Osso buco er en italiensk spesialitet som lages av kalveskanker. Skankene får kose seg i en grønnsaksblanding tilsatt vin, kraft og urter, så lenge at de blir møre og fine - og det nydelige kalvekjøttet slipper benet. Retten trenger litt tid i ovnen, men da kan du gjøre helt andre ting, slik som for eksempel å tyvstarte litt på vinen.

Ingredienser

Osso buco

4 kalveskanker
hvetemel litt
smør og olivenolje
1 løk liten, finhakket
1 gulrot , i små terninger
1 rød paprika (kan sløyfes), i biter
2 stilker stangselleri , i biter
2 fedd hvitløk , finhakket
1 boks finhakket hermetiske tomater
2,5 dl tørr hvitvin
2,5 dl kjøttkraft (jeg benyttet utblandet kalvefond)
frisk timian
2 laurbærblader
sitronskall (litt), revet
sitronsaft (litt)

Gremolata

2 ts sitronskall revet
2-3 fedd hvitløk , finhakket
1 ss persille , finhakket

SLIK GJØR DU

Osso buco med gremolata

Ha litt hvetemel, salt og pepper på en tallerken og vend kalveskankene i melblandingen slik at skankene blir dekket med mel. Stek skankene (to av gangen) i varm stekepanne i litt smør. Ha skankene i en gryte med lokk (som begge tåler å stå i stekovnen). Dersom det blir mye fett i pannen etter stekingen heller du ut noe slik at det er et par spiseskjeer igjen. Ha vinen i stekepannen og kok ut av pannen. Ta vare på sjyen.

Fres deretter gulrøtter, paprika, løk, stangselleri og hvitløk i stekepannen på middels varme i ca 5 minutter. Ha på hvitvinssjyen og kjøttkraften og kok opp. Tilsett tomatene og krydderet og la det stå og putre noen minutter. Smak til med litt presset sitronsaft og eventuelt mere krydder. Hell blandingen over skankene, sett på lokk og stek i stekovnen ved ca 170 grader i 1,5-2 timer – til kjøttet er mørt og godt. Øs litt av grønnsaksblandingen over skankene jevnlig, og tilsett eventuelt litt mer vann underveis om du synes sausen blir for tykk.

Rør sammen ingrediensene til gremolataen og la den gjerne stå å godgjøre seg mens kalveskankene koser seg i ovnen.

Som tilbehør til osso bucoen kan du servere risotto eller brød – og gjerne en god italiensk vin. Gremolataen drysser du over retten ved servering.

Osso buco med gremolata

Buon appetito!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Takk for bra oppskrift på nydelig ossobuco. Jeg har vært frelst på retten siden jeg spiste den på ferie i Italia for noen år siden og denne oppskriften skuffet ikke. Fikk også mye ros fra middagsgjester våre:)

 2. Passer det med foccacia til denne ? Jeg tenkte jeg skulle lage denne som en treretters til helgen. Har du forslag om hva som kan passe som forrett og dessert ? Tenkte kanskje blåskjellsuppe til forrett og pavlova med hjemmelaget vaniljekrem til dessert ?
  Noen andre forslag!?

  1. Foccacia passer kjempegodt til! Resten av menyen din høres også kjempegod ut. Lykke til! 🙂

 3. Hei! Har planer om å lage Osso Bucco til helgen, men ser ut som jeg kun får tak i kalveskank i skiver. Har dette mye å si, eller bør/må det være hel kalveskank?

  PS. Takk for en veldig fin og nyttig blogg som brukes mye her i huset 🙂

 4. Hei
  Da jeg har tilgang til mye elgkjøtt og liker å prøve meg på nye retter med elg.
  Så jeg byttet ut kalveskank med elgskank til ossobucco. KJøttet kokte nok i
  ca 2 -3 timer (skankene ble sagt i skiver.)
  Så har man tilgang til elgkjøtt, prøv denne oppskriften som en forandring
  til de tradisjonelle elggrytene. Her i huset falt dette i smak.
  Lykke til!

 5. Hei Trine. Kan man lage blomkålpure eller potetmos ved siden av denne retten? Tusen takk for god matinspirasjon 🙂

 6. Hei! Hvor får du tak i kalveskank? Jeg spurte i kjøttdisken på Spar og fikk beskjed om at de kanskje kunne få tak i okse, men at kalv ikke var mulig å få tak i. Kan jeg evt bruke okse?

 7. Det viktigste er margben i osso bucoen. Jeg har brukt lammelår i skiver, smakte fortreffelig. Så en hadde elgkjøtt og ville brukt det så sant det er stykker med marg. Vet ikke hvordan det hadde blitt med svin, men det blir helt sikkert spiselig.
  Tidligere kjøpte jeg osso buco kjøtt hos Winter i Hirtshals, men den er lagt ned. Skal prøve slaktere i andre danske byer neste gang jeg er der.

  1. Jeg bruker nakkekoteletter av svin i denne retten Lager potetstappe til ( med biter av sellerirot) Utmerket rett å servere til mange.

 8. Jeg skal ha kalveskank til middag i morgen,men tror jeg har forlie skank kan jeg da bruke litt kalvbiff opppi gryta etter en tid Ca. 1 time

 9. Har du erfaring med å lage den klar to dager i forveien for så å varme opp før servering? Går det ut over smaken?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste