KREMET JORDSKOKKSUPPE MED SPRØSTEKT SPEKESKINKE

Kremet jordskokksuppe med sprøstekt spekeskinke

Jordskokk er en rotknoll som trives godt i en fyldig og kremet suppe. Du kan gjerne nyte den som hovedrett, men selv synes jeg denne suppen passer ypperlig som forrett i et festelig lag. For her har jordskokksuppen tatt på seg feststasen og blir prydet med deilig spekeskinke, noen dråper olivenolje og friske krydderurter. I tillegg kan du også sprøsteke noen tynne jordskokkskiver som tilbehør. Suppen og garnityret kan fint lages på forhånd, og suppen varmes opp rett før servering. Kjekt, ikke sant? Til middag til 3 eller som forrett til 6 trenger du omtrent:

KREMET JORDSKOKKSUPPE

  • ca. 500 g jordskokker
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 2-3 hvitløkfedd, finhakket
  • smør til steking
  • 1/2 dl hvitvin (kan sløyfes)
  • 2,5 dl god kyllingkraft (jeg benyttet den fra Jacobs)
  • 5,5 dl H-melk
  • 1,5 dl kremfløte
  • 1/2 sitron, saften (smak til)
  • olje til steking av jordskokkchipsen
  • salt og pepper

GARNITYR OG TILBEHØR

  • Jordskokkchips
  • 75-100 g god spekeskinke, sprøstekt
  • (sitron)timian
  • litt god olivenolje
  • brød eller krutonger

Kremet jordskokksuppe med sprøstekt spekeskinke

Fres løk og hvitløk i smøret, til løken er blank og myk, men uten at hvitløken tar farge. Skrell ca. 400 gram av jordskokkene, skjær dem opp i jevnstore biter, og la dem surre med. Tilsett hvitvinen og la det nesten koke inn, og tilsett deretter kraft, melk, fløte. La det koke til jordskokkene er møre og fine. Når jordskokkene ferdig kokte kjører du suppen jevn med en stavmikser eller foodprosessor. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Mens suppen koker sprøsteker du spekeskinken. Legg skinkeskivene på et bakepapirkledd stekebrett og stek det ved 180 grader i 5-10 minutter, til skinkeskivene er sprø. Legg skivene deretter på litt kjøkkenpapir frem til de skal serveres. Skjær resten av jordskokkene i tynne skiver, og sprøstek dem i litt olje. La jordskokkchipsen renne av på litt kjøkkenpapir, og strø litt flaksalt over.

Kremet jordskokksuppe med sprøstekt spekeskinke

Server suppen med sprøstekt spekeskinke og jordskokkchips som garnityr. Drypp over noen dråper av din beste olivenolje og gi suppen en dryss med frisk (sitron)timian. Serveres med godt brød som tilbehør, for eksempel eltefritt suppebrød eller krutonger.


,

18 Kommentarer

  1. Laila 7. november 2013 at 11:17 #

    Mmmm, ser nydelig ut! Gleder meg til å prøve 🙂

  2. Anne 7. november 2013 at 14:23 #

    Jordskokksuppe er så deilig, så denne oppskriften må prøves ut! Har du noen viner å anbefale til denne suppen?

    • Trine ;) 7. november 2013 at 19:19 #

      Spør etter vintips på polet! 🙂

  3. Marte 20. november 2013 at 14:19 #

    Hei,
    Jeg har ikke kraft, kan jeg bruke buljong eller blir det stusselig?

    • Trine ;) 20. november 2013 at 17:44 #

      Du kan fint benytte buljong eller utblandet fond, men den blir selvsagt aller best om du benytter kraft.

  4. Eli 22. november 2013 at 20:13 #

    Åh..! Denne suppen var himmelsk god. Tilsatte litt tørket chili ( flakes) og synes det harmonerte ypperlig med den lett søtlige jordskokksmaken.

  5. Vibeke 23. november 2013 at 22:00 #

    Nam nam denne var god. Like god som den jeg har spist på restaurant;0)

  6. Line 27. januar 2014 at 14:29 #

    Hei!
    Jeg tåler ikke løk, og lurer på om du har noen gode alternativer?
    Takk! :0)

  7. Kai 29. januar 2014 at 08:20 #

    Hei,

    Tenkte å bruke denne som forrett og vil derfor lage den i forkant, hvordan fungerer denne suppa oppvarmet? Tilbehøret steker jeg der og da.

  8. Christin 2. februar 2015 at 10:04 #

    Hei!
    Vi hadde ansvaret for forretten i vår Gourmet klubb nå i helgen og valget falt på denne suppen fra deg. Vil bare tilbakemelde at den ble helt fantastisk god og de andre var enige om at dette var en av de beste forrettene vi har hatt.
    Jeg øveprøvet den hjemme med kylling fond som du anbefaler, men klarte ved en feil å kjøpe oksefond (Jacobs) til gourmet kvelden og må si at det faktisk ble ennå fyldigere og bedre etter min smak. Jeg brukte også chili olje som dekordråper (også for det visuelle) og det ga en fin smak uten at selve jordsjokksmaken ble overkjørt.
    Ikke nok med det 🙂 Det beste med denne retten er kanskje at den kan lages i god tid før gjestene kommer og det samme gjelder tilbehøret. Suppen er til og med kanskje best på smak når den blir varmet opp for 2. gang og det ferdiglagede tilbehøret kan ligge pent på tørkepapiret klar til bruk når maten skal serveres.
    Takk for nydelig oppskrift og lykke til til de som har lyst til å prøve!

  9. Sigrid Skare 2. februar 2015 at 16:03 #

    skal jordskokkene i suppen skrelles?

    • Christin Sundal 2. februar 2015 at 21:26 #

      Ja, de må skrelles før bruk og deles i jevnstore biter.

  10. Heidi 11. mars 2015 at 15:39 #

    Denne suppen var helt fantastisk ! ( og lett å lage )

  11. Nina 23. juli 2015 at 11:16 #

    Fantastisk suppe! Den beste jeg har smakt. Jeg tok litt trøffelolje i før jeg serverte den og det passet utmerket.

  12. Iram 11. august 2015 at 12:04 #

    Kan man bruke soyamelk som erstatning for melk?

    • Anne K 19. oktober 2015 at 13:31 #

      Hei,
      Vi har erstatett melk med soyamelk (den nøytrale uten smak!) og det har fungert utmerket – både melk og fløte kan erstattes med tilsvarende soyaprodukter

  13. Marit 28. august 2016 at 13:33 #

    Hei! Hvor lang tid tar det å lage denne suppen?

  14. Marte K 9. desember 2016 at 22:02 #

    Virkelig helt nydelig suppe! Benyttet den som forret, hvilket var litt mektig, men det fungerte fint.

Legg igjen en kommentar