
Kalv er en nydelig råvare, og nydelig sammen med en smakfull saus med kapers og salvie. Som tilbehør serverer jeg her en lun salat med asparges, spinat og rødløk, samt ovnsbakte småpoteter. Lurer du på hva du eventuelt skal servere til forrett og dessert - se tips avslutningsvis. Velbekomme!
Ingredienser
HELSTEKT KALVEFILET
600-700 g | kalvekjøtt (ytrefilet) |
salt og pepper | |
1-2 ss | smør |
OVNSBAKTE POTETER & TOMATER
600 g | poteter eller mer |
12-16 | cherrytomater (gjerne i klaser) |
4 fedd | hvitløk , delt i to på langs |
2 ss | smør |
1 kvist | salvie , grovt hakket |
flaksalt |
KAPERSSAUS
1 | sjalottløk , finhakket |
1-2 ss | smør |
1 dl | hvitvin eller eplejuice |
3 1/2 dl | oksekraft eller utblandet fond/buljong |
2 ts | maisenna utrørt i 1/2 dl vann |
1-2 ts | flytende honning eller sukker |
1 ss | soyasaus |
salt og pepper | |
1 ss | salvie , finhakket |
1 ss | kapers |
ASPARGES- OG SPINATSALAT
1 | rødløk , i tynne båter |
nøytral olje til steking | |
1 fedd | hvitløk , delt i to på langs |
1 bunt | asparges |
100 g | babyspinat |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
OVNSBAKTE POTETER & TOMATER
Sett stekeovnen på 125 grader, over- og undervarme. Skrell eller vask potetene og skjær dem opp i jevnstore biter. Fordel dem på den ene halvdelen av et bakepapirkledd bakebrett. Del hvitløksfeddene i to på langs og fordel mellom potetene. Krydre med hakket salvie og flaksalt, og fordel smøret i små klatter over potetene.
Stekes på midterste rille (etter hvert sammen med kalvekjøttet, se nedenfor). Når kjøttet er ferdigstekt øker du steketemperaturen til 225 grader (eventuelt 200 grader varmluft) og steker dem i ytterligere 15 minutter, til de er møre og gylne. La tomatene steke med de siste 10 minuttene.
HELSTEKT KALVEFILET
Stek kalvekjøttet raskt på alle sider i smør eller nøytral olje. Legg kjøttet i en liten ildfast form og stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Sett formen oppå bakebrettet sammen med potetene. Stekes midt i ovnen ved 125 grader til kjøttet har en kjernetemperaturen på ca. 60 grader (etter ca. 30-40 minutter). La fileten hvile (under litt aluminiumsfolie som legges lett over) i minst 15 minutter før du skjærer den opp i skiver. Ta vare på stekesjyen.
KAPERSSAUS
Stek sjalottløken i litt smør, til den er blank og myk. Tilsett hvitvin (eller eplejuice) og la det koke nesten inn, og tilsett deretter kraft og stekesjyen fra formen. Rør ut maisenna i ca. 1/2 dl vann og tilsett i sausen. Smak til med flytende honning, soyasaus, pepper og eventuelt litt salt. La det stå å putre i ca. 5 minutter. Rett før servering tilsetter du kapers og salvie.
ASPARGES- OG SPINATSALAT
Finn frem en vid gryte eller en stekepanne med høye kanter. Stek løken i litt nøytral olje i 2-3 minutter. Skjær av den nederste delen av aspargesen eller knekk den av der det knekker naturlig. Del aspargesen i to og la den steke sammen med løken, til aspargesen er mør og løken er blank og myk. Tilsett spinat, hvitløk og smør og la det steke med til spinaten så vidt faller sammen. Krydre med salt og pepper, og server umiddelbart.
SERVERING
Server og nyt, gjerne med en god vin i glasset!
TIPS
- Lyst til å servere en treretters meny med smak av Italia? Server gjerne Lun tomat- og mozzarellasalat med syltet rødløk til forrett, og Tiramisu til dessert.