Lag en bollekake til maidagene, for eksempel denne som er satt sammen av solskinnsboller fylt med bringebærsyltetøy og vaniljekrem, og toppet med melisglasur. Da blir du garantert populær blant både store og små!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIGEN

650 g hvetemel
100 g sukker
15 g gjær eller ca. 1/3 pakke tørrgjær
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
4 dl melk
1 egg
100 g smør , i små terninger

VANILJEKREM

2 1/2 dl kremfløte
2 1/2 dl melk
100 g sukker
1 vaniljestang
35 g maisenna
4 eggeplommer

FYLL & DEKOR

175 g bringebærsyltetøy (ca. )
1 egg (til pensling)
150 g melis
1-2 ss vann

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret og det ene egget (som skal benyttes til pensling), i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet, men ønsker du å korte ned hevetiden noe kan du varme melken til den er 15-20 grader. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time.

Solskinnsboller med bringebær og vaniljekrem

Mens gjærdeigen hever lager du vaniljekremen. (Alternativt kan du selvsagt benytte ferdig vaniljekrem på boks.) Ha 2 dl melk, fløte og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og tilsett frøene og stangen i kjelen. Kjelen bør ikke være mer enn halvfull. Varm forsiktig opp til kokepunktet. Ha deretter 1/2 dl melk og maisenna i en stor bolle og visp sammen. Visp deretter inn eggeplommene. Hell ca. 2/3 av den varme væsken, litt etter litt, oppi eggeblandingen og rør godt hele tiden med en visp. Sil deretter blandingen og hell den tilbake i kjelen. Varm forsiktig opp og la blandingen småkoke (skal ikke boblekoke!) mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen slik at kremen ikke brenner seg. Kremen skal nå begynne å tykne. Hell kremen over i en vid bolle/dyp tallerken og legg plastfolie direkte på vaniljekremen for å unngå at det danner seg snerk. Avkjøl vaniljekremen kjøleskapet.

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 60×40 cm. Fordel bringebærsyltetøyet (hell av eventuell bringebærsaft da syltetøyet må være ganske tykt) jevnt utover leiven. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen sammen til en fast, jevn pølse. Skjær pølsen opp i 16-20 jevnstore biter, ca. 3 cm brede.

Fordel bollene på et bakepapirkledd bakebrett. Bollene skal settes så tett at de etter hvert hever i hverandre. Dersom du ikke ønsker at de skal heve i hverandre fordeler du dem på to bakebrett. Kle formene med plast eller klede og la bollene etterheve i 45-60 minutter. Forvarm stekeovnen til 220 grader (over- og undervarme).

Ha vaniljekremen i en sprøytepose og fordel kremen midt i bollene (stikk tuppen litt nedi slik at du får fordelt kremen jevnt i bollene). Pensle bollene med sammenvispet egg og stek midt i ovnen i 15-20 minutter, til bollene har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det kan være lurt å følge med de siste minuttene. Legg eventuelt et bakepapirark over bollene dersom du synes at de har blitt vel brune oppå. La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og dra deretter i bakepapiret over på en rist for videre avkjøling.

Rør sammen melis og vann til du får en glatt glasur. Drypp eller sprøyt glasuren over den avkjølte bollekaken eller bollene. La det hvile i minst 15 minutter før servering.

Solskinnsboller med bringebær og vaniljekrem

TIPS

 • Lag gjerne dobbel oppskrift, når du først er i gang.
 • Bytt gjerne ut bringebærsyltetøyet med kanelkrem, se denne oppskriften.
 • Dersom du ikke skal spise baksten samme dag bør den fryses ned straks den er avkjølt, men da fortrinnsvis uten melisglasuren. La baksten tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi den en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 10 minutter (avhengig av størrelsen). Da smaker baksten som nybakt igjen!
 • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
 • Alle oppskrifter på søt gjærbakst finner du samlet her

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Uerfaren baker her og har noen spørsmål… 😉 Bruker du salt i deigen hvis smøret er saltet? Bor i USA og fant bare saltet smør… Hva er forskjellen på å bruke bare melk, eller melk og fløte i vaniljekrem? Er denne oppskriften grei til skoleboller? Takk!:)

  1. Du får usaltet smør i USA. Jeg synes det er ofte hit or miss i Norge der noen butikker ikke har det i det hele tatt eller det er utsolgt.

   Jeg har lest om dette i en bakebok… å bruke usaltet smør er en måte å kontrollere for at produsenter bruker ulike mengder salt. Det blir ingen krise å bruke saltet- boka påsto at du kunne få etbedre resultat faktisk. Hvis du er i tvil kan du kutte f eks 1/4 ts salt.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste