Det aller beste hamburgerbrødet

Det beste hamburgerbrødet baker du selv, og skal du først bake bør du prøve denne oppskriften! Du blir slett ikke skuffet! Jeg har her tatt med meg prinsippene jeg benytter når jeg baker boller og annen søt gjærdeig, jeg elter inn smøret til slutt. Resultatet er en luftig og smidig deig som er lett å arbeide med – og ikke minst blir hamburgerbrødene vellykket hver gang! Du trenger kjøkkenmaskin med eltekroker til denne oppskriften. Til 10 hamburgerbrød trenger du:

  • 2,5 dl melk
  • 1 dl vann
  • 1 ss sukker
  • 3/4-1 ts salt
  • 25 gram fersk gjær
  • ca 500 gram hvetemel
  • 50 gram smør, i terninger
  • vann + sesamfrø

Ha alle ingredienser til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen og elt i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter 5-10 minutter. Øk farten underveis. Du skal nå ha en elastisk og smidig og fin deig som lett lar seg forme (hvis ikke, tilsett mer mel eller vann dersom deigen din er hhv klissete eller fast). Dekk bakebollen med lokk eller plast, og sett deigen på et lunt sted og la heve til dobbel størrelse (i alle fall i 30-60 minutter).

Ha deigen på melet underlag og del den i 10 emner à ca 100 gram. Trill emnene til boller som du trykker flate med håndflaten. La brødene etterheve i ca 30-45 minutter. Pensle brødene med lunkent vann og strø på sesamfrø. Dersom brødene har hevet seg mye i høyden kan du presse de forsiktig ned med håndflaten.

Stek brødene ved ca 225 grader i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl brødene på rist.

Lag hamburgere og saus etter smak og behag og fyll hamburgerbrødet ditt som du selv vil ha det. Kanskje du finner inspirasjon her:

Som nevnt ovenfor er hamburgerbrødene velegnet til å fryse ned. Med slike nydelige hamburgerbrød på lur i fryseboksen tryller du raskt frem en «gourmetburger» midt i uka, eller i helgen for den saks skyld, uten de store anstrengelsene. Jeg pleier å fryse ned de som blir til overs, og tiner de opp før jeg griller de i grillpannen eller varmer opp i varmluftsovnen.

Selvgjort er velgjort!

Hva er din favoritthamburger fylt med?


,

56 Kommentarer

  1. Astrid 11. august 2011 at 19:43 #

    Tomatdressingen til Lars spiser, drikker og synser. Den må du prøve, Trine. Disse hamburgebrødene ser fantastiske ut. Gleder meg. :)

    • Trine 17. august 2011 at 00:11 #

      Takk for tips om Lars’ tomatdressing! Den skal jeg prøve! ;)

    • Heidi 12. desember 2011 at 16:16 #

      Hei Trine og gratulere med den gjeve prisen som du fikk i helga.Du har virkeilg fortjent den. når du steiker Hamburgerbrød,steiker du dem midt i ovn eller nederst??

  2. Kristine 11. august 2011 at 21:50 #

    Går det ann å bytte ut melet med spelt mel eller vil denne deigen bli fryktelig tørr da?
    Jeg kunne tenke meg å lage sunne hamburgerbrød :)

    • Svein Kåre Johansen 22. juni 2013 at 20:53 #

      Hei
      Jeg har nettopp bakt disse hamburgerbrødene med økologisk, siktet spelt fra Holli Mølle, og de ble kjempegode! Kanskje ikke like høye som de som er avbildet, men ikke mye unna. Jeg fulgte ellers prosedyren som sto i oppskriften. Mulig det hadde vært bedre med mindre elting, det vet jeg ikke. Jeg ble i hvert fall fornøyd med resultatet. Anbefales :-)

  3. Anne-Lise 14. august 2011 at 19:01 #

    Tenkte på det samme som Kristine, og vil tro at all eltingen vil ødelegge speltmelet. Mulig det er bedre å smuldre inn smøret for hånd direkte i melet først..

    • Trine 17. august 2011 at 00:14 #

      Du kan fint bytte ut hvetemelet med speltmel, men da bør du nok, som Anne-Lise skriver, smuldre inn smøret på forhånd eller kanskje helst smelte det og tilsette sammen med væsken for øvrig. Speltmel kan ikke eltes like kraftig som hvetemel, da overdreven elting kan ødelegge glutenet i speltmelet. Dersom du forsøker vil jeg gjerne ha en tilbakemelding om hvordan det gikk. Lykke til!

  4. Ann-Kristin Nilsen 12. februar 2012 at 09:02 #

    Kjempegode.

  5. Mariann 31. mai 2012 at 18:22 #

    Virkelig gode disse hamburgerbrødene! Myke og saftige. Mulig jeg prøver meg med litt grovbakst i neste gang de skal bakes :)

    • Trine ;) 3. juni 2012 at 00:57 #

      Ja, de er kjempegode. Du kan fint blande inn litt grovere mel neste gang. Har gjort det flere ganger selv, og ila sommeren kommer det også en ny oppskrift på bloggen. :)

  6. Daniel 15. juli 2012 at 12:57 #

    Holder på å lage de nå, og skal til å sette de inn i ovnen. Men siden jeg ikke har en kjøkkenmaskin så ble det elting for hånd. Har dette noe å si?

    • Trine ;) 15. juli 2012 at 13:01 #

      Det går bra. Ta en titt her, hvor jeg har skrevet litt om bla tilberedning av gjærdeig med og uten kjøkkenmaskin: http://trinesmatblogg.no/baketips/. Lykke til!

      • Daniel 15. juli 2012 at 23:22 #

        Takk, hamburgerbrødene ble nydelige. Lagde de til «ostefylte baconburgere med speltbrød og tomatsalsa» oppskriften din. Og på vegne av kjæresten min og meg, takk for mange gode middager :)

  7. Sigve 17. august 2012 at 21:12 #

    Hei! Jeg har kommet over noen hamburgerbrød i mitt liv, og noe som har slått meg ved flere anledninger er «fins det safran i dette hamburgerbrødet?»

    Både i noen butikkjøpte brød, og noen i restaurant-burgerbrød har jeg undret meg over dette. Elsker denne mystiske smaken i hamburgerbrød! Jeg får prøve å gjenskape dette med oppskriften din.

    Hvor mye safran ville du prøvd å ha i med denne oppskriften? Prøver å oppnå en beskjeden smak, og et veldig svakt safranskjær visuelt.

  8. Nazneen 15. september 2012 at 20:28 #

    Hei, takk for en helt fantastisk oppskrift. Er andre gangen jeg lager de og min ektemann elsker dem! :) Elsker bloggen din forresten :)

  9. Emely 3. oktober 2012 at 16:37 #

    FANTASTISKE hamburgerbrød. takk Trine!

    • Trine ;) 4. oktober 2012 at 00:40 #

      Godt å høre at det er flere som mener jeg ikke har vært for ambisiøs ved valg av overskrift… ;)

  10. Marianne 5. oktober 2012 at 11:00 #

    Kjempegode! Deilig formiddagsmat på en fredag også gitt ;-) Bokmerker denne bloggen jeg, ble sittende å kikke her i over 1 time. Takk for inspirasjon og gode tips!

    • Trine ;) 7. oktober 2012 at 23:35 #

      Så bra at de smakte! Hyggelig at du bokmerker bloggen! :)

  11. Anette 15. oktober 2012 at 17:04 #

    Nå står burgerbrødene til avkjøling her,mens gubben lager burgre :) Var vlig fin oppskrift,enkel og letthåndterlig deig!

    • Trine ;) 15. oktober 2012 at 20:18 #

      Ja, dette er en deig som er lett å jobbe med, og resultatet blir alltid bra! :)

      • anonym 10. januar 2013 at 19:23 #

        går det ann å bruke samme deig til pølsebrød?

  12. Tine 17. oktober 2012 at 18:47 #

    Disse ble veldig gode:) takk for flott oppskrift og spennende blogg:)

  13. Nina 5. januar 2013 at 18:55 #

    Takk for nydelig oppskrift.

  14. Hilde 7. januar 2013 at 19:03 #

    Kjempegodt hamburgerbrød. Lagde vegetarburgere og dette brødet. Kommer ikke til å kjøpe mer «kjemiske» ferdigbrød. Takk:-)

  15. anonym 10. januar 2013 at 18:16 #

    jeg har laget dobbel sats og synes deigen var for klissete!
    Skal jeg forskitg tilsette litt mel?
    svar ønskes

    • Trond 29. juni 2013 at 14:34 #

      Jeg var nødt til å øke hvetemels-mengden til 610 gram for å få en skikkelig deig ut av denne oppskriften.

  16. Lene 13. januar 2013 at 12:24 #

    Elsker disse hamburgerbrødene! Og siden din forøvrig :)

    Lene

  17. Silje 15. januar 2013 at 22:11 #

    Fantastisk oppskrift! Hadde ikke bakt gjærbakst på flere år (har aldri helt fått det til), da jeg plutselig fikk det for meg at jeg skulle prøve meg på hjemmelagde burgerbrød til søndagsmiddagen. Hadde ingen tro på at det skulle bli spiselig, men det viste seg å bli de beste burgerbrødene jeg har smakt noengang. Smidig og luftig deig som var superenkel å jobbe med, brødene ble akurat som på bildet, og smakte fantastisk! Ren magi:-)

    Tusen takk for bloggen din Trine, jeg fant den i julen og har allerede blitt avhengig. Du er superdyktig!

  18. Nina 24. januar 2013 at 20:42 #

    Hei!

    Kan denne oppskriften også brukes til pølsebrød? :) (vet du har en egen oppskrift på det, men tenkte evt å doble denne deigen for å lage noen pølsebrød i samme slengen :).

    • Trine ;) 24. januar 2013 at 21:03 #

      Du kan fint lage pølsebrød også! :)

  19. Maren 1. februar 2013 at 17:18 #

    Beste brødene jeg har smakt, blir lagd hver gang vi skal kose oss med hamburgere

  20. Olga 26. februar 2013 at 13:07 #

    ANBEFALES!! Hamburgerbrødet ble helt SUPERT!!! For en herlig oppskrift! Selv en nybegynner som meg klarer fint å lage dette her brødet :) Da jeg prøvde meg på oppskriften, fryktet jeg at det kanskje kom til å bli litt ”tett” og altfor tørt for hamburgere, men neida, det ble heeeelt nydelig, herlig mykt og ”saftig”! Akkurat som hamburgerbrødet man får i butikken, bare at dette her har ikke noe tull i. Tusen takk for oppskriften!!!! Det er ikke til å tro, men brødet mitt ser akurat som ditt på bildet. Jeg er veldig fornøyd :)

  21. Åse K. 28. februar 2013 at 18:48 #

    Dette blei superfine burgerbrød og jeg er storfornøyd med resultatet. Når de dessuten var så enkle å lage så blir det nok en fornøyelse å spise også. Måtte ty til tørrgjær siden jeg ikke hadde fersk gjær men de hevet seg jevnt og fint. Tusen takk for oppskriften, Trine!

  22. Lillan 24. mars 2013 at 10:38 #

    Disse burgerbrødene ble knallgode!! Skikkelig saftige :)

  23. Aud 10. mai 2013 at 11:11 #

    Skal man varme melk og vann til 37 grader, eller bare blande alt med en gang? Skal hvertfall prøve dem senere idag :)

    • Trine ;) 10. mai 2013 at 11:14 #

      Melken skal ikke varmes til 37 grader, da vil det bli for varmt når deigen er ferdigeltet. Bruk romtemperert melk, ca 20-25 grader. Skal oppdatere oppskriften ift dette senere. Lykke til!

  24. Maria 15. mai 2013 at 21:23 #

    Hei Trine.
    Må bare skryte av hjemmesia di :) Har prøvd ut mange av oppskriftene, og i dag testet jeg ut disse hamburgerbrødene. Fiskeburger stod på menyen med stekt hysfilèt, salat og det som mer hører til. Prøvde å lage brødene litt grovere og de ble like luftig og lett som beskrevet. Erstattet 200gr hvetemel med sammalt hvete fin.
    Lykke til med kokeboka :) Julegavetips 2013 :)

    Hilsner fra Lofoten

    • Trine ;) 16. mai 2013 at 18:54 #

      Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg har også laget en grovere variant av hamburgerbrødene, som jo passer veldig godt til fiskeburgere. ;)

  25. Camilla 26. mai 2013 at 13:54 #

    Hei Trine! jeg vil bare skryte av de hamburgerbrødene du har lagt ut:) For litt siden så reddet du dagen vår, mamma var på sen vakt og vi hadde bare hamburgere og jeg ville ikke spise brødskive så jeg søkte på nettet og fant bloggen din, og de ble perfekte akkurat som du skrev, til og med den litt kresne broren min tok en og spiste den som en bolle:) jeg gjorde det samme på skolen dagen etter på for det ble en til overs og de smaker såå mye bedre en de på butikken:) Tusen Takk:) Og jeg skal bake dem i dag å:)

  26. Marianne 1. juni 2013 at 10:04 #

    Takk for god hamburgerbrødoppskrift. Den har nå slått ut den oppskriften jeg har brukt siden Aftenposten hadde en lørdagsside om hamburgere og -brød i 1994!
    Skal se etter annet tilbehør også. Og jeg skal igjen bake din sjokoladefestkake i dag.

  27. Ludde 19. juni 2013 at 08:05 #

    Disse hamburgerbrødene blir helt fantastiske, hver gang :). Selv om det naturlig nok tar en del lenger tid enn å gå på butikken og kjøpe hamburgerbrød, er det vel verdt det.

  28. Mona 22. juni 2013 at 17:51 #

    Heisann! Har bakt burgerbrød etter oppskriften din i dag. De skal nytes i kveld :) Har linket til bloggen din – i bloggen min.

    Mona

  29. Alexandra 24. juli 2013 at 21:06 #

    Hei! jeg synes disse hamburgerbrødene så helt himmelsk ut. Imorgen står hamburger på menyen, så håper det er greit for deg at jeg bruker disse i bloggen min, selvfølgelig med link?

    Alexandra

    • Trine ;) 24. juli 2013 at 23:54 #

      Det er helt i orden! Lykke til! :)

  30. Silje 31. oktober 2013 at 21:46 #

    Hei
    Jeg bakte de med fin spelt, og tilsatte litt grov spelt på slutten. Smeltet smøret som du foreslo og eltet ikke så veldig lenge! De ser flotte ut der de venter på å bli spist!!!! Takk for gode oppskrifter, Polarbrødene smakte fortreffelig!

  31. Monica Arnesen 9. november 2013 at 01:37 #

    Hei. Prøvde denne oppskriften i dag og første gangen jeg lager hammburger brød.
    Disse ble perfekt:) Takk for en god oppskrift som jeg nok kommer til og bruke flere ganger :)

  32. Vibeke 14. november 2013 at 15:52 #

    Skal man ha vann oppi deigen eller bare på toppen når man skal ha på sesamfrø? ;)

  33. Christine 12. mars 2014 at 18:49 #

    Jeg synes denne oppskriften er genial!:)Bruker den ikke som burgerbrød men ofte som pizzabunn:) Blir saftig og god!Pleier å bruke speltmel og fibra,samt sukrin isteden for sukker og det fungerer supert!

  34. Merete 24. mars 2014 at 16:11 #

    Desidert de beste hamburgerbrødene jeg har smakt. Og absolutt gode som rundstykker. Bakte de for å bruke til pulled pork til helga.. MÅ jo bare bli digg.

    • Trine ;) 24. mars 2014 at 18:20 #

      :)

      • Merete 29. mars 2014 at 14:33 #

        Nå har jeg prøvd de til pizza og kanelsnurrer og… (er ikke så glad i søtt, og de ble kjempebra…. Kan oppskrifta utenat.. og det er jo kjekt.
        Blitt min alround gjærdeig det her. Takk igjen

  35. Aina 6. april 2014 at 22:08 #

    Nydelige hamburgerbrød! Vi kommer aldri mer til å kjøpe!! Takk for fantastisk blogg.

Tilbaketråkk/Pingbacks

  1. Spansk burger med chorizo, grillet paprika og chiliaïoli | TRINEs MATblogg - 19. august 2011

    [...] 3 hamburgerbrød, [...]

  2. Trines hamburgerbrød | Enestående Mat - 11. juni 2012

    [...] Oppskriften fant jeg på Trines Matblogg. [...]

Legg igjen en kommentar