Bacalao på sitt aller beste

Bacalao betyr torsk på spansk, men vi forbinder vel tradisjonelt ordet med den portugisiske fiskeretten som finnes i så mange varianter. I Portugal sies det at en nygift kvinne skal kunne beherske 365 varianter av bacalao, en for hver dag. Jeg har selv laget ulike variasjoner, om enn ikke 365, men min konklusjon så langt er at denne er den beste.

Bacalao er lett å lage og blir alltid vellykket. Jeg lager det ofte når vi får gjester, spesielt på hytta hvor en gjerne vil gjøre det enkelt. Bacalaoen tilberedes i stekeovnen og passer seg selv til den er ferdig. Gryta plasseres på bordet og er som regel tom når den bæres bort igjen. Denne varianten laget jeg på hytta i høstferien, og metter omtrent tre sultne personer. Her er det bare å gange opp med antall munner og invitere til bacalaolag i helga:

 • 600 g klippfisk (før utvanning), i biter
 • ca. 600 g poteter, i skiver
 • olivenolje
 • 1 rød paprika, i biter
 • 1 gul paprika, i biter
 • 1-2 gule løk, i ringer
 • 1/2 hvitløk, finhakket
 • 1/2-1 rød chili, finhakket
 • 2 ss tomatpure
 • 2 bokser hermetiske tomater, hakket
 • 1 laurbærblad
 • salt og pepper
 • persille
 • sitron

Klippfisk er fremstilt av torsk (men også lange, sei eller brosme), som er saltet og tørket. I riktig gamle dager ble fisken tørket på klipper, herav navnet klippfisk. Før tilberedning må klippfisken vannes ut. Utvanning av klippfisk har to formål: for det første skal saltet trekkes ut av fisken slik at saltsmaken blir akkurat passe. For det andre skal vannet som forsvant under tørkingen tilbakeføres til fisken slik at den får tilbake sin opprinnelige konsistens.

Som en tommelfingerregel benyttes ni deler vann til en del fisk. Fisken skal vannes ut i 1-2 døgn, og vannet skal byttes ut en gang i løpet av denne perioden. Variasjoner kan imidlertid forekomme, så du må alltid smake på fisken før du tilbereder den. Et annet godt tips kan være å lese produsentens anvisningen på pakken. Du kan også få kjøpt ferdig utvannet klippfisk, men personlig synes jeg bacalaoen blir best når jeg vanner ut klippfisken selv.

Når fisken er ferdig utvannet er det bare å sette i gang: Skrell og skjær opp alle grønnsakene. Varm opp oljen og fres paprikaene i et par minutter, og legg til side. Fres så løken i litt olje, til den blir blank og myk, og tilsett chili og hvitløk. Tilsett tomatpureen og la blandingen surre et par minutter, før du tilsetter de hermetiske tomatene og laurbærbladet og la sausen stå å putre et par minutter. Smak deg frem slik at du får tilpasset styrken egen smak og behag.

Legg poteter, paprika, klippfisk og tomatblandingen lagvis i et ildfast fat eller en gryte som tåler å stå i stekeovnen. Avslutt med et lag med tomatblandingen. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie og bak retten i ovnen ved 200 grader i ca 1,5 time, til potetene er møre. (Ønsker du å tilberede bacalaoen i en gryte følger du samme fremgangsmåte. Varm opp gryta, sett på lokk og la retten kose seg på lav varme i ca 1,5 time, til potetene er møre.) Ha i sorte oliven rett før servering. Rør minst mulig i retten underveis.

Serveres med godt brød, sitronbåter og en god portugisisk rødvin, for eksempel Niepoort fabelaktig douro.

Hva er ditt beste bacalaotips?

Enjoy!


, , , ,

47 Kommentarer

 1. Hilde 20. oktober 2011 at 09:18 #

  Enig i at baccalao er kjempegodt og super gjestemat! Etter mi meining blir det enno betre ved å ha nokre gulrøter, delt i skiver, i gryta. Det søte i gurota utgjer ein fin kontrast til den salte fisken og den sterke tomatsausen. Prøv det!

  helsing Hilde

 2. Bjørg 21. oktober 2011 at 09:35 #

  Hei Trine
  Min favoritt Bacalao oppskrift er Gullix i Ålesund.Den bakes i ovn som din,men potetene kokes ved siden av.Oppskriften står i kokeboken » 35 Kjøkkensjefer»(redaktør Gunnar Jerman).Sender deg gjerne oppskriften hvis ønskelig.Ingrediensen er jo mye de samme,men i denne brukes hermetisk paprika.Mvh Bjørg-

  • Trine ;) 24. oktober 2011 at 21:04 #

   Oppskrift mottas gjerne! 😉

   • Snorre 8. januar 2013 at 20:24 #

    Ovenstående oppskrift er sikkert veldig bra, men prøv å tilsett ca 2 hg stekte baconterninger midt i koketiden og deretter et glass med Mango Chutney helt på slutten:-)

   • Turid 2. juli 2017 at 19:04 #

    Hei, Jeg har alltid laget bacalao i gryte å er vant til å både dele opp, vanne ut og rense fisken selv . Men jeg har brukt nøytral olje og paprika på box . Dette er ei gammel oppskrift fra min bestemor . Men ja det er like mange oppskrifter som dager i året 🤗 Jeg bare lurer på om det er bedre å lage den uten poteter når den skal fryses ned ….Jeg lager ofte ei svær panne når e først er i gang ….?

  • Ketil Undbekken 28. oktober 2011 at 22:52 #

   Hei Bjørg,,,

   Jeg blir sulten bare av å høre ordet Gullix. Har jobbet mye i ålesund de siste 25 årene og savner fremdeles denne resturangen. Tror jeg faktisk prøvde nesten alle rettene som var på menyen, bacalao, en av dem. Siden du hadde oppskriften, tar jeg meg friheten å spørre om du har fler av dem. Det var en som hette «Fiskens ceautaubriand» og den fantasitiske svinehaxen. Du skulle ikke ha disse oppskriftene vel?. Liker å lage god mat på hytta med gode venner, og dette ville blir en riktig høydare…

   mvh, Ketil

   • Bjørg 31. oktober 2011 at 21:32 #

    Hei Ketil
    Her må jeg skuffe deg,men skulle jeg komme over den ,skal den formidles videre.
    Mvh Bjørg

 3. Torill 20. november 2011 at 21:49 #

  Takk for Bacalo oppskrift. Den kan anbefales på det varmeste:-))

 4. Bosse 25. desember 2011 at 12:54 #

  Hej var i Kristiansund och köpte med mig lite klippfisk, nu på juldagen ska jag testa den på min gamla mor i Sverige, den står i ugnen så nu är det bara 1 timme till provsmakning. Spännande

 5. Heidi 27. desember 2011 at 18:43 #

  Hei. kjempefin oppskrift! Hvor mange personer er denne oppskriften til? 🙂
  i sammefarta lurer jeg på om smørterningene i julebrødet ditt skal være tatt rett ut fra kjøleskapet eller ha stått på benken til de er myke- før de skal i deigen?

  mvh heidi

 6. Måns 18. januar 2012 at 15:23 #

  Hei,
  Praktisk å bake Bacalaoen i ovnen. Hvis jeg bruker gryte, hvilken temperatur betyr «lav varme»?

  • Trine ;) 18. januar 2012 at 23:05 #

   Med lav varme mener jeg at innholdet i gryta ligger rundt kokepunktet, men ikke koker.

 7. Elisabeth 4. april 2012 at 14:06 #

  Hei,
  Jeg lagde denne i går, og syns egentlig den fikk litt for sterk tomatsmak, så ble litt skuffet… Men skal prøve en gang til men da med gulerøtter i tillegg som en over tipset om:)

 8. Ranveig 10. august 2012 at 17:27 #

  Mmmm, bacalao!
  Håper på flere oppskrifter med klippfisk, og at «klippfisk» dukker opp i stikkordslista. 😉

  • Trine ;) 16. august 2012 at 00:47 #

   Ja, det kan tenkes, både flere oppskrifter og «klippfisktag» i arkivet 🙂 Men det må i såfall bli et prosjekt for høsten.

 9. Ano 23. oktober 2012 at 12:21 #

  Fantastisk god!! Laget denne til 9 middagsgjester før helgen, falt veldig i smak 🙂

 10. Kjersti 11. november 2012 at 20:06 #

  Takk for god oppskrift, jeg fikk mye ros for denne 🙂

 11. Anja 16. desember 2012 at 10:08 #

  Har aldri laget Bacalao før. I går serverte jeg denne til 6 gjester og det var kjempegodt. Heldigvis ga siden din svar på litt av hvert jeg sleit med å finne andre steder. Ser at du har masse torskeoppskrifter. Jeg har nesten bare lakseoppskrifter på reportoaret og skal prøve noen av dine torskeretter. 🙂 Takk for fin bacalaooppskrift!

 12. Camilla Simensen 18. desember 2012 at 10:51 #

  Denne ble høyrost av samtlige gjester, tusen takk for oppskrift med en ny vri på sausen 🙂 Jeg brukte noen gulrøtter som tipset tidligere, og det ble suksess. Jeg bruker også en god del mer poteter enn fisk, de blir så gode og utfyller smaken av fisk og tomater. Jeg lagde 1,2 kilo fisk og 1,5 kg poteter, og ellers ca dobbelt av alt, og det holdt til 7 ,men hadde ikke vært nok til 8 voksne 🙂

 13. Tina Aspe 27. juni 2013 at 17:10 #

  Jeg anbefaler som drikke til maten rødvinen Bacalao Tinto. Det var en perfekt match. Den finnes på mange utsalg på Vinmonopolet, enten i bestillingsutvalg eller fast.

 14. Merete 16. november 2013 at 16:35 #

  Bittelitt sukker jevner ut tomatsmaken slik at den ikke blir for sterk. Prøv selv 🙂

 15. Ingrid 7. august 2014 at 14:13 #

  Ekstra god blir baccalaoen hvis jeg begynner retten med å surre ansjosfileter i olje til de løser seg opp. Det gir en flott dybde i fiskesmaken. Også godt å tilsette kapers mot slutten

 16. Livar 27. september 2014 at 13:12 #

  VI har forsøkt å lage bacalao her i Italia flere ganger, men aldri følt at vi har fått det helt som vi ville. Etter å ha prøvd denne oppskriften innser vi at vi har funnet fasiten.

  Norsk fisk, innkjøpt i Italia til omtrent € 10 pr kilo + denne oppskriften er en optimal opplevelse.

 17. Simen 13. oktober 2014 at 13:12 #

  Hei. Lagde for 1 gang bacalao til 10 gjester lørdag. Denne var knallgod og den falt i smak hos alle. Lett å lage og enda bedre som restemiddag søndag. Vi klargjorde alt i gryter torsdag, så varmet jeg alt i komfyren fredag på drlye 200 grader i 1,5t og så lørdag putret alt på smak varme på stekeplate i en god time. Helt innertier. Beste kommentar fra ei som ikke er overvettig begeistret for bacalao: ‘denne var bare helt fantastisk’. Denne blir brukt igjen senere – garantert!!!!

 18. Anne Floeng 16. mars 2015 at 08:49 #

  KJempegod Bacalao!- har du anbefaling på potet?
  Vi måtte koke bacalaoen en time ekstra, før potetene var møre.
  hve slag potet bruker du?

 19. Sissel 1. april 2015 at 08:20 #

  Det er kanskje flisespikkeri men det svarer seg å frese tomatpureen på tørr panne for å få ut råsmaken før den blandes med andre ingedienser. Det gjelder for tomatpure uansett hva den skal brukes til.

  • Trine ;) 1. april 2015 at 10:55 #

   Det er helt korrekt at tomatpureen skal surre litt for å fjerne den metalliske råsmaken. Det vil du se at jeg har med i mine nyere oppskrifter. Denne oppskriften ble publisert for snart 4 år siden, og dette ble dessverre ikke presisert her. Jeg har nå oppdatert den. Takk for at du sa ifra.

 20. Kirsti 14. april 2015 at 18:14 #

  Hei Trine! Takk for en super oppskrift. Jeg skal lage en stor gryte og tenker å lage den dagen i forveien. Er det noen fare for at fisken blir tørr da?

  • Trine ;) 19. april 2015 at 00:13 #

   Du kan fint lage den dagen før, men det kan være lurt å ikke koke den helt ferdig.

 21. Astrid 30. april 2015 at 16:20 #

  Laget 3-dobbel porsjon i form. Bacalaoen ble super, men jeg feilberegnet steketiden. Trengte tre timer (1 time dagen før og 2 timer før det ble servert. Heldigvis hadde vi nok musserende til at ventetiden gikk fort.. Tok også i litt sukker da jeg smakte til sausen. Hadde med sorte oliven under hele stekingen + noen ekstra som ble strødd over sammen med persille før den ble satt på bordet.

 22. Torill Bentzen 25. juni 2015 at 09:50 #

  Heisan:)
  Den ser bare kjempegod den gryta di…
  Vi skal ha grillet klippfisk på lørdagen, blir noen gjester da, og lurte derfor på om du har en god «saus» du kan anbefale….
  Sist vi hadde det brukte vi bare masse olje m hvitløk i, kokte poteter og en god salat..
  Gubben min som reiser mye får det servert i Lisboa.. men nå er vi ikke i Lisboa sier jeg da, vil ha noe mer…
  Har fått servert grilla klippfisk en gang hos venner, med en slags tomatsaus, hele poteter og hele tomater… Men har ikke funnet oppskrifta..
  Har du noe lignede, for det var vanvittig godt..
  Tenkte faktisk å bare bruke ei bacalao oppskrift, uten fisken, som blir servert ved siden av..
  Nå venter jeg spent på svar 🙂
  Ha en god dag videre 🙂

  Mvh
  Torill Bentzen

 23. Elisabeth 6. juli 2015 at 19:31 #

  Hei Trine 🙂

  Jeg skal feire min 40 års dag om to uker og tenkte muligens å lage bacalao! Men vi er 40 gjester så litt vanskelig å lage denne i stekovnen, Kan veg lage den i gryte? (Eller har du et annet godt forslag til mat?)

  Mvh
  Elisabeth

 24. Tanja 25. august 2015 at 18:09 #

  Hei. Hvordan ville du gjort det om du skulle lage denne dagen før….??

 25. Benedicte 31. oktober 2015 at 00:18 #

  Tusen takk for flott oppskrift. Jeg bruker den alltid som basis, men jeg har endret litt i den etterhvert. Jeg griller og flår paprikaen før bruk. Har litt sukker, hvitvin og soltørkede tomater i sausen. Det blir kjempegodt.

  Jeg har laget av ca 2kg fisk og 2kg potet, da er koketiden minst 3timer.

 26. Arne 16. november 2015 at 11:04 #

  Bacalaoen er bare VANVITTIG GOD!!!
  Jeg lagde den i går, og har ennå ikke kommet over smaken.
  Trines matblogg er alltid mitt førstevalg 😊

 27. Bjørn 21. desember 2015 at 14:17 #

  Kan bacalao lages med annen olje enn olivenolje?

 28. Einar Røthing Nilsen 9. mars 2016 at 07:08 #

  Jeg har lagt bacalao i mange år og kan anbefale skivede gulerøtter men jeg vil også tilføye at skivet stangselleri er utmerket for å sette en ekstra spiss på bacalaoen – mange fed hvitløk setter også en god søt smak på bacalaoen – ved lang koking får bacalaoen en søt smak med hvitløk – så ikke vær redd hvitløken – LYKKE TIL

 29. Berit 4. april 2016 at 18:48 #

  Jeg kommer fra Bacalaobyen. Jeg savner at du bruker cajennepepper. Et godt råd til den tradisjonelle bacalao, legg poteter i vann før de puttes i gryten. Da er de ferdig, samtidig med fisken

  • Trine ;) 5. april 2016 at 08:44 #

   Takk for tipsene! Cajennepepper benytter jeg ofte, men det kommer kanskje ikke frem i oppskriftene her på bloggen?

 30. Marius 30. april 2016 at 19:34 #

  Så kjempegod ut! Er oppskriften oppdatert slik den står nå? Ser at datoen fremdeles er 2011, men det er kanskje bare første gangen den ble lagt ut? 🙂

 31. Jorunn 1. mai 2016 at 08:51 #

  Urter som rosmarin, oregano og basilikum kan med fordel benyttes i denne retten 🙂

 32. Karl Karlstad 3. august 2016 at 22:35 #

  Nå sitter jeg å ser denne oppskriften, men så slår det meg «Hvor stor gryte vil jeg trenge for oppskriften»

 33. Hege S Borgersen 18. september 2016 at 17:11 #

  Denne skal lages som søndagsmiddag til en som elsker torsk (er fra Molde). Satser på suksess 😄 Føyer på med gulrøtter.

 34. Amalie 26. mars 2017 at 22:23 #

  Hei Trine 🙂
  Går det an å bruke fersk torsk også? Fikk en fin porsjon fra pappa som har vært og fisket, og så har jeg såå lyst å prøve denne oppskriften 🙂

 35. Berits1 25. august 2017 at 22:18 #

  Jeg er veldig glad i å ha litt stekt bacon i bacalaoen 🙂

  • Trine ;) 28. august 2017 at 10:11 #

   Det høres godt ut det også! 🙂

Legg igjen en kommentar