
    Jeg lagde bollene og ble veldig fornøyd. Så jeg ville lage snurrer av deigen i dag, men deigen ble full av harde, tyggegummiaktige klumper som man kunne dra ut som en hard strikk. Veldig ekkelt. Prøvde igjen og det samme skjedde. Deigen hevet seg ikke heller. Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke så det er et mysterium. Noen ideer om hva som kan ha skjedd? Brukte eltekrok som det sto i oppskriften. Begge deigene måtte kastes så det ble lite igjen for pengene. Jeg har bakt i femti år og har aldri opplevd lignende, kan det ha vært melet?

  66. Hei, Trine! På grunn av allergi hos oss må jeg bytte ut alt hvetemel med speltmel, og melk med laktosefritt. Jeg bakte disse bollene i dag, men de ble mer en mellomting av rundstykker og boller. Hvetemelet er kanskje søtere enn speltmel? Har du forslag til hvordan jeg kan få de søtere som hveteboller? 🙂 Takknemlig for svar. God helg!

  67. Hei. Denne oppskriften ser lovende ut! Det blir en bakekveld her i dag 🙂 Et lite tips til heving. Jeg setter en bolle med deigen inni stekeovn med lys på (kun lys! ikke varme!). Da er det ca 30 grader i ovnen.

  68. Jeg lagde disse rosinbollene i kveld (for første gang). Dette er uten tvil verdens beste oppskrift på rosinboller! Luftige, myke og veereeeeeldig gode! Og hva sa mannen min da han spiste dem? “Så myyyyye bedre enn på Statoil” 😉 😀 Det blir nå definitivt en sv mine favoritte oppskrifter!

  69. Jeg har laget bollene med blå melange og havremelk, nå gleder både voksne og barn seg til bollespising i kveld 🙂

  70. Jeg har laget disse bollene med surdeigstarter, mandelmelk og blått flora spesial. Hever i 10-12 timer og de blir utrolig saftige og gode. I tillegg tåler glutenallergikere i familien bollene

  71. Hva mener du skiller resultatet om man elter inn smøret i forhold til smelte smøret? Jeg merker ingen forskjell, men er alltid veldig nøye på å elte lenge nok. Smaksmessig merker jeg heller ingen forskjell.

  72. Jeg har brukt denne oppskriften i flere år, og det blir alltid supervellykket! Får så mye skryt for diverse boller og julebrød jeg disker opp med, og så er oppskriften så enkel:) Tusen takk!

  73. Hei og takk for oppskrift. Jeg blir litt usikker på eltetiden: Først 10 minutter, så smør og deretter 10 minutter til? Pluss tid for å elte inn rosiner?

    Eller?

  74. Hei Trine. Baker disse bollene stadigvekk men lurer på hvordan det går om de hever over natten?

  75. Jeg har brukt denne oppskriften i flere år nå, trygg på at den er den aller beste. Full av selvsikkerhet ble jeg med i en bollebakerkonkurranse på jobb, der vi var tre som skulle levere ferske kanelboller til blindtest. Som vanlig ble mine boller kjempe bra. Overraskelsen var derfor stor da jeg måtte konstatere et klart tap i konkurransen. Bollene bakt etter oppskriften på verdens beste boller fra det søte liv fikk et helt klart flertall av stemmene. Fortsatt i sjokk, men innser at jeg vel må prøve ut den oppskriften neste gang.

  76. Lagde boller men med spelt mel. deigen ble litt klissete men bollene ble en stor hit i bursdagsselskapet.

  77. Hei, jeg stusser litt på temperaturen på melken her, 20 grader, er det riktig? Mener at jeg prøvde det en gang og det ble ikke vellykket. Prøver igjen i dag men med oppvarmet melk.

    1. Jeg vil ikke anbefale deg å varme opp væsken hvis du skal benytte kjøkkenmaskin til å elte deigen. Selv pleier jeg vanligvis å benytte melk direkte fra kjøleskapet. Jeg har skrevet litt om det her, se pkt. 4: https://trinesmatblogg.no/tips_tings/83920/

      “Alle gjærdeiger inneholder vann eller melk. Væsken er viktig for at gjæren skal få næring og for at bakverket ditt ikke skal bli tørt. Temperaturen på væsken er kanskje det som er mest avgjørende for et godt resultat. Er væsken for kald vil gjæren bruke veldig lang tid på å heve. Blir væsken for varm kan deigen heve for fort, og blir den over 40 grader vil gjærcellene dø.

      Jeg har lenge vært i den tro at væsken skal være «fingervarm», dvs at du skal kunne stikke fingeren oppi uten å kjenne at væsken er verken varm eller kald. Den er da omtrent 37 grader. Min erfaring nå er imidlertid at gjærbaksten blir best når jeg benytter melk fra kjøleskapet/kaldt vann fra springen. Selve hevingen tar noe lengre tid, men gjæren gis bedre anledning til å utvikle seg i sitt eget tempo – og resultatet blir bedre. Dersom du elter gjærdeigen i maskin må du også huske på at eltingen tilfører deigen energi som igjen øker temperaturen i deigen. Starter du med 37 grader temperert væske, kan du risikere at temperaturen vil passere 40 grader når deigen er ferdig eltet. Dersom du ikke benytter kjøkkenmaskin og langvarig elting bør du temperere væsken noe (ca. 25 grader, avhengig av hvor mye/lenge du bearbeider deigen).”

  78. Burde stått i oppskriften hvilken type hvetemel 🙁

    Har aldri bakt før og brukte sammalt hvetemel finmalt – det ser ikke rett ut.

  79. Hei
    Jeg elsker å bake kaker, men boller har jeg aldri fått til. Det har vært en mislykket opplevelse gang på gang. En dag prøvde jeg denne oppskriften. Voila, bollene ble superfine og deilige! Alle elsket dem. Det var så moro. Nå baker jeg boller og overrasker familie og venner med boller utenfor døra i disse coronatider. En liten oppmuntring i hverdagen. Takk, Trine for en super oppskrift! Kan herved anbefales til alle som trodde de ikke kunne bake boller!

  80. Var ganska skeptisk til denne oppskriften fra begynnelsen av og klarte selvfölgelig å glemme egget i deigen. Men herregud for en oppskrift!!!! Bollene ble helt fantastiska goda og safige, selv uten kjökkenmaskin. Litt klissete i begynnelsen når jeg skulle tilsette smöret i terninger i slutten, men etterhvert ble deigen super enkel og fin å jobbe med. Kommer alltid til å bruke denne oppskriftene fremover! Stort takk <3

  81. Hei! Eg har prøvd meg på denne oppskriften en del ganger nå.eg bruker kjøkkenmaskin (ankarsrum) og eg opplever at deigen bli «knallhard» hver gang. Det betyr at når eg skal tilsette smøret i terninger så blir det bare ligge de utenpå uten å eltes inn i deigen og eg må over til å kna deigen manuelt. Noen ide om hva eg gjør galt? Sluttresultatet blir likevel bra

    1. Det kan høres ut som om du benytter for mye mel/for lite væske. Dersom du opplever det samme neste gang så tilsett litt mer melk. Deigen skal være ganske fast, men det skal ikke være noe problem å elte inn smøret når du benytter kjøkkenmaskin med eltekrok.

      1. Takk for svar. Det skal jeg prøve. Jeg bruker deigrullen til ankarsrum. Denne har funket flott til brødbakst, men kanskje eltekroken er bedre for denne baksten/fremgangsmåten.

  82. Super fin deig, lett å jobbe med og hever fint. Har fylt boller med vaniljekrem og lagd kanelboller.

  83. Hei, er det mulig å sette deigen/ferdig rullet boller til heving over natten på kjøkkenbenken?

      1. Forsøker din oppskrift idag 6. Feb 2022. På meg virker som at 5dl er lite melk,fordi et står at “dersom deigen blir for løs, tilsett mer mel”. Min ble veldig hard så jeg har tilsatt mer veske. Har lest oppskriften mer enn 2 g og mener jeg har fulgt den helt. Eltekroken hadde problemer med å elte deigen.

  84. Hei Trine. Tusen takk for bloggen din. Jeg bruker bare dine oppskrifter nå. Nydelige boller og kaker.

  85. Veldig gode boller – definitivt favoritter med tanke på smaken, men her hjemme klarte vi ikke å få bollene luftige nok. De sank etter å ha tatt dem ut fra hevinga… Ble halve tykkelsen og flatt her. Hva gjorde jeg galt? De var store og “oppblåste” da var lå i ovnen til heving.

    1. Det er vanskelig for meg å si hva du har gjort galt hvis du har fulgt oppskriften nøye. Men det kan se ut som at du har hevet bollene i ovnen? I så fall er det nok her det har gått galt. Baksten har etterhevet for raskt og har derfor falt sammen under steking. Den bør få heve i eget tempo, i romtemperatur.

  86. Har brukt denne oppskriften med hell i mange år. Så får jeg et barnebarn som ikke tåler egg, melk eller smør. Brukte havremelk, soft flora og «egg replacer fra Orgran. Penslet med havremelk før steking. Ble kjempegode

Leave a Reply to Chriss Cancel reply

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste