TIPS TIL JULENS FROKOSTER OG LUNSJER

Ett av mine kjæreste juleminner fra barndommens jul i Trondheim er julelunsjene hjemme hos farmor og farfar første juledag. Da var hele familien samlet, og farmor disket opp med et lunsjbord med alt man kunne drømme om, pluss litt til. Her var det hjemmelaget leverpostei, rull, flere sorter sild, spekemat, røkt laks og hjemmebakt brød og rundstykker, for å nevne noe. Det var langt fra hverdagskost på den tiden, og da var det store utvalget ekstra stor stas. Jeg elsket å være på kjøkkenet sammen med farmor når hun gjorde det hele klart til servering. Jeg husker at jeg var så imponert over de flittige hendene som alltid visste hva de skulle gjøre.
Hjemme hos oss i Lørenskog koser vi oss i jula med sene frokoster som gjerne går over til lunsj. De er ofte litt enklere enn farmors bugnende julelunsjer. Jeg har ikke tatt med meg tradisjonen med å lage leverpostei, rull og sylte, til det er desember for hektisk med høysesong på bloggen. Jeg kjøper heller disse varene fra lokalmatprodusenter i nærheten. Men jeg lager ulike sorter pålegg, graver ørret og legger ned sild og selvsagt blir det hjemmebakte brød og rundstykker. Her kommer noen oppskrifter og tips, fra meg til deg.
Skagenrøre er et noe jeg alltid lager til jul, som serveres på hjemmebakt brød, eller som en liten forrett/aperitif på ristet loff eller i små crustader.
Eggesalat må vi også ha.
Sild hører også julen til, enten du lager den selv eller kjøper ferdig.
Akevittgravet ørret eller laks er en av de tingene jeg «må» ha til jul, sammen med en deilig sennepssaus og hjemmebakt rugbrød. Kan også serveres som forrett i potetlefser el, sammen med litt sennepsaus og ruccula eller annen salat.
Hver lillejulaften lager jeg alltid en stor bolle med potetsalat med purre og eple, som serveres til julens brunsjer/lunsjer. Den er også nydelig tilbehør til gravet laks og spekemat.
Waldorfsalat er populært tilbehør til julekalkunen, men er også et kjært innslag til julens lunsjer.
Eller hva med en smakfull og fargerik julesalat med frukt, bær, nøtter og masse annet godt? Flere «julesalater» finner du samlet her.
Deilige marmelader (som for eksempel chilimarmelade, fikenmarmelade og aprikosmarmelade), hjemmelaget aioli, salte mandler og ostekjeks settes også frem.

Pass på å ha rikelig med godt brød og rundstykker på bordet, for eksempel rugbrød, rundstykker, knekkebrød, baguetter og/eller focaccia.
Smørstjerner og/eller pisket smør setter en ekstra spiss på det hele.
Hvis du vil gjøre det litt enkelt og invitere til julelunsj er spekemat og ost et godt alternativ. På en av romjulsdagene arrangerer vi juletrefest hjemme hos oss. Her kommer festkledde barn, barnebarn og venner på besøk. De første årene lagde jeg en bugnende julebuffet med varme og kalde retter, men etter hvert som familien ble større og antall gjester økte, bestemte jeg meg for å gjøre det litt enklere for meg selv. For selv om jeg liker å lage mat, er det godt å ta noen hvileskjær innimellom. Julelunsjen ble derfor byttet ut med deilige oster og masse deilig tilbehør som jeg uansett lager til jul, litt spekemat, frukt og hjemmebakt brød. Og gjerne en god portvin i glasset til oss voksne. (Og etterpå setter jeg frem julebakst og konfekt, som får ben å gå på.)

Jeg håper du blir fristet til å teste ut en eller flere av disse oppskriftene/tipsene til dine julefrokoster og lunsjer, eller at du har fått litt inspirasjon. Her er det nemlig noe for enhver smak!
LYKKE TIL!








