Hurra, i dag er den nye kokeboken min "Trines kokebok for unge kokker" på lager - og nå på vei ut i den store verden for å spre matglede til både store og små! Det må feires, med blant annet rykende ferske kanelboller med rosiner med et hint av appelsin i svingene. Prøv dem du også!
Ingredienser
GJÆRDEIGEN
900 g | hvetemel |
5 dl | melk (fra kjøleskapet) |
1 | egg |
150 g | sukker |
25 g | fersk gjær (gjerne rød type) |
1 ts | kardemomme |
1/2 ts | salt |
150 g | smør (i små terninger) |
KANELKREM & DEKOR
150 g | smør (mykt) |
125 g | sukker (gjerne brunt) |
2 ss | malt kanel |
200 g | rosiner |
1-2 dl | appelsinjuice |
1 | egg til pensling |
hvitt perlesukker (kan sløyfes) |
SLIK GJØR DU
Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet (se tips). Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter 1-1 ½ time.
Ha rosinene i en liten bolle og fyll opp med appelsinjuice slik at rosinene dekkes. La det stå å trekke mens deigen hever. Før utbaking heller du av appelsinjuicen og lar rosinene renne av.
Rør sammen smør, sukker og kanel til en jevn kanelkrem.
Ha den ferdighevede gjærdeigen på melet underlag og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 60 x 40 cm. Bre kanelkremen utover leiven, og fordel de avrente rosinene jevnt utover. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen til en jevn, fast pølse. Skjær pølsen opp i ca. 24 jevnstore emner, ca. 2 1/2 cm brede. Fordel kanelbollene på to bakepapirkledde bakebrett (eller bruk bakebrett med slippbelegg), og la dem etterheve under plast eller et klede i ca. 45 minutter.
Pensle kanelbollene med sammenvispet egg og dryss gjerne over litt perlesukker. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) på midterste rille i ca. 12 minutter, til de har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det kan være lurt å følge med de siste minuttene. La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og legg deretter bollene på en rist for videre avkjøling.
Nyt kanelbollene lune sammen med en kopp god kaffe, og gjerne sammen med noen du er glad i. Det skal jeg i dag – og samtidig feire at kokebok nummer fem er vel i havn og på vei ut i verden for å spre matglede til både store og små!
TIPS
- Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen, hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
- Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med melk, både i deigen (ca. 1/2 dl) og til pensling.
- Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Alternativt kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her.
- Du kan eventuelt sløyfe perlesukkeret og istedet dekorere med melisglasur. Rør sammen ca. 150 g melis og 1-2 ss appelsin- eller sitronjuice til du får en jevn og fin glasur.
- Kanelbollene kan gjerne fryses. La dem tine på kjøkkenbenken og varm dem deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4 minutter.
- Lyst til å bake flere boller og snurrer? Flere oppskrifter finner du samlet her.
LYKKE TIL!
Takk for inspirerende oppskrift. Jeg la rosinene i bløt i 2 cl vodka, og jeg brukte tipset om å tilsette smør på slutten av eltingen, jeg byttet ut 1/4 av hvetemel med sammalt mel. Eltet for hånd og fikk fine snurrer. Jeg bruker Ceylonkanel.
Det stod mellom å bake adventskrans eller disse snurrene. Det ble en kombinasjon. Jeg bakte kanelbollene etter oppskrifta, men tilsatte litt nellik og kardemomme i kanelkremen og hadde hakka mandler på sammen med rosinene (fra adventskransen). De ble helt nydelige, og gjorde stor suksess.