Pavlova er for mange et obligatorisk innslag på kakebordet 17. mai. En fryd for øyet - og friskt og godt på smak med søte og syrlige bær mot den knasende sprø og søte pavlovabunnen. Pavlovabunnen kan gjerne lages flere dager i forkant, men den bør fylles og dekoreres rett før servering.

Annonse

Ingredienser

MARENGSBUNN

4 eggehviter
175 g sukker
1 ss maisenna
1 ts balsamicoeddik eller annen eddik med smak

KREM & TOPPING

3 - 4 dl kremfløte
1 - 2 ts sukker
1 vaniljestang , frøene
300 g bringebær , jordbær og/eller blåbær

SLIK GJØR DU

Pavlova

Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket marengsen stiv. Bruk en kjøkkenmaskin med visper (pass på at bollen er helt ren), og pisk eggehvitene uten å tilsette sukker til du får et hvitt og halvstivt skum. Tilsett ca. halvparten av sukkeret litt etter litt (i løpet av ca. tre minutter), og fortsett å piske til blandingen blir enda litt stivere. Tilsett deretter sukkerblandingen, litt etter litt. Pisk videre til du har en glatt, skinnende og stiv marengs, etter ytterligere 5-10 minutter. Til slutt vendes siktet maisenna og eddik forsiktig inn med en slikkepott.

Tegn opp en sirkel som er 24-26 cm i diameter på et bakepapir. Legg bakepapiret oppå et bakebrett og fordel marengsen jevnt over bakepapiret, sånn ca. innenfor sirkelen du har tegnet opp. Du kan benytte sprøytepose eller bare smøre det utover med en smørkniv eller slikkepott.

Stekes på 125 grader varmluft, på midterste rille, i ca. 1 1/2 time til pavlovaen er crispy utenpå, men fortsatt litt myk inni. Skru av ovnen og la den stå i stekeovnen (med døren igjen) til den er helt avkjølt.

En pavlova kan lett bli «soggy» hvis den står lenger enn et par timer, og bør derfor pyntes rett før den settes på kakebordet. Ha kremfløte, sukker og vaniljefrøene i en bolle og pisk det til en myk krem. Smak eventuelt til med mer sukker underveis. Fordel bær etter smak og behag oppå kremen. Gi gjerne pavlovaen gjerne et lite melisdryss – og nyt!

Pavlova

TIPS

 • Denne oppskriften passer godt til ca. 6 gjester (avhengig av hva du evt. serverer i tillegg), men du kan gjerne øke oppskriften med 50% og fordele marengsen utover stekeovnens langpanne, eller halvere den dersom dere er 2-3 til bords. Du må da trolig øke/redusere steketiden noe (+/- 5-15 minutter).
 • Balsamicoeddiken kan eventuelt erstattes med hvitvinseddik eller bringebæreddik.
 • Dersom du ønsker sjokoladesmak på marengsen kan du vende inn litt hakket kokesjokolade helt til slutt.
 • Fløtekremen kan gjerne helt eller delvis byttes ut med stivpisket crème fraïche tilsatt litt melis og eventuelt 1 ts finrevet sitronskall.
 • Du kan benytte det du har tilgjengelig av frukt og bær til topping.
 • Marengsbunnen kan stekes flere dager før den skal serveres. Ha litt bakepapir rundt marengsbunnen og oppbevar den tørt frem til den skal pyntes.
 • Har du eggeplommer til overs? Lag hjemmelaget vaniljeis eller creme brulee. Eggeplommene kan også fryses.
 • Alle pavlovaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Takk for tips om å øke eller reduserer oppskriften avhengig av antall gjester! Hvordan påvirkes evnt steketiden da?

 2. Er det en skrivefeil i oppskrifta? Lagde etter denne oppskrifta og marengsen ble ikke bra, og dårlig konsistens etter steking. Synes det var lite sukker ift andre oppskrifter. (?)

  1. Ja dessverre, det har falt ut et tall. Oppskriften er nå oppdatert. Beklager så mye – og takker for at du sa ifra! 🙂

 3. Litt sent å spørre for kaka står i ovnen allerede, men mener du varmluft 125 grader uten undervarme? Slo akkurat av undervarmen,

 4. Hei. Er det noe galt med oppskriften? Har laga to kaker som blir mislykka. Det må være galt å vispe maisenna melet??? Kakene blir brune og flate. Har fullt oppskriften helt:(

  1. Så leit å høre at det ble mislykket. Oppskriften skal være korrekt den, og kaken på bildet er laget som beskrevet her. Jeg har god erfaring med å tilsette maisennaen i sukkeret, men pleier av og til å sikte maisennaen inn til slutt. Har derfor oppdatert oppskriften ift sistnevnte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.