Bacalao betyr torsk på portugisisk, men vi forbinder vel tradisjonelt ordet med den portugisiske fiskeretten som finnes i så mange varianter. I Portugal sies det at en nygift kvinne skal kunne beherske 365 varianter av bacalao, en for hver dag. Jeg har selv laget ulike variasjoner, om enn ikke 365, men min konklusjon så langt er at denne er den beste.

Bacalao er lett å lage og blir alltid vellykket. Jeg lager det ofte når vi får gjester, spesielt på hytta hvor en gjerne vil gjøre det enkelt. Bacalaoen tilberedes i stekeovnen og passer seg selv til den er ferdig. Gryta plasseres på bordet og er som regel tom når den bæres bort igjen. Denne varianten laget jeg på hytta i høstferien, og metter omtrent tre sultne personer. Her er det bare å gange opp med antall munner og invitere til bacalaolag i helga.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

600 g klippfisk (før utvanning), i biter
600 g poteter (ca.), i skiver
olivenolje
1 rød paprika , i biter
1 gul paprika , i biter
1-2 gule løk , i ringer
1/2 fedd hvitløk , finhakket
1/2-1 rød chili , finhakket
2 ss tomatpuré
2 bokser hermetiske tomater , hakkede
100 g sorte oliven (uten sten)
1 laurbærblad
sukker
salt og pepper
persille
sitron

SLIK GJØR DU

Klippfisk er fremstilt av torsk (men også lange, sei eller brosme), som er saltet og tørket. I riktig gamle dager ble fisken tørket på klipper, herav navnet klippfisk. Før tilberedning må klippfisken vannes ut. Utvanning av klippfisk har to formål: for det første skal saltet trekkes ut av fisken slik at saltsmaken blir akkurat passe. For det andre skal vannet som forsvant under tørkingen tilbakeføres til fisken slik at den får tilbake sin opprinnelige konsistens.

Som en tommelfingerregel benyttes ni deler vann til en del fisk. Fisken skal vannes ut i 1-2 døgn, og vannet skal byttes ut en gang i løpet av denne perioden. Variasjoner kan imidlertid forekomme, så du må alltid smake på fisken før du tilbereder den. Et annet godt tips kan være å lese produsentens anvisningen på pakken. Du kan også få kjøpt ferdig utvannet klippfisk, men personlig synes jeg bacalaoen blir best når jeg vanner ut klippfisken selv.

Når fisken er ferdig utvannet er det bare å sette i gang: Skrell og skjær opp alle grønnsakene. Varm opp oljen og fres paprikaene i et par minutter, og legg til side. Fres så løken i litt olje, til den blir blank og myk, og tilsett chili og hvitløk. Tilsett tomatpureen og la blandingen surre et par minutter, før du tilsetter de hermetiske tomatene og laurbærbladet og la sausen stå å putre et par minutter. Smak til med salt, pepper og sukker slik at du får tilpasset styrken egen smak og behag.

Legg poteter, paprika, klippfisk og tomatblandingen lagvis i et ildfast fat eller en gryte som tåler å stå i stekeovnen. Avslutt med et lag med tomatblandingen. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie og bak retten i ovnen ved 200 grader i ca 1,5 time, til potetene er møre. (Ønsker du å tilberede bacalaoen i en gryte følger du samme fremgangsmåte. Varm opp gryta, sett på lokk og la retten kose seg på lav varme i ca 1,5 time, til potetene er møre.) Ha i sorte oliven rett før servering. Rør minst mulig i retten underveis.

Ha over litt grovt hakket persille og server bacalaoen med godt brød, sitronbåter og en god portugisisk rødvin, for eksempel Niepoort fabelaktig douro.

Hva er ditt beste bacalaotips?

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Enig i at baccalao er kjempegodt og super gjestemat! Etter mi meining blir det enno betre ved å ha nokre gulrøter, delt i skiver, i gryta. Det søte i gurota utgjer ein fin kontrast til den salte fisken og den sterke tomatsausen. Prøv det!

  helsing Hilde

 2. Hei Trine
  Min favoritt Bacalao oppskrift er Gullix i Ålesund.Den bakes i ovn som din,men potetene kokes ved siden av.Oppskriften står i kokeboken » 35 Kjøkkensjefer»(redaktør Gunnar Jerman).Sender deg gjerne oppskriften hvis ønskelig.Ingrediensen er jo mye de samme,men i denne brukes hermetisk paprika.Mvh Bjørg-

   1. Ovenstående oppskrift er sikkert veldig bra, men prøv å tilsett ca 2 hg stekte baconterninger midt i koketiden og deretter et glass med Mango Chutney helt på slutten:-)

  1. Hei Bjørg,,,

   Jeg blir sulten bare av å høre ordet Gullix. Har jobbet mye i ålesund de siste 25 årene og savner fremdeles denne resturangen. Tror jeg faktisk prøvde nesten alle rettene som var på menyen, bacalao, en av dem. Siden du hadde oppskriften, tar jeg meg friheten å spørre om du har fler av dem. Det var en som hette «Fiskens ceautaubriand» og den fantasitiske svinehaxen. Du skulle ikke ha disse oppskriftene vel?. Liker å lage god mat på hytta med gode venner, og dette ville blir en riktig høydare…

   mvh, Ketil

 3. Hej var i Kristiansund och köpte med mig lite klippfisk, nu på juldagen ska jag testa den på min gamla mor i Sverige, den står i ugnen så nu är det bara 1 timme till provsmakning. Spännande

 4. Hei. kjempefin oppskrift! Hvor mange personer er denne oppskriften til? 🙂
  i sammefarta lurer jeg på om smørterningene i julebrødet ditt skal være tatt rett ut fra kjøleskapet eller ha stått på benken til de er myke- før de skal i deigen?

  mvh heidi

 5. Hei,
  Praktisk å bake Bacalaoen i ovnen. Hvis jeg bruker gryte, hvilken temperatur betyr «lav varme»?

 6. Hei,
  Jeg lagde denne i går, og syns egentlig den fikk litt for sterk tomatsmak, så ble litt skuffet… Men skal prøve en gang til men da med gulerøtter i tillegg som en over tipset om:)

 7. Mmmm, bacalao!
  Håper på flere oppskrifter med klippfisk, og at «klippfisk» dukker opp i stikkordslista. 😉

  1. Ja, det kan tenkes, både flere oppskrifter og «klippfisktag» i arkivet 🙂 Men det må i såfall bli et prosjekt for høsten.

 8. Har aldri laget Bacalao før. I går serverte jeg denne til 6 gjester og det var kjempegodt. Heldigvis ga siden din svar på litt av hvert jeg sleit med å finne andre steder. Ser at du har masse torskeoppskrifter. Jeg har nesten bare lakseoppskrifter på reportoaret og skal prøve noen av dine torskeretter. 🙂 Takk for fin bacalaooppskrift!

 9. Denne ble høyrost av samtlige gjester, tusen takk for oppskrift med en ny vri på sausen 🙂 Jeg brukte noen gulrøtter som tipset tidligere, og det ble suksess. Jeg bruker også en god del mer poteter enn fisk, de blir så gode og utfyller smaken av fisk og tomater. Jeg lagde 1,2 kilo fisk og 1,5 kg poteter, og ellers ca dobbelt av alt, og det holdt til 7 ,men hadde ikke vært nok til 8 voksne 🙂

 10. Jeg anbefaler som drikke til maten rødvinen Bacalao Tinto. Det var en perfekt match. Den finnes på mange utsalg på Vinmonopolet, enten i bestillingsutvalg eller fast.

 11. Ekstra god blir baccalaoen hvis jeg begynner retten med å surre ansjosfileter i olje til de løser seg opp. Det gir en flott dybde i fiskesmaken. Også godt å tilsette kapers mot slutten

 12. VI har forsøkt å lage bacalao her i Italia flere ganger, men aldri følt at vi har fått det helt som vi ville. Etter å ha prøvd denne oppskriften innser vi at vi har funnet fasiten.

  Norsk fisk, innkjøpt i Italia til omtrent € 10 pr kilo + denne oppskriften er en optimal opplevelse.

 13. Hei. Lagde for 1 gang bacalao til 10 gjester lørdag. Denne var knallgod og den falt i smak hos alle. Lett å lage og enda bedre som restemiddag søndag. Vi klargjorde alt i gryter torsdag, så varmet jeg alt i komfyren fredag på drlye 200 grader i 1,5t og så lørdag putret alt på smak varme på stekeplate i en god time. Helt innertier. Beste kommentar fra ei som ikke er overvettig begeistret for bacalao: ‘denne var bare helt fantastisk’. Denne blir brukt igjen senere – garantert!!!!

 14. KJempegod Bacalao!- har du anbefaling på potet?
  Vi måtte koke bacalaoen en time ekstra, før potetene var møre.
  hve slag potet bruker du?

  1. Man må alltid skylle potetene veldig godt med masse kaldt rennende vann ETTER at de er kuttet opp. Det er viktig å vaske bort stivelsen som pipler ut av potetskivene, da vil potetene bli gjennomkokt mye fortere.
   Rart at ingen oppskrifter nevner dette. Det er jo et veldig vanlig problem at potetene tar lenger tid enn fisken, men løsningen er jo så enkel.

   1. Det er sant helt sant. Jeg har lagd baccalao ofte, men den ble ikke perfekt før jeg begynte å skylke potetskivene. Helt enig- dette bør stå i oppskrifter.

 15. Det er kanskje flisespikkeri men det svarer seg å frese tomatpureen på tørr panne for å få ut råsmaken før den blandes med andre ingedienser. Det gjelder for tomatpure uansett hva den skal brukes til.

  1. Det er helt korrekt at tomatpureen skal surre litt for å fjerne den metalliske råsmaken. Det vil du se at jeg har med i mine nyere oppskrifter. Denne oppskriften ble publisert for snart 4 år siden, og dette ble dessverre ikke presisert her. Jeg har nå oppdatert den. Takk for at du sa ifra.

 16. Hei Trine! Takk for en super oppskrift. Jeg skal lage en stor gryte og tenker å lage den dagen i forveien. Er det noen fare for at fisken blir tørr da?

 17. Laget 3-dobbel porsjon i form. Bacalaoen ble super, men jeg feilberegnet steketiden. Trengte tre timer (1 time dagen før og 2 timer før det ble servert. Heldigvis hadde vi nok musserende til at ventetiden gikk fort.. Tok også i litt sukker da jeg smakte til sausen. Hadde med sorte oliven under hele stekingen + noen ekstra som ble strødd over sammen med persille før den ble satt på bordet.

 18. Heisan:)
  Den ser bare kjempegod den gryta di…
  Vi skal ha grillet klippfisk på lørdagen, blir noen gjester da, og lurte derfor på om du har en god «saus» du kan anbefale….
  Sist vi hadde det brukte vi bare masse olje m hvitløk i, kokte poteter og en god salat..
  Gubben min som reiser mye får det servert i Lisboa.. men nå er vi ikke i Lisboa sier jeg da, vil ha noe mer…
  Har fått servert grilla klippfisk en gang hos venner, med en slags tomatsaus, hele poteter og hele tomater… Men har ikke funnet oppskrifta..
  Har du noe lignede, for det var vanvittig godt..
  Tenkte faktisk å bare bruke ei bacalao oppskrift, uten fisken, som blir servert ved siden av..
  Nå venter jeg spent på svar 🙂
  Ha en god dag videre 🙂

  Mvh
  Torill Bentzen

 19. Hei Trine 🙂

  Jeg skal feire min 40 års dag om to uker og tenkte muligens å lage bacalao! Men vi er 40 gjester så litt vanskelig å lage denne i stekovnen, Kan veg lage den i gryte? (Eller har du et annet godt forslag til mat?)

  Mvh
  Elisabeth

 20. Tusen takk for flott oppskrift. Jeg bruker den alltid som basis, men jeg har endret litt i den etterhvert. Jeg griller og flår paprikaen før bruk. Har litt sukker, hvitvin og soltørkede tomater i sausen. Det blir kjempegodt.

  Jeg har laget av ca 2kg fisk og 2kg potet, da er koketiden minst 3timer.

 21. Bacalaoen er bare VANVITTIG GOD!!!
  Jeg lagde den i går, og har ennå ikke kommet over smaken.
  Trines matblogg er alltid mitt førstevalg ?

 22. Jeg har lagt bacalao i mange år og kan anbefale skivede gulerøtter men jeg vil også tilføye at skivet stangselleri er utmerket for å sette en ekstra spiss på bacalaoen – mange fed hvitløk setter også en god søt smak på bacalaoen – ved lang koking får bacalaoen en søt smak med hvitløk – så ikke vær redd hvitløken – LYKKE TIL

 23. Jeg kommer fra Bacalaobyen. Jeg savner at du bruker cajennepepper. Et godt råd til den tradisjonelle bacalao, legg poteter i vann før de puttes i gryten. Da er de ferdig, samtidig med fisken

  1. Takk for tipsene! Cajennepepper benytter jeg ofte, men det kommer kanskje ikke frem i oppskriftene her på bloggen?

 24. Så kjempegod ut! Er oppskriften oppdatert slik den står nå? Ser at datoen fremdeles er 2011, men det er kanskje bare første gangen den ble lagt ut? 🙂

 25. Urter som rosmarin, oregano og basilikum kan med fordel benyttes i denne retten 🙂

 26. Nå sitter jeg å ser denne oppskriften, men så slår det meg «Hvor stor gryte vil jeg trenge for oppskriften»

 27. Denne skal lages som søndagsmiddag til en som elsker torsk (er fra Molde). Satser på suksess ? Føyer på med gulrøtter.

 28. Hei Trine!

  Det skal persille i bacalaoen. Er det frisk persille, og skal den i tomatsausen eller som pynt til slutt?

 29. Hei Trine!:-)
  Jeg har brukt flere av de gode torskeoppskriftene dine og i helgen skal jeg forsøke denne. Jeg har kjøpt klippfisk, men den er ikke filetert eller i stykker, hvor store biter skal i gryten?
  Tusen takk for svar og god påske til deg!
  Mvh Knut Laurits

 30. Hei Trine,

  Den 15nde juni skal jeg ha 6 mannlige gourmet-gjester på middag. Siden vi skal til Portugal i september så tenker jeg å holde meg til en hel portugisisk meny.
  Har et ønske om at den skal inneholde en god portugisisk forrett, en god portugisisk suppe, din bacalao, og en god portugisisk dessert.
  Jeg har en portugisisk hvitvin for forretten og suppen, bruker gjerne fabelaktig for bacalaoen og tar gjerne imot gode råd angående en søt vin for desserten.
  Har du noen gode forslag Trine ? Mvh Inge Ørner

 31. Hei Trine.
  Skal lage bacalao til 6 personer, dvs. Jeg følger oppskriften nøye. Kan du anslå hvor stor ( gjerne i liter) ildfast form jeg bør ha ?

 32. Hei Trine,
  Jeg tenker å bruke denne oppskriften din til et festlig lag på 10 personer, men jeg lurer på hvor mye olivenolje jeg skal bruke siden du ikke oppgir mengden? I noen oppskrifter skal det jo være utrolig mye olivenolje.. Jeg lurer også på hvilken type olivenolje som er best å bruke. Også lurer jeg på om du har noen tips til en enkel forrett/småmat å servere som en første rett? Jeg tenker en rabarbrapai til dessert:-)

  Venlig hilsen Siv

 33. Hei. Jeg Liker å servere Bacalao rykende varm i egne fat. Deretter drypper jeg Sherry over, legger tynne bifftomatskiver på toppen før jeg strø fersk persille på.

 34. Hei Trine , Bruker du ikke sorte oliven I ? Ser det på bildet med ikke i oppskriften din

 35. Klippfisk – Stokkfisk
  Forskjellen er at klippfisk er konservert med salt (og tørket på klippene). Stokkfisk lufttørres på stokker, og er vanlig for lofotfiske, som foregår om vinteren. – Kulda gjør at det ikke fins insekter, så man slipper å salte. Begge varianter er forsåvidt «tørrfisker», men ordet stokkfisk er havnet i Italia som Stoccafisso. Tørfisk er visstnok opphavet til ordet «torsk» Anbefalt bok: «Cod» av Marc Kurlansky
  Bon appetit!

 36. Denne oppskriften (‘originalen’ fra 2011) er helt utrolig bra! Kommer tilbake til denne gang etter gang etter å ha prøvd andre. Har blitt en signaturrett i mitt kjøkken!

 37. Hei. Jeg er på lavkarbo og bruker ikke poteter i min bacalao – men sellerirot i stedet. Blir minst like godt:) Serveres sammen med creme fraiche og grønn salat 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste