Det er noe helt spesielt med rykende fersk søt gjærbakst! Duften, forventningene og ikke minst smaken... Her har den tradisjonelle bolledeigen blitt fylt med deilig vaniljekrem og friske, litt syrlige bær. En smakfull og vakker kombo, som raskt kan bli en favoritt!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

900 g hvetemel
5 dl melk
150 g sukker
1 egg
25 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts kardemomme
1 ts flaksalt
150 g smør

VANILJEKREM

2 1/2 dl kremfløte
2 1/2 dl melk
100 g sukker
1 vaniljestang
35 g maisenna
4 eggeplommer

PENSLING & DEKOR

1 egg , til pensling
1 neve bringebær
1 neve blåbær
melis til dekor

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og elt i ca. 10 minutter. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time. Ønsker du dette mer utførlig beskrevet kan du ta en titt her (eller under “baketips” øverst i innlegget).

Mens deigen hever lager du vaniljekremen (se oppskrift her). Du kan også benytte ferdig vaniljekrem.

Ha deigen på melet bakebord og del den opp i jevnstore emner, ca. 18 stk. Trill dem til boller og sett dem på bakepapirkledd bakebrett (eller bakebrett med slippbelegg). Press dem ned med håndflaten. La bollene etterheve under plast eller klede til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 45 minutter. Press bollene flate med håndflaten igjen, lag en fordypning på midten og fordel vaniljekremen oppi (bruk gjerne sprøytepose). Legg noen friske bær oppi vaniljekremen. Pensle bollene med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme), i ca. 12 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøles på rist.

Boller med vaniljekrem og bær

Gi bollene et lite dryss med melis (bruk en tesil el.) og nyt dem gjerne lune.

Dropp gjerne de friske bærene og lag rene vaniljeboller – eller smør dem inn i melisglasur og dypp dem i kokos – og nyt deilige skolebrød.

Boller med vaniljekrem og bær

TIPS

  • Dersom du ikke skal spise alle bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. La bollene tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, ved 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!
  • Ta gjerne også en titt her hvor du finner alle bolle- og snurreoppskriftene på bloggen samlet.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Nei, det er ikke nødvendig å varme opp melken. Ved langvarig elting så stiger temperaturen i deigen. Smøret er på plass nå. Takk for at du sa ifra. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste