Det er omtrent 12 år siden jeg smakte gulrotsuppe for aller første gang, og siden den gang har jeg laget og smakt på utrolig mange varianter med ulike smakskombinasjoner og toppinger. Mange av disse har jeg delt her på bloggen og i kokebøkene mine.

Det var Kari som serverte meg gulrotsuppe for første gang til lunsj på ett av våre hyggelige barseltreff. Vi hadde begge blitt mamma i relativt voksen alder, litt mot alle odds, og koste oss med lange trilleturer, lubne barnekinn, fine samtaler og smakfulle lunsjer. Det var tider det, hvor jobb og karriere lå på hylla ett års tid og det ble tid og rom for et litt lavere tempo. Da ble det også tid til å eksperimentere med enkle hverdagsmiddager som etter hvert ble lagt ut på bloggen, og det var nok her grunnlaget for matbloggen ble lagt. Lite ante jeg da om hvilken fantastisk reise den etter hvert skulle ta meg med på.

Men over til gulrotsuppen. Den opprinnelige oppskriften er publisert her, men var moden for et annet bilde enn det som ble tatt med et gammelt kompaktkamera. Og når jeg først var i gang så justerte jeg også oppskriften bittelitt. Har jeg forresten fortalt at jeg selv sjelden klarer å følge en oppskrift til punkt og prikke?

Ingredienser

GULROTSUPPE

1 løk , i små terninger
nøytral olje til steking
1 ss tomatpuré
700 g gulrøtter , i små biter
8-9 dl vann
2 ss kyllingfond eller 2 buljongterninger
1/2-1 ts salt
1/4-1/2 ts kajennepepper
300 g crème fraîche

TOPPING

150-200 g bacon , i biter
gressløk eller andre urter
chiliflak (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Skjær opp grønnsakene som angitt.

Stek løken i litt nøytral olje til den er blank og myk. Tilsett tomatpureen og la det surre et par minutter på lav varme før du tilsetter gulrøtter, vann, fond og krydder. Gi suppen et oppkok og la den småkoke under lokk til gulrøttene er møre, etter ca. 25 minutter.

Stek baconet til det er sprøtt og la det renne av på litt kjøkkenpapir. Se tips om annen topping nedenfor.

Kjør suppen glatt med en stavmikser eller blender. Tilsett ca. 200 gram crème fraîche (resten kan benyttes til topping) og kjør det til alt er godt blandet. Smak eventuelt til med mer kajennepepper, salt og/eller fond.

Topp suppen med en klatt crème fraîche, sprøstekt bacon, friske urter og en klype chiliflak – og nyt den med litt godt brød som tilbehør.

Kremet gulrotsuppe

TIPS

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Kan denne suppen lages dagen før? Hvilken bacon bruker du? Hvordan øke antall porsoner?

 2. Mm… Jeg lager Gulrotsuppe a la Kari.
  Den skal serveres varm ikke sant?
  Spør for sikkerhets skyld

 3. Hei 🙂
  Fikk denne servert for et par uker siden. Kjempegod!!
  Mulig litt dumt spørsmål – men hvor mye kyllingkraft skal man bruke hvis man ikke bruker buljongterning? Erstatter kraften 8-9 dl vann kanskje?
  Noen trenger det inn med teskje

  1. Det stemmer, da erstatter du vann + buljongterning/fond med tilsvarende mengde kyllingkraft (8-9 dl). Her er ingen spørsmål dumme! Lykke til!

 4. Hvis suppen skal fryses – bør man da vente med å tilsette creme fraîche til den skal brukes?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste