HJEMMELAGET RIPSGELÈ

Ripsgele

Har du rips i hagen, eller muligheten for å gå på «slang» til venner eller familie, bør du lage noen glass ripsgelè. Tenk deg deilig søt og syrlig ripsgele som smelter på tungen, og som passer ypperlig til brød, boller og vafler, eller som tilbehør til vilt eller ost. Skal garantere deg at det er stor stas å ta frem et glass enten det er hverdag eller fest, og du har alltid en vertinnegave eller to på lur! Her er «min» oppskrift, slik jeg lærte den av min kjære eks-svigermor for snart 30 år siden.

  • rips
  • 2-3 dl vann* pr. kg rips
  • 750-900 g sukker pr. liter saft
  • Silepose og eventuelt stativ
  • Syltetøyglass med lokk

Plukk så mye rips som du orker og vei opp. Skyll bærene godt og plukk ut eventuelle blader, rusk og grove stilker. Stilkene ellers kan sitte på. Det er viktig at bærene du benytter ikke er for modne. Pektininnholdet blir nemlig fort redusert i overmodne bær, som igjen gjør at geleen ikke stivner. Ha bærene i en stor kjele og tilsett 2-3 dl vann pr. kg rips. (*Dersom bærene er ganske modne bør du redusere noe på vannmengden.)

Ripsgele

La rips og vann småkoke under lokk i ca 30 minutter, eller til bærene har falt sammen. Sil saften. Jeg har et stativ med klede som er nyttig for formålet, men det går bra med en finmasket sil også.

Ripsgele

Mål opp saften, hell den i en kjele og kok opp og la koke et par minutter. Mål opp sukkeret. Du trenger ca 750-900 gram sukker pr. liter saft.

Ripsgele

Tilsett sukkeret litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften koke uten lokk i ca. 15 minutter uten å røre i den. Fjern deretter skummet som danner seg på toppen med en skje eller lignende.

Så er det tid for den noe nervepirrende «geletesten». Drypp ca. 1 ts av saften på en kald tallerken. Trekk en skje eller lignende gjennom dråpen. Dersom dråpen ikke samler seg igjen er geleen ferdig.

Ripsgele

Ta kjelen av platen og la geleen stå et par minutter. Dersom geleprøven ikke lykkes første gang, kan du tilsette litt mer sukker og koke opp, og deretter ta «geletesten» på nytt.

Kok opp syltetøyglass og lokk, og ha i geleen. Fyll også opp noen små, fine glass som er ypperlige å sette på et ostebord eller gi bort i for eksempel vertinnegave. Sett på lokk umiddelbart og la det avkjøles helt.

Geleen skal deretter oppbevares kjølig (i kjøleskap, kald bod eller kjeller), men kan eventuelt også fryses. Hvis du skal fryse geleen må du ikke fylle glassene helt opp, for da kan de sprekke under innfrysningen.

Ripsgele

Ripsgele passer bra til for eksempel gjærbakst og vafler, og er også ypperlig tilbehør til de fleste viltretter.

Enjoy!


, , ,

63 Kommentarer

  1. Ann Christin 13. august 2013 at 14:58 #

    Lagde ripsgele da jeg var hjemme hos mamma i sommer. Det passet seg slik at jeg var på besøk hos henne da ripsa var akkurat såpass lite moden at gele var tingen. Heldigvis har hun en saftkoker, så det var bare å putte bæra oppi kjelen, ha vann der det skulle være vann, og vente på at hærligheta rant ut av kjelen 🙂 Jeg måtte bruke litt mer sukker enn du har i din oppskrift for at jeg skulle bestå geletesten. Jeg føler meg alltid som en skikkelig gammaldags husmor når jeg sylter og hermetiserer slik… Hærlig! Ha en strålende dag!

  2. Maria 13. august 2013 at 15:31 #

    Hei!

    Går det an å lage med rips som har vært frosne?

    • Trine ;) 18. august 2013 at 23:09 #

      Det skal visstnok gå bra, forutsatt at bærene dine har et høyt pektininnhold, jf. det jeg skriver i oppskriften. Lykke til!

    • Tom-Arne 13. mai 2015 at 09:01 #

      Det er fullt mulig å lage av bær som har vært frossne. Det er også mulig å lage av godt modne bær. Da trenger man ikke så mye sukker. Det man da gjør er å tilsette litt pektin som man kjøper i butikken. Ta vare på tinesafta også.

  3. Anne 16. august 2013 at 22:30 #

    Hei – har prøvd denne oppskriften i kveld, og nå står ti glass ripsgele til avkjøling. Jeg endte opp med en kg sukker pr liter saft før geleen stivnet. Har aldri laget gele før, men dette blir nok ikke siste gangen. Moro var det, og slett ikke vanskelig!

  4. Nina 28. august 2013 at 14:09 #

    Kan man lage gele hvis bærene er godt modne om man har i ekstra fruktpektin?

  5. Jannicke 3. september 2013 at 03:54 #

    Hva er holdbarhetsdatoen på gelen hvis du ikke fryser den

    • Trine ;) 20. oktober 2013 at 20:10 #

      Det kommer an på hvor grundig du har vært med renholdet når du har hatt geleen på glass – og hvordan du oppbevarer den videre. Den er nok holdbar i flere måneder i kjøleskap.

  6. Unni Waksin 9. oktober 2013 at 18:40 #

    Hei. Takk for kjempefin blogg. Mye godt her ja 🙂 Jeg har laget saft av mine rips, men fikk så mye at jeg har lurt på å lage gele av endel av den. Går dette an? Saften har ikke vært fryst, men inneholder jo lite sukker i forhold til hva som skal til for å få gele. Kan jeg koke opp saften på nytt, tilsette mer sukker og kanskje fruktpektin, og få gele på den måten? Takknemlig for svar.

    • Trine ;) 20. oktober 2013 at 20:12 #

      Jeg har aldri gjort dette selv, og synes derfor det er vanskelig å si. Mitt beste tips er vel å prøve deg frem og følge anvisningen på pektinemballasjen. Eventuelt ta kontakt med frukt.no som sannsynligvis har bedre greie på dette enn meg. Lykke til!

      • Unni 20. oktober 2013 at 21:37 #

        Takk. Prøver frukt.no

    • Tom-Arne 13. mai 2015 at 09:04 #

      Jeg pleier å koke glassene og er forsiktig slik at jeg ikke reinkuberer de. Settes varme til kjøling. Da blir det minimalt med luft igjen. Jeg har hatt mine i et helt år i kjøla uten noe problem. Men obs, obs, om glassen gjør antydning til å bule er det bare å kaste dem.

      • Odd Erling 9. august 2016 at 20:05 #

        Har samme erfaring her – satt for bare noen få dager siden og spiste siste rest av fjorårets ripsgele. Passer bra, nå som femti nye glass er i ferd med å bli produsert for å holde oss med selskap ved kjøkkenbordet utover vinteren!

        Koke glassene godt, sette dem i stekeovnen til tørk og for å holde dem sterile til den nyss kokte ripsgeleen helles på dem, straks etter fiske lokket ut av kjelen med kokende vann det har blitt sterilisert i og skru det på; her er en grillvott sterkt undervurdert.

        Så er det bare å sette glassene på kjøl inntil de skal nytes.

        Namnam.

    • Tom-Arne 13. mai 2015 at 09:06 #

      Det er bare å bruke fruktpektin som du skriver selv.

  7. Hannah 13. juli 2014 at 22:13 #

    Hei!
    I dag har jeg laget ripsgelé for første gang og det gikk så bra! Takk for oppskriften! Det jeg lurer litt på er hvor lenge geleen holder seg etter at man har tatt den opp av fryseren?

    Mvh. Hannah

    • Trine ;) 20. juli 2014 at 10:20 #

      Så bra! Ripsgeleen er holdbar flere uker etter åpning så lenge den oppbevares i kjøleskapet. 🙂

  8. Elin 24. juli 2014 at 16:52 #

    Hei! Jeg er så heldig å ha gamle ripsbusker i hagen, så hvert år blir det laget ripsgele. Jeg bruker geleen hovedsakelig i sauser, som er supergodt, men også som tilbehør til f.eks vilt og kjøttkaker.

    Takk for flott matblogg.

    Hilsen Elin

  9. Liselotte Diana Bostad 28. juli 2014 at 14:46 #

    Hei:-()
    Jeg heter Liselotte og er 11år, mamma og jeg har ordnet ripsgele i dag
    Det er veldig gøy å lage det synes jeg. Og det er ikke noe vanskelig å finne rips siden
    vi har det i hagen. Vi har to store busker.

  10. Åsne Emilie Vit Leer 13. august 2014 at 12:52 #

    Hei Trine!
    Jeg lagde rispsgele for første gang i fjor sommer. Fulgte da som i år din oppskrift og har fått vellykka resultat hver gang. I går lagde jeg 11 glass. Det er mer rips i hagen så det blir nok 10 glass til i kveld. Takk for god og enkel oppskrift! 🙂 Ha en gullgod dag

  11. sandy 27. august 2014 at 14:09 #

    Kan ripsene ha vært frosne???

  12. Marit 2. november 2014 at 13:32 #

    Jeg lager ripsgelé med enebær. Bruker frossen rips, og saftkoker. Det går utmerket med frossen rips. Enebærene støtes, og har sammen med ripsen i saftkokeren. I går lagde jeg to «ladninger», og det ble 36 store barnemat-glass, og i dag er siste ladning under koking. Dette selges på julemarkedet til idrettsforeningen, og går unna som varmt hvetebrød. Enebærene gjør susen!!

  13. Vigdis 18. juli 2015 at 19:32 #

    Fikk lov til å tømme mamma sin ene ripsbusk idag og da prøvde jeg denne oppskriften på ripsgele. Fantastisk god ble den. Det skal garantert plantes en ripsbusk eller to i hagen slik at vi kan få enda mer til neste år.

  14. Ellen 22. juli 2015 at 20:30 #

    Hei !
    Kan man bruke rørsukker, tro ?

  15. Camilla 24. juli 2015 at 15:49 #

    Hvor får man kjøpt sånn stativ?

    • Trine ;) 27. juli 2015 at 23:06 #

      Du får kjøpt det på kjøkkenutstyrsforretninger som har utstyr til safting og sylting og sånn. Sjekk ut feks. Jernia. Lykke til!

    • Marit Heiberg 9. august 2015 at 18:11 #

      så saftstativ på europris. Vet ikke pris.

    • Tove 1. august 2016 at 14:19 #

      Clas Olson har også

  16. Emilie 27. juli 2015 at 23:01 #

    Hvor får man kjøpt sånn stativ? Genialt!

    • Trine ;) 27. juli 2015 at 23:06 #

      Prøv feks. Jernia.

      • Kristin 31. juli 2015 at 19:09 #

        Fantastisk stativ, men finner ikke liknende på Jernia o.l. Finner noe på danske nettsider som driver med bryggeutstyr. Har du noe navn på stativet du har?

        • Edita 5. august 2015 at 21:55 #

          Hei 🙂 Jeg så lignende stativ på Dagsmarked til kum 129 kr.

  17. Signe E 6. august 2015 at 22:30 #

    Denne geléen hørtes deilig ut. Har du tips til hvordan jeg kan lage den med sukkererstatning som sukrin eller lignende?

  18. Rannveig Purser 8. august 2015 at 14:16 #

    Tusen takk! Endelig klart å lage ripsgelé! 🙂

  19. Kjersti 15. august 2015 at 06:17 #

    Hei 😊
    Var på «slang» hos en kompis igår. Så glad han ikke like rips noe særlig for da var det bare å forsyne seg!
    Så nå skal jeg for første gang prøve å lage ripsgele. Noe jeg husker så godt min farmor alltid laget da jeg var lita 😊
    Kanskje dette er et dumt spørsmål. Men lurer da på om glassene, når de er kokt. Skal de avkjøles helt før jeg har geleen på?
    Tusen takk 😃

    • Inger Remmen 17. august 2016 at 01:07 #

      ha varm ripsgele på varme glass, skru lokket fast på. Kan med fordel avkjøles med bunnen opp 🙂

  20. Svanhild 16. august 2015 at 22:08 #

    Jeg lærte og å lage ripsgele av min svigermor. Og den blir fin hvert år. Buskene vokser så mengden øker også. Jeg tar med som gave når jeg skal bort i stedet for en flaske vin eller blomster. Det blir godt tatt imot. Og jeg bruker bare mitt store dørslag til å sile dem i.

  21. Liv 18. august 2015 at 18:26 #

    Jeg lager kirsebærgele av surkirsebær på samme måte, men tilsetter syltepulver 🙂 Blir kjempegodt! Nydelig på Brien, vafler og til søndagssteken 🙂

  22. Ramona 31. august 2015 at 21:22 #

    Hvor lenge kan gelen stå kaldt før den blir ødelagt?

  23. Ingrid 1. september 2015 at 19:29 #

    Hei, lagde nettop 6glass tipsgelé, men jeg lurer på om du har noen tips til hva jeg kan bruke rips-restene til?
    På forhånd takk for svar:)

    • Therese 7. august 2017 at 23:39 #

      Det lurer jeg også på. Fikk du svar?

  24. Aud 2. september 2015 at 16:08 #

    Hei! Har nettopp laget 15 glass med ripsgele. I de fleste oppskrifter står det at en skal sette på lokk med en gang en har fylt opp glassene, men dette har jeg dårlig erfaring med! Da blir det damp inne i glassene og geleen blir ikke så stiv! Lar de stå uten lokk til de blir kalde, og da blir den perfekt! Noen som har samme erfaring?

    • Siri 14. september 2015 at 03:26 #

      Aud,
      Jeg fyller de varme glassene helt opp og skrur på lokket med en gang. Da tar det aldri lang tid før jeg hører vakuum-smellene.

  25. Elise 6. oktober 2015 at 14:09 #

    Hei. Kan jeg bruke vanlig syltepulver i gelen? Fordi jeg klarer ikke og finne flytende pektin.

  26. Ellen 10. juli 2016 at 16:39 #

    Hei! Kan jeg lage gele med sukrin pluss eller sukrin melis? Eller er det noe i vanlig sukker som gjør at det stivner?

  27. Gunn-therese 14. juli 2016 at 15:38 #

    Hei, ca hvor lenge kan geléen stå i glass før den blir ubrukelig?

    • Fred Thiesen 24. juli 2017 at 15:37 #

      Jeg har syltet/saftet både gelé og syltetøy i mange år. Har aldri kokt glassene – bare gjort dem godt rene (oppvaskemaskin) og skyllet både glass og lokk med flytende Atamon før de blir fylt. Og lokket på med én gang. Som andre skriver – da vare det ikke lenge før du hører lokket klikker ned og det er vakum på glassene. De selger ikke flytende Atamon lenger tror jeg – men det lager du enkelt selv – oppskrift på Atamonpakken. Min erfaring er at de holder seg i årevis i min kjeller. Har fremdeles like fin Solbærgelé som er 4 år gammel. Så holdbarhet har aldri vært noe problem her – derimot strever jeg til tider med å få geléen stiv nok.

  28. Tove 24. juli 2016 at 17:23 #

    Denne oppskriften duger ALLTID. Tusen takk for flott oppskrift uten tilsetningsstoffer!

  29. Inger 25. juli 2016 at 16:49 #

    Lagde etter denne oppskriften i fjor, og for først gang fikk ripsen bein å gå på. Siden alt havnet i fryseren, har vi hatt glede av ripsen hele vinteren. Nå er det tid for å lage nytt, så tror jeg flesker til med det dobbelte i år!

    • Trine ;) 28. juli 2016 at 10:51 #

      Så hyggelig å høre!

  30. Torstein 2. august 2016 at 19:54 #

    No har eg tømt rips og solbærtrea og laga solbærsylte og rips gele. Heime og hjå mine bestemødre har det alltid vore tradisjon å samle skummet som ein tek bort frå rips-gryta i ei skål. Ferskt brød med ripsgele-skum er fantastisk og nokon av mine beste barndomsminner 🙂 I skrivande stund sit 3åringen i huset og et kveldsmat med rips-skum på skiva 😛

  31. Veronica 17. august 2016 at 09:34 #

    Geleen min ble ikke stiv😢. Den har stått i kjøleskap siden i går. Kan jeg koke hele greia opp igjen nå eller er den bare å kaste😯.

  32. Lill 23. august 2016 at 22:27 #

    Heisann, nå kokes her ripsgele etter oppskrift herfra. Skikkelig høst-trivsel, og ekstra kos med en så fin og inspirerende blogg. 🙂

  33. Ingrid 25. august 2016 at 13:17 #

    Hvor mye gele får man av et par kilo rips?

  34. Beate 3. september 2016 at 17:47 #

    Kan man bytte ut sukker med sukrin?

    • Trine ;) 4. september 2016 at 11:39 #

      Det vet jeg ikke. Jeg har ingen erfaring med sukrin og vet ikke hvordan konsistensen på geleen blir hvis du benytter sukrin istedet for sukker.

  35. Kristin 5. desember 2016 at 21:27 #

    Kan man følge samme oppskrift med tyttebær?

  36. Mari 27. juli 2017 at 23:56 #

    Hei Trine!
    Vi har eit slikt stativ for siling av bær som du har. Desverre er den «posen» som bæra ligg nedi, blitt ødelagt, veit du kvar eg kan få kjøt det?

    • Trine ;) 31. juli 2017 at 18:32 #

      Prøv Jernia eller an annen butikk som selger kjøkkenutstyr. Lykke til!

  37. Helga 1. august 2017 at 23:34 #

    Eg fann alt slikt utstyr på Coop Obs nettopp. Stativ, silenett, saftkokar, ekstra slange til sistnevnte også. Fine sylteglass også. Coop Obs har rimelege prisar også!

  38. Anita Risnes 2. august 2017 at 14:59 #

    Hei. Har laget din ripsgele i mange år. Alltid vellykket. I år har jeg fått meg saftkoker, skal jeg tilsette vann til konsentratet eller har det nok vann fra dampen?

  39. Stig Eivin Meisal 3. august 2017 at 23:07 #

    Hei. Eg har laga gele i mange år. Bruker saftkoker tilsetter ikkje vatn. Men bruker å tilsette ein halv pressa sitron pr liter saft pluss ca 800 gr sukker.

  40. Marketa Jenssen 6. august 2017 at 13:20 #

    Hei, har laget ripsgele og den var veldig god. Jeg lurer på hvor jeg skal oppbevarer den. Har ikke kjeller, har utvendig bod men der blir det kanskje fuktig? Innvendig bod er det altfor varmt i. Kan man oppbevarer den i kjøleskapet?

    • Trine ;) 7. august 2017 at 01:25 #

      Du kan gjerne oppbevare den i kjøleskapet, eller fryse den ned. Dersom du skal fryse den ned bør du ikke fylle glasset helt opp, for da kan det sprekke under innfrysingen.

Legg igjen en kommentar