ANNONSE - MENY.NO

Min samarbeidspartner MENY har utfordret meg til å lage noe godt med norske Matskatter. MENYs dyktige matarbeidere har nemlig reist landet rundt og funnet Matskatter som har en unik smak, kvalitet og historie, laget av stolte lokalmatprodusenter som brenner for godt håndverk.

Valget falt denne gangen på Matskatten Klippfisk fra Dybvik i Borgundfjord utenfor Ålesund. Familiebedriften Dybvik as har produsert klippfisk i snart 100 år og har samtidig klart å fornye seg. Det kjennes på kvaliteten og den fantastiske smaken. Torsken kommer fra bærekraftige fiskeressurser og er villfanget i kalde, klare havområder. På fabrikken går den gjennom en salte-og tørkeprossess hvor ingenting annet blir tilsatt, og fisken beholder samtidig alle sine mineraler og vitaminer. Klippfisk er en anvendelig råvare, som kan benyttes på samme måte som du ellers bruker torsk. Men den er spesielt godt egnet i gryteretter som for eksempel bacalao. Tradisjonell klippfisk må vannes ut før bruk, men i Dybviks sortiment får du også ferdig utvannet klippfisk, noe som gjør produktet enda mer anvendelig uten at det går på bekostning av smaken.

Klippfisken får her spille hovedrollen i en enkel og smakfull gryterett, sammen med grillet paprika, tomater og deilige krydder - bacalao. Jeg har her tatt utgangspunkt i en oppskrift fra restauranten Gullix i Ålesund, som jeg har fått av en tidligere kollega. Den ligner ganske mye på de øvrige bacalao-oppskriftene jeg har på bloggen, men denne inneholder grillet paprika og potetene serveres ved siden av. Potetene er en annen Matskatt, nemlig Morenepoteter fra Bjærtnæs & Hoel i Vestfold.

Bacalao er en av min manns favorittretter, og som vi alltid spiser en gang i løpet av påsken. Prøv det du også, og inviter gjerne noen på middag i samme slengen. Bacalao er nemlig enkel, rustikk og smakfull gjestemat som er enkel å lage til mange.

Ingredienser

600 g Klippfisk fra Dybvik , utvannet mengde
1 dl olivenolje (ca.)
2 løk , i skiver
200 g grillet paprika , i strimler (ca.)
3 fedd hvitløk , finhakket
1/2-1 rød chili , finhakket
1 1/2 ss hvetemel
3 ss tomatpuré
200 g hermetiske tomater , hakkede
5 dl fiskekraft eller utblandet fond/buljong
1 neve sorte oliven
nykvernet sort pepper
persille , finhakket
4 porsjoner Morenepoteter , kokt

SLIK GJØR DU

Bacalao

Vann ut fisken etter anvisningen på pakken, eller bruk ferdig utvannet klippfisk. Grill paprikaen etter denne oppskriften og fjern skinnet, eller bruk ferdig grillet paprika på glass. Frisk paprika i strimler kan også benyttes. Skjær opp alle grønnsakene som angitt.

Finn frem en vid stekepanne med høye kanter eller en vid gryte. Stek løken i olivenolje, til den er blank og myk, og tilsett paprika, hvitløk og chili mot slutten av steketiden. Dryss over hvetemelet, rør godt sammen, og tilsett deretter tomatpuré, hermetiske tomater og fiskekraft. Gi det hele et forsiktig oppkok, og la det koke uten lokk i ca. 20 minutter. Krydre med litt nykvernet sort pepper. Rør av og til. Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.

Skjær klippfisken i jevnstore biter som du fordeler i bunnen av en ildfast form som er ca. 25 x 20 cm. Hell sausen over og tilsett gjerne noen sorte oliven. Stekes på midterste rille i ca. 30 minutter, til fisken er gjennomkokt. Mens fisken koser seg i ovnen koker du potetene.

La retten hvile i ca. 5 minutter, gi den et dryss med hakket persille og server den deretter med nykokte poteter og godt brød som tilbehør.

Bacalao

Du finner et rikt utvalg av Matskatter fra hele landet hos din lokale MENY-butikk og på meny.no. Husk å se etter Matskattmerket neste gang du handler, og oppdag smakfull kvalitetsmat fra hele landet!

VELBEKOMME!

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med MENY. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste