Gulasj er en tykk, kraftig suppe med mye smak, og som har aner fra Ungarn. Det er her viktig at kjøttet får stå å trekke vel og lenge, slik at det blir mørt og godt. Sammen med rikelig med rotfrukter, paprikapulver og frisk paprika blir dette en skikkelig høydare! Her er min variant av den ungarske suppen.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

800 g høyrygg av storfe eller annet grytekjøtt, i terninger ca. 2 x 2 cm
150 g bacon , i biter
200 g ungarsk pølse eller sterk chorizopølse, i terninger
2 gul løk , finhakket
4 fedd hvitløk , finhakket
3 ss paprikapulver (ca.)
13 dl kjøttkraft (ca.)
600 g poteter , i terninger ca. 1,5 x 1,5 cm
200 g gulrøtter , i skiver på ca. 1 cm
200 g persillerot , i skiver på ca. 1 cm
2 røde paprika , strimlet
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Skjær opp kjøtt og grønnsaker som angitt.

Stek kjøttet i litt smør eller olje på middels varme noen minutter, til det får stekeskorpe. Krydre med salt og pepper underveis. Legg kjøttet til side og kok ut av gryta med 1-2 dl vann. Ta vare på kjøttkraften.

Ha litt smør eller olje i gryta og tilsett pølsebiter og bacon. La det surre et par minutter på middels varme, og tilsett deretter løken. La løken surre med til den blir blank og myk, men pass på at den ikke blir brent. Tilsett hvitløken mot slutten av steketiden og la den surre med. Tilsett paprikapulveret og rør det hele godt sammen, og la det surre i ca. 1 minutt, og tilsett deretter kjøttet. Hell over tilsammen 1,3 l kjøttkraft (inkludert kjøttkraften du kokte ut av gryta med) og la det hele trekke på svak varme under lokk i ca. 2 timer.

Tilsett poteter, gulrot, persillerot og paprika. La suppen putre videre uten lokk i ca. 40 minutter, til kjøttet og grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper, og gi eventuelt suppen et dryss med finhakket persille, hvis du har.

Serveres som den er, eller eventuelt med godt brød som tilbehør, for eksempel eltefritt suppebrød.

TIPS

  • Har du ikke kjøttkraft kan du gjøre som meg og benytte redusert kjøttkraft på boks. Alternativt kan du blande ut kjøttfond etter anvisningen på emballasjen, eventuelt benytte buljongterninger.
  • Jeg benyttet «vanlig» paprikapulver, men får du tak i ungarsk paprikapulver vil du få en mest mulig autentisk smak. Vær imidlertid obs på at krydder kan ha ulik styrke, så smak deg frem underveis.
  • Får du ikke tak i pølser kan du eventuelt erstatte pølsene med enda mer kjøtt.
  • Suppen blir om mulig enda bedre på dag 2, så lag gjerne litt ekstra når du først er i gang. Eventuelle supperester kan fryses.

Velbekomme!

Skriv ut
  1. Blir middag i dag.. Men siden jeg ikke er blond 😉 regner jeg med at det er 1,3 liter kjøttkraft som skal stå i oppskriften.. Og ikke dl? Tusen takk for inspirerende blogg.. Her lages nå alt fra bunnen, og TORO har begynt å sende trusselbrev pga sviktende omsetning,

    1. Angivelsen i ingredienslisten stemmer – det skal være 1,3 liter, da gulasj jo er en suppe. 😉

  2. Hei! Gulasj er en stor favoritt hjemme hos oss! Min oppskrift er veldig lik din, men jeg steker litt tomatpure sammen med kjøtt og grønnsaker før jeg tilsetter kraft. Har du prøvd det? Da blir den litt kraftigere, og veldig god :0) Bare et tips om du vil prøve.

    1. Som du kanskje har lagt merke til pleier jeg ofte å frese tomatpure sammen med kjøtt og grønnsaker når jeg lager gryteretter. Men når det kommer til gulasj har jeg lest at det ikke skal benyttes tomat i denne retten, og da heller ikke tomatpure. Men er sikker på at det ville ha smakt godt det også! 🙂

    1. Når du har stekt kjøttet er det fremdeles mange gode smaker igjen i gryta. Ha derfor litt vann i gryta og rør godt slik at du får med alle disse gode smakene, og du unngår også at det eventuelt brenner seg fast når du skal steke opp neste runde med kjøtt. A»avkoket» tas vare på og benyttes som en del av kjøttkraften som står i ingredienslisten. Lykke til!

  3. Denne suppen var bare helt fantastisk. Takk for en inspirerende matblogg, med masse gode oppskrifter

  4. Hei!
    Suppa står og trekker, en fantastisk aroma sprer seg i huset, dette tror jeg virkelig kommer til å smake 🙂
    Tusen takk for all den inspirasjon du gir meg med bloggen din, Trine!
    God søndag!
    Hilsen
    Tordis

  5. Bruker du faste eller melne poteter? Tenkte kanskje melne vil gi litt jevning, men på den annen side koker de lett i stykker.

  6. Etter hjemkomst fra Budapest, der jeg fikk smaken på gulasj, måtte jeg bare prøve å lage selv. Valget fallt på denne oppskriften som er helt ypperlig. Hadde med meg hjem parikapulver og paprikapasta i ulike styrker fra Ungarn, som jeg bruker i gulasjen. Nydelig festmat som gir tid til samvær med gjestene i stedet for å stresse over grytene (kan fint tilberedes på forhånd)

  7. Ungarsk gulasj som du beskriver er rimelkig ukjent i Ungarn/Østerrike.. Orginal gulasj bygger på paprika skinnfri, løk, karve, storfe kjøtt, hvitløk og kraft. Grønnsaket selveres vedsiden av.
    Jeg har gått i lære som butikk slakter i Wien, 6 år. pølsemaker,kokk og konditor. Kona til mesteren, Chlada, lagde gulasj på denne måten. Slik hadde hennes slekt laget gulasj i generasjoner.

    1. Jeg må si at jeg har spist gulasj i Tsjekkia, hvor dette også er en vanlig rett, og der servertes den ganske likt sånn som den står beskrevet i denne oppskriften. Har også spist det på restaurant flere andre steder, og hjemme i oppveksten, og ikke sett det sånn du beskriver. Én erfaring med noe annet er vel ikke nok til å avskrive denne oppskriften. Men det du beskriver er en interessant variant, som også høres godt ut.

  8. Fantastisk god suppe! 🙂 Vi skulle egentlig ha besøk til denne suppen, men som heldigvis måtte avlyse for her hadde vi blitt snytt om vi ikke fikk rester neste dag! 😀

  9. Hei og takk for en nydelig oppskrift på gulasj. Da vi bestemt oss for å invitere gode venner på låvefest, var valg av meny ikke vanskelig. En rustikk rett i ett rustikt miljø?? Jeg har laget denne suppen flere ganger tidligere. Har faktisk prøvd andre oppskrifter også, men syns din er den beste. I tillegg til at det smaker himmelsk er det også et kjempepluss for kokken/vertinnen at alt kan gjøres ferdig dagen før, og alt er jo i ei gryte så serveringen blir enkel. Ikke noe stress.

  10. Heia, Karve må nok brukes og LAUBÆRBLAD…i original ungarsk gulasj (gulyásleves-på ungarsk) skal løken steikes først i fett, så litt fersk tomat i terninger, en del paprika krydder (best fra Ungarn). Så karve, salt og pepper, kjøtt i store tærninger, kok leeeenge. Aller best å lage ute i ca 4 tima og m hjortekjøtt…namm!! så når kjøttet e ferdig, eller nesten, kan vi helle vann så ha persillerot (halv, kuttet i) så gulrøtter i små biter og til sist poteter og laubærblad (4-5stk). For smaken sin skyld bruka ej å ha sellerirot i miiini biter opp i suppa sammens m kjøttet 🙂 smak den til, så ha litt buljong (hvis d trengs) og chilli paprika 🙂 Nope, ingen kvitløk!! bare masssse løk! Pølse og (røyka)bacon brukes kun i (babgulyás) Bønnegulasj, som gir en heiilt anna smak 🙂

  11. Har laget den flere ganger ,kjempe god. Har invitert noen venner på lørdag og skal lage suppen. Lurer på om det er en forrett som du kan anbefale

  12. Jeg elsker gulasj, men foretrekker den som gryte og ikke suppe. Super oppskrift med masse god ingredienser og man trenger ikke ha noe annet enn brød til – veldig enkelt når du har gjester. Jeg justerte oppskriften med mindre kraf, litt cayennepepper, karve og lauberblad, samt litt knuste tomater og den ble aldese nydelig og godt mottatt av mine gjester 🙂
    Tusen takk for den beste plassen å finne inspirasjon og god mat å lage!!

  13. Denne oppskriften var en vinner her hjemme. Mann i huset pratet om restaurantnivå Tusen takk for at du deler

  14. Hei, eg ha rundt 90 kokebøker fra både her og England , med diverse kjent og lite kjent kokker . Eg ha fulgt dine oppskrifter over mange år, og til dags dato absolute alle oppskrift og ikke minst tekniker er meget bra skrevet,fortaltog ikke minst velykket . Så oppsummert kan eg si du er på toppen av min samling‍‍
    Mvh Antony Jackson ( kokk i 50 år)

    1. Tusen, tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Det varmer, motiverer og inspirerer til å fortsette med dette en stund fremover også! 🙂

  15. Hei! Er det mulig å bruke grytekjøtt av elg eller hjort? Byr det på problemer eller smaksendringer?

  16. Eg leitar og leitar, men finn ikkje antal personar oppskrifta er berekna for. Eg hadde satt veldig pris på om du kunne svart meg på dette sidan eg vurderar å lage den til 50 personar til 40 års dagen min.

    1. Den er til ca. 6 porsjoner. Det står tydelig angitt øverst til høyre på pc og iPad, og under det øverste bildet på mobil.

      Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste