Det har etter hvert blitt noen oppskrifter på eltefrie brød på bloggen, noe som selvsagt skyldes at når en først har begynt å benytte denne metoden, så er det vanskelig å slutte.
Dagens oppskrift har jeg kalt "suppebrød", men det er selvsagt også godt egnet til andre retter enn suppe! Brødet består primært av hvetemel, men jeg har også blandet inn ca 20% finmalt grovmel for at det skal mette litt mer. I tillegg er det selvsagt godt på smak. Til ett brød trenger du:

Ingredienser

400 g Vinjett (eller annet hvetemel)
100 g Helios firekorns bakemel (eller annet finmalt grovmel)
1/4 ts tørrgjær
1.5 ts havsalt (ca.)
1 ts honning
4 dl vann romtemperert
gryte form med tett lokk (22-26 cm i diameter), som tåler 250 grader

SLIK GJØR DU

 

Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Rør honningen ut i litt varmt vann, og fyll på med kaldt vann til du har totalt 4 dl væske. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal nå være ganske fast, men ikke kompakt. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur i ca 12-20 timer. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Hvelv deigen oppå bakepapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott eller lignende og “brett” den fliken av deigen (som du har mot deg) inn mot midten, rotèr deigen 90 grader og gjenta “brettingen” på samme måte til alle flikene er “brettet”. Ta gjerne en titt på bildene på denne bloggen eller denne videoen som illustrerer denne bretteteknikken i praksis.

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. La brødet etterheve i ca 1,5 time. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn gryta/formen (med lokk)  som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg benyttet er 24 cm i diameter, men du kan gjerne benytte en noe mindre gryte til denne oppskriften.

 

Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den glovarme gryta. Dersom deigen klistrer seg fast til bakepapiret kan du benytte en kniv eller lignende slik at du får med mesteparten av deigen i gryta. Rist forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

La brødet avkjøle på en rist. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Skjær brødet opp i noen reale blingser – og nyyyt, gjerne som tilbehør til en god suppe. Alle suppeoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

TIPS! Eventuelle brødrester kan du fryse ned, og senere lage krutonger av: Sett ovnen på 225 grader (over- og undervarme). Skjær opp brødet i omtrent like store terninger. Fordel brødterningene på et bakepapirkledt stekebrett. Drypp litt olivenolje (eventuelt tilsatt litt hvitløk) over brødterningene og rør godt sammen slik at oljen blir godt fordelt i brødet. Stekes i ca 10 minutter, til krutongene er gyldne og sprø i kantene. Rør i brødterningene et par ganger underveis i stekingen.

Enjoy!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Jeg bruker som hovedregel over- og undervarme når jeg baker, med mindre det står noe annet i oppskriften. Lykke til! 🙂

      1. Hei!
        Jeg lurte også på hvor du fikk tak i knott som tålte 250 grader.

        Takk for supre nettsider!

        1. Jeg kjøpte den samtidig med gryten, så regner med at de som selger gryten også har slike knotter tilgjengelig eller kan skaffe det. 🙂

  1. Hei Trine.

    Utrolig inspirerende matblogg du har!

    Jeg skal anskaffe meg ei støpejerngryte slik at jeg kan prøve meg på de forskjellige oppskriftene du har på eltefrie brød. Har du en størrelse du vil anbefale på en slik gryte som kan fungere som en allround på de fleste oppskrifter?

    1. Det kommer litt an på hvor mange du vanligvis lager mat til. Vi er tre i husholdningen og har en Le Creuset gryte som er 24 cm i diameter. Til eltefrie brød synes jeg det passer bra med en gryte som er 24-26 cm i diameter. Når du skal kjøpe gryte til bla eltefrie brød må du passe på at “knotten” tåler 250 grader. Jeg måtte kjøpe en spesiell “knott” til min gryte. Lykke til!

  2. Hei, ville bare takke for inspirasjon og flotte oppskrifter. Har nå fått dilla på eltefritt brød. Super populært hos både mann og barn. To nye emner står til heving hjemme på benken klart til fredagskvelden! God helg!

  3. Hei Trine,

    Jeg har kjøpt en støpjernsgryte med en knott som bare tåler 200 grader. Hvor kjøpte du ny knott som tåler 250c?
    Hilsen Merete

  4. Bruk leirgryte, noe de fleste på over 40 har men som sikkert/kanskje står innerst i skapet eller i kjellerboden : ) Ett supert alternativ til nye og dyre gryter : )
    ALL mat tilberedt i leirgryte, blir GOD mat : ))) Det min erfaring iallefall….

  5. Husets 4-åring “skull ønske du aldri skull kjøp brød nå mer æ mamma” 🙂 Dette falt i smak Trine, må vel bare sette deig hver kveld fremover jeg nå ;- Har laget mat bare fra bloggen din i helga, og mann og barn (og jeg) er sååååå fornøyd!! Ungene Spiser opp maten sin og jeg har kost meg med nye smaker og matlaging på kjøkkenet. TAKK Trine!! 😀 😀

      1. Jeg bruker Trines oppskrifter veldig ofte og gjør dem om til glutenfritt. Det blir veldig bra resultat! Du kan erstatte hvetemelet fra oppskriften med like mye glutenfritt fint mel, feks Toro lys melblanding. Jeg pleier å erstatte det grove melet med jyttemel, men da må du bruke 2/3 av mengden som står i oppskriften, ellers blir det fort for tørt. (Til feks 3dl grovt mel, brukes 2dl jyttemel). Jeg tilsetter også 1 ss fiberhusk for at deigen skal holde seg bedre sammen. I alle gjæroppskrifter tilsetter jeg også ett egg som gir mye protein og bra heveegenskaper til glutenfrie bakverk.

  6. hei !

    har nå et ferdigstekt eltefritt brød klart. godt på smak. Et problem var at det det var nesten umulig å få brødet ut av gryten da det var ferdig. hang igjen i bunnen på gryta. skal denne smøres på forhånd? står ingenting om det i oppskriften. takk for svar

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste