Chilimarmelade er en ny favoritt, både som tilbehør til ost, men også på smørbrød eller til en middagsrett som tåler litt ekstra chili. Jeg har tidligere lagt ut denne oppskriften, men for noen dager siden fikk jeg en epost fra en av mine lesere som anbefalte meg å erstatte noe av eplesidereddiken med ferskpresset appelsinsaft. Det måtte jeg selvsagt prøve, og resultatet ble nok en deilig chilimarmelade, som også er verdt et forsøk.

Ingredienser

100 g rød chili (ferdigrenset)
100 g rød paprika (ferdigrenset)
2 appelsiner , saften (ca. 2 dl)
1 1/2 dl eplesidereddik (5%)
350 g syltesukker (smak til)
3 små syltetøyglass

SLIK GJØR DU

Rens chili og paprika for stilk, hinner og frø, og skjær det opp i terninger. Kjør først chilien i en kjøkkenmaskin med kniver (eventuelt stavmikser) et par sekunder og tilsett deretter paprikaen. Kjør til paprika og chili er jevnt hakket, men ikke finmost. Du kan også finhakke dem for hånd.

Press saften av appelsinene, og ha saften i en kjele sammen med de øvrige ingrediensene. Har du ikke syltesukker kan du benytte vanlig sukker og pektin (dosert etter anvisningen på emballasjen). Gi blandingen et oppkok, og la det stå å småkoke i 10-15 minutter. Smak til underveis om det er nødvendig å tilsette mer sukker.

La blandingen avkjøles i ca. 30 minutter, til marmeladen begynner å tykne. Hell den deretter over på rene glass, sett på lokk og la den avkjøles helt.

Oppbevar chilimarmeladen kjølig. Marmeladen er holdbar i flere måneder, og er derfor også ypperlig å gi bort som spiselig gave.

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei

  Hvordan er det å oppbevare marmeladen i romtemperatur etter at den er helt avkjølt, for å så sette den i kjøleskap igjen? Tenker å lage en slik i julegave, men det betyr at den må være noen dager i romteperatur (og under juletre) 🙂

  1. Det beste er å oppbevare marmeladen kjølig, så jeg ville nok ha holdt denne gaven utenom de “ordinære” gavene dersom jeg hadde hatt muligheten.

  2. Ikke helt enig med trine her jeg- hvis marmeladen er på tette glass og både glass og lokk/strikker var sterile holder marmeladen seg i romtemperatur. Noe helt annet når den først er åpnet og glasset ikke lenger er hermetisk.

 2. Bare en kommentar til holdbarhet: Hvis en har helt rene og varme glass, heller kokende marmelade helt til tops i glasset, skrur lokket godt på med en gang, setter glasset oppned til det er noenlunde avkjølt før du snur det, og du så ser at lokket har trukket seg inn litt, altså at det er dannet vakum i glasset, så skal dette holde fint i romtemperatur lenge. Her er mye sukker og noe konserveringsmiddel, så får du det tett og fullt, så holder det. Lager syltetøy og hermetisk frukt på denne måten, bruker vanlige syltetøyglass som har vært kjøpesyltetøy på. Bare det er rent, varmt og fullt, så går det fint. 🙂 Lykke til.

 3. Hei.
  Har laget chili og paprika marmelade ikveld. Smaken er nydelig, men den er ikke
  blitt stiv. Brukte vanlig sukker og 4 ts. gelantinpulver. Hva gikk galt?

  1. Jeg antar at årsaken er at du har benyttet gelatin og ikke pektin eller annet syltepulver, som det står i oppskriften.

 4. Hei igjen.
  Bekymret meg litt fortidlig. Den er blitt stiv. Neste gang prøver jeg likevel pektin.
  Takk for superfengende blogg.

  1. Det er sukker tilsatt litt pektin. Du får kjøpt det i velassorterte dagligvareforretninger. Du kan eventuelt benytte vanlig sukker og tilsette pektin eller lignende (etter anvisningen på pakken). Lykke til!

 5. Jeg lurer litt på hva slags glass man kan bruke til denne marmeladen og annet som inneholder eddik. Har tatt vare på mange små glass fra tomatpuré etc, men så leste jeg følgende på et blogginnlegg: “Pass på å bruke glasslokk med strikk hvis det er eddik (e.l.) i blandingen. Husk at strikker og engangslokk må være ubrukte. Og senere står forklaringen: Eddik reagerer med metall og maten kan bli ødelagt…” Hva slags erfaring har du med dette? Jeg syns gjenbruk er bra og flott å kunne bruke om igjen disse glassene, men de har jo metallokk og er brukt før.

 6. Dette var godt på smak men det lukter helt forferdelig, ga litt til pappa så han kunne prøve men han tør ikke smake Pga den forferdelige eddiksmaken. Jeg kokte den i 25 min i håp om at lukten skulle mildne men det lukter ille selv i dag. Hva har jeg gjort galt? Fulgte oppskriften til punkt og prikke, brukte Heinz sin eddik da.

  1. Brukte du et glass med metallokk? Så en kommentar lenger opp om at eddiken kan reagere med metallet og ødelegge maten.

   Har lyst til å bruke et kjøpesyltetøyglass selv, men vet ikke om jeg tør…

 7. Ja, samme problemet fikk jeg. Fikk ikke ut eddik lukten. Skjønner ikke hva enn gjør galt. Noen klarer det og noen gjør ikke. Så hva gjør jeg som er galt. Jeg brukte også Heinz sin. Så kanskje det er en annen eple sider eddik som blir brukt?

 8. Hei 🙂 har no laga denne i presang til barnehage damene 🙂 fann ut at for dei som ikkje har super god råd, passa denne oppskriften til 5/6 sviske babyglass (alt etter kor fullt ein fyller) eit slikt glas koste 10 kr. Ikkje så stor forskjell om ein skal berre ha nokon, men billigste glada eg fann var rundt 25 kr stk og eg skulle ha 5…..
  Marmelade var syyyykt god foresten 😀

 9. Jeg har laget denne i åresvis, men har funnet ut at det faktisk holder med 0,5 dl eddik:) Synes både smak og lukt blir betydelig bedre når eddiken er redusert:) Verdt å prøve ut iallefall 😉
  God Jul 🙂

 10. Skal man skrelle paprikaen og chilien? Smakte godt, men selv om jeg hakket og kjørte i ble jo skrellet i småbiter og den jeg tidligere har kjøpt er uten småbiter av skrell.
  Takker for mange, gode oppskrifter …..og for svar.
  Mvh
  Margrethe Wilson Særheim

 11. Hei,jeg lagde dette i dag,2 små glass ble det. Men jeg vet ikke om marmelade blir stiv fordi jeg hadde i 3 ts med jam. Det er første gang jeg lager marmelade,smaker nydelig ….men… tror dere det er nok jam? Jeg vil ikke åpne glasset for det skal gis bort i gave snart. Har du en formening om det?

 12. Kjempegod oppskrift. Har laget denne flere ganger. Jeg bruker 1,1 dl eplecidereddik og 0,4 dl bringebær eddik. Gir nydelig smak

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste