Etter snart 5 1/2 år med matblogging har det blitt publisert en del pizzaoppskrifter på bloggen, med litt forskjellige bunner og fremgangsmåter. Jeg har etter hvert endt opp med to oppskrifter som jeg nå vanligvis benytter, og de skal jeg skrive litt om her. Siden jeg også får en del henvendelser fra dere lesere om bruk av pizzasten/stål, ser jeg at det kan være behov for en liten repetisjon av det også.

(11.11.22) Sjekk ut oppdaterte innlegg med oppskrift på pizzadeiger, pizzasauser, samt tips og triks om utbaking og steking av pizza:
* Pizzadeig - 4 varianter
* Rød og hvit pizzasaus
* Utbaking og steking av pizza

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PIZZABUNN 1 (grunnoppskrift)

375 g pizzamel eller hvetemel
2 1/2 dl vann
15 g gjær eller 1/3 pose tørrgjær
1/2 ts havsalt
1 klype sukker
1 ss olivenolje

PIZZABUNN 2 (med starter)

1 1/2 dl pizzamel eller hvetemel (til starter)
1 dl vann (til starter)
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær (til starter)
1 1/2 dl vann (til runde 2)
4 dl pizzamel eller hvetemel (til runde 2)
1/2 ts havsalt (til runde 2)
1 klype sukker (til runde 2)
1 ss olivenolje (til runde 2)

SLIK GJØR DU

Men, først litt om en av hovedingrediensene i pizzabunnen, nemlig melet. Når jeg lager pizzadeig benytter jeg som regel pizzamel. Det går under betegnelsen tipo 0 eller tipo 00, og er ekstra finmalt hvetemel som du får kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger. Alternativt bruker jeg en blanding på 50/50 pizzamel og hvetemel. Du kan selvsagt fint benytte kun hvetemel i pizzabunnen, hvis du ønsker det. Vær oppmerksom på er at mel kan ha ulikt fuktighetsnivå som innebærer at det absorberer ulikt med væske. Du må derfor ta mengdeforholdet mellom mel og væske i oppskrifter med en klype salt. Dersom deigen din blir for kompakt tilsetter du litt mer vann, til den får ønsket konsistens. Benytter du for mye mel i baksten blir den gjerne tørr. Det er derfor bedre at deigen er litt klissete enn litt for tørr, for da kan du benytte litt ekstra mel når du elter deigen på bakebordet etterpå og likevel få perfekt resultat.

PIZZABUNN 1

Ha mel, salt, sukker, gjær og vann (ca. 20 grader) i bakebollen. Kjør blandingen i kjøkkenmaskin med eltekroker på lav til middels hastighet i ca. 10 minutter. Spe eventuelt med mer vann/mel dersom deigen blir tørr/klissete. Tilsett olivenoljen og elt deigen i ytterligere 10 minutter. Du skal nå ha en fin og smidig deig.

Har du ikke kjøkkenmaskin rører du ut gjæren i litt av vannet og rører deretter de øvrige ingrediensene sammen. Elt deretter så mye du synes du har tid og ork til, og sett til heving.

Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen etterheve til ca. dobbel størrelse. Det tar en times tid, men du kan gjerne la den stå enda lengre om du har tid.

PIZZABUNN 2 (med starter)

Dersom jeg har god tid pleier jeg av og til å lage en «starter», dvs at jeg «freser» opp gjæren litt før jeg elter sammen deigen. Deigen lages i to omganger, og du starter (selvsagt) med starteren.

Rør gjæren ut i 1 dl vann, tilsett deretter 1 1/2 dl pizzamel/hvetemel og rør sammen. Du skal nå ha en ganske tyntflytende væske som etterhvert begynner å boble. La den stå i ca. en time.

Deretter er det klart for trinn to – og oppi bakebollen har du starteren, 1 1/2 dl vann (20 grader), 4 dl pizzamel, ca. 1/2 ts havsalt, en klype sukker og 1 ss olivenolje. Kjør blandingen i kjøkkenmaskin med eltekroker på lav til middels hastighet, i ca. 10 minutter. Spe eventuelt med mer vann/mel dersom deigen blir tørr/klissete.

Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen etterheve til omtrent dobbel størrelse. Det tar en times tid, men du kan gjerne la den stå enda lengre om du har tid.

Kjør blandingen i kjøkkenmaskin med eltekroker på lav til middels hastighet, i ca 10 minutter. Spe eventuelt med mere vann dersom deigen blir tørr.

UTBAKING

Pizzaproffene bruker ikke kjevle, men bruker bare hendene når de baker ut bunnene. Jeg har gjort sistnevnte et par ganger med bra resultat, men utålmodig som jeg er (og heller ikke særlig glad i å vaske gulv og kjøkkeninnredning etterpå) så blir det som regel til at jeg går løs med kjevla. Vil du se hvordan pizzaproffene gjør det kan du ta en titt på denne videosnutten.

Bak ut bunnen til den får ønsket størrelse. Finn frem et stekebrett og dekk med bakepapir. Legg pizzabunnen oppå og ha på pizzasaus (for eksempel denne) og garnityr etter smak og behag. (Alle pizzaoppskriftene på bloggen ligger samlet her, så ta gjerne en titt på disse oppskriftene for inspirasjon til fyll og garnityr.)

STEKING

Jeg har blitt fortalt at den ideelle pizzaen stekes i en vedfyrt steinovn ved ca. 400 grader. For å få en mest mulig autentisk pizza pleier jeg derfor å steke pizzaen på en pizzasten eller et bakestål på maksimal stekovnstemperatur (300 grader over- og undervarme). Pizzastenen/bakestålet legges på rist i kald ovn og må være skikkelig gjennomvarm før du legger pizzaen oppå. Det er derfor viktig å sette på ovnen i god tid før du skal steke, slik at pizzasteinen/bakestålet er skikkelig varmt, etter ca. 45 minutter. Har du ikke pizzasten kan du varme opp stekebrettet etter samme prosedyre, og skrive opp pizzasten/bakestål på ønskelisten.

Når pizzaen er ferdig fylt har jeg etter litt prøving og feiling kommet frem til at følgende prosedyre fungerer best. Det er her viktig med gode, tykke grytekluter og at du handler raskt:

1) Ta ut pizzastenen fra ovnen og sett den på en rist eller noe annet som tåler varmen.

2) Ta tak i bakepapiret og dra papiret, slik at både pizza og bakepapir dras over til pizzastenen.

3) Sett pizzastenen umiddelbart tilbake i ovnen, på midterste rille.

4) Etter ca 3 minutter sjekker du om bakepapiret lett lar seg fjerne, og napper det forsiktig ut, og lar pizzaen steke ferdig på pizzastenen. «Lugger» det litt venter du et par minutter til og prøver igjen. Dette er viktig da pizzastenen trekker fuktigheten ut av deigen, og pizzabunnen blir da sprø og god. (Det er for øvrig viktig at du under steketiden åpner stekovnsdøra så kort tid som mulig slik at du ikke mister for mye varme.)

Stek pizzaen til den er gjennomstekt og har fått litt farge på kantene. I min ovn (på 300 grader) tar det ca. 7 minutter. Går ovnen din for eksempel bare opp til 250 grader må du trolig steke den litt lengre, men stekovner steker ulikt, så uansett på du følge med mot slutten av steketiden.

Hver av disse oppskriftene gir en stor pizza med litt å bite i i kantene. Ønsker du en tynnere bunn kan du for eksempel bake to (litt mindre) pizzaer, eller knipe av litt av deigen.

Enjoy!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Takk for supre tips! Tror jeg må få meg en slik pizzasten. Har du forresten forsøkt å steke pizzaen på grillen?

    1. Takk for det Laila! Har ikke laget pizza på grillen, men det er et prosjekt for sommeren. 🙂

    2. Bruk semuligryn på stekesteinen så slipper man at deigen fester seg isteden for bakepapir etc

  2. Jeg har lært at man ikke skal ha olje i pizzadeigen. Er det noen fordeler med olje?

    1. Jeg har også droppet oljen i mange år, men har igjen begynt med en liten dæsj. Synes deigen blir lettere å jobbe med da, men det er en smaksak og oljen kan fint droppes. Ser også at det er olje i pizzaoppskriftene til feks Åpent bakeri og Vardøen. Det skal visstnok ikke være olje i ekte italienske pizzabunner. Disse bunnene stekes på mer enn 400 grader og da kan oljen bli brent og gi en bismak. I vanlige husholdninger når en jo sjelden opp i slike temperaturer, og jeg har i alle fall ikke merket noen bismak som følge av oljen. 🙂

  3. Kan man bruke hvilken som helst pizzasten i grillen? Har nettopp kjøpt en, men den er ikke fra webber. Det bør jo gå?

  4. Hei,
    Super oppskrift og fremgangsmåte. Pizzasten skal kjøpes inn så fort feriepenger er på bok. Har så lyst til å prøve å lage på grillen. Jeg bruker stort sett samme ingredienser som deg, men jeg bytter ut ca 0,5 – 1 dl av tipomelet med durumhvete. Da blir det en fin ekstra smak på bunnen. Kjenner flere som tror at pizzadeig ikke trenger mye tid og omtanke – da blir jo resultatet deretter også. Så når jeg forteller at jeg bruker spesielt mel og lang tid på pizzadeigen så hender det jeg får reaksjoner. Takk for fine tips og flotte bilder.

  5. Supert innlegg! 😀 Takk for det.
    Teit spørsmål, men kva vil du anbefale av rund eller firkanta pizzastein, mtp at den kan brukast til anna bakverk også? Det er vel smak og behag, men klara bare ikkje å bestemme meg… 😉

  6. Har tidligere prøvd ut en annen av dine pizzadeigoppskrifter: http://trinesmatblogg.no/2011/02/25/perfekt-pizzabunn-med-pesto-parmaskinke-og-mozzarella/

    Her har man bare litt av gjæren i starteren, og resten etterpå. I oppskriften over gjør du annerledes. Er den noen grunn til dette?

    Ble så utrolig fornøyd sist gang jeg brukte den andre oppskriften din, og rett og slett redd for å tukle det til! Hvilken anbefaler du?

    Takk for en fantastisk og inspirerende blogg!!

  7. Jeg lurer også på en annen ting:
    Ser du her har hvetemel i starteren og pizzamel i hoveddeigen. Kan jeg bruke pizzamel i begge, eller er det en spesiell grunn til at du har gjort det slik? 🙂

  8. Hei!

    For en tynn og crispy pizzabunn kan jeg anbefale Morten Schakendas oppskrift fra hans bakebok for barn – og nybegynnere sånn som meg! http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=5283437&rom=MP

    Vi tar 2/3 av hans oppskrift for å få skikkelig tynn bunn, og det er nok til to langpanner.
    Oppskrift: 460 g hvetemel, 17 g fersk gjær, 3 dl kaldt vann, 2/3 ss olivenolje og 1/3 ts salt. Eltes i kjøkkenmaskin til den er myk og smidig (5-10 min på lav rotasjon) og heves i minst 1 time (gjerne mer). Bakes ut på bakepapir på to langpanner.

    For å få den ekstra sprø, forsteker vi bunnene midt i ovnen på 230 grader i 3 min, før vi tar på fyll og steker videre på 200 grader i 20-25 min til den ser ferdig ut.

    Anbefales å prøve!

    Hege:-)

      1. Tenkte jeg skulle dele et tips. Jeg lager en litt stor porsjon pizzadeig som jeg kjevler ut og forsteker på pizzastenen. Jeg steker den bare akkurat nok til at den har blitt en pizzabunn og ikke er deig lenger. Husk at du må prikke pizzabunnen først.

        Da er det mye enklere å få pizzaen inn i ovnen, man behøver ikke styre med bakepapir eller å ta ut den glovarme steinen.

        Du kan bruke pizzabunnen med det samme eller fryse den ned for en rask middag en annen gang.

        1. Takk for tips! Jeg har prøvd metoden du beskriver, men jeg synes pizzabunnen smaker best når jeg steker den som jeg beskriver i innlegget. Men, det er jo smak og behag. 🙂

  9. Hei Trine.
    Artig å lese hvordan andre steker pizzaen. Jeg forhåndsteker altid bunnen litt først. Det gjorde jeg både når jeg stekte den i stekeovn (uten pizzasten), og nå i den senere tid, når jeg steker den i min pizzaovn (som jeg er veldgi fonøyd med). Da er det lettere å håndtere den etter at osten og garnityret er tatt på. Og det er veldig greit å steke opp flere bunner i gangen, også varierer garnityret etter hva de enkelte ønsker. Jeg pleier også å elte inn oljen til slutt, da blir den helt super:-)

  10. Det var så mange fine tips og råd her at jeg hopper inn med et jeg også.
    På restaurante jeg jobber så har vi en liten steinovn importert fra italia, som vi lager hjemmelagd pizza i 😀
    Når vi lager pizzadeig bruker vi vanlige ingredienser som 00 mel, oliven olje, salt, sukker, melk, vann og tørrgjær. Men vi lar den også kaldheve i 24-48 timer på kjøla. Da får man et helt annet ptodukt. Selve smaken i melet kommer fram og du får en deig som ikke faller sammen når den har hevet etter bare en time. Den blir nemlig veldig elastisk og fin og jobbe med. Sjefen min har vært mye å reist i Italia, og der lærte han å lage pizza slik!

    Jeg forstår at travle hverdager kanskje gjør dette litt umulig, men prøv det en gang du har god tid 😀

  11. Gøy å lese hvordan man kan steke pizza ja.

    Vi pleier å ha ALT av saus og tilbehør klart på benken, så slenger vi deigen på den varme stenen.
    Da begynner den å putre ganske kjapt 😉
    Så tar vi på saus, ost og topping, og setter den raskt inn i ovnen.
    På den måten føler jeg at vi «forsteker» den litt, blir sprø og fin bunn 😉

  12. Mitt tips til steking av pizza er at man legger de ingrediensene som trenger kortest steketid (grønnsaker o.l.) nederst på pizzaen, og legger kjøtt o.l. øverst.

    Jeg pleier å legge ingrediensene slik:
    1. Deig
    2. Saus (pizzasaus, rømme etc.)
    3. Ost
    4. Grønt (ananas, mais, nøtter osv.)
    5. Kjøtt (biff, kylling, skinke, pepperoni osv., men ikke tynne kjøttyper slik som parmaskinke da dette skal på etter at pizzaen er ferdigstekt)

    Etter steking legger man på f.eks. parmaskinke, salami, koriander, ruccola o.l. slik at varmen fra pizzaen jobber på disse slik at de blir varmet opp.

  13. Prøvd meg på denne pizzadeigen to ganger. Den ble skikkelig, skikkelig klissete! Fulgte oppskriften til punkt og prikke så vidt jeg kan se, men jeg måtte ha ekstremt mye mer mel i den for å kunne jobbe med den… Hva har jeg gjort feil? Skal sies at da jeg endelig fikk kjevlet den ut på et vis og stekt den smakte den veldig godt 😉

  14. Vi er en stor familie og trenger mye pizza:) Dobler du deigen, eller lager du mange deiger? Dobler de i så fall gjæren også?

  15. Hjemmelavet pizza i pizzaovn er et hit i vores familie! Jeg har brugt Morsø’ pizzaovn i noget tid nu – og den kan anbefales i høj grad. Den har et flot design, mange gange kan sådan nogle pizzaovne bliver store og klumset, det er den slet ikke. Derudover får man den sprødeste pizza!

  16. Pizza på pizzastein er virkelig noe helt annet enn i vanlig stekeovn! Hos oss er vi nå skjønt enige om at vi ikke lenger trenge kjøpe takeaway italiensk pizza, nå som vi lager så god selv! Mitt tips er også å lage ferdig bunnen med fyll på bakeark, så skyve pizzaspaden under og sette på varm stein i ovnen. Etter 2-3 min nappe ut papiret! Ikke mer kløning, søling og masse mel… 🙂

  17. Fin Pizza deig,jeg lagde det i går med dobbelporson,ble kjempefint resultat,fylte med blåmuggost på tube,mozzerella ost jeg skjærte i skiver og la oppå.drysset litt provanse krydder på. Stekte pizzabunnen til den fikk litt farge i kantene ,tok den ut og toppet med spekeskinke og ferske oreganoblader..Supergod!! Heretter skal jeg lage bunnen selv efter denne pizzabunn oppskriften!

  18. Hei Trine! Nå har endelig jeg også fått sving på pizzaen! Med din oppskrift lager jeg to tynne, og med stekestål og dertil stor pizzaspade går det helt supert uten bakepapir og alle «dikkedarene» meg det!
    Hilsen Bente

  19. Vi pleier bare å blande sammen alle ingredienser på en gang (inkludert oljen). Det er veldig lettvint. Er det noen grunn til at man først skal elte uten olje?

    1. Jeg pleier vanligvis å tilsette smør eller olje etter ca. 10 minutters elting, slik at glutennettet får satt seg først.

  20. Hei!
    Jeg elsker oppskriftene dine og på lørdag skal jeg teste pizzaen. Tenkte å lage dobbel oppskrift og fryse halvparten. Kan du forklare hvordan du går fram når du fryser den? Jeg tenker å lage deigen i morgen og ha den i kjøleskapet natten over. Hever den når den står i kjøleskap eller skjer hevingen når jeg tar den ut av kjøleskapet dagen etter? Skal jeg fryse deigen med en gang den er ferdig laget, eller vente til den har stått i kjøleskapet ett døgn? Bør jeg fryse den i flere stykker eller som en samlet klump? Hva oppbevarer du deigen i i frysen? Når jeg tar den opp igjen, skal den da heves igjen eller bare kjevles ut når den er tint?

  21. Hei,

    Jeg forsøkte å lage starteren, men den ble en liten klissete deig og ikke en tyntflytende væske.
    25gram fers gjær som ble rørt ut i fingervarmtvann, deretter 1,5dl mel. Hva har jeg gjort feil?

  22. Hei Trine! Har fulgt bloggen din og denne oppskriften lenge! Men i det siste har jeg strevd litt med pizzabunn. Fikk meg en Kenwood major i bursdagsgave, å Når jeg lager deigen så blir den så bløt, i forhold til tidligere når jeg bare brukte hendene. Vet du hvorfor, hva gjør jeg galt? Kanskje for mye styrke? Setter stor pris på svar 🙂

  23. Kjempetips med bakepapir ble kjempegod sprø pizzabunn men har nok noe fettete bakesten ble mye!stekeos i huset på høy varme under varming av platen ……hvordan kan den bli fettfri uten sepe???

  24. Har brukt denne oppskriften 100 ganger. Sliter med hukommelsen, så har gått inn på nytt HVER gang for oppskrift. Nå er det lenge siden forrige pizza og går inn her for oppskrift. Og hva har skjedd? En ny og «fancy» nettside har dukket opp. Greit nok, men når jeg da har fulgt pizza bunn 2 med starter, går ut en time for så å fortsette senere og leser dette : » Da er det klart for trinn to, og oppi bakebollen har » ?????? Ja? Har hva da???? Hva skal man gjøre? Da var det bare å kaste hele dritten og avlyse hele lørdags pizzaen. Skuff og siste gang jeg gikk inn her. Helt topp beskrivelse tidligere, nå er det skikkelig uproft.

  25. Takk for inspirerende side og gode tips! Et spørsmål: Hvis man skal lage pizza til mange og kun har en pizzastein, blir pizzaen like god hvis den varmes opp i ovn etter steking?

  26. Hei, synes ikke designet og bildene på nettstedet ditt passer helt. Det har blitt veldig kjedelig, kaldt og businessaktig. Bildene er heller ikke så inspirerende. Bruker matpåbordet-bloggen mye mer nå, nettopp av den grunn. Mer fargerikt og inspirerende og vekker appetitten.

  27. Hei Trine, vedr. pizzadeig 2 med starter , hva vil du si er forskjellen/fordelen med denne metoden? 25 gram gjær er jo en god del, du vil ikke få gjærsmak på pizzaen med så stor «dose»?

  28. Hei! Tror det har sneket seg inn en liten feil i oppskriften på starter. Det står 1 dl vann og 1,5 dl mel, men det blir ikke akkurat noen løs væske. Det som står i teksten er nok riktig (0,5 dl mel). Ble litt kluss her når jeg bare leste på mengdene i ingredienslista. Ellers er oppskriften helt topp

  29. Bruker alltid denne oppskriften for synes den blir veldig god og er enkel å lage nå som jeg har kjøkkenmaskin. Men glemmer alltid hvor mye tørrgjær jeg skal bruke, kan du skrive det inn i oppskriften så jeg slipper å måtte google og styre ekstra hver gang jeg lager pizza?

    1. Sånn, nå har jeg også lagt inn mengde tørrgjær. Hyggelig å høre at du benytter oppskriften min. 🙂

  30. «Rør gjæren ut i 1 dl vann, tilsett deretter 1 1/2 dl pizzamel/hvetemel og rør sammen. Du skal nå ha en ganske tyntflytende væske som etterhvert begynner å boble. La den stå i ca. en time.»

    Det ble en klissete deig og ikke på NOEN måte flytende, langt mindre tyntflytende. Her blir det nok ikke bobling ..?
    Skjønner kke hvordan 1 del vann og halvannen del mel skal bli tyntflytende.

  31. I oppskrift med starter står det at man skal elte deigen i 10min etter at den har hevet. Er dette avgjørende?

  32. Hei Trine,
    Beste oppskrift på pizzadeig ever! Jeg lykkes hver gang, en super favoritt. ( litt ekstra skryt: har prøvd, og feilet mange ganger, har testet flere av kjente pizzadeigkokkers oppskrifter også). Denne er den langt beste favoritten!
    Har funnet ut at pizzadeig 1, med kaldheving over natten, fungerer for meg. Baker ut til to stk, bruker i underkant av en boks Mutti pizzasaus fordelt på to, og en Mozarella buffalo pr pizza. Med litt olivenolje på hendene former jeg pizzaene for hånd, for å oppnå litt kanter rundt. Null mel i en sky på kjøkkenet! Funker som supert!
    Tusen takk!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste