Den beste kraften lager du selv! Det er slett ikke vanskelig, men det tar litt tid (men mesteparten av denne tiden kan du gjøre andre ting, eller slappe av). Det er selvsagt helt ok å bruke buljongterninger eller utblandet fond til hverdags og når du har det travelt. Men, skal du lage mat til en spesiell anledning eller har du tid til det, vil jeg anbefale deg å lage kraften selv – det merker du nemlig på sluttresultatet.

I en grønnsakskraft benytter vi selvsagt grønnsaker, og gjerne krydder og urter for litt ekstra smak. Vanligvis benyttes løk, purreløk, gulrot og sellerirot som grunnlag for kraften, men du kan selvsagt benytte det du har tilgjengelig. Å koke kraft er en ypperlig måte å få brukt opp grønnsaksrester på.

For å få en ekstra fyldig smak på kraften pleier jeg å steke grønnsakene raskt i litt smør (eller nøytral olje) før jeg fyller på vann og koker opp, men det kan du eventuelt droppe. Dersom du skal lage en vegansk kraft benytter du olje isteden for smør.

Ingredienser

2-3 løk , i 4 båter
1/2 purreløk , i biter
3-4 gulrøtter , i biter
1 bit sellerirot eller persillerot, i biter
3 stangselleri , i biter
1 laurbærblad
1 ts hel pepper
1 kvast timian eller andre urter
1 ss smør eller nøytral olje

SLIK GJØR DU

Kraft

Skyll grønnsakene og skjær dem opp i grove biter. Du trenger ikke å skrelle grønnsakene, men det kan være lurt å fjerne det ytterste laget på løken. Stek grønnsakene raskt i litt nøytral olje eller smør, og ha dem deretter i en gryte/kjele. Fyll opp med kaldt vann til det så vidt dekker grønnsakene. Tilsett laurbærblad, hel pepper, salt og eventuelt friske urter, sett på lokk og la det simre (ikke boblekoke) i ca. to timer. Dersom det danner seg et skum på overflaten så kan du fjerne det.

Sil av kraften og kast grønnsakene. Jeg pleier først å sile kraften gjennom et dørslag og deretter gjennom et rent klede. Ha eventuelt kraften tilbake i kjelen og kok den inn (uten lokk) for en fyldigere smak, eller dersom du skal benytte kraften i en saus. Dersom du ønsker det kan du nå smake til kraften med mer salt, men selv pleier jeg å vente med det til jeg tilbereder og smaker til den endelige retten. Dersom du skal koke kraften ytterligere vil vannmengden reduseres og saltet blir mer fremtredende, og da kan det være lurt å vente med å tilsette mer salt til kraften er ferdig redusert.

Du har nå et smakfullt og vegetarisk grunnlag for en god suppe, gryterett, saus eller lignende. Kraften er holdbar i kjøleskapet i ca. 3 dager.

Dersom du ikke skal bruke all kraften umiddelbart bør du kjøle den raskt ned (sett den for eksempel i oppvaskkummen som du har fylt med kaldt vann) og deretter fryse den ned. Dersom du fryser den ned i Norgesglass eller lignende må du passe på å ikke fylle dem helt opp, for å unngå at glassene sprekker ved innfrysing.

Dersom du har redusert kraften til ca. halvparten kan du for eksempel fryse den ned i isterningposer og ta opp kraftterninger etter behov.

Grønnsakskraft

TIPS

  • Dersom du har en redusert kraft (det vil si at du har kokt den inn for en mer intens smak) og skal bruke den til en suppe bør du benytte en mindre mengde kraft enn det som står i oppskriften og erstatte resten med vann. Smak deg frem.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Du må smake deg frem til det, enten når du koker kraften eller når du skal benytte den i den ferdige retten – se hva jeg skriver om det: «Dersom du ønsker det kan du nå smake til kraften med mer salt, men selv pleier jeg å vente med det til jeg tilbereder og smaker til den endelige retten. Dersom du skal koke kraften ytterligere vil vannmengden reduseres og saltet blir mer fremtredende, og da kan det være lurt å vente med å tilsette mer salt til kraften er ferdig redusert.»

  1. Hei! Jeg har lyst til å lage denne kraften for å tilsette den i babymat. Tenker at jeg fryser ned i isterningsposer, for det bør holde med en terning som tilsetning i maten. Bør jeg da koke den mer inn?

  2. Om man skreller grønnsakene først, så trenger man kanskje ikke å kaste dem, men kanskje heller spise dem? Det er vel fortsatt næringsstoffer igjen.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste