Dersom du ønsker at syltetøy på glass, eller saft på flasker, skal holde seg er det viktig at glasset/flasken du oppbevarer det i er rengjort, tørt og helt lufttett. Dersom du lykkes med dette kan syltetøyet holde seg mer enn et år, uten bruk av konserveringsmidler og andre kunstige tilsetningsstoffer. Rengjøring av glass kan gjøres på to måter; i stekeovnen (anbefales) eller i kokende varmt vann.

 

I STEKEOVNEN

Sett stekeovnen på 100 grader. Vask glassene (og tilhørende lokk) slik at de er helt rene og skyll dem godt. Sett glassene i stekeovnen i minst 10 minutter – la dem stå til de er helt tørre. Fyll glassene helt opp med syltetøy mens det fortsatt er kokende varmt og sett på lokket umiddelbart. Når glasset avkjøles vil det dannes vakuum. La det avkjøles i romtemperatur, og sett deretter glassene kaldt og mørkt, for eksempel i kjøleskapet eller i en kald og mørk kjeller.

 

VED KOKING

Kok opp vann i en stor kjele. Vask glassene (og tilhørende lokk) slik at de er helt rene og skyll dem godt. Ha deretter glass og lokk i det kokende vannet og la dem ligge der i noen minutter. Bruk en klype eller lignende (som du også har rengjort) og ta glass og lokk opp fra det kokende vannet. Tørk glass og lokk med et rent håndkle. Det må være helt tørt. Fyll glassene helt opp med syltetøy mens det fortsatt er kokende varmt og sett på lokket umiddelbart. Når glasset avkjøles vil det dannes vakuum. La det avkjøles i romtemperatur, og sett deretter glassene kaldt og mørkt, for eksempel i kjøleskapet eller i en kald og mørk kjeller.

 

I FRYSEREN

Du kan selvsagt også oppbevare syltetøy i fryseren. Det har da vanligvis en holdbarhet på 10-12 måneder. Dersom du oppbevarer syltetøyet på glass må du passe på å ikke fylle dem helt opp, for å unngå at glasset sprekker under innfrysingen.

 

Alle syltetøyoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

 

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Min Handleliste