Jeg husker så utrolig godt den aller første gangen jeg bakte rundstykker. Det var på barneskolen. Rundstykkene var så fine å se på, syntes jeg, for de var toppet med valmuefrø. Også var de sååå gode! Siden den gang har jeg bakt mye, og lærer stadig vekk noe nytt om gjærbakst. Den største "aha-opplevelsen" jeg har hatt var å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter. Det gir alltid luftig og smakfullt resultat - også når du baker rundstykker! Prøv det du også!

Annonse

Ingredienser

GJÆRDEIG

750-800 g hvetemel
15 g gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
1 ts salt
1/2 ts sukker
2 1/2 dl melk
2 1/2 dl vann
75-100 g smør , i terninger

TIL DEKOR

1 egg (kan sløyfes)
valmuefrø (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Fine rundstykker

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Bruk melk fra kjøleskapet og kaldt vann fra springen. Kjør det hele i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs, eller litt mer vann dersom den virker tørr. Kjør deigen først på lav hastighet, og deretter litt høyere hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt deigen i ytterligere 8-10 minutter. Du skal nå ha en blank og fin deig. Dekk bakebollen med klede, plast eller sett på lokk, og la deigen forheve i ca. 1 time eller litt lengre.

Ha deigen på melet bakebord, og del den opp i ca. 20 jevnstore emner. Trill emnene til boller og legg dem på bakepapirkledd stekebrett. La rundstykkene etterheve under klede i ca. 45 minutter. Pensle rundstykkene med sammenvispet egg og strø på valmuefrø. Stek rundstykkene ved 225 grader i 12-15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Steketiden vil variere etter hvor store rundstykkene dine er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har – så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl rundstykkene på rist.

Nytes gjerne lunkne med godt pålegg eller som tilbehør til suppe, gryterett, salat eller hva du måtte behage.

Fine rundstykker

TIPS

  • Dersom du ønsker litt grovt mel i rundstykkene kan selvsagt tilsette det, og redusere andelen hvetemel tilsvarende. Juster eventuelt med litt mer vann dersom deigen virker tørr. Sjekk gjerne ut oppskrift på halvgrove rundstykker med rug eller grove rundstykker. Alle oppskrifter på rundstykker finner du samlet her.
  • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene, les mer her (pkt. 7) om hvordan du gjør det.
  • Rundstykkene kan gjerne fryses. La dem tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, ved 175 grader varmluft i 4-5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Nei, det skal den ikke. Du kan lese mer om det under TIPS (pkt. 4) hvor det blant annet står: “Jeg har lenge vært i den tro at væsken skal være «fingervarm», dvs at du skal kunne stikke fingeren oppi uten å kjenne at væsken er verken varm eller kald. Den er da omtrent 37 grader. Min erfaring nå er imidlertid at gjærbaksten blir best når jeg benytter væske som er ca. 20 grader. Selve hevingen tar noe lengre tid, men gjæren gis bedre anledning til å utvikle seg i sitt eget tempo – og resultatet blir bedre. Dersom du elter gjærdeigen i maskin må du også huske på at eltingen tilfører deigen energi som igjen øker temperaturen i deigen. Starter du med 37 grader temperert væske, kan du risikere at temperaturen vil passere 40 grader når deigen er ferdig eltet.” Lykke til! 🙂

  1. Disse vil jeg absolutt anbefale. Kjempeenkel oppskrift. Men jeg ville doblet oppskriften da de forsvant veldig for jeg fikk sukk for meg:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.