Det beste hamburgerbrødet baker du selv, og skal du først bake bør du prøve denne oppskriften! Du blir slett ikke skuffet! Jeg har her tatt med meg prinsippene jeg benytter når jeg baker boller og annen søt gjærdeig, jeg elter inn smøret til slutt. Resultatet er en luftig og smidig deig som er lett å arbeide med - og ikke minst blir hamburgerbrødene vellykket hver gang! Du trenger kjøkkenmaskin med eltekroker til denne oppskriften.

Ingredienser

2 1/2 dl melk
1 dl vann
1 ss sukker
3/4 ts salt (ca.)
25 g fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
500 g hvetemel (ca.)
50 g smør , i terninger
vann + sesamfrø , til pensling og dekor

SLIK GJØR DU

Ha alle ingredienser til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen og elt i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter 5-10 minutter. Øk farten underveis. Du skal nå ha en elastisk og smidig og fin deig som lett lar seg forme (hvis ikke, tilsett mer mel eller vann dersom deigen din er hhv klissete eller fast). Dekk bakebollen med lokk eller plast, og sett deigen på et lunt sted og la heve til dobbel størrelse (ca. 60 minutter).

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Ha deigen på melet underlag og del den i 8-9 emner à ca. 100 gram. Trill emnene til boller som du trykker flate med håndflaten. La brødene etterheve i 30-45 minutter. Pensle brødene med lunkent vann og strø på sesamfrø. Dersom brødene har hevet seg mye i høyden kan du presse de forsiktig ned med håndflaten.

Stek brødene på midterste rille i 10-12 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl brødene på rist.

Lag hamburgere og saus etter smak og behag og fyll hamburgerbrødet ditt som du selv vil ha det. Kanskje du finner inspirasjon her:

Som nevnt ovenfor er hamburgerbrødene velegnet til å fryse ned. Med slike nydelige hamburgerbrød på lur i fryseboksen tryller du raskt frem en “gourmetburger” midt i uka, eller i helgen for den saks skyld, uten de store anstrengelsene. Jeg pleier å fryse ned de som blir til overs, og tiner de opp før jeg griller de i grillpannen eller varmer opp i varmluftsovnen.

Selvgjort er velgjort!

Hva er din favoritthamburger fylt med?

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Tomatdressingen til Lars spiser, drikker og synser. Den må du prøve, Trine. Disse hamburgebrødene ser fantastiske ut. Gleder meg. 🙂

  1. Hei Trine og gratulere med den gjeve prisen som du fikk i helga.Du har virkeilg fortjent den. når du steiker Hamburgerbrød,steiker du dem midt i ovn eller nederst??

 2. Går det ann å bytte ut melet med spelt mel eller vil denne deigen bli fryktelig tørr da?
  Jeg kunne tenke meg å lage sunne hamburgerbrød 🙂

  1. Hei
   Jeg har nettopp bakt disse hamburgerbrødene med økologisk, siktet spelt fra Holli Mølle, og de ble kjempegode! Kanskje ikke like høye som de som er avbildet, men ikke mye unna. Jeg fulgte ellers prosedyren som sto i oppskriften. Mulig det hadde vært bedre med mindre elting, det vet jeg ikke. Jeg ble i hvert fall fornøyd med resultatet. Anbefales 🙂

  2. Jeg bruker alltid speltmel når jeg baker, og hittil har det funket helt fint. Har ikke merket at bakverket har blitt tørrere, snarere tvert imot. Lager nå hamburgerbrød med denne oppskriften, bare med spelt, og brødene ble ikke tørre 🙂

 3. Tenkte på det samme som Kristine, og vil tro at all eltingen vil ødelegge speltmelet. Mulig det er bedre å smuldre inn smøret for hånd direkte i melet først..

  1. Du kan fint bytte ut hvetemelet med speltmel, men da bør du nok, som Anne-Lise skriver, smuldre inn smøret på forhånd eller kanskje helst smelte det og tilsette sammen med væsken for øvrig. Speltmel kan ikke eltes like kraftig som hvetemel, da overdreven elting kan ødelegge glutenet i speltmelet. Dersom du forsøker vil jeg gjerne ha en tilbakemelding om hvordan det gikk. Lykke til!

   1. Hei! Jeg bakte av dobbel porsjon med 500 g hvetemel, 250 g sammalt spelt og 250 g siktet speltmel. Tok i smøret til slutt. Beste hamburgerbrød jeg har laget – saftige og gode. Men sikker veldig gode med bare hvetemel også. Takk for superfin oppskrift. Står denne oppskriften i en av kokebøkene dine?

    Mvh Gro

  2. Jeg bruker kun speltmel i all baking, og jeg har også de siste årene eltet like mye som med vanlig hvetebakst. Resultatet er store og luftige hamburgerbrød, og det samme gjelder rundstykker, snurringser og boller. Brød pleier jeg som oftest å lage eltefri, men kan gjerne elte brøddeig av speltmel også. Det er i hvert fall min erfaring, saftig, luftig og god bakst:)

 4. Virkelig gode disse hamburgerbrødene! Myke og saftige. Mulig jeg prøver meg med litt grovbakst i neste gang de skal bakes 🙂

  1. Ja, de er kjempegode. Du kan fint blande inn litt grovere mel neste gang. Har gjort det flere ganger selv, og ila sommeren kommer det også en ny oppskrift på bloggen. 🙂

 5. Holder på å lage de nå, og skal til å sette de inn i ovnen. Men siden jeg ikke har en kjøkkenmaskin så ble det elting for hånd. Har dette noe å si?

   1. Takk, hamburgerbrødene ble nydelige. Lagde de til “ostefylte baconburgere med speltbrød og tomatsalsa” oppskriften din. Og på vegne av kjæresten min og meg, takk for mange gode middager 🙂

 6. Hei! Jeg har kommet over noen hamburgerbrød i mitt liv, og noe som har slått meg ved flere anledninger er “fins det safran i dette hamburgerbrødet?”

  Både i noen butikkjøpte brød, og noen i restaurant-burgerbrød har jeg undret meg over dette. Elsker denne mystiske smaken i hamburgerbrød! Jeg får prøve å gjenskape dette med oppskriften din.

  Hvor mye safran ville du prøvd å ha i med denne oppskriften? Prøver å oppnå en beskjeden smak, og et veldig svakt safranskjær visuelt.

 7. Hei, takk for en helt fantastisk oppskrift. Er andre gangen jeg lager de og min ektemann elsker dem! 🙂 Elsker bloggen din forresten 🙂

 8. Kjempegode! Deilig formiddagsmat på en fredag også gitt 😉 Bokmerker denne bloggen jeg, ble sittende å kikke her i over 1 time. Takk for inspirasjon og gode tips!

 9. Nå står burgerbrødene til avkjøling her,mens gubben lager burgre 🙂 Var vlig fin oppskrift,enkel og letthåndterlig deig!

 10. Kjempegodt hamburgerbrød. Lagde vegetarburgere og dette brødet. Kommer ikke til å kjøpe mer “kjemiske” ferdigbrød. Takk:-)

 11. jeg har laget dobbel sats og synes deigen var for klissete!
  Skal jeg forskitg tilsette litt mel?
  svar ønskes

  1. Jeg var nødt til å øke hvetemels-mengden til 610 gram for å få en skikkelig deig ut av denne oppskriften.

 12. Fantastisk oppskrift! Hadde ikke bakt gjærbakst på flere år (har aldri helt fått det til), da jeg plutselig fikk det for meg at jeg skulle prøve meg på hjemmelagde burgerbrød til søndagsmiddagen. Hadde ingen tro på at det skulle bli spiselig, men det viste seg å bli de beste burgerbrødene jeg har smakt noengang. Smidig og luftig deig som var superenkel å jobbe med, brødene ble akurat som på bildet, og smakte fantastisk! Ren magi:-)

  Tusen takk for bloggen din Trine, jeg fant den i julen og har allerede blitt avhengig. Du er superdyktig!

 13. Hei!

  Kan denne oppskriften også brukes til pølsebrød? 🙂 (vet du har en egen oppskrift på det, men tenkte evt å doble denne deigen for å lage noen pølsebrød i samme slengen :).

 14. ANBEFALES!! Hamburgerbrødet ble helt SUPERT!!! For en herlig oppskrift! Selv en nybegynner som meg klarer fint å lage dette her brødet 🙂 Da jeg prøvde meg på oppskriften, fryktet jeg at det kanskje kom til å bli litt ”tett” og altfor tørt for hamburgere, men neida, det ble heeeelt nydelig, herlig mykt og ”saftig”! Akkurat som hamburgerbrødet man får i butikken, bare at dette her har ikke noe tull i. Tusen takk for oppskriften!!!! Det er ikke til å tro, men brødet mitt ser akurat som ditt på bildet. Jeg er veldig fornøyd 🙂

 15. Dette blei superfine burgerbrød og jeg er storfornøyd med resultatet. Når de dessuten var så enkle å lage så blir det nok en fornøyelse å spise også. Måtte ty til tørrgjær siden jeg ikke hadde fersk gjær men de hevet seg jevnt og fint. Tusen takk for oppskriften, Trine!

 16. Skal man varme melk og vann til 37 grader, eller bare blande alt med en gang? Skal hvertfall prøve dem senere idag 🙂

  1. Melken skal ikke varmes til 37 grader, da vil det bli for varmt når deigen er ferdigeltet. Bruk romtemperert melk, ca 20-25 grader. Skal oppdatere oppskriften ift dette senere. Lykke til!

 17. Hei Trine.
  Må bare skryte av hjemmesia di 🙂 Har prøvd ut mange av oppskriftene, og i dag testet jeg ut disse hamburgerbrødene. Fiskeburger stod på menyen med stekt hysfilèt, salat og det som mer hører til. Prøvde å lage brødene litt grovere og de ble like luftig og lett som beskrevet. Erstattet 200gr hvetemel med sammalt hvete fin.
  Lykke til med kokeboka 🙂 Julegavetips 2013 🙂

  Hilsner fra Lofoten

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg har også laget en grovere variant av hamburgerbrødene, som jo passer veldig godt til fiskeburgere. 😉

 18. Hei Trine! jeg vil bare skryte av de hamburgerbrødene du har lagt ut:) For litt siden så reddet du dagen vår, mamma var på sen vakt og vi hadde bare hamburgere og jeg ville ikke spise brødskive så jeg søkte på nettet og fant bloggen din, og de ble perfekte akkurat som du skrev, til og med den litt kresne broren min tok en og spiste den som en bolle:) jeg gjorde det samme på skolen dagen etter på for det ble en til overs og de smaker såå mye bedre en de på butikken:) Tusen Takk:) Og jeg skal bake dem i dag å:)

 19. Takk for god hamburgerbrødoppskrift. Den har nå slått ut den oppskriften jeg har brukt siden Aftenposten hadde en lørdagsside om hamburgere og -brød i 1994!
  Skal se etter annet tilbehør også. Og jeg skal igjen bake din sjokoladefestkake i dag.

 20. Disse hamburgerbrødene blir helt fantastiske, hver gang :). Selv om det naturlig nok tar en del lenger tid enn å gå på butikken og kjøpe hamburgerbrød, er det vel verdt det.

 21. Heisann! Har bakt burgerbrød etter oppskriften din i dag. De skal nytes i kveld 🙂 Har linket til bloggen din – i bloggen min.

  Mona

 22. Hei! jeg synes disse hamburgerbrødene så helt himmelsk ut. Imorgen står hamburger på menyen, så håper det er greit for deg at jeg bruker disse i bloggen min, selvfølgelig med link?

  Alexandra

 23. Hei
  Jeg bakte de med fin spelt, og tilsatte litt grov spelt på slutten. Smeltet smøret som du foreslo og eltet ikke så veldig lenge! De ser flotte ut der de venter på å bli spist!!!! Takk for gode oppskrifter, Polarbrødene smakte fortreffelig!

 24. Hei. Prøvde denne oppskriften i dag og første gangen jeg lager hammburger brød.
  Disse ble perfekt:) Takk for en god oppskrift som jeg nok kommer til og bruke flere ganger 🙂

 25. Jeg synes denne oppskriften er genial!:)Bruker den ikke som burgerbrød men ofte som pizzabunn:) Blir saftig og god!Pleier å bruke speltmel og fibra,samt sukrin isteden for sukker og det fungerer supert!

 26. Desidert de beste hamburgerbrødene jeg har smakt. Og absolutt gode som rundstykker. Bakte de for å bruke til pulled pork til helga.. MÅ jo bare bli digg.

   1. Nå har jeg prøvd de til pizza og kanelsnurrer og… (er ikke så glad i søtt, og de ble kjempebra…. Kan oppskrifta utenat.. og det er jo kjekt.
    Blitt min alround gjærdeig det her. Takk igjen

 27. Takk for den utrolig gode oppskriften! Har lagd brødene 3 ganger nå, kjempesuksess hver gang!!

 28. Hei!

  Vil du anbefale denne oppskriften eller de eltefrie hamburgerbrødene dine? Ser det er litt ulike ingredienser i de, så smaken blir vel litt ulik? Har bakt mye av de eltefrie brødene dine med stort hell og liker fremgangsmåten, men tenkte kanskje disse med melk og smør ble enda bedre.

  Er ellers innom siden din flere ganger om dagen og den er den største inspirasjonen min til å sette hjemmelaget mat på bordet hver dag, og særlig fiskemiddagene dine har gjort at fisk står mye oftere på menyen nå.

 29. Har laget mange hamburgerbrød tidligere UTEN HELL… Men disse var ganske enkelt fantastiske! Selv om jeg bytta ut melken med rismelk, og halvparten av melet med grovt sammalt, ble de så utrolige myke og flotte! Tusen takk!

 30. Hei. Planlegger middager for vinterferien. Vi digger disse hamburger brødene så det er ikke fristende å kjøpe ferdige. Har du noen tips når man vil lage disse på hytta og det ikke er maskin med eltekrok der? Mvh Trine

 31. Hei! Takk for super oppskrift. Bakte disse brøene til familiebursdag idag da hamburger sto på menyen, og alle var enige om at dette var de beste hamburgerbrødene vi hadde spist 😀

  Ønsker deg en riktig fin helg! Klem fra fast leser

 32. Nå har jeg just tatt disse ut av ovnen, og de ser kjempegode ut 🙂 Bakte med spelt, så eltet mindre enn det står i oppskriften. Ble en kjempefin deig uansett.

 33. Har du testet denne langtidshevet? Og med grovere mel evt?
  Ser at tiden på fredag må fordeles litt, så det hadde vært perfekt og satt deigen på morgenen. Veldig takknemlig for svar 🙂

 34. Hei!

  Jeg er veganer og bruker derfor ikke smør. Tror du jeg kan bruke oliven-/solsikke- eller rapsolje i stedet?

 35. Hei!
  Fantastiske hamburgerbrød!
  Lagde fem gigantbrød av oppskriften. Perfekt til 200g burgere.
  Tusen takk for en nydelig oppskrift.

 36. Ikke bare er disse hamburgerbrødene helt fantastiske, men deigen egner seg ypperlig til fyllte horn med f.eks ost og skinke. Jeg har akkurat testet, og det ble helt fantastisk 🙂

  Og, siden du spør: Tacosaus og pepperoni er blandt mine favoritter som burgertopping.
  Ha en finfin dag!

 37. Verdens beste ogsä sä lette ä luftige herlig tusen takk:) syns det var sä kjedelig ä lage mat för grua meg hver dag nä har jeg fätt en slags virus hii hihi kjempe moro när det lykkes :))

 38. Virkelig det beste hamburger brød som jeg bakte og spist. Tusen takk for en kjempe god oppskrift !

 39. Hei Trine,
  Gleder meg til å bake disse når minsten sover – du dekker virkelig alle ting en vil prøve seg på av selvlagt 🙂 herlig!
  Jeg har ett tips til en folder som hadde vært perfekt – mat til fryseren!
  Jeg lager fast stor porsjon av bolognese sausen din, samt chilli gryte og kyllinglasagne med oliven – disse har vi alltid i frysen. Tenker det samme om disse brødene, da vi elsker burgere her i huset 🙂 hadde vært fantastisk om jeg kunne fått inspirasjon til flere frysevennlige oppskrifter som enkelt kan dobles 😉

 40. Hei!
  Jeg skal steike masse burgere til helga, og vil så gjerne bake brødene selv. Men tida blir nok for kort på selve dagen. Kan jeg sette deigen med kald væske og halvparten gjær, heve en gang, bake ut og la de stå på benken til dagen etter?

  1. Hei!
   Et litt forsinket tips her som kan bli nyttig en annen gang 🙂
   Jeg har bakt disse burgerbrødene mang en gång nå. Mitt tips er å lage brødene i god tid og fryse dem ned når de begynner å bli kalde. Tines 10-15 min ved 100 grader varmluft. Da blir gjærbaksten som ny. Kjører samme teknikk på Trines kanelboller. Min erfaring er at gjærbakst som står og blir skikkelig kald før den fryses gjerne blir tørr.

 41. Mmm. De ble kjempegode. Lagde heldigvis dobbel porsjon med en gang, så nå har vi hamburgerbrød nok for en stund 🙂 Tusen takk for oppskriften!

 42. Heia,skal deigen elte 10 min til sammen med smør eller 10 min uten smør og 10 min med smør? Vi har gjort sistnevnte men leser oppskriften forsjellig.Men kjempegode brød!!Anbefales!

 43. Hei! Suksess oppskrift Har laga denne oppskrifta slik den står, men også melkefri. Hamburgerbrøda vart like gode med soyamelk og raps/kokossmør!

 44. Hei! Jeg lurer på hvilke næringsstoffer det er i hamburgerbrødene? Jeg trenger det til et skoleprosjekt så hadde vært fint om du svarte så fort som mulig.

 45. I disse Corona-tider tenker vi å tære av fryseren og lage hjorteburgere av kjøtt i frysen. Tenkte å lage disse burgerbrødene til, men vi har bare tørrgjær i huset… Kan dette brukes i stedet for fersk gjær? Vi har ikke tenkt oss på butikken med det første.

 46. Heihei, går det an å bytte ut melka med en plantebasert type melk, f.eks havre eller mandel?

 47. Fantastiske oppskrifter og veiledning Trine! Tusen takk! Har lengtet etter godt brød ettersom jeg bor i USA. Har ikke fått det helt til å funke med norske oppskrifter her, men dine funket hver gang!Fikk nyss om bloggen din gjennom min venninne i Kristiansund. Koser meg med masse baking i corona karantene.

 48. Nydelige hamburgerbrød Jeg bruker ca 300g hvetemel 50g Havregryn, 250g fibrame, 3 raspet gulero og 1dl gresskarfrø. Saftig og god

 49. Disse brødene er så fantastiske som de kan få blitt! Har du dampovn, kjør på med middels damp for perfekt skorpe. Takk for oppskriften!

 50. Takk for oppskrift! Vi elsker disse hamburgerbrødene. Så enkle å lage og smaker kjempegodt, både helt ferske og når de er tint fra fryseren 🙂

  1. Ser det, har nedjustert til 8-9 emner. Dette er en oppskrift som er mer enn 12 år gammel, så anbefaler deg å teste en av de nyere oppskriftene på hamburgerbrød neste gang. 🙂

 51. Hei, Trine! Takk for denne gode og enkle oppskriften. Jeg har hatt gleden av å bruke den, i mangen år, uten å endre på den. Er en favoritt i hele familien. Brukes til frokost, lunsj og middag/hammburger og supper

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste