Det er noe helt spesielt med hjemmelaget vaniljeis. Med gode råvarer og ekte vanilje må det jo bare bli bra!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

4 dl helmelk
3 dl kremfløte
1 vaniljestang
5 eggeplommer
150 g sukker
friske jordbær , til dekor (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Vaniljeis

Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frøene og stangen i en tykkbunnet rustfri kjele sammen med melk og fløte. Gi det hele et forsiktig oppkok. Ta kjelen av varmen og avkjøl blandingen til i underkant av 85 grader. (Du kan også benytte feks lettmelk istedet for H-melk, men da blir isen din mindre fløyelsmyk enn den ville ha blitt med en fetere melketype.)

VaniljeisSkill eggene og visp eggedosis av eggeplommene og sukkeret (bruk gjerne kjøkkenmaskin med visp).

Ha den varme fløteblandingen i en tynn stråle oppi eggedosisen, mens du lar kjøkkenmaskinen gå. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen, og varm den opp (under stadig omrøring) til 84-85 grader, til den begynner å tykne. Dersom blandingen blir for varm vil eggene koagulere, så her er det viktig å passe på temperaturen!

Ha isblandingen over i en bolle og sett den til avkjøling, og deretter i kjøleskapet til den er helt avkjølt (gjerne over natten, vaniljeisen blir best da).

Fjern vaniljestangen og ha isblandingen over i en ismaskin, og kjør den til den blir fløyelsmyk og fin.

Nyt isen umiddelbart (hvis ismaskinen din fryser isen til riktig konsistens) eller sett den i fryseren en times tid før den skal serveres. Det smaker alltid god med friske, norske jordbær til vaniljeisen.

Vaniljeis og jordbær

TIPS

 • Det beste resultatet får du ved hjelp av ismaskin, men du kan også lage iskrem uten bruk av iskremmaskin. Sett isblandingen i fryseren og rør jevnlig (ca. hver halvtime) til du får en kremete konsistens. Jo mer iherdig du rører, desto mer fløyelsmyk og kremete iskrem får du. Unnlater du å røre, eller rører du for lite, vil det danne seg iskrystaller i iskremen din.
 • Hjemmelaget iskrem smaker best nylaget, men kan lagres i fryseboksen i 3-4 uker. Dersom du putter isen i fryseren bør du la den stå en stund på kjøkkenbenken for å «mykne» før du serverer den.
 • Alle is- og sorbetoppskrifter finner du samlet her.

Vaniljeis

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei. Ikke akkurat et spørsmål om is- men kan du hjelpe meg? Jeg skal lage en av dine indiske retter og finner ikke tandoori masala? Finner en pose som heter tandoori chicken masala- oransje pose- er det den? Blir kjempeglad om du kan svare. Tusen takk.

 2. Hei!
  Er det mulig å bruke denne oppskriften som base, og ha i smak etter ønske? Feks daim, jordbær ol.

 3. Hei! Takk for oppskrift!:)
  Hvor lenge skal maskinen gå etter at jeg nar hellet oppi melke/fløte blandingen i eggedosisen? Og mener du i beskrivelsen at man kan sette blandingen i kjøleskapet over natten for så å putte den i fryseren dagen etterpå?

 4. Hei, fulgte oppskriften meget nøye, kjølte ned i kjøleskap noen timer, satte så i fryser og har rørt hver halvtime i seks timer, altså tolv ganger. Og den er full av små iskrystaller. Hva i all verden har jeg gjort galt? Jeg er ikke veldig fornøyd med konsistensen. Sukk..

  1. Det er ikke enkelt å lage perfekt vaniljeis uten iskremmaskin. Dersom du fikk iskrystaller så har du dessverre rørt for sjelden eller ikke lenge nok. Skjønner det er ergerlig når du har jobbet så iherdig…

  2. Du burde ha på lokk/plastfolie når du setter tilbake i frysa mellom hver gang du rører, og når du anser deg ferdig med å røre.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste