Har du en god pizzabunn er du på god vei til den perfekte pizza. Det finnes imidlertid mange måter å lage den perfekte pizzabunnen på. Den beste pizzabunnen får du etter min mening dersom du setter pizzadeigen en til to dager før den skal stekes, og lar den heve og modnes i kjøleskapet.

Her har jeg samlet oppskrifter på fire typer pizzadeig som jeg varierer med - "kjappversjonen", napolitansk, surdeigspizza og eltefri pizza.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PIZZADEIG ("KJAPPVERSJONEN")

550 g pizzamel (tipo 00) eller siktet hvetemel
350 g vann (3 1/2 dl)
15 g fersk gjær eller 1 ts tørrgjær (blå type)
1/2-3/4 ts salt
1 klype sukker
2 ss extra vigin olivenolje
durumhvete til utbaking

NAPOLITANSK PIZZADEIG

525 g pizzamel (tipo 00)
350 g vann (3 1/2 dl)
5 g fersk gjær eller 1/4 ts tørrgjær
1/2-3/4 ts salt
durumhvete til utbaking

PIZZADEIG MED SURDEIG

100 g surdeigstarter
300 g vann (3 dl)
500 g pizzamel (tipo 00) eller siktet hvetemel
1/2-3/4 ts salt
1 ss extra vigin olivenolje
durumhvete til utbaking

ELTEFRI PIZZADEIG

500 g pizzamel (tipo 00) eller siktet hvetemel
350 g vann (3 1/2 dl)
1/2-3/4 ts salt
1/4 ts tørrgjær
pizzamel til utbaking

SLIK GJØR DU

Pizzadeig

KJEKT Å VITE OM INGREDIENSENE

De grunnleggende ingrediensene i pizzadeigen er mel, vann, gjær og salt. I noen deiger tilsettes det også olivenolje for bedre bakeevne, men det er strengt talt ikke nødvendig. Dersom du skal steke pizzaen i pizzaovn bør du droppe olivenoljen.

MEL – Når du skal lage pizzadeig får du det beste resultatet når du bruker pizzamel. Pizzamel er merket med «Tipo 0» eller «Tipo 00», som betyr en utmalingsgrad på henholdsvis 65 og 55 prosent. Pizzamelet inneholder dermed mindre skallpartikler enn vanlig siktet hvetemel, og mer av kjernen i kornet. I siktet hvetemel er utmalingsgraden 78 prosent. Det er i kjernen av kornet man finner mest stivelse og gluten, og jo mer gluten det er i melet, desto mer elastisk og smidigere blir deigen og dermed enklere å forme. Pizzamelet gjør at deigen tåler en mer intens elting og lang modningstid, noe som igjen gir bedre smak og en luftig og sprø pizzabunn. Jeg bruker vanligvis «Tipo 00». Du kan fint lage god pizza med vanlig norsk hvetemel, men dersom du prøver å bake med meltyper med lavere utmalingsgrad vil du nok merke forskjellen i bakeegenskapene. Når du skal bake ut pizzaen anbefaler jeg at du bruker durumhvete. Den vil ikke blande seg inn i deigen, men ligge som et lag utenpå.

VANN – Bruk vann rett fra springen. Det skal være kaldt, men ikke iskaldt. Bruk gjerne kjøkkenvekten isteden for desilitermål når du skal måle opp vannet, da får du eksakt mengde.

GJÆR – Jeg bruker vanligvis fersk gjær eller surdeig når jeg lager pizza, men det går også fint med tørrgjær (bruk måleskje). Sistnevnte benytter jeg blant annet i den eltefrie varianten.

SALT – Salt er også en viktig ingrediens i pizzadeigen. Bruk vanlig fint salt (og bruk måleskje). Det gir smak til deigen og hjelper også glutenet i melet å danne et sterkt glutennettverk, som igjen gir en luftig pizzabunn.

Men, det som har mest å si for sluttresultatet er melet du bruker og at du gir deigen tid til å heve og modnes. Å lage en god pizzadeig tar ikke så lang tid i seg selv, men krever litt planlegging og tid. Men har du ikke deigen klar fra dagen før kan den selvsagt fint lages samme dag også. Vi starter derfor med «kjappversjonen».

PIZZADEIG («KJAPPVERSJONEN»)

Ha pizzamel, vann, gjær, salt og sukker i bakebollen. (Dersom du ønsker at deigen skal heve litt raskere kan du varme vannet til ca. 20 grader.) Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet til deigen samler seg. Spe eventuelt med mer vann dersom deigen virker tørr, eller mer mel dersom den virker løs. Øk til middels hastighet og elt deigen i ca. 10 minutter. Tilsett olivenolje og elt i ytterligere 5-10 minutter, til du har en fin og smidig deig som slipper bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve til ca. dobbel størrelse. Det tar vanligvis litt i overkant av 1 time. Deigen er nå klar til utbaking. Oppskriften gir 2-4 pizzaer, avhengig av hvor stor pizza du ønsker.

Julesnurrer

NAPOLITANSK PIZZADEIG

Ha pizzamel, vann fra springen, gjær og salt i bakebollen. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet til deigen samler seg. Spe eventuelt med mer vann dersom deigen er tørr, eller mer mel dersom den er klissete. Øk til middels hastighet og elt deigen i 10-15 minutter, til du har en fin og smidig deig som slipper bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur i 2-3 timer. Sett deretter deigen i kjøleskapet i 12-48 timer.

Del deigen i 3-5 jevnstore biter, avhengig av hvor stor pizza du ønsker. Form deigbitene til boller og fordel dem (med litt mellomrom mellom hver) i en stor form med litt olivenolje i bunnen. Sett på lokk eller kle formen med plastfolie. La deigen hvile på kjøkkenbenken i 1-2 timer. Deigen er nå klar til utbaking.

TIPS: Form gjerne deigbitene til boller allerede før du setter deigen i kjøleskapet, og legg dem i hver sin boks med lokk, eller flere sammen i en stor form med litt olivenolje i bunnen.

PIZZADEIG MED SURDEIG

Mat surdeigstarteren 5-24 timer før du skal sette deigen, slik at du har ca. 100 gram aktiv/moden surdeigstarter. Surdeigstarteren er klar til baking når den bobler og er tykk og fin. Dersom du er usikker på om starteren er bakeklar og vil ta en ekstra sjekk – kan du gjøre «flytetesten», les mer om det her.

Når surdeigstarteren er bakeklar har du den i bakebollen sammen med pizzamel, vann og salt. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet til deigen samler seg. Spe eventuelt med mer vann dersom deigen er tørr, eller mer mel dersom den er klissete. Øk til middels hastighet og elt deigen i ca. 10 minutter. Tilsett olivenolje og elt i ytterligere 5-10 minutter, til du har en fin og smidig deig som slipper bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur i 2-3 timer. Sett deretter deigen i kjøleskapet i 12-48 timer.

Del deigen i 3-5 jevnstore biter, avhengig av hvor stor pizza du ønsker. Form deigbitene til boller og fordel dem (med litt mellomrom mellom hver) i en stor form med litt olivenolje i bunnen. Sett på lokk eller kle formen med plastfolie. La deigen hvile på kjøkkenbenken i 1-2 timer. Deigen er nå klar til utbaking.

TIPS: Form gjerne deigbitene til boller allerede før du setter deigen i kjøleskapet, og legg dem i hver sin boks med lokk, eller flere sammen i en stor form med litt olivenolje i bunnen.

ELTEFRI PIZZADEIG

Rør alle ingrediensene raskt sammen. Deigen skal være ganske fast, men fortsatt litt klissete. Dekk bakebollen med lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 8-20 timer, eller i kjøleskapet i 12-48 timer.

Ha deigen over på melstrødd bakebord. «Brett» deigen et par ganger, og del den i 3-5 jevnstore biter, avhengig av hvor stor pizza du ønsker å lage. Form deigbitene til boller og fordel dem (med litt mellomrom mellom hver) i en stor form med litt olivenolje i bunnen. Sett på lokk eller kle formen med plastfolie. La deigen hvile på kjøkkenbenken i minst 30 minutter (1-2 timer dersom du har hevet deigen i kjøleskapet). Deigen er nå klar til utbaking.

Pizzadeig

STEKING AV PIZZA

Topp pizzaen med rød eller hvit pizzasaus og garnityr etter smak og behag. Bruk gjerne rester fra kjøleskapet og lag ulike varianter. Pizzaen blir best om den stekes på så høy varme som mulig, på bakestål eller pizzastein. Du kan selvsagt også steke pizzaen på stekeovnens bakebrett. Les mer om utbaking og steking av pizza her.

Alle pizzaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

TIPS

 • Dersom du ikke har kjøkkenmaskin kan du elte deigen for hånd. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen, resten av væsken og olivenoljen i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Juster eventuelt med mer mel og elt deretter så mye du bare orker.
 • Ta med deg pizzadeigen på hytta eller «på besøk». Selv pleier jeg ofte å lage pizzadeigen på torsdag og oppbevarer deigbollene i små plastbokser med lokk som jeg oppbevarer i kjøleskapet og frakter med meg i kjølebag. Når jeg kommer på hytta legger jeg deigbollene på kjøkkenbenken med litt plastfolie over, og lar dem få heve ferdig mens vi pakker ut, tenner opp i peisen og trekker opp en flaske rødvin.
 • Pizzadeig til overs? Halvstek pizzabunner og legg dem i fryseren, eller lag rundstykker, horn eller pizzasnurrer til frokost/lunsj dagen etter.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Så flotte oppskrifter på ulike pizzadeigen. Gleder meg til å prøve.
  Dine oppskrifter eralltid vellykket.

 2. Har nå laget surdeig, på din oppskrift og gode veiledning, laget surdeigsbrød for første gang – som ble særdeles vellykket – og nå også surdeigspizza, med pizzamel tipo00, 48 timer i kjøleskap. Det var rett og slett fantastisk, så tusen takk for god inspirasjon, gode veiledninger og oppskrifter.
  Har bakt mye pizza, men dette var den beste jeg noensinne har laget. Så, takk skal du ha!

  1. Så hyggelig å høre at du har kommet i gang med surdeigsbakst, og at du lykkes! Min beste pizza bakes også med surdeigsbunn. 🙂

 3. Hei! Holder på å lage Napolitansk pizzadeig. Vi fikk litt logistikkproblemer, og det står mellom å la deigen ligge 6-7 timer i romtemperatur(istedet for 2-3) eller å la den stå i romtemp i 2-3 timer, 2 timer i kjøleskap, romtemp i 2 timer, så over natta i kjøleskap… blir den ødelagt av temperaturendringene?

 4. Hei! Elsker aller oppskriftene dine, har aldri hatt noen problemer når jeg følger dem. Lurer på hvordan det fungerer å halvere «kjappversjonen»?

 5. Flotte oppskrifter. Veldig bra at du bruker så lite salt. Andre populære oppskrifter på Napolitansk pizzadeig er de reneste saltbombene med omtrent dagsbehovet pr. person for bare pizzadeigen alene.
  Hvor mye skal vi redusere av gjæret hvis vi kaldhever 2 døgn i kjøleskap, og hvor mange timer må vi i slike tilfelle regne med i tillegg for heving i romtemperatur før og etter kjøleskapet?

 6. Er pizzadeigoppskriften stor nok til tre store stekebrett? Eller må jeg doble mengde da?
  Du skriver at deigen skal deles i
  3-5 emner, men da er det sikkert snakk om småpizzaer. Jeg skal lage bursdagspizzaer til seks ungdommer (gutter 16 år)

  1. Oppskriften er vanligvis nok til fire porsjoner, men ikke fire 16 åringer! Vil anbefale deg å doble oppskriften, da får du tre store pizzaer som dekker hele stekeplaten. Lykke til!

 7. Jeg har laget den enkle deigen, skal bake ut idag og ser den er veldig løs etter heving på benken i natt.. Lage ny, eller bare elte inn mer mel før utbaking?

  1. Årsaken til at deigen er løs kan være at du har hevet den på benken over natten, og at den er blitt overlevet. Denne deigen bør helst heves kun et par timer. Neste gang du skal la deigen heve over natten foreslår jeg at du bruker litt mindre gjær og hever den i kjøleskapet.

 8. Hei! Jeg tenker å lage kjappversjonen i morgen! Er dette nok til en langpanne? Hvor mange grader steker du den på? Over/under varme eller vameluft?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste