Det er sommer, det er sol og da er kunsten å nyte sommerdagene og de lyse sommerkveldene - ute. Da lages det som lages kan - ute, og det spises selvsagt også ute. Det grilles det som grilles kan, og pizzaen stekes selvsagt på grillen. Den får da en deilig og sprø bunn som kan ta deg med til Italia dersom du lukker øynene idet du setter tennene i den. Pizzaen fylles med gode og få råvarer, og toppes gjerne med urter og/eller salat (fra egen hage).

Når du skal steke pizza på grillen trenger du en baksten og det er viktig at grillen (og bakestenen) er god og varm før du setter i gang. Å lage pizza sammen er både hyggelig og sosialt, så sett gjerne frem skåler med topping og lag ulike varianter sammen. Nedenfor kan du lese hvordan jeg gjør det, og med på kjøpet får du forslag til tre deilige pizzatoppinger.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PIZZADEIG

600 g pizzamel eller hvetemel
1/2 ts sukker
1 ts salt
15 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
4 dl vann
2 ss extra virgin olivenolje

TOMATSAUS

400 g hermetiske tomater , hakkede
2 fedd hvitløk , finhakket
1 ss extra virgin olivenolje
1 klype sukker (smak til)
1-2 klyper chiliflak
salt og pepper (smak til)

TOPPING 1

50 g italiensk salami
4 små tomater , i skiver
1/2 mozzarella , i biter
parmesan , revet
frisk oregano , basilikum eller ruccula

TOPPING 2

50 g chorizo
1/2 mozzarella , i biter
1/2 rød paprika , i tynne skiver
1/2 rød chili , i tynne skiver
parmesan , revet
ruccula , oregano eller basilikum

TOPPING 3

50 g røkt skinke , i strimler
75 g Jarlsberg eller Norvegia, revet
1/2 rødløk , i skiver
basilikum

SLIK GJØR DU

PIZZADEIGEN

Ha mesteparten av pizzamelet, salt, sukker, gjær og vann (fra springen) i bakebollen. Kjør blandingen i kjøkkenmaskin med eltekroker på lav hastighet, og spe på med resten av melet. Øk til middels hastighet og kjør deigen i ca. 10 minutter. Spe eventuelt med mer vann dersom deigen virker tørr, eller mer mel dersom den virker løs. Tilsett olivenolje og elt i ytterligere 5 minutter, til du har en fin og smidig deig.

Del deigen i fire jevnstore biter som du former til boller. Legg bollene med god avstand imellom i en oljet form. Kle formen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur i 1-2 timer. (Det aller beste resultatet får du imidlertid dersom du setter deigen i kjøleskapet over natten, og lar det hvile på kjøkkenbenken i 30-60 minutter før du skal bake ut pizzaen. Deigen kan stå i kjøleskapet i flere dager.)

Pizza på grillen

PIZZASAUS & TOPPING

Mens pizzadeigen hever lager du tomatsausen. Hell de hermetiske tomatene i et dørslag og la dem stå å renne av i 15-30 minutter uten at du rører i dem. Ha de avrente tomatene i en liten bolle og tilsett finhakket hvitløk og olivenolje. Smak til med sukker, salt og pepper, og eventuelt noen chiliflak. Ønsker du en helt slett saus kan du kjøre den med en stavmikser eller blender, men selv foretrekker jeg den slik den er. La gjerne sausen stå å trekke i romtemperatur slik at alle de gode smakene får satt seg.

Gjør også klar de øvrige ingrediensene, slik at du har alt klart før du setter i gang med utbakingen.

OPPVARMING AV GRILLEN

Fyr opp grillen/sett grillen på maksimal effekt, til 250-300 grader. Det er viktig at grillen er ordentlig varm. Legg deretter på bakestenen, og la den bli helt varm. Med min bakesten tar det ca. 10 minutter. Vær obs på at det er ulike typer bakesten, og at noen typer skal legges på mens grillen er kald (hvis ikke så sprekker den), så det er derfor viktig at du setter deg inn i brukerveiledningen til bakestenen din. Du bør ikke benytte bakestål på grillen.

Når bakestenen er varm gjør du grillen klar til indirekte varme. På en kullgrill fordeler du grillkullet på hver side, men beholder noen få midt på. Dersom du benytter gassgrill, som meg, skrur du ned den/de midterste brennerene, men beholder full effekt på de ytterste brennerene.

Pizza på grillen

UTBAKING & TOPPING

Ha de ferdighevede «bollene» på melet bakebord og la dem gjerne hvile på bakebordet i noen minutter før du kjevler deigen tynt utover. Legg deigen på en pizzaspade (med et tynt lag med durumhvete eller hvetemel) eller på et bakepapirkledd brett. Det beste resultatet får du dersom du topper pizzaen med få og gode ingredienser. Dersom du har på for mye fyll kan det hende at du ikke oppnår den sprø bunnen som gjør denne pizzaen så magisk. Du kan heller legge på flere ingredienser etter at pizzaen er ferdiggrillet, slik jeg har gjort på flere av disse pizzaene.

Smør tomatsausen jevnt over, men ikke helt ut i kantene, og fordel deretter ønsket garnityr over:

Topping 1: tomater og mozzarella fordeles oppå tomatsausen før grilling, mens italiensk salami, revet parmesan og frisk oregano fordeles oppå pizzaen når den er ferdigstekt.

Topping 2: chorizo, mozzarella, paprika og chili fordeles oppå tomatsausen før grilling, mens revet parmesan og ruccula/friske urter fordeles oppå pizzaen når den er ferdigstekt.

Topping 3: revet ost, røkt skinke og løk fordeles oppå tomatsausen før grilling, mens frisk basilikum fordeles oppå pizzaen når den er ferdigstekt.

Topping 4: restepizza, dvs. det som er til overs av de øvrige toppingene.

Pizza på grillen

GRILLING AV PIZZAEN

Dersom du benytter pizzaspade lar du pizzaen gli ned på den varme bakesteinen. (Dersom du ikke har pizzaspade, se tips nedenfor.) Lukk umiddelbart lokket på grillen og la pizzaen steke til den har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden, etter 6-8 minutter. Hold lokket til grillen lukket under hele prosessen slik at du beholder varmen inni grillen (men du må selvsagt sjekke raskt en gang iblant). Dersom temperaturen går noe ned må du justere varmen på de midterste brennerene/flytte mer grillkull midt på grillen.

Ha deretter på resten av toppingen, og server og nyt pizzaen umiddelbart!

Pizza på grillen

TIPS

  • Dersom du ikke har pizzaspade kan du legge pizzadeigen på et bakepapirkledd brett. Hold brettet inntil bakestenen og dra i bakepapiret slik at du får lirket pizzaen og bakepapiret over på underlaget. Pass på så du ikke brenner deg! Etter et par minutter napper du raskt ut bakepapiret og lar pizzaen steke ferdig. Hvis det ikke løsner lett venter du et minutt til, før du prøver på nytt. (Klipp gjerne av hjørnene på matpapiret, for å redusere risikoen for at bakepapiret tar fyr under grillingen.)
  • Varier med ulike toppinger. Alle pizzaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Og vist man ikkje har bakestein kan man bruke aluminiumsfolie. Da får man den samme sprø bunnen 🙂

    1. Jeg har ikke testet det selv, men jeg tror at du likevel får et bedre resultat dersom du benytter bakesten – siden den er glovarm og gir pizzabunnen en skikkelig «boot» umiddelbart. Men, dersom man ikke har bakestein for grill så er sikkert aluminiumsfolie en god nr. 2. 🙂

  2. Jeg har grillet pizza rett på risten mange ganger. Da griller jeg først bunnen på den ene siden et par minutter, tar den av og snur, og legger fyllet på siden som er stekt. Griller deretter noen få minutter med fyll på. Alltid på indirekte varme. Det passer fint at en griller og resten av familien eller gjester selv legger på det fyllet de vil ha. Pizzaene kan ikke være for store, ca 20-25 cm i diameter går bra. Risten må selvsagt være ren, men deigen setter seg ikke fast, og detter heller ikke ned mellom rillene. Fint alternativ dersom man ikke har bakestein til grillen.

  3. Jeg bruker også den oppskriften perfekt for pizza på grillen. Og med ungdom i hus så er det så enkelt i helger å smelle opp en rask pizza til lunsj også

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste