HJEMMELAGET RIPSGELÈ

Har du rips i hagen, eller muligheten for å gå på "slang" til venner eller familie, bør du lage noen glass ripsgelè. Tenk deg deilig søt og syrlig ripsgele som smelter på tungen, og som passer ypperlig til brød, boller og vafler, eller som tilbehør til vilt eller ost. Skal garantere deg at det er stor stas å ta frem et glass enten det er hverdag eller fest, og du har alltid en vertinnegave eller to på lur! Her er "min" oppskrift, slik jeg lærte den av min kjære eks-svigermor for snart 30 år siden.

  • Difficulty: enkel
Annonse

Ingredienser

rips
2-3 dl vann pr. kg rips
750-900 g sukker pr. liter saft
Silepose og eventuelt stativ
Syltetøyglass med lokk

SLIK GJØR DU

 

Plukk så mye rips som du orker og vei opp. Skyll bærene godt og plukk ut eventuelle blader, rusk og grove stilker. Stilkene ellers kan sitte på. Det er viktig at bærene du benytter ikke er for modne. Pektininnholdet blir nemlig fort redusert i overmodne bær, som igjen gjør at geleen ikke stivner. Ha bærene i en stor kjele og tilsett 2-3 dl vann pr. kg rips.

Ripsgele

La rips og vann småkoke under lokk i ca 30 minutter, eller til bærene har falt sammen. Sil saften. Jeg har et stativ med klede som er nyttig for formålet, men det går bra med en finmasket sil også.

Ripsgele

Mål opp saften, hell den i en kjele og kok opp og la koke et par minutter. Mål opp sukkeret. Du trenger ca 750-900 gram sukker pr. liter saft.

Ripsgele

Tilsett sukkeret litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften koke uten lokk i ca. 15 minutter uten å røre i den. Fjern deretter skummet som danner seg på toppen med en skje eller lignende.

Så er det tid for den noe nervepirrende “geletesten”. Drypp ca 1 ts av saften på en kald tallerken. Trekk en skje eller lignende gjennom dråpen. Dersom dråpen ikke samler seg igjen er geleen ferdig.

Ripsgele

Ta kjelen av platen og la geleen stå et par minutter. Dersom geleprøven ikke lykkes første gang, kan du tilsette litt mer sukker og koke opp, og deretter ta “geletesten” på nytt.

Kok opp syltetøyglass og lokk, og ha i geleen. Fyll også opp noen små, fine glass som er ypperlige å sette på et ostebord eller gi bort i for eksempel vertinnegave. Sett på lokk umiddelbart og la det avkjøles helt.

Geleen skal deretter oppbevares kjølig, men kan eventuelt også fryses. Hvis du skal fryse geleen må du ikke fylle glassene helt opp, for da kan de sprekke under innfrysningen.

Ripsgele

Ripsgele passer bra til for eksempel gjærbakst og vafler, og er også ypperlig tilbehør til de fleste viltretter.

Enjoy!

  1. Lagde ripsgele da jeg var hjemme hos mamma i sommer. Det passet seg slik at jeg var på besøk hos henne da ripsa var akkurat såpass lite moden at gele var tingen. Heldigvis har hun en saftkoker, så det var bare å putte bæra oppi kjelen, ha vann der det skulle være vann, og vente på at hærligheta rant ut av kjelen 🙂 Jeg måtte bruke litt mer sukker enn du har i din oppskrift for at jeg skulle bestå geletesten. Jeg føler meg alltid som en skikkelig gammaldags husmor når jeg sylter og hermetiserer slik… Hærlig! Ha en strålende dag!

    1. Det skal visstnok gå bra, forutsatt at bærene dine har et høyt pektininnhold, jf. det jeg skriver i oppskriften. Lykke til!

    2. Det er fullt mulig å lage av bær som har vært frossne. Det er også mulig å lage av godt modne bær. Da trenger man ikke så mye sukker. Det man da gjør er å tilsette litt pektin som man kjøper i butikken. Ta vare på tinesafta også.

  2. Hei – har prøvd denne oppskriften i kveld, og nå står ti glass ripsgele til avkjøling. Jeg endte opp med en kg sukker pr liter saft før geleen stivnet. Har aldri laget gele før, men dette blir nok ikke siste gangen. Moro var det, og slett ikke vanskelig!

    1. Det kommer an på hvor grundig du har vært med renholdet når du har hatt geleen på glass – og hvordan du oppbevarer den videre. Den er nok holdbar i flere måneder i kjøleskap.

  3. Hei. Takk for kjempefin blogg. Mye godt her ja 🙂 Jeg har laget saft av mine rips, men fikk så mye at jeg har lurt på å lage gele av endel av den. Går dette an? Saften har ikke vært fryst, men inneholder jo lite sukker i forhold til hva som skal til for å få gele. Kan jeg koke opp saften på nytt, tilsette mer sukker og kanskje fruktpektin, og få gele på den måten? Takknemlig for svar.

    1. Jeg har aldri gjort dette selv, og synes derfor det er vanskelig å si. Mitt beste tips er vel å prøve deg frem og følge anvisningen på pektinemballasjen. Eventuelt ta kontakt med frukt.no som sannsynligvis har bedre greie på dette enn meg. Lykke til!

    2. Jeg pleier å koke glassene og er forsiktig slik at jeg ikke reinkuberer de. Settes varme til kjøling. Da blir det minimalt med luft igjen. Jeg har hatt mine i et helt år i kjøla uten noe problem. Men obs, obs, om glassen gjør antydning til å bule er det bare å kaste dem.

      1. Har samme erfaring her – satt for bare noen få dager siden og spiste siste rest av fjorårets ripsgele. Passer bra, nå som femti nye glass er i ferd med å bli produsert for å holde oss med selskap ved kjøkkenbordet utover vinteren!

        Koke glassene godt, sette dem i stekeovnen til tørk og for å holde dem sterile til den nyss kokte ripsgeleen helles på dem, straks etter fiske lokket ut av kjelen med kokende vann det har blitt sterilisert i og skru det på; her er en grillvott sterkt undervurdert.

        Så er det bare å sette glassene på kjøl inntil de skal nytes.

        Namnam.

  4. Hei!
    I dag har jeg laget ripsgelé for første gang og det gikk så bra! Takk for oppskriften! Det jeg lurer litt på er hvor lenge geleen holder seg etter at man har tatt den opp av fryseren?

    Mvh. Hannah

  5. Hei! Jeg er så heldig å ha gamle ripsbusker i hagen, så hvert år blir det laget ripsgele. Jeg bruker geleen hovedsakelig i sauser, som er supergodt, men også som tilbehør til f.eks vilt og kjøttkaker.

    Takk for flott matblogg.

    Hilsen Elin

  6. Hei:-()
    Jeg heter Liselotte og er 11år, mamma og jeg har ordnet ripsgele i dag
    Det er veldig gøy å lage det synes jeg. Og det er ikke noe vanskelig å finne rips siden
    vi har det i hagen. Vi har to store busker.

  7. Hei Trine!
    Jeg lagde rispsgele for første gang i fjor sommer. Fulgte da som i år din oppskrift og har fått vellykka resultat hver gang. I går lagde jeg 11 glass. Det er mer rips i hagen så det blir nok 10 glass til i kveld. Takk for god og enkel oppskrift! 🙂 Ha en gullgod dag

  8. Jeg lager ripsgelé med enebær. Bruker frossen rips, og saftkoker. Det går utmerket med frossen rips. Enebærene støtes, og har sammen med ripsen i saftkokeren. I går lagde jeg to “ladninger”, og det ble 36 store barnemat-glass, og i dag er siste ladning under koking. Dette selges på julemarkedet til idrettsforeningen, og går unna som varmt hvetebrød. Enebærene gjør susen!!

  9. Fikk lov til å tømme mamma sin ene ripsbusk idag og da prøvde jeg denne oppskriften på ripsgele. Fantastisk god ble den. Det skal garantert plantes en ripsbusk eller to i hagen slik at vi kan få enda mer til neste år.

    1. Du får kjøpt det på kjøkkenutstyrsforretninger som har utstyr til safting og sylting og sånn. Sjekk ut feks. Jernia. Lykke til!

      1. Fantastisk stativ, men finner ikke liknende på Jernia o.l. Finner noe på danske nettsider som driver med bryggeutstyr. Har du noe navn på stativet du har?

  10. Denne geléen hørtes deilig ut. Har du tips til hvordan jeg kan lage den med sukkererstatning som sukrin eller lignende?

  11. Hei ?
    Var på “slang” hos en kompis igår. Så glad han ikke like rips noe særlig for da var det bare å forsyne seg!
    Så nå skal jeg for første gang prøve å lage ripsgele. Noe jeg husker så godt min farmor alltid laget da jeg var lita ?
    Kanskje dette er et dumt spørsmål. Men lurer da på om glassene, når de er kokt. Skal de avkjøles helt før jeg har geleen på?
    Tusen takk ?

  12. Jeg lærte og å lage ripsgele av min svigermor. Og den blir fin hvert år. Buskene vokser så mengden øker også. Jeg tar med som gave når jeg skal bort i stedet for en flaske vin eller blomster. Det blir godt tatt imot. Og jeg bruker bare mitt store dørslag til å sile dem i.

  13. Jeg lager kirsebærgele av surkirsebær på samme måte, men tilsetter syltepulver 🙂 Blir kjempegodt! Nydelig på Brien, vafler og til søndagssteken 🙂

  14. Hei, lagde nettop 6glass tipsgelé, men jeg lurer på om du har noen tips til hva jeg kan bruke rips-restene til?
    På forhånd takk for svar:)

  15. Hei! Har nettopp laget 15 glass med ripsgele. I de fleste oppskrifter står det at en skal sette på lokk med en gang en har fylt opp glassene, men dette har jeg dårlig erfaring med! Da blir det damp inne i glassene og geleen blir ikke så stiv! Lar de stå uten lokk til de blir kalde, og da blir den perfekt! Noen som har samme erfaring?

    1. Aud,
      Jeg fyller de varme glassene helt opp og skrur på lokket med en gang. Da tar det aldri lang tid før jeg hører vakuum-smellene.

  16. Hei! Kan jeg lage gele med sukrin pluss eller sukrin melis? Eller er det noe i vanlig sukker som gjør at det stivner?

  17. Lagde etter denne oppskriften i fjor, og for først gang fikk ripsen bein å gå på. Siden alt havnet i fryseren, har vi hatt glede av ripsen hele vinteren. Nå er det tid for å lage nytt, så tror jeg flesker til med det dobbelte i år!

  18. No har eg tømt rips og solbærtrea og laga solbærsylte og rips gele. Heime og hjå mine bestemødre har det alltid vore tradisjon å samle skummet som ein tek bort frå rips-gryta i ei skål. Ferskt brød med ripsgele-skum er fantastisk og nokon av mine beste barndomsminner 🙂 I skrivande stund sit 3åringen i huset og et kveldsmat med rips-skum på skiva 😛

  19. Geleen min ble ikke stiv?. Den har stått i kjøleskap siden i går. Kan jeg koke hele greia opp igjen nå eller er den bare å kaste?.

  20. Heisann, nå kokes her ripsgele etter oppskrift herfra. Skikkelig høst-trivsel, og ekstra kos med en så fin og inspirerende blogg. 🙂

    1. Det vet jeg ikke. Jeg har ingen erfaring med sukrin og vet ikke hvordan konsistensen på geleen blir hvis du benytter sukrin istedet for sukker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits