Den beste frokostblandingen lager du selv! Da har du full kontroll på sukkermengden, og du får den akkurat slik du vil ha den. Jeg har her laget en "julevariant" med eple og kanel, men du kan selvsagt bytte ut epler med annen (tørket) frukt og/eller bær og eventuelt droppe kanelen. Finn frem:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

250 g (økologiske) havregryn
50 g solsikkekjerner
50 g sesamfrø
50 g mandler grovt hakket
50 g Valnøtter grovt hakket
50 g hasselnøtter grovt hakket
25 g brunt sukker
2 klyper maldonsalt
1 dl eplejuice (eller annen fruktjuice)
1 ss honning
1 ss smør
litt kanel (smak til), kan sløyfes
75-100 tørket eple , i biter

SLIK GJØR DU

 

Rør sammen alt det tørre med unntak av sukker, epler og kanel. Ha eplejuice, smør, sukker og honning i en kasserolle, og varm opp til alt er oppløst. Smak eventuelt til med kanel. Hell blandingen oppi det tørre og rør godt sammen.

Hell blandingen over på et bakepapirkledt stekebrett og fordel den jevnt utover. Stek granolaen midt i ovnen ved 140 grader (på vanlig over- og undervarme) i ca 50 minutter, til blandingen har en jevn brunfarge. Rør i blandingen cirka hvert 10-15 minutt for å få et jevnt stekt resultat. Hvis du skal doble oppskriften må du steke det i to omganger.

La blandingen avkjøles, tilsett tørkede eplebiter, og hell deretter blandingen på et stort glass eller i en boks. Granolaen er holdbar i ca 1 måned.

Serveres med melk, yoghurt, skyr, kesam eller det du foretrekker som tilbehør, og gjerne sammen med friske bær eller fruktbiter.

Granola er også ypperlig å gi bort i gave, ha den i et dekorativt glass eller i en cellofanpose, sett på et bånd og gjerne en liten etikett. De beste gavene lager du selv!

Lykke til!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei!
  Får man kjøpt tørkede eplebiter i butikken eller lager du de selv også?

  Tenkte lage julegaver til kollegene:-)

  Mvh
  Annelie

 2. Hei
  Granola har vi blitt helt avhengig av her i huset;) og i år blir det også julegaver til flere.
  Mvh Elisabeth

  1. Du kan i prinsippet benytte det du foretrekker av nøtter, korn og frukt, og hvis du synes det er godt i frokostblandingen din så er det bare å tilsette det. Bruk da nøtter uten salt. Personlig ville jeg nok ikke valgt det, men smaken er jo ulik. Lykke til! 🙂

 3. Dette blir favoritten vår fremover, jeg har allerede laget 3 porsjoner her i julen. Noe har jeg gitt bort i gave og resten har vært på frokostbordet hver dag, sammen med blåbær, honning og gresk yoghurt. Takk for den oppskriften!

 4. Hvor i all verden får du kjøpt tørket eple? Jeg har nå vært i flere velassorterte matbutikker, et par invandrerbutikker og noen helsekostbutikker uten hell.
  Denne ser så fristende ut og det ergrer meg derfor stort at jeg ikke klarer å få tak i tørket eple!
  Ser at du har svart på den øverste kommentaren at du får kjøpt det i butikk. Så da lurer jeg på om du kunne tipset meg om hvilken butikk (kjede) og hvilket merke er det?

  1. Det har jeg kjøpt i en av butikkene jeg handler i til daglig, tror det var Meny eller Mega, men husker ikke sikkert. Mener de var av merket Eldorado. Får du ikke tak i eple kan du bytte ut eplebitene med annen tørket frukt eller bær. Blir kjempegodt det også!

   1. Takk for svar!
    Har allerede lagt granolaen flere ganger med annen type frukt så det vet jeg blir kjempegodt ja. Hadde bare så lyst å prøve denne varianten også. Får se om jeg kan finne tøreket eple på Mega eller Meny her i distriktet.

 5. Hei Trine,

  Har nettopp laget granola med tranebær og kanel – ble kjempegodt!!
  Dette skal vi kose oss med som mellommåltid i tiden fremover.
  I kveld skal vi lage Hje-je-je hjemmelaga pizza og gleder oss til det.
  Ha en god helg!
  Klem

 6. Hei Trine!

  Denne så utrolig god ut, skal prøve å lage den i dag. Eeeelsker granola og gode frokostblandinger, så dette kan nok ikke slå feil! Men et spørsmål: Hvis man skal lage denne oppskriften om til granola barer, vet du hvordan man kan endre den da, sånn at de henger sammen i biter? Det hadde vært fin turmat å lage til sommeren 🙂

  Mvh Hege

 7. Hei,denne skal jeg lage en av de nærmeste dagene…kan jeg spørre hva slags honning du bruker? Tusen takk for alle de delikate og flotte oppskriftene du deler,har laget masse,og er kjempefornøyd :))))

 8. ååå, denne høres SUPER god ut 😀 begynner å bli lei den granolaen jeg har laget det siste 1,5 årene, og nå trenger jeg en ny oppskrift. Og denne hørtes bare nydelig ut!
  MEN hvor får jeg kjøpt tørket eplebiter?

 9. Har du tips om hvordan lage granola uten nøtter? Vi er noen her hjemme med allergi for nøtter, men vi elsker granola.

 10. Hei. Har en liten jente som ikke kan ha sukker. Kan jeg bytte ut brunsukker med sukrin gold? Hva tror du jeg kan bruke isteden for honning?
  Hadde vært gøy å fått laget noe annet en havregryn og melk som frokostblanding til henne.

 11. Jeg lager denne uten sukker og det går helt fint! Dette er favoritten til hele familien og jeg lager alltid dobbel porsjon. For å lage den litt billigere går det fint å øke mengden havregryn, da tilsetter jeg bare tilsvarende mengde av juice/smør/ honningblandingen. Takk til Trine for fantastisk oppskrift, til og med mannen min spiser frokost nå

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste