Kalv er en nydelig råvare, og nydelig sammen med en smakfull saus med kapers og salvie. Som tilbehør serverer jeg her en lun salat med asparges, spinat og rødløk, samt ovnsbakte småpoteter. Lurer du på hva du eventuelt skal servere til forrett og dessert - se tips avslutningsvis. Velbekomme!

Annonse

Ingredienser

HELSTEKT KALVEFILET

600-700 g kalvekjøtt (ytrefilet)
salt og pepper
1-2 ss smør

OVNSBAKTE POTETER & TOMATER

600 g poteter eller mer
12-16 cherrytomater (gjerne i klaser)
4 fedd hvitløk , delt i to på langs
2 ss smør
1 kvist salvie , grovt hakket
flaksalt

KAPERSSAUS

1 sjalottløk , finhakket
1-2 ss smør
1 dl hvitvin eller eplejuice
3 1/2 dl oksekraft eller utblandet fond/buljong
2 ts maisenna utrørt i 1/2 dl vann
1-2 ts flytende honning eller sukker
1 ss soyasaus
salt og pepper
1 ss salvie , finhakket
1 ss kapers

ASPARGES- OG SPINATSALAT

1 rødløk , i tynne båter
nøytral olje til steking
1 fedd hvitløk , delt i to på langs
1 bunt asparges
100 g babyspinat
salt og pepper

SLIK GJØR DU

HELSTEKT KALVEFILET MED KAPERSSAUS

OVNSBAKTE POTETER & TOMATER

Sett stekeovnen på 125 grader, over- og undervarme. Skrell eller vask potetene og skjær dem opp i jevnstore biter. Fordel dem på den ene halvdelen av et bakepapirkledd bakebrett. Del hvitløksfeddene i to på langs og fordel mellom potetene. Krydre med hakket salvie og flaksalt, og fordel smøret i små klatter over potetene.

Stekes på midterste rille (etter hvert sammen med kalvekjøttet, se nedenfor). Når kjøttet er ferdigstekt øker du steketemperaturen til 225 grader (eventuelt 200 grader varmluft) og steker dem i ytterligere 15 minutter, til de er møre og gylne. La tomatene steke med de siste 10 minuttene.

HELSTEKT KALVEFILET

Stek kalvekjøttet raskt på alle sider i smør eller nøytral olje. Legg kjøttet i en liten ildfast form og stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Sett formen oppå bakebrettet sammen med potetene. Stekes midt i ovnen ved 125 grader til kjøttet har en kjernetemperaturen på ca. 60 grader (etter ca. 30-40 minutter). La fileten hvile (under litt aluminiumsfolie som legges lett over) i minst 15 minutter før du skjærer den opp i skiver. Ta vare på stekesjyen.

HELSTEKT KALVEFILET MED KAPERSSAUS

KAPERSSAUS

Stek sjalottløken i litt smør, til den er blank og myk. Tilsett hvitvin (eller eplejuice) og la det koke nesten inn, og tilsett deretter kraft og stekesjyen fra formen. Rør ut maisenna i ca. 1/2 dl vann og tilsett i sausen. Smak til med flytende honning, soyasaus, pepper og eventuelt litt salt. La det stå å putre i ca. 5 minutter. Rett før servering tilsetter du kapers og salvie.

ASPARGES- OG SPINATSALAT

Finn frem en vid gryte eller en stekepanne med høye kanter. Stek løken i litt nøytral olje i 2-3 minutter. Skjær av den nederste delen av aspargesen eller knekk den av der det knekker naturlig. Del aspargesen i to og la den steke sammen med løken, til aspargesen er mør og løken er blank og myk. Tilsett spinat, hvitløk og smør og la det steke med til spinaten så vidt faller sammen. Krydre med salt og pepper, og server umiddelbart.

SERVERING

Server og nyt, gjerne med en god vin i glasset!

HELSTEKT KALVEFILET MED KAPERSSAUS

TIPS

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.