Det er omtrent 12 år siden jeg smakte gulrotsuppe for aller første gang, og siden den gang har jeg laget og smakt på utrolig mange varianter med ulike smakskombinasjoner og toppinger. Mange av disse har jeg delt her på bloggen og i kokebøkene mine.
Det var Kari som serverte meg gulrotsuppe for første gang til lunsj på ett av våre hyggelige barseltreff. Vi hadde begge blitt mamma i relativt voksen alder, litt mot alle odds, og koste oss med lange trilleturer, lubne barnekinn, fine samtaler og smakfulle lunsjer. Det var tider det, hvor jobb og karriere lå på hylla ett års tid og det ble tid og rom for et litt lavere tempo. Da ble det også tid til å eksperimentere med enkle hverdagsmiddager som etter hvert ble lagt ut på bloggen, og det var nok her grunnlaget for matbloggen ble lagt. Lite ante jeg da om hvilken fantastisk reise den etter hvert skulle ta meg med på.
Men over til gulrotsuppen. Den opprinnelige oppskriften er publisert her, men var moden for et annet bilde enn det som ble tatt med et gammelt kompaktkamera. Og når jeg først var i gang så justerte jeg også oppskriften bittelitt. Har jeg forresten fortalt at jeg selv sjelden klarer å følge en oppskrift til punkt og prikke?
Ingredienser
GULROTSUPPE
1 | løk , i små terninger |
nøytral olje til steking | |
1 ss | tomatpuré |
700 g | gulrøtter , i små biter |
8-9 dl | vann |
2 ss | kyllingfond eller 2 buljongterninger |
1/2-1 ts | salt |
1/4-1/2 ts | kajennepepper |
300 g | crème fraîche |
TOPPING
150-200 g | bacon , i biter |
gressløk eller andre urter | |
chiliflak (kan sløyfes) |
SLIK GJØR DU
Skjær opp grønnsakene som angitt.
Stek løken i litt nøytral olje til den er blank og myk. Tilsett tomatpureen og la det surre et par minutter på lav varme før du tilsetter gulrøtter, vann, fond og krydder. Gi suppen et oppkok og la den småkoke under lokk til gulrøttene er møre, etter ca. 25 minutter.
Stek baconet til det er sprøtt og la det renne av på litt kjøkkenpapir. Se tips om annen topping nedenfor.
Kjør suppen glatt med en stavmikser eller blender. Tilsett ca. 200 gram crème fraîche (resten kan benyttes til topping) og kjør det til alt er godt blandet. Smak eventuelt til med mer kajennepepper, salt og/eller fond.
Topp suppen med en klatt crème fraîche, sprøstekt bacon, friske urter og en klype chiliflak – og nyt den med litt godt brød som tilbehør.
TIPS
- Dersom du har hjemmelaget kylling- eller grønnsakskraft benytter du selvsagt denne isteden for vann og fond/buljongterninger.
- Varier toppingen etter smak og hva du har tilgjengelig. Chorizo eller annen smaksrik pølse smaker godt på denne suppen, eventuelt sammen med sprøstekte kikerter.
- Dersom du ønsker en vegetarisk variant kan du erstatte kyllingfond med grønnsaksfond, og erstatte bacon med sprøstekte kikerter eller brødkrutonger.
- Suppen kan fryses.
- Sjekk gjerne også ut noen av de andre gulrotsuppene på bloggen, for eksempel: Rød currysuppe med gulrot og kokosmelk, Spicy gulrotsuppe med bacon, Ovnsbakt gulrotsuppe med gulrotchips og Gulrotsuppe med appelsin og ingefær.
VELBEKOMME!
Denne suppen er fantastisk god! Har laget den så mange ganger. Alle i familien elsker den!
NAM!
Kan denne suppen lages dagen før? Hvilken bacon bruker du? Hvordan øke antall porsoner?
Ja, det går fint. Bruker ulike typer bacon etter hva jeg har, enten skivet eller i små terninger. Her kan du lese om hvordan du kan justere antall porsjoner i oppskriften: https://trinesmatblogg.no/hvordan/#hvordan-justere-antall-porsjoner-og-hva-du-ma-vaere-obs-pa
Mm… Jeg lager Gulrotsuppe a la Kari.
Den skal serveres varm ikke sant?
Spør for sikkerhets skyld
Hei 🙂
Fikk denne servert for et par uker siden. Kjempegod!!
Mulig litt dumt spørsmål – men hvor mye kyllingkraft skal man bruke hvis man ikke bruker buljongterning? Erstatter kraften 8-9 dl vann kanskje?
Noen trenger det inn med teskje
Det stemmer, da erstatter du vann + buljongterning/fond med tilsvarende mengde kyllingkraft (8-9 dl). Her er ingen spørsmål dumme! Lykke til!
Hvis suppen skal fryses – bør man da vente med å tilsette creme fraîche til den skal brukes?
Ja, det kan du gjerne gjøre.
Nydelig!
Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Takk for din tilbakemelding!
Hei
Kan suppa fint frysast?
Beste suppe jeg noen gang har laget!!
Så hyggelig å høre! Takk for tilbakemeldingen!
Hei Trine, hva slags vin ville du servert til denne suppen?
Nydelig suppe!!
Hvor lenge kan denne stå i kjøleskapet? ☺️