Kanelbollene tas til nye høyder når de får en liten kjerne med vaniljekrem og toppes med deilig melisglasur. Lag dem gjerne til farsdag!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIGEN

900 g hvetemel
125-150 g sukker
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
5 dl melk
150 g smør i terninger

KANELSMØR

150 g smør , romtemperert
150 g brun farin
2 ss kanel

FYLL & DEKOR

250 g vaniljekrem (ca.)
1 egg til pensling
150 g melis
1-2 ss melk , vann eller sitronsaft

SLIK GJØR DU

Kanelknuter med vaniljekrem

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør det på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter 1-1 ½ time.

Dersom du ønsker på benytte hjemmelaget vaniljekrem i knutene (som er det aller beste) kan du lage den mens gjærdeigen hever. Lag ca. 1/2 porsjon av denne oppskriften.

Lag deretter kanelsmøret ved å røre sammen alle ingrediensene til du har en jevn krem. Smak deg frem til passe mengde kanel.

Ha den forhevde deigen på melet underlag og kjevle den ut til en leiv som er ca. 50×50 cm. Fordel kanelsmøret utover leiven og brett den ene langsiden inn mot midten, og den andre over – slik at du nå har tre lag med deig (ca. 50×16 cm). Kjevle ut leiven til den korteste siden er omtrent 20-25 cm, og del den i ca. 24 remser ca. 2 cm brede. Tvinn remsen og slå en enkel knute på remsen og putt deretter «endene» inn under baksten.

Kanelknuter med vaniljekrem

Legg knutene på et bakepapirkledd bakebrett og la dem etterheve under et klede til omtrent dobbel størrelse. Det tar ca. 45 minutter. Forvarm stekeovnen til 225 grader (over- og undervarme).

Pensle baksten med sammenvispet egg. Ha vaniljekremen i en sprøytepose og fordel kremen midt i kanelknutene (stikk tuppen litt nedi slik at du får fordelt kremen jevnt). Stekes på midterste rille i 12-14 minutter, til baksten har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det kan være lurt å følge med de siste minuttene. Legg eventuelt et bakepapirark over baksten dersom du synes at de har blitt vel brune oppå. La kanelknutene stå på stekebrettet et par minutter og løft dem deretter over på en rist for videre avkjøling.

Rør sammen melis og melk/vann til du får en glatt og litt tykk glasur. Drypp eller sprøyt glasuren over den avkjølte baksten, og la det hvile i minst 15 minutter før servering.

Nytes i godt selskap sammen med en god kopp kaffe eller te, eller et stort glass melk.

Kanelknuter med vaniljekrem

TIPS

  • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen, hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
  • Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Har du bedre tid kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her.
  • Dersom du ikke tåler egg kan du droppe det og heller tilsette litt mer melk.
  • Brun farin i kanelsmøret kan gjerne byttes ut med hvitt sukker, men jeg anbefaler deg å benytte brun farin hvis du kan. Det gir den beste smaken. Sliter du med at farinen blir hard etter åpning? Oppbevar den (lufttett) i kjøleskapet isteden, så holder det seg myk og fin lenge!
  • Dersom du ikke skal spise alle kanelsnurrene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt (helst uten glasur). Frosne kanelsnurrer tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i ca. 4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen.
  • Lyst til å teste ut flere oppskrifter med søt gjærdeig? Klikk deg inn her for mer inspirasjon.

Kanelknuter med vaniljekrem

GOD BAKST!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar nedenfor, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine. Tusen takk for at du deler alle dine gode oppskrifter, blir alltid vellykket!
    I dag har jeg laget kanelknuter med vanilje til far i huset. Det jeg har oppdaget er at de gangene jeg har brukt speltmel, så blir ikke baksten like fluffy, har du noen gode tips å gi? Mange syns bakst med speltmel er bedre for fordøyelsen!
    På forhånd takk. Vennlig hilsen Monica.

  2. Det er alltid lurt å lese gjennom hele oppskriften før man starter, men ikke alltid man husker det når man holder på med flere ting samtidig. Jeg tok derfor i «alle ingrediensene» til kanelsmøret, altså alle ingrediensene på lista under vaniljekremen. Synes det var litt voldsomt med både sukker og melis, men… Nå er jeg spent på resultatet når glasuren er inne i baksten istedenfor på toppen Et godt tips for å hjelpe vimsete husmødre som meg er å ha mellomrom i teksten slik at det er lettere å skille mellom hva som skal være hvor…

      1. Takk for hjelpen! Kanelknutene smakte godt også med glasuren inni, men ble litt klissete og ikke like delikate som de på bildene dine. Men neste gang…

  3. Denne oppskriften gav fantastiske resultater! Stor suksess i heimen. Fikk derimot litt flere kanelknuter enn jeg tenkte og måtte spre det på to stekebrett, men det er utelukkende positivt. Hilsen Ingrid

  4. Disse er fantastisk gode! Hele familiens favoritt. Eldstemann ønsker seg disse på kakebordet i konfirmasjonen, er det mulig å lage disse som en stang/kringle? Litt enklere å dele opp i fine stykker.

    1. Ja, det går fint. Anbefaler deg å ta en titt på stang/kringle-oppskriftene på bloggen for tips om steketemp. og steketid. Lykke til!

  5. Veldig gode kanel/vaniljeknuter. Tok halve deigen med vaniljekrem, og halve uten, mmm strødde litt hvitt perlesukker over kanelknutene!
    Ettersom ungene ikke er så glade i brunt sukker, så tok jeg halvt med brunt og halvt med hvitt sukker i kanelsmøret.

  6. Vil veldig gjerne lage akkurat disse bollene til ett kakesalg/bakesalg vi skal ha på ungdomsskolen! Men det jeg lurer på er om man kan bruke hvitt sukker istedenfor brunt (hva er forskjellen på smaken?) og kan jeg bruke en hel pakke med fersk gjær eller må jeg bruke en halv pakke (25g)?
    Hilsen Heidi 🙂

  7. Har bakt disse flere ganger og alle som har spist dem har spurt etter oppskrift. Jeg bruker å øke kanelsmørmengden litt men det er bare personlig smak.
    Helt nydelige! Jeg syns mine blir litt store etter heving eneste.

  8. hei. Tusen hjertelig takk for vellykket bakst.. Fantastiske oppskrifter du gir, og sååå nøye beskrevet,med små viktige detaljer. Selv den uerfarne, må få til dine oppskrifter. Kjekt å bake med deg! Hilsen Ninni

  9. Selve deigen virket god og slapp bollen når den ble eltet. Stusset dog over at det kunne brukes kald melk i stedet for varm men tenkte og gi det en sjanse. Av erfaring så trodde jeg gjær måtte ha litt lunk for og «aktiveres». Har nå ventet godt 2 timer og deigen har hevet knappt halveis mest sannsynlig pga den kalde melken. Kan ha med at noen har kaldere kjøleskap en andre så jeg ville nok ha holdt det til den gamle måten

    1. Jeg har god erfaring med å benytte kald melk når jeg lager søt gjærdeig. Når deigen eltes i til sammen 20 minutter vil temperaturen uansett øke i deigen. Deigen vil nok trenge litt lengre tid på å heve enn om du bruker lett oppvarmet melk, men da får de gode smakene også tid til å utvikle seg. Jeg bruker imidlertid alltid fersk gjær når jeg baker. Tørrgjær trenger ofte litt lengre tid til å heve, så da kan du evt. varme opp melken til ca. 20 grader.

  10. Hei Tusen takk for en flott oppskrift . Jeg lurte på hvordan det er å lage denne deigen kvelden før ? Siden deigen skal eltes i 20 min . Kan jeg sette den i kjøleskapet over natten ?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste