KREMET JORDSKOKKSUPPE MED SPRØSTEKT SPEKESKINKE

Jordskokk er en rotknoll som trives godt i en fyldig og kremet suppe. Du kan gjerne nyte den som hovedrett, men selv synes jeg denne suppen passer ypperlig som forrett i et festelig lag. For her har jordskokksuppen tatt på seg feststasen og blir prydet med deilig spekeskinke, noen dråper olivenolje og friske krydderurter. I tillegg kan du også sprøsteke noen tynne jordskokkskiver som tilbehør. Suppen og garnityret kan fint lages på forhånd, og suppen varmes opp rett før servering. Kjekt, ikke sant?

Annonse

Ingredienser

KREMET JORDSKOKKSUPPE

500 g jordskokker (ca.)
2 sjalottløk , finhakket
2-3 fedd hvitløk , finhakket
smør til steking
1/2 dl hvitvin (kan sløyfes)
2,5 dl god kyllingkraft (jeg benyttet den fra Jacobs)
5,5 dl H-melk
1,5 dl kremfløte
1/2 sitron , saften(smak til)
olje til steking av jordskokkchipsen
salt og pepper

GARNITYR OG TILBEHØR

Jordskokkchips
75-100 g god spekeskinke , sprøstekt
(sitron) timian
god olivenolje litt
brød eller krutonger

SLIK GJØR DU

Kremet jordskokksuppe med sprøstekt spekeskinke

Fres løk og hvitløk i smøret, til løken er blank og myk, men uten at hvitløken tar farge. Skrell ca. 400 gram av jordskokkene, skjær dem opp i jevnstore biter, og la dem surre med. Tilsett hvitvinen og la det nesten koke inn, og tilsett deretter kraft, melk, fløte. La det koke til jordskokkene er møre og fine. Når jordskokkene ferdig kokte kjører du suppen jevn med en stavmikser eller foodprosessor. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Mens suppen koker sprøsteker du spekeskinken. Legg skinkeskivene på et bakepapirkledd stekebrett og stek det ved 180 grader i 5-10 minutter, til skinkeskivene er sprø. Legg skivene deretter på litt kjøkkenpapir frem til de skal serveres. Skjær resten av jordskokkene i tynne skiver, og sprøstek dem i litt olje. La jordskokkchipsen renne av på litt kjøkkenpapir, og strø litt flaksalt over.

Kremet jordskokksuppe med sprøstekt spekeskinke

Server suppen med sprøstekt spekeskinke og jordskokkchips som garnityr. Drypp over noen dråper av din beste olivenolje og gi suppen en dryss med frisk (sitron)timian. Serveres med godt brød som tilbehør, for eksempel eltefritt suppebrød eller krutonger.

Denne porsjonen rekker som middag til omtrent 3 eller som forrett til 6.

EnglishREAD IN ENGLISH
  1. Åh..! Denne suppen var himmelsk god. Tilsatte litt tørket chili ( flakes) og synes det harmonerte ypperlig med den lett søtlige jordskokksmaken.

    1. Tåler du purre? Ev. vårløk, som er litt mildere? Bruk de grønne delene, dersom du sliter med urolige tarmer (husker ikke faguttrykket). Siste mulighet: Gressløk.

  2. Hei,

    Tenkte å bruke denne som forrett og vil derfor lage den i forkant, hvordan fungerer denne suppa oppvarmet? Tilbehøret steker jeg der og da.

  3. Hei!
    Vi hadde ansvaret for forretten i vår Gourmet klubb nå i helgen og valget falt på denne suppen fra deg. Vil bare tilbakemelde at den ble helt fantastisk god og de andre var enige om at dette var en av de beste forrettene vi har hatt.
    Jeg øveprøvet den hjemme med kylling fond som du anbefaler, men klarte ved en feil å kjøpe oksefond (Jacobs) til gourmet kvelden og må si at det faktisk ble ennå fyldigere og bedre etter min smak. Jeg brukte også chili olje som dekordråper (også for det visuelle) og det ga en fin smak uten at selve jordsjokksmaken ble overkjørt.
    Ikke nok med det 🙂 Det beste med denne retten er kanskje at den kan lages i god tid før gjestene kommer og det samme gjelder tilbehøret. Suppen er til og med kanskje best på smak når den blir varmet opp for 2. gang og det ferdiglagede tilbehøret kan ligge pent på tørkepapiret klar til bruk når maten skal serveres.
    Takk for nydelig oppskrift og lykke til til de som har lyst til å prøve!

  4. Fantastisk suppe! Den beste jeg har smakt. Jeg tok litt trøffelolje i før jeg serverte den og det passet utmerket.

    1. Hei,
      Vi har erstatett melk med soyamelk (den nøytrale uten smak!) og det har fungert utmerket – både melk og fløte kan erstattes med tilsvarende soyaprodukter

  5. Hei, denne suppen er aldeles nydelig! og den står som et alternativ til forrett på nyytårsaften. Spørsmålet er om den kan fryses da jeg evt. må lage den en ukes tid i forkant…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

ANNONSE
Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.