Bacalao på sitt aller beste

Bacalao betyr torsk på spansk, men vi forbinder vel tradisjonelt ordet med den portugisiske fiskeretten som finnes i så mange varianter. I Portugal sies det at en nygift kvinne skal kunne beherske 365 varianter av bacalao, en for hver dag. Jeg har selv laget ulike variasjoner, om enn ikke 365, men min konklusjon så langt er at denne er den beste.

Bacalao er lett å lage og blir alltid vellykket. Jeg lager det ofte når vi får gjester, spesielt på hytta hvor en gjerne vil gjøre det enkelt. Bacalaoen tilberedes i stekovnen og passer seg selv til den er ferdig. Gryta plasseres på bordet og er som regel tom når den bæres bort igjen. Denne varianten laget jeg på hytta i høstferien, og metter omtrent tre sultne personer. Her er det bare å gange opp med antall munner og invitere til bacalaolag i helga:

 • 600 gram klippfisk (før utvanning), i biter
 • ca 600 gram poteter, i skiver
 • olivenolje
 • 1 rød paprika, i biter
 • 1 gul paprika, i biter
 • 1-2 gule løk, i ringer
 • 1/2 hvitløk, finhakket
 • 1/2-1 rød chili, finhakket
 • 2 ss tomatpure
 • 2 bokser hermetiske tomater, hakket
 • 1 laurbærblad
 • salt og pepper
 • persille
 • sitron

Klippfisk er fremstilt av torsk (men også lange, sei eller brosme), som er saltet og tørket. I riktig gamle dager ble fisken tørket på klipper, herav navnet klippfisk. Før tilberedning må klippfisken vannes ut. Utvanning av klippfisk har to formål: for det første skal saltet trekkes ut av fisken slik at saltsmaken blir akkurat passe. For det andre skal vannet som forsvant under tørkingen tilbakeføres til fisken slik at den får tilbake sin opprinnelige konsistens.

Som en tommelfingerregel benyttes ni deler vann til en del fisk. Fisken skal vannes ut i 1-2 døgn, og vannet skal byttes ut en gang i løpet av denne perioden. Variasjoner kan imidlertid forekomme, så du må alltid smake på fisken før du tilbereder den. Et annet godt tips kan være å lese produsentens anvisningen på pakken. Du kan også få kjøpt ferdig utvannet klippfisk, men personlig synes jeg bacalaoen blir best når jeg vanner ut klippfisken selv.

Når fisken er ferdig utvannet er det bare å sette i gang: Skrell og skjær opp alle grønnsakene. Varm opp oljen og fres paprikaene i et par minutter, og legg til side. Fres så løken i litt olje, til den blir blank og myk, og tilsett chili og hvitløk. Smak deg frem slik at du får tilpasset styrken egen smak og gane. Rør så inn de hermetiske tomatene, tomatpureen og laurbærblad og la sausen stå å putre et par minutter.

Legg poteter, paprika, klippfisk og tomatblandingen lagvis i et ildfast fat eller en gryte som tåler å stå i stekovn. Avslutt med et lag med tomatblandingen. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie og bak retten i ovnen ved 200 grader i ca 1,5 time, til potetene er møre. (Ønsker du å tilberede bacalaoen i en gryte følger du samme fremgangsmåte. Varm opp gryta, sett på lokk og la retten kose seg på lav varme i ca 1,5 time, til potetene er møre.) Ha i sorte oliven rett før servering. Rør minst mulig i retten underveis.

Serveres med godt brød, sitronbåter og en god portugisisk rødvin, for eksempel Niepoort fabelaktig douro.

Hva er ditt beste bacalaotips?

Enjoy!
, , , ,

24 Kommentarer

 1. Hilde 20. oktober 2011 at 09:18 #

  Enig i at baccalao er kjempegodt og super gjestemat! Etter mi meining blir det enno betre ved å ha nokre gulrøter, delt i skiver, i gryta. Det søte i gurota utgjer ein fin kontrast til den salte fisken og den sterke tomatsausen. Prøv det!

  helsing Hilde

 2. Bjørg 21. oktober 2011 at 09:35 #

  Hei Trine
  Min favoritt Bacalao oppskrift er Gullix i Ålesund.Den bakes i ovn som din,men potetene kokes ved siden av.Oppskriften står i kokeboken » 35 Kjøkkensjefer»(redaktør Gunnar Jerman).Sender deg gjerne oppskriften hvis ønskelig.Ingrediensen er jo mye de samme,men i denne brukes hermetisk paprika.Mvh Bjørg-

  • Trine ;) 24. oktober 2011 at 21:04 #

   Oppskrift mottas gjerne! ;)

   • Snorre 8. januar 2013 at 20:24 #

    Ovenstående oppskrift er sikkert veldig bra, men prøv å tilsett ca 2 hg stekte baconterninger midt i koketiden og deretter et glass med Mango Chutney helt på slutten:-)

  • Ketil Undbekken 28. oktober 2011 at 22:52 #

   Hei Bjørg,,,

   Jeg blir sulten bare av å høre ordet Gullix. Har jobbet mye i ålesund de siste 25 årene og savner fremdeles denne resturangen. Tror jeg faktisk prøvde nesten alle rettene som var på menyen, bacalao, en av dem. Siden du hadde oppskriften, tar jeg meg friheten å spørre om du har fler av dem. Det var en som hette «Fiskens ceautaubriand» og den fantasitiske svinehaxen. Du skulle ikke ha disse oppskriftene vel?. Liker å lage god mat på hytta med gode venner, og dette ville blir en riktig høydare…

   mvh, Ketil

   • Bjørg 31. oktober 2011 at 21:32 #

    Hei Ketil
    Her må jeg skuffe deg,men skulle jeg komme over den ,skal den formidles videre.
    Mvh Bjørg

 3. Torill 20. november 2011 at 21:49 #

  Takk for Bacalo oppskrift. Den kan anbefales på det varmeste:-))

 4. Bosse 25. desember 2011 at 12:54 #

  Hej var i Kristiansund och köpte med mig lite klippfisk, nu på juldagen ska jag testa den på min gamla mor i Sverige, den står i ugnen så nu är det bara 1 timme till provsmakning. Spännande

 5. Heidi 27. desember 2011 at 18:43 #

  Hei. kjempefin oppskrift! Hvor mange personer er denne oppskriften til? :)
  i sammefarta lurer jeg på om smørterningene i julebrødet ditt skal være tatt rett ut fra kjøleskapet eller ha stått på benken til de er myke- før de skal i deigen?

  mvh heidi

 6. Måns 18. januar 2012 at 15:23 #

  Hei,
  Praktisk å bake Bacalaoen i ovnen. Hvis jeg bruker gryte, hvilken temperatur betyr «lav varme»?

  • Trine ;) 18. januar 2012 at 23:05 #

   Med lav varme mener jeg at innholdet i gryta ligger rundt kokepunktet, men ikke koker.

 7. Elisabeth 4. april 2012 at 14:06 #

  Hei,
  Jeg lagde denne i går, og syns egentlig den fikk litt for sterk tomatsmak, så ble litt skuffet… Men skal prøve en gang til men da med gulerøtter i tillegg som en over tipset om:)

 8. Ranveig 10. august 2012 at 17:27 #

  Mmmm, bacalao!
  Håper på flere oppskrifter med klippfisk, og at «klippfisk» dukker opp i stikkordslista. ;)

  • Trine ;) 16. august 2012 at 00:47 #

   Ja, det kan tenkes, både flere oppskrifter og «klippfisktag» i arkivet :) Men det må i såfall bli et prosjekt for høsten.

 9. Ano 23. oktober 2012 at 12:21 #

  Fantastisk god!! Laget denne til 9 middagsgjester før helgen, falt veldig i smak :)

 10. Kjersti 11. november 2012 at 20:06 #

  Takk for god oppskrift, jeg fikk mye ros for denne :-)

 11. Anja 16. desember 2012 at 10:08 #

  Har aldri laget Bacalao før. I går serverte jeg denne til 6 gjester og det var kjempegodt. Heldigvis ga siden din svar på litt av hvert jeg sleit med å finne andre steder. Ser at du har masse torskeoppskrifter. Jeg har nesten bare lakseoppskrifter på reportoaret og skal prøve noen av dine torskeretter. :) Takk for fin bacalaooppskrift!

 12. Camilla Simensen 18. desember 2012 at 10:51 #

  Denne ble høyrost av samtlige gjester, tusen takk for oppskrift med en ny vri på sausen :) Jeg brukte noen gulrøtter som tipset tidligere, og det ble suksess. Jeg bruker også en god del mer poteter enn fisk, de blir så gode og utfyller smaken av fisk og tomater. Jeg lagde 1,2 kilo fisk og 1,5 kg poteter, og ellers ca dobbelt av alt, og det holdt til 7 ,men hadde ikke vært nok til 8 voksne :)

 13. Tina Aspe 27. juni 2013 at 17:10 #

  Jeg anbefaler som drikke til maten rødvinen Bacalao Tinto. Det var en perfekt match. Den finnes på mange utsalg på Vinmonopolet, enten i bestillingsutvalg eller fast.

 14. Merete 16. november 2013 at 16:35 #

  Bittelitt sukker jevner ut tomatsmaken slik at den ikke blir for sterk. Prøv selv :)

 15. Ingrid 7. august 2014 at 14:13 #

  Ekstra god blir baccalaoen hvis jeg begynner retten med å surre ansjosfileter i olje til de løser seg opp. Det gir en flott dybde i fiskesmaken. Også godt å tilsette kapers mot slutten

 16. Livar 27. september 2014 at 13:12 #

  VI har forsøkt å lage bacalao her i Italia flere ganger, men aldri følt at vi har fått det helt som vi ville. Etter å ha prøvd denne oppskriften innser vi at vi har funnet fasiten.

  Norsk fisk, innkjøpt i Italia til omtrent € 10 pr kilo + denne oppskriften er en optimal opplevelse.

 17. Simen 13. oktober 2014 at 13:12 #

  Hei. Lagde for 1 gang bacalao til 10 gjester lørdag. Denne var knallgod og den falt i smak hos alle. Lett å lage og enda bedre som restemiddag søndag. Vi klargjorde alt i gryter torsdag, så varmet jeg alt i komfyren fredag på drlye 200 grader i 1,5t og så lørdag putret alt på smak varme på stekeplate i en god time. Helt innertier. Beste kommentar fra ei som ikke er overvettig begeistret for bacalao: ‘denne var bare helt fantastisk’. Denne blir brukt igjen senere – garantert!!!!

 18. Anne Floeng 16. mars 2015 at 08:49 #

  KJempegod Bacalao!- har du anbefaling på potet?
  Vi måtte koke bacalaoen en time ekstra, før potetene var møre.
  hve slag potet bruker du?

Legg igjen en kommentar