Lær deg først som sist forskjellen mellom direkte og indirekte grilling. Ved direkte grilling har du varmekilden direkte under maten som skal grilles. Direkte grilling har den høyeste effekten og er best egnet til kjøtt i skiver som skal ha en stekeskorpe, samtidig som maten skal bli gjennomstekt. Pølser, grillspyd og grønnsaker kan også grilles på direkte varme, men på litt lavere temperatur.

 

Ved indirekte grilling ligger maten ved siden av varmekilden. Benytter du gassgrill må du altså slå av en eller to av gassbrennerene. Benytter du kulegrill legger du grillkull kun i en del av grillen slik at du har en kald sone. Indirekte grilling egner seg best for større kjøttstykker som grilles i mer enn 25 minutter.

 

Ofte vil en kombinasjon av direkte og indirekte varme gi det beste resultatet. Du griller først på direkte varme, til kjøttet får en fin stekeskorpe, for så å la det bli gjennomstekt på indirekte varme. Når kjøttet har fått en fin stekeskorpe på begge sider, er det viktig å snu det flere ganger.

 

Ved steking av større kjøttstykker er mitt beste tips å benytte steketermometer (som tåler et opphold på grillen), da er du garantert et godt resultat! Ta gjerne kjøttstykket av grillen noen grader før det har nådd ønsket kjernetemperatur, for å la det ettersteke til ønsket kjernetemperatur under litt folie og et klede.

 

TIPS

  • Hvis det flammer opp i grillen er det fordi fett fra kjøttet smelter og drypper ned i grillen. Legg kjøttet til side, for eksempel i sonen uten varme/kull, eller oppå et stykke aluminiumsfolie eller et stekebrett som samler opp fettet. La flammene dø ut før du fortsetter grillingen.

Alle grillmatoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Min Handleliste