PASTA MED RUCCULA, TOMATER OG PARMESAN

Pasta med ruccula, tomater og parmesan

Pasta er kjapp, enkel og ikke minst smakfull mat, enten det er hverdag eller helg, om du har middagsgjester eller om du bare skal lage noe godt til deg selv. Pasta kan varieres i det uendelige, med toppes nesten alltid med en deilig parmesan. Jeg har den siste tiden smakt meg gjennom ulike varianter av Michelangelo Parmigiano Reggiano, som er ekte parmesan produsert i utvalgte regioner i Italia. Michelangelo parmesan produseres på samme måte i dag som for tusen år siden, og er et håndverk med stolte tradisjoner og strenge kvalitetskrav.

Osten finnes i ulike varianter, og er lagret i minimum 22 og opptil 30 måneder. Modningen gir den helt unike smaken som preger det italienske kjøkken, og osten er svært smaksrik med en fast og kornete konsistens. Parmesanen passer til mye, gjerne høvlet eller revet i supper, i sauser, pesto, over pasta og pizza, eller i biter som snacks eller som del av et ostebord eller antipastianretning.

Jeg har i denne pastaretten benyttet parmesanen som er lagret i 30 måneder, og det merkes på smaken! Pastaen får i tillegg selskap av en blanding av hvitløk, ruccula, babyspinat og tomat. Prøv den du også, til 4 porsjoner trenger du omtrent:

 • 4 porsjoner pasta etter ønske
 • 200 g cherrytomater, delt i to (gjerne konfiterte)
 • 2 ss pinjekjerner, ristet i tørr stekepanne
 • nøytral olje
 • 2 hvitløksfedd, hakket
 • ca. 150 g ruccula og/eller babyspinat
 • en god olivenolje
 • salt og nykvernet sort pepper
 • Michelangelo parmesan, i tynne skiver
 • eventuelt litt parmaskinke

Pasta med ruccula, tomater og parmesan

Jeg har her benyttet konfiterte tomater, det vil si at de er bakt i ovnen ved lav temperatur over lengre tid. Dette reduserer fuktigheten i tomatene og gjør at alle de gode smakene forsterkes. Se her hvordan du gjør det. Har du ikke tid til å langtidssteke tomatene kan du fint benytte dem naturell, se nedenfor.

Kok pastaen al dente etter anvisningen på pakken. Jeg har brukt pappardelle pasta, men du kan gjerne benytte andre pastatyper istedet.

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne (med høye kanter) og legg til side. Fres hvitløken i den samme pannen i litt nøytral olje på svak varme, til hvitløken er myk (pass på at den ikke blir brent). Hvis du ikke benytter konfiterte tomater kan du tilsette tomatene nå. Når tomatene er gjennomvarme tilsetter du ruccula/spinat (gjerne en blanding), og rør forsiktig sammen mens du drypper litt god olivenolje over salaten og krydrer med litt salt og nykvernet sort pepper. Når salaten begynner å falle sammen er den klar for å blandes sammen med den ferdigkokte pastaen og de ristede pinjekjernene.

Server pastaen umiddelbart, og topp den med rause flak med parmesan (og eventuelt konfiterte tomater).

Pasta med ruccula, tomater og parmesan

BUON APPETITO!

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med OsteCompagniet. Michelangelo Parmigiano Reggiano får du kjøpt i ulike dagligvarebutikker, som for eksempel Coop Extra, Marked, Mega, Matkroken, OBS!, Prix og Rema 1000. Du kan lese mer om osten her.


, ,

Én Kommentar

 1. Tore Elias Hoel 11. oktober 2016 at 21:59 #

  Dette ble en stor suksess, – mye takket være den unike smakskombinasjonen mellom de konfiterte tomatene og skinken. (Jeg hadde ikke parmesanskinke for hånden, så det ble bare vanlig skinke skåret i strimler. Det funket uansett godt.) Selv er jeg glad i hvitløk, så jeg tok et par ekstra fedd utover oppskriften. Samlet tid: ca. 30 min. 🙂 Mye smak på kort tid!

Legg igjen en kommentar