Epletrærne i hagen bugner av deilige, søte, røde epler - og det blir det mye godt av! Som for eksempel deilig eplemos, som smaker godt både på brødskiven, i kaker og i desserter. Kjapt og enkelt er det også!

Ingredienser

2 1/2 kg epler (ca. 1,6 kg skrelte epler uten kjernehus)
3 dl vann
1/2 sitron , saften
500 g sukker (smak til)

SLIK GJØR DU

Epler

Skrell eplene og fjern kjernehuset. Skjær eplene i jevnstore biter og ha dem i en kasserolle. Tilsett vann og sitronsaft og gi det et forsiktig oppkok. La eplene koke på svak varme i ca. 30 minutter, til de har kokt i stykker.

Tilsett sukker og kok opp under omrøring. Hvor mye sukker du trenger vil være avhengig av hvor søte eplene dine er. Smak deg derfor frem til du får ønsket sødme på eplemosen. La mosen koke ca. 5 minutter og ha den deretter i rengjorte, varme glass. Fyll glassene helt opp og sett umiddelbart på lokket. Eplemosen skal lagres kaldt og mørkt. Syltetøy som er tilberedt, forseglet og oppbevart etter denne fremgangsmåten er holdbare i inntil ett år.

Eplemos

TIPS

 • Har du ikke et egnet lagringssted kan du eventuelt fryse mosen. Hvis du skal fryse den i syltetøyglass må du ikke fylle glassene helt opp, for da kan de sprekke under innfrysningen.
 • Andre oppskrifter med epler finner du samlet HER.

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg tror dette er resirkulerte glass, etter syltetøy og div, som jeg alltid samler på. Men, mener å ha sett noe tilsvarende på Panduro.

 1. Hei. Lurer på hvor kaldt du mener når du skriver lagres kaldt og mørkt? Kjøleskap eller snakker vi i en kjellerbod? Vennlig hilsen line

   1. Ok:) I den ene kommentaren over står det at hun brukte halvparten av væsken med eplejuice… men mulig hun mener væske generelt. Og, det går sikkert bra å fryse i plastbokser(?) Takk:)

  1. Nei, det går fint om de blir litt brune. Epler blir jo det, men noen typer blir fortere brune enn andre. Du kan eventuelt tilsette litt sitronsaft, for å unngå at de blir så brune. Lykke til!

 2. Jeg halverte oppskriften til 800 g epler og brukte kun 4 ss sukker. Syntes det ble litt mye med 250 gram sukker. Brukte syrlige gravenstein epler, men synes likevel det er mye sukker i eplene.

 3. Vi fikk litt mugg på mosen. Det er lagret i kjøleskap.

  Tok det vekk, men følte det var litt muggsmak på mosen.

 4. Denne oppskriften var kjempegod Jeg liker eplemos med litt biter i.

  Jeg fikk en oppskrift på eplemos fra en kollega for noe år siden. Den er superenkel og en trenger hverken skrelle eplene eller ta ut kjernehus. I tillegg blir mosen rosa og fin. Det blir ingen biter i mosen og heller ingen kjernehus.

  Del eplene i to og kok dem i litt vann, til de er møre. Ta opp eplene og press dem gjennom en sikt (gjerne en litt grovmasket en). Bruk en potetmoser eller sleiv til å presse eplene gjennom sikten. Tilsett sukker etter smak og frys ned (holder seg ikke så lenge, hvis en ikke koker den opp igjen).

 5. Howdy,
  Jeg lurte på om noen har erfaring med å fylle eplemosen i ziplock poser og fryse dem?

 6. Hei! Lurte på hvorfor det står 2,5 kg epler, men så inni teksten står det 1,6kg? Hva er rett å bruke?:)

 7. Har laget denne eplemosen og den ser veldig bra ut, men jeg har et spørsmåL:

  Må den være kald før den settes i kjøleskapet evt. fryses ? 🙂

 8. Valgte å koke med litt stjerneanis i te-holder og ikke skrelle eplene (glemte det).
  Og brukte mye mindre sukker. Ble veldig godt 🙂

  1. Stjerneanis gir en god smak på mosen. Lurt å ha dem i en teholder. Sukkermengden i moser og syltetøy er vanskelig å angi eksakt da sødmen i frukten varierer så mye. Det er derfor lurt å holde igjen litt på sukkeret og smake seg frem, slik du gjorde. 🙂

 9. Hei! Tenkte å prøve å lage dette med honning som søtningsmiddel, noen som har prøvd? Det går vel ikke ut over holdbarheten?

 10. Hei, steriliserte glassene slik som beskrevet, men det var Ikea-glass med gummiringer. Alt syltetøyet gjæret og ble uspiselig. Må man bruke glass med metallokk for at det ikke skal skje?

 11. Hei, jeg fikk så mye epler i år og jeg driver med å lage Eplesaft og så lenge har vært vellykket etter første forsøk. Jeg leste om man kan fryse eplesaft. Hva er grunnen at noen flasker er fortsatt hell og fire flasker har sprengt i fryseskap? Nå er jeg usikker på om jeg skal fryse flere eplesft. Hvor mye temperatur bør man ha i fryseskap? Takk for et svar.

  1. Når du skal fryse eplesaft og annen flytende væske må du ikke fylle flaskene/glassene helt fulle. Det utvider seg nemlig når det fryser, noe som gjør at glassene sprekker…

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste